Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Výměna úlu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zdravím,
mám takový dotaz. K narozeninám jsem dostal komplet 4 úly lang od p.Mately 2/3 a plastové rámky od p. Žáka.
Vlastním 4 lang a hrozně se mi líbí na těch nových jak je všechno tak přesné. U těch stávajících je co nástavek to originál víko je z staré osb desky a dno ani nemluvím. Ale přesto vše si včelky zvykly.
Poraďte mi jak přemístit ze starých do nových když tam nic nepasuje ani ty plastové rámky nejsou vystavěny.
Děkuji za jakou koliv odpověď
Chápu to dobře tak, že máš Langy, které nepasují na Langy?
Asi bych to udělal tak, že bych na ty stávající postupně dával nové nástavky s plastovými rámky. Podsazoval bych je pod zásoby nad plod, aby si je rychle vystavěly.
A postupně bych se starých zbavoval při rotaci nástavků.
Nebo přemést na mezistěny, až bude příhodná doba?
P. S.: Fakt to na sebe nepasuje? To je docela unikát Smile ...
Je to divné ale nepasuje, děda si všechno dělal kdysi sám tak soudím že si udělal nějakou úpravu.
Děkuji
(09.06.2011 16:12)Jan Nieslanik napsal(a): [ -> ]Zdravím,
mám takový dotaz. K narozeninám jsem dostal komplet 4 úly lang od p.Mately 2/3 a plastové rámky od p. Žáka.
Vlastním 4 lang a hrozně se mi líbí na těch nových jak je všechno tak přesné. U těch stávajících je co nástavek to originál víko je z staré osb desky a dno ani nemluvím. Ale přesto vše si včelky zvykly.
Poraďte mi jak přemístit ze starých do nových když tam nic nepasuje ani ty plastové rámky nejsou vystavěny.
Děkuji za jakou koliv odpověď

Vážený příteli,technicky se určitě najde nějaké to řešení,ale měl bych obavu,aby se včelám z úlu částečně z desek OSB v novém, předpokládám v celodřevěném úle zamlouvalo životní prostředí,aby jim nechyběly výpary z použitých chemikálií v novém příbytku.Copak včely,ty si zvyknou,ale aby to ve zdraví přežily.
Krásný den,

Mám dvě včelstva v Moravských univerzalech, obsedaji oba nástavky.
Právě jsem dokončil nová BVDčka a chtěl bych včelstva do nich přestěhovat.

Jendá se tedy o stejou RM i počet ramků. Stačí když z MU přerovnám rámky do BVDčka tak abych nezměnil pořadí ? BVD postavím na místo původních MU a ty odnesu, tak aby je včely nenašly.

Nebo mám zvolit jiný postup ? V MU včely nechci nechávat, protože není dodržena včelý mezera, a mohli by se odtrhnout od zásob, a zužovat se mi je kvůli tomu nechce.

Diky Honza Vrána
pokud je jen přehážeš i se zachováním pořadí rámklů tak nic nepokazíš - jediné rozrušení bude pouze při přendavaní rámků a případně při zalétávání včel na nové česno, přípoadně očko (pokud se budou provedením lišit od stávajícího stavu)
Krasny den,

diky za odpověď, šlo mi právě o ztrátu létavek, úly jsou naprosto odlišné,
a pokud stojí 4 vedle sebe a dva z nich vyměním během dne. Tak zda létavky trefí domů, jen
díky pořadí úlů ?

Honza Vrána
Důležitá je poloha česna vůči orientačním bodům (výška nad terénem, okolní rostliny, úly ). Někdy mám pocit že mají GPSku a výškoměr s cca 30cm rozlišením. Na úlu - tvaru ani barvě jak jsem vypozoroval až tak nezáleží.
Krasný den,

děkuji za rady, včelky jsou již v nových úlech a přesun proběhl zdá se bez větších problému.
žádné velké zmatky před česny jsem nepozoroval Smile

S pozdravem Honza Vrána
Ahoj, chtěl bych usadit vyzimované včelstvo z celodřevěného úlu s dřevěnými rámky do plastového s plastovými vystavěnými rámky. Můžete mi prosím poradit kdy a jak to co nejlépe udělat? Děkuji.
Já když menil RM tak jsem postupoval náseldovně:

počkat do plného jara - u mě 2/3 květu řepky - pak jsem rámky s plodem vyřezával - seřízl na rozměr nových rámků a vkládal do nových. Celé jsem to buď omotával slabým drátem a nebo gumičkou. přeložení trvá déle, u mě tak 10r za 1-1,5 hod. ale dle mě to je ten nejlepší způsob. V období, když všecho kvete, tak to včely přijmou a hned dostaví.

V jiném případě jsem se snažil do úlu udělat různé vychytávky, aby se tam vešly adamcovy rámky (do Langu) ale bylo to akorát pro zlost. Proto přeřezat a přendat rovnou do nových rámků.
A jde to posadit na sebe, tedy nový dolů a nad něj nástavek starého?

Mimochodem, plast s vystavěným dílem - k tomu se přijde jak?
(26.02.2017 0:20)JirkaB. napsal(a): [ -> ]Ahoj, chtěl bych usadit vyzimované včelstvo z celodřevěného úlu s dřevěnými rámky do plastového s plastovými vystavěnými rámky. Můžete mi prosím poradit kdy a jak to co nejlépe udělat? Děkuji.

Nepíšeš či je ten starý nástavkový a tiež či bude aj ten nový nástavkový... Taktiež nepíšeš či to bude rovnaká rámková miera. Ak sú to a aj budú nástavky a rovnaká RM, tak by som s tým neponáhľal a v rámci rozširovania by som pridával nové a použil materskú mriežku a postupne prekladal do medníka nežiadúce určené na likvidáciu.
Včelstva sa môžu prekladať už keď je +5C ako aj prezerať, vkladať do nich cesto.
Referenční URL's