Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Invertní (invertovaný) cukr
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Takže za upozornění a hlavně za rozbor děkuji. Smile

Pokud mohu amatérsky nechemicky soudit, tak HMF - sloupeček C co nejmenší a sloupeček J - součet stravitelných (snadno) cukrů co největší.
Takže budu vlastenec. Pokud někdo nenabídne hodně lepší cenu z ciziny Smile

Osobně bych uvítal víc Glukozy a fruktozy, ale teď si holky se sacharozou snadno poradí. Smile
Jak hodnotite invertni cukr APIFOOD co prodava pan sedlacek z bucovic? Me se zda podle slozeni zajimavy.
S APIFOOD nemohu sloužit, ale když jsem loni vzal od Sedláčka údajnou "APIPASTU" , kde i na obrázku je vyfocená originál od Südzucker, tak jsem dostal krásného no name asi poláka v krabici bez jakékoliv popisu, přelepenou izolepou. V té době jsem tomu ale nevěnoval nějakou extra pozornost, bo jsem byl ( a pořád jsem ) začínající ucho.
Ale včely to pak vynášely a nestálo to za moc. Půlku jsem toho pak vyhodil a přešel na flašky s cukrem.
Takže pozor na to, jestli to co je popsané a nafocené na netu, opravdu pak dostaneš.
Však polák to vyrabí - ale co je důležité je to americká firma, dodávající licenci a kontrolu.
Mě se na tom libi to, že každou várku má s rozborem a tím "záruku" co v tom je.
Tím že je asi výhradní dovozce, tak to nejde jednak přes pět distributoru a víte že to má čerstvé.
Podotýkám, zástupci jednoznačně zastávající řepný cukr. Dnes již nemají 100% záruku, že je obsažen jen řepný cukr, ale třeba i třtinový nebo jiny. Což má za následek, že včely tento cukr také špatně zpracovávají.
Názorně jsou to cukry označené v supermarketu za 16,90 označené jako polobílý atd.
Navíc když to máte v kyblíku 15 kg, tak už se o nic nestaráte, uděláte dírky a dáte do ůlu. Nic nezkvasí, nijak včely neloupí a vydrží jim to tak 14 dni. tzn. že to nevynesou za dva dny.

Myslim si ze je to podle me moderni a jednoduchy zpusob krmeni.
Zdravím.Proti invertům nic nemám,jsou-li na řepném základu.Vyzkoušeno mám medocukrové těsto apifonda a apiinvert a jsem skokojen.
Avšak z ekonomického hlediska je to pro mne nesmysl.Inverty mají za cenu + 25 Kč/l obsah sušiny +- 70%.Takže cena s porovnáním s cukrem je jako kdyby cukr stál cca 33 Kč a to nestojí.
Námitku s přípravou roztoku si dovolím rozporovat.Mám 200 l barel s kohoutem.Do barelu napustím hadicí vodu ze studny .Přes smyk nasypu cukr a kalové čerpadlo do 20 min i ve studené vodě vše rozmíchá.Pak kohoutem napustím cca 10 l kanystry s širokým hrdlem a můžu ke včelám příprava i s napuštěním je okolo hodiny. Invert 200 l x25,-Kč =5000,Kč cukr a +- 130 kg cukru á 17 kč + 80 l vody =cca 2300 kč
Podotýkám,že mám cukr v 20kg pytlech,ale i ze supermarketu se to dá sypat po kile ,i když by to byla hrůza.
Částky píši orientační,ale i tak z toho plyne,že za hodinu asi nikdo z nás 2500,-Kč nevydělá(ušetří).
V každém případě jsou však inverty správný směr,jen je třeba zohlednit jejich cenu do prodejní ceny medu.Jestli se ve svých počtech nepletu,tak rozdíl v mém včelaření (60-80 včelstev) je za sezonu cca 20000,Kč a cca 1 den přípravy souhrnem za sezonu.
Souhlasím a podepisuji. Taky se v nejbližší době nechystám přecházet na inverty. Dle mě se to nemůže vyplatit nikomu.
Malý včelař do cca 20 včelstev si nakoupí cukr v marketu a rozmíchá si to doma v kýblu.
Větší včelař do cca 100 včelstev už si pořídí určitou "mechanizaci" v podobě barelu a kalového čerpadla. Cukr už si stejně musí shánět ve velkoobchodě.
Velkovčelařské provozy si buď nakoupí cukr ve velkoobchodě, nebo si ho dovezou ze Španělska, třeba. A pokud se rozhodnou pro inverty, pak by se i tak museli dostat na cenu kolem 12,- Kč/litr, aby se jim to cca rovnalo ceně cukru.

