Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Invertní (invertovaný) cukr
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Většina invertů je něco nad 70%. On ani ten cukrený roztok nemá víc. Navíc včely uberou z invertu jen necelých deset procent. Udělat cukerný roztok k 70% se kdysi nedoporučovalo, včely prý to neinvertovaly alepoň to tak psaly některé knihy, pokud mě paměť neklame.

Kolik % mají zimní zásoby včel? Měřil to někdo?
Jasne ani cukerny roztok nema vic. Spis jde o to ze kdyz to ma kolem 20% v invertu tak je to lepsi nez kdyz to ma tech 30% pak neplatis draze tu vodu obsazenou v invetru. Myslim si ze i plus v nem je to ze oproti cekernemu roztoku ty zasoby i nezavickovane nezkvasi.
Jo to nic není Smile)) Nekde kdysi (já to nebyl) nabízel laciné krmení pro včely, že je ze sacharozy, 1 kg cca 22 kč Smile)) a jakékoliv množství ( nebyl to invert od VUC). Když jsem si pročetl specifikaci, tak jsem došel k přesvedčení, že dotyčný prodává rozmíchaný cukr rovnou jako krmivo na včely Smile))) a to se vyplatí Smile)))
Tak koumaci jsou ruzni chce to brat od proverenych zdrojuSmile
Ale než se k tomu prověřenému zdroji dostanu, to bude napálenosti na několik let.
Nevím, jestli někdo viděl invert 72 nebo 74%. Docela husté a čerpání takového roztoku je už problém a teče jako hodně řídký med. Nevím jak by byl manipulovatelný invert 80%.
Navíc si myslím, že je riziko že by včely sacharozu v invertu 80% už dál neinvertovali. Nedostal jsem od nikoho koho jsem se ptal odpověď.
A taky jsem velmi nervozní, jak vyzimuji na invertu od výše uváděné firmy - protože tam není jediná informace jaký podíl dělá sacharoza a jký ostatní cukry. Teoreticky popis nevylučuje 70%sacharozy a po 1% glukozy a fruktozy a je to dle specifikace.
DOufám, že to tak není, ale záruka složení nikde není. Vycházel jsem při objednání z analýzy DOLu.
To ne myslim ze rozbor je dostatecnou zarukou. To bys pak nemohl cerit nikomu.
Rozbor náhodně odebraného vzorku je zajímavý, ale je to jen vzorek. Pokud by dodavatel deklaroval složení a tento náhodný vzorek by odpovídal, bylo by to ideální.
Ale radši bych aby prodávající sám deklaroval co prodává. Když sám má na webu spoustu varovných informací o tom co nenakupovat.
... čtu pár posledních příspěvků a ...... ať se to kritikům a hledačům negativních argumentů líbí nebo ne, je tento způsob zakrmování včelstev budoucností. Usnadňuje to práci, nemusíte žebrat po deseti pytlících v obchoďáku, abyste ušetřili 2,- Kč na kile a utratili 100,- Kč za benzín na cestu (čas nepočítám), jedno 15kg balení je zpravidla dávka pro včelstvo (pokud nejsem hamoun a neberu holkám všechen med), odpadá příprava, nákup popř. údržba různých krmítek, prostě stačí promítnout několik málo korun do konečné ceny prodávaného medu a hned ubude pár starostí. Kdyby to byla taková šlichta, za tu dobu by se s negativními zkušenostmi určitě někdo hned podělil. Já jsem tu žádnou stížnost na inverty nenašel. Vy někdo ano???
Taky posledních pár let nebyly pořádné zimy, dvě, tři sezony nic neřeknou, možná naznačí.
Ja neviem ako u Vás, ale u nás bratu minimalne posledné dve zimy (vrátane tejto) sú pekne studené. Minulý rok o tomto čase v noci klesala teplota k -30°C v noci a cez ten to šplhalo k -15°C počas troch týždňov. Túto sezónu v decemri zase skoro 2,5 týždňa k -25°C a cez den keď to šlo k -10°C tak bol teplý deň..... Neviem, neviem či sa u nás nejako oteplilo
Jenže ten problém s inverty (melecitózou apod) je jinde, tady nejde o nízké teploty. Daleko větším (možná rozhodujícím) fenoménem je totiž skutečnost, jak dlouho, tedy kolik dnů zůstanou včely v úle bez možnosti se vyprášit. Tedy dáno proletem - neboli teplotou vyšší než + 10 st. C, kdy k tomu při masivním proletu dojde. Je obrovský rozdíl, kdy např. v jižních státech (Řecko, Itálie) se včely bez problému vypráší prakticky kdykoli, u nás mohou klidně zůstat v úle od poloviny října do poloviny března. Jinými slovy - víte v roce doplňování zásob, jaká bude zima a kdy bude prolet? To je na věšteckou kouli (a Nobelovu cenu). Dokud tato zaležitost nebude jasná, jde o poměrně vysoké riziko. A já ho osobně nemíním podstupovat.
Pro toho, kdo se chce včelařinou živit, musí mít jistotu, že nedojde k úplavici, protože následný finanční výpadek může být pro takovéhoto farmáře smrtící. Ale s tím už se každý musí popasovat sám.
iRP
Jenomze uplavici ti vcela muze dostat po repnem cukru. Jelikoz vykyvem teplot a vlhkosti ti muze zkvasit. Na rozdil od invertu ktery pekne ztuhne a pri vyssich teplotach treba v zimnim chomaci je pekne tekuty...
já se zeptám jinak. Je tu někdo, kdo na invertech zimuje už déle jak 3 roky a má negativní zkušenost, se kterou by se prodejce nepodělil?
S invertem zkušenosti nemám,ale domnívám se,že čím víc lidské invence tím dál od přírody. Za sebe bych řekl,že jak cukr tak i invert je špatně,správně je med,no pokud si musím vybrat z těch prvních dvou hlasuji pro cukr a to proto,že garance toho co daný výrobek obsahuje mi přijde u cukru výrazně vyšší.
Já zimuji druhým rokem na invertu a plná spokojenost (16 včelstev), je to pohodlné, šetří čas a nemusím žebrat v obchodňácích cukr po kg. Kýbl s invertem šoupnu na vrchní loučky a již se nestarám. V okolí znám osobně několik větších včelařů (100 a více včelstev) kteří zimují pouze na invertu a vychvalují si to. Je to invert co prodává Sedláček z Bučovic. Moje osobní zkušenost je více než dobrá.
Zdravím.Vím,že se opakuji,ale v podmínkách ČR není mnoho míst,kde by byl se zimováním na invertu problém.Je to jen o ekonomice.To jsem již popisoval.Kdo neumí počítat,nebo včelaří jen a jen pro zábavu tomu je mohu vřele doporučit.Až bude cena 1 kg invertu okolo 15 kč budu ho používat i já ve velkém.(nebo cukr za 35,-Kč)

