Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Melecitóza - zkrystalizovaný med v plástu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Sem si taky myslel že to udělám takhle ,dolů namočit a za týden vytočit

Jedovatý? Jak když to v podstatě jen ohreju ? Dobře teplota se bude blížit ke 100 ale stejně
chcelo by to zmerať HMF pre istotu
Tak se tedy ptám,má někdo zkušenost s tímto způsobem ? Vytavit v páře a jako zakrmit a pak vytočit ,nebo jak píše Merkuri ,že to je jedovatý . Díky
Při zahřívání medu vzniká HMF, zbytek si přečti třeba tady https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Krmne...rtu?page=3
Děkuji za odpověď pokoušet to nebudu tak něco nechám na jaro a zbytek na medovinu snad to na jaře vemou taky s tím nemám zkušenosti
Díky za odpovědi. Jasno v tom sice zcela nemám, ale to nevadí. Bylo to jen malé množství.
Medníky jsou ve srovnání s předchozími roky nezvykle nacpané, rámky zavíčkované odshora dolu, od rohu do rohu. Těžké, jak kráva. Med je tmavý ...ale vytočit jdou krásně snadno. Až na těch pár rámků, kde byly ty špuntíky. Jěště mě čeká jeden úl, tak uvidím. Tipuju to spíš na medovicovou snůšku a ty špuntíkaté byly zřejmě nejstarší, jarní.
Me uz to nebavi, ted uz cisty beton, ale nastesti uz prinos prestal....
...melecitózní snůška už skončila, mšice jsou po deštích fuč....Wink

…teď už jen pěkně pokrmit 20 kg cukru na včelstvo, ať si pak přijde z e j m a Big Grin
Tak som vytočil čo sa dalo. Špunty zostali v plástoch. Podľa rád skúsenejších som plásty polial vodou a dal nádstavok pod plodisko a nad plodisko nádstavok s práznymi plástami. Nech to prepracujú a prenesú. Do toho dňa