Doufám, že brzy pomine období, kdy se na tom spousta lidí snaží vydělat nemalé peníze. Nedivím se pak, že ze všech stran se do včelařů hrne invert. Až se bude cenově pohybovat kolem cukru, uvažoval bych o něm. Výhody tam určitě jsou.

Na druhou stranu, o cukru se snad nikdy nevedly takové diskuze, zda je nebo není pro včely škodlivý.
A za kolik hodin to v tom sudu rozpouštíte plus vypytlíkování z kilovek? Kolik sudů stihnete za večer nasypat do kanystrů?

Já odpoledne co přijdu z práce stihnu udělat dva sudy maximálně (ale to je už je kolem vos a včel, že druhý dělám jen když je nejhůř - tedy málo času) a pak už nic.
S invertem není problém stočit večer s čelovkou z kontejneru a následujíc den rozvážím a večer zase naplním.

Je to o množství volného času, vloni mi i s dopravoi kilo stravitelné sušiny vyšlo na 31Kč, kdybych koupil krystal v pytlích byl by asi necelých 25, a jelikož bydlím na vesnici tak pro mě jsou akce v susprákách poměrně drahou záležitostí, hlavně časově.

To jenom aby jste pochopili, že existuje mnoho hlediske jak to hodnotit.

Jediný problém pro mě dneska je, že jednoho z nejlepších - Kellemana vyhnala z ČR tehdejší kampaň proti invertůma dneska sehnat dodavatele který garantuje s dodávkou i složení - to je velký problém, nevím o nikom.

Keleman mi složil na dvorek paletu kanystrů, konečná cena za kilo roztoku s 72% byla někde u 24Kč včetně vody, dopravu neúčtovali, včetně kanystru. I ten obilný od nich včely zkously, hlavně v létě.

A to byl maximální konfort - člověk jen chodil k paletě a naskládal do auta.
Když je někdo celý den doma, není problém aby si chstal roztok, večer rozvážel, pokud přijdu kolem 16 17 domů, pak je ekonomika jinde.
Kupuji cukr v 50kg pytlích po 20,-Kč/kg. Takže i při větším počtu včelstev se mi pořád zdá ekonomicky výhodnější právě cukr. Mám medárnu, včely vosy nehrozí. Takže ta úspora času mi navýšení 10,-Kč na kilo za invert určitě nevrátí. Je to dle mého zatím zbytečné navyšování nákladů a velkovčelaři, kteří následně prodávají do výkupů si ten prostor vytvoří jen těžko. Kdybych si měl navyšovat náklady, pak bych našel spoustu jiných směrů, kam bych tyhle peníze směřoval.
Zdravím.Již jsem psal,že časová náročnost je mizivá.Je to cca práce za 2000,-Kč na hodinu a to se vyplatí ,nebo ne?
Cukr skladuji v pytlích po 20 kg,napuštění barelu v uravřené místnosti bez vos atd.cca 5 min.Nasypání cukru postupně za chodu čerpadla cca 15 min.dalších 15 min míchání,ale to již mám připravené kanystry.20 kanystrů á minuta =20 min.
Do 1 hodiny se vejdu i s úklidem.
Kdo nevěří ,ať se přijede podívat,rád mu vše ukážu.
Loni jsem to nezkoušel, předloni jsem nebyl schopen cukr v pytlích sehnat za takovou cenu.
V sudu jsem to dělával deset let, včelotěsnou medárnu budu mít doufám od příštího roku. Třeba si takto na sebe vydělá. Smile

Ale na druhou stranu, jsou takzvaná úzká hrdla co člověka omezují. U mě je to ošetřování proti VD a druhé je krmení. Třetí, poměrně radostnější ale taky dřina, je medobraní.

Takže když jsem tato tři úzká místa vyřešil (Grifin, Invert, medárna a zvratný medomet), raději si víc zavčelařím s větším počtem včelstev. Loni to byl rozdíl na tuně cukru cca 10 tis. Kč, neboli 100kilo medu. Jen aby byl. Smile
Panove to by me zajimalo kde kupujete cukr za 17 korun. Protoze kvalitni vcelarsky cukr nekoupite pod 25 korun mimo sezonu. Ostatni nahrazky si kupujte ale nikdy nemate 100% jistotu ze davate vcelam JEN repny cukr.