Ohledně zimování na invertu ve Švédsku,Norsku a Finsku(6 měsíců bez proletu)mám informaci ,že cca 15% včelařů zimuje na medu 80% používá k dodání zásob cukr .Bohužel nemohu najít odkaz.Nemáte někdo přesnější info z těchto zemí?
K té zimě, měl jsme samozřejmě na mysli délku, občas se zsadří a je zima od listopadu do apríla. Na druhou stranu, včely se podle mě dokáží vyprášit i při teplotách kolem nuly, ať pod či nad.

No a prfék, nebo velkovčelař musí opravdu hrát na jistotu. proto si mylsím, že už by mohl mít několik let kontrolní skupiny které zimuje na různých invertech aby tu jistotu získal.

Ale tady jde bohužel o nestabilitu trhu. Já získal poměrně dobré zkusšenosti s Kelemanem, jenže ten tady skončil po té kampani - myslí, že ve Včelařství bylo tehdy hodně varování atd.

Letos zkouším od. pana Hůlka, i když tam je ten problém(nejistota) jak jsem psal výše.

No a až budu mít jistotu, budu mít i svobodu - volby. Kdybych měl už skaldové prostory na palety, měl bych zásoby cukru za levno a kdyby byla nouze a levnější invert, jdu do něj.

Zemědělství je o cyklech a o skaldovacích prostorách. A o vyfinancování. Dobré je nakupovat když je lacino a prodávat když je draho.
U toho cukru je to právě zřetelné - když jsem nepostával frontu na cukr akční za 12 a nakupoval normálně bez fronty za 17 tak jsem byl na to tázán. Opdověděl sjem, že mám ještě zásoby akčního za 18 když byl zlevněný z 25. No a kde je dnaska cukr za těch běžných 17.80. .-)

Ale inverty pro včely nelze skladovat - na to bacha - viz přednáška ve Zbýšově.
Jak dlouho se dají skladovat, nějakou dobu to vydržet přeci musí?
Dle toho co jsme si zapsal do hlavy - poznámky si moc nedělám, a když takje ztrácím - jde o HMF. Díky nějaké reakci se v nich většinou stále tvoří. A ta má býti pro včely škodlivá. Takže prý rok to klidně vydrží, to ano, mm vyzkoušeno, ale prý už to pro včely není tak nezávadné.

Je to spíše otázka na chemiky (mně chemie nějak nešla a neba) ale asi to bude jednou otázka serioznosti, A pochybností.

Protože jak poznáte jak dlouho to bylo skladovaný a kde všude - podmínky.

Druhá otázka je, když je invert jen ze sacharozy, měly by v něm podle chemiků jen Sacharoza, glukoza afruktoza. Další cukry by neměly z ničeho vzniknout. Další otázka nad některými rozbory i složeními.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Referenční URL's