Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání pylu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Diky za odkazy. Neco uz vymyslim.
Když jsme byli v Polsku na exkurzi u Lysoně, tak jsem tam natočil krátké video zajímavého dna s pylochytem a celkem snadno jsem si 4 takové pylochyty, které se podle potřeby zasunou do dna, vyrobil.
Pylochyt je po stranách ve vysokém dně těsný, ale tak aby šel lehce posunovat a ve směru přední zadní je o dva cm kratší. Když je vzadu, tak mají včely volný přístup do úlu a když je vpředu tak musí přes mřížku. Tak se dá regulovat sběr pylu aniž by se pylochyt musel vyndávat.
Trubičky v předu jsou pro volný výlet včel a trubců a jsou posuvným uzávěrem postupně uzavíratelné tak že podle potřeby je volná jedna, dvě, tři, nebo čtyři dírky. Když včely objeví, že je možné jít trubičkou dovnitř, tak se otvory postupně uzavírají. Tak se v ostatních volných vytvoří souvislý vláček včel a nedovolí jít včelám dovnitř.


Moc pylu jsem však nenachytal, protože mi bylo včel líto jak se musí protahovat těmi malými dírkami. Funguje to ovšem perfektně.
Přátelé , prosím pomozte. Nosím v hlavě fotku stojanového sušáku na pyl, kterou zde na VF uveřejnil některý ze slovenských přátel. Stojan byl tvaru A a do něj se z obou boků zasouvala plata s pylem na usušení. Hledám tu fotku již několik měsíců pomocí vyhledávače VF. Na sousloví sušák/sušička pylu se mi nic nezobrazuje, prošel jsem všechna témata obsahující slovo pyl (teda až na pěstování GMO rostlin) a fotku nějak nemůžu objevit. Předem děkuji za pomoc.
... a skúšal si sušiť v sušičke na ovocie???
@ Goro ... v textu u té fotografie sušičky stálo, že po usušení pylu, je možné jí použít i na sušení dalších produktů. A abych se popravdě přiznal, chci použít tu sušičku na sušení jiných věcí (byliny, houby, ... atd.)
Pomaly mi začína rozkvitať Facélia a je v nej aj trocha ohnice, nechal som v šuflíku nápoky plast aby pekne videlo peľ.


[Obrázky: 140620152887.jpg]

[Obrázky: 140620152891.jpg]
nenapadá niekoho kde by sa dal kúpiť, resp kto vyrába platové dosky s dierami -na pelochyt? chcel by som si poprerábať dná aby som mal všade pelochyt. všetko už mám doriešené len neviem nájsť firmu čo by to robila
Nejlépe ve včelařských potřebách a e-shopech. Stačí se správně zeptat. Konkrétně tady a tady.
Okrem mriežky potrebuješ nad mrieškou vyvrtat diery o priemere 20mm, tam dáš narezané trubky čo idú do kúrenia. To je preto aby včely opúštaly uloví priestor lebo mriežka je prekážka, tam sa nahromadia trudy a včely, mohli by sa zadusiť.

http://www.vcelarskeule.sk/?prislusenstvo-b10,6
Tak letos mám zase nutkání sbírat rouskovaný pyl od včel, pro vyzkoušení konzumace a jeho účinků. Ale odrazuje mně ta jeho nevstřebatelnost naším zažíváním. Docela by mně zajímalo, jak je to i s postřiky v době kvetení ovocných stromů a řepky, jestli někdo zjišťoval nakolik té chemie je i v pylu? Asi nebude dobré v této době nasazovat pylochyty nebo dokonce odebírat plástový pyl "perga" uložený včelami v době postřiků?

Byl jsem na přednášce p. Švamberka a ten tvrdil, že k vstřebatelnosti rouskovaného pylu ho stačí zmrazit na 18°C, tím dojde k popraskání obalu pylu a pak už ho stačí jen rozmixovat třeba v el. mlýnku na kafe. To mi přijde až podezřele snadné.