Nehlede tomu jestli mate cas se hrat s tim ze chodite a vyhledavate akce supermarketu mate cas rozbalovat kilovky. Popr. Vite jaky cukr rem vcelam davate. Dneska ty levne cukry beli vapnem nebo kyselinou. Nemyslim si ze by to bylo neco zdravejsiho.
Sředně hrubý krystal za 23,50-včelařské věci Havránek-50 kg pytle a spoustu dalších za podobné ceny.Jde to i za 16,50 za kg přes řetězec,když máte kontakty.To je však každého věc .
Kdo hledá ten najde Wink



Jěště k těm náhražkám,bělení atd.Cukr z českého cukrovary byť z cizími vlastníky a z řepy z našich polí.Víte ono výroba cukru má také své zákonitosti a to hlavně ekonomické.Když už se na trhu objeví cukr z třtiny za stejnou či nižší cenu,není to otázka výroby v cukrovarech v střední Evropě,ale dotovaných dovozů hotové komodity.Dle atestů a všech odborných zjištění je tvrzení některých včelarů o "jiné kvalitě"cukru na odborné úrovni jako věta "jo to dříve to byly zimy a to bylo sněhu".
Jen by mě zajímalo proč by měla být sacharoza ze třtiny jiná než z cukrové řepy?

A dotovaný dovoz cukru je asi protimluv, dovoz je pouze povolený v rámci "Cukerního pořádku", tedy že do EU se nesmí dovážet cukr zvenčí a jsou stanoveny minimání ceny řepy a cukru.

I když momentálně nejsou svět. ceny cukru zas tak zajímavé.

Omyl. jak tak koukám. Smile
A tady je vidět, jak se člověk půl roku nezajímá a je mimo. 7,50 Kč /kg
Ale to jsou ceny na lodi volně sypaný bez DPH. Takové změny tady, to by byl řev. Zlatý pořádek. Smile

http://www.kurzy.cz/komodity/index.asp?A...%20kg&lg=1
(16.02.2013 22:35)Radek Botur napsal(a): [ -> ]Protoze kvalitni vcelarsky cukr nekoupite pod 25 korun mimo sezonu.

Nejsem si úplně jistý, jestli existuje nějaký druh určený přímo pro včelaře, proto výraz kvalitní včelařský cukr není dle mého něco, co by jsme měli hledat na trhu. A pokud se tedy nebudu držet této definice, pak musím nutně předpokládat, že cukr, který se prodává na českém trhu je kvalitní, byť to není hrubozrnný krystal. A protože tedy předpokládám, že cukr na českém trhu je kvalitní, pak ho kupuji buď v marketu po kile v akci kolem 17,- Kč, nebo v 50kg pytlích za 20,- Kč. A jak včelkám chutná. Cukr za 25 si klidně kupujte... Smile
Ja to beru panove. Neni toto forum o tom, abychom se hadali. Jen jsem chtel upozornit ze neni vsechno zlato co se trpyti. Ja bych taky bral cukr za 15 kc. ale ta doba je asi zrejme pryc. Kdyz se to vrati budeme jenom radi a spokojeni. Spis poukazuju na to ze se cena muze vysphat pri neurode az ke 30 korunam. A to je pro nas pak neprijemne.
S tim ze mam zkusenosti ze pri zpracovani cukru ne repneho jsou problemy napr. pri kvaseni. tzn. neni to jak repny cukr.
U invertu vsichniresi kolik to ma maltozy a jinych polysacharidu. U cukru klasickeho se tyto informace nedozvime. Vemte si kauzy potravin treba z Polska. Verim, ze polaci maji kvalitni potraviny. Ale proste kdyz je poptavka cukru po 16 korunach do supermarketu tak to vyrobce vzdycky "nejak" udela..
Proto je potreba brat tuto otazku z vice stran...
Zdravím, mohu říct, že mám zkušenosti s oběma postupy a jako línější tvor mne bere invert, i ten z včelího hlediska "horší" včely dobře skously a vše za chvíly hotové, nejdou na to včely, jen mrchy vosy to cítí...

Pak tu je český výrobce a to je výzkumný ustav cukrovarnický, kteří by to mělí dělat na řepném základě

a pak tu máme cukrovary ttd, kteří cukr v 50 kg pytlích nabízejí za 19 kč/kg bez dph....

každému po chuti Smile)))
lidi, nepište souhlasím, ale používejte k tomu palce ... tak to tady chodí
názory k tomuto?

přečtěte si porovnání s cukrem!

http://www.krmivoprovcely.cz/krmivo-pro-vcely
Podivejte se vsak na obsah vody. Ma tam asi 30%. Coz muzu koupit cukr sacharozu pridam glukozogy sirup a jeste na tom usetrim Smile
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Referenční URL's