Shodou náhod jsem četl o dvou nezávislých výzkumech pylu na lidské zdraví, jeden prováděli Francouzi (jednalo se jen o kusou informaci) a druhý Sověti (na popud Stalina). Francouzi dělali pokusy na zvířatech i lidech, že jim přidávali do stravy pyl. U těch zvířat to beru, obzvláště pokud to byly býložravci u těch dochází k fermentaci potravy při zažívání. U těch lidí by bylo zajímavé vědět, jak ten pyl předpřipravili.
Výzkum Sovětů mi přišel zajímavější. Ty zkoumali vitální staříky v Abcházii, jejich věk nikdo přesně neznal (nebyly tam žádné matriky),jen se odhadoval na základě předpon počtu generací praprapra...vnoučat a dospělo se k tomu, že pokud měla každá generace prvního potomka v 20 letech, tak je jim minimálně 120 let. Zajímavostí bylo, že se vždy jednalo o včelaře. Med oni vůbec nekonzumovali, ten měli všechen na prodej jako svůj jediný příjem, co ale ze včel konzumovali byly kuličky pylu spadané na dno úlu.
Z toho mě napadá o jaký pyl se mohlo jednat, byl to rouskovaný pyl, přirozeně spadlý ze včel nebo plástový pyl, který odpadl, když ho včely odebíraly pro přípravu kaše pro plod? Dále mě napadlo, kdy včely přidávají enzymy (kterého fermentují) do pylu, když si ho lepí na nohy nebo když ho pěchují do buněk? A za jak dlouho začíná pyl fermentovat popřípadně je fermentovaný? Počítám, že včely nemají někdy tolik času, aby mohly čekat několik dní než bude stravitelný, ale spíše hodiny?
Dále mě napadá, co by se stalo s pylem dát ho do nějakého fermentovaného mléčného výrobku např. jogurtu?
Zajímavé by bylo, jak to řeší sama příroda (asi otázka na nějakého botanika), aby se pestík dostal k jádru pylu, kde jsou genetické informace, něčím musí rozložit obal pylu?

Možná nakonec přeci jen zůstanu u dolování pergy z plástu Wink Nezkoušel jste někdo třeba vrták podobný nebozezu apod?
Nebohy pan Turčani napisal pred viac ako rokom ako upravit pel kvasnym procesom spolus vodou a medom.Asi cca pred 10 rokmi som sa zučastnil prednašky kde prednašal dnes už nebohy Mudr.Ivan Dobrovoda autor knihy Včelie produkty a zdravie.Bol to svojrazny človek,namiesto pozdravu povedal neverte reklamam.Prednašal však zaujimavo.Uplne na zaver povedal. aby si posluchači pripravili pera že nadiktuje recept na viagru doktora Dobrovodu A nadiktoval presne to čo napisal pan Turčani.Nezabudol ešte povedat.že po jej uživani budu moct dedkova s babkami robit tutki mutki kolko sa im zachce.Vedla mojej manželky sedel jedn pan inžinier vo vekucca 80 rokov ktory bol nahluchlly ale recept pisal ako o dušu.laktom neustale štuchal moju ženu do rebier a pytal sa čo hovoril kolko hovoril.No čo z toho vyplyva .že laska naozaj kvitne vkaždom veku..
S prepáčením na 70 - 80 ročnéj sejačke kto by sa natrásal?Angry Jedine keď by za ten výkon aj riadne zaplatila, pre niekoho by to bolo aj bolestivé lebo také už nemažú...Angry
U chlapa je to úplne jedno ale nie na starožitnéj vykopávke ...Blush

Peľ dokáže vyliečiť aj nietoré nervové choroby čo ich sprievodný znak je trasenie rúk a tela. Jedna tak odomna kúpila faceliový peľ s medom, celá sa klepala a keď prišla o 2 týždne tak sa už neklepala. Od vtedy berie pravidelne peľ s medom, týždeň pred vianocami vzala 18 ks.
Uvidime ako to bude ked dožijeme takeho uctyhodneho veku.Ale jeden česky herec raz takto povzbudil ženy.Damy nebojte se jde to v každym veku.Bodaj by sa nemylil.
Pri zbere peľu som chytil chladne a sychravé počasie po 14 dnoch viselo pod pelochytom velke mnozstvo vciel vysilenych a poskodenych. V uloch bolo vela pelu malo medu. Pelochyty celodnove 2000 dierok.Nevedel som co dalej.Ule Typ B dva nastavky bez MM.Dna som vložil v polovici kvitnutia repky.Pri konzumaci som nasiel v pohari kustiki hackov,nozicky predtim akoby zabalene v rousku 4,5 kuskov. Ako dalej v nepriaznivom pocasi .
Vyzrajte na bacily elixírem z bylin a včelího pylu
http://zdravi.doktorka.cz/vyzrajte-na-ba...liho-pylu/
Získávání pylu. Ale kde? Jo, kdyby místo té zastavěné půdy v posledních desetiletích byly louky, sady, pastviny, pole, parky, lesíky, to by byla různorodá a zdraví včel prospěšná nabídka!
A i nám by to jistě více svědčilo po všech stránkách
Zdravím,

chcem sa opýtať, chcel by som vyskúšať zbieranie peľu.... upraviť si dná. Len sa chcem opýtať, kedže by som to chcel riešiť peľochytnou podložkou cez celé dno (počet dier cca do 2000, hr. 4 mm)), stačilo by do toho navŕtať pár väčších dier pre trúdov? (kedže by som moc nechcel vŕtať do dna a vkladať trubky). A tiež som tu čítal, že by sa to malo dať na všetky úle, aby včely nevchádzali do iných úľov pri hustej premávke, čo by pri mriežke cez celé dno nemusel byť problém. vďaka za odpovede
Niekde som čítal, že peľ stráca po roku skladovania 75 percent vlastností a doporučujú ho spotrebovať do jedného roku. Máte s tým skúsenosti? Pýtam sa preto, lebo známa zháňa pre niekoho peľ a v inzerátoch som dnes našiel ponuku na predaj peľu odobratého v roku 2016. Ja peľ neodoberám a ani som sa oňho moc nezaujímal pokiaľ ho mali včely dosť takže neviem.
(23.02.2017 15:22)to-tomik napsal(a): [ -> ]Zdravím,

chcem sa opýtať, chcel by som vyskúšať zbieranie peľu.... upraviť si dná. Len sa chcem opýtať, kedže by som to chcel riešiť peľochytnou podložkou cez celé dno (počet dier cca do 2000, hr. 4 mm)), stačilo by do toho navŕtať pár väčších dier pre trúdov? (kedže by som moc nechcel vŕtať do dna a vkladať trubky). A tiež som tu čítal, že by sa to malo dať na všetky úle, aby včely nevchádzali do iných úľov pri hustej premávke, čo by pri mriežke cez celé dno nemusel byť problém. vďaka za odpovede
Lepšie je navrtať dno a vložiť tam trubky. Keby si dal len jedným peľochytovú vložku
tak v žiadnom prípade včely nebudú lietať do susedných včelstiev.

(04.03.2018 22:13)miromiro1 napsal(a): [ -> ]Niekde som čítal, že peľ stráca po roku skladovania 75 percent vlastností a doporučujú ho spotrebovať do jedného roku. Máte s tým skúsenosti? Pýtam sa preto, lebo známa zháňa pre niekoho peľ a v inzerátoch som dnes našiel ponuku na predaj peľu odobratého v roku 2016. Ja peľ neodoberám a ani som sa oňho moc nezaujímal pokiaľ ho mali včely dosť takže neviem.
Peľ pokial je sušený a neupravený fermentovanim nestráca vlastnosti ani pôsobením priamych slnečných lúčov.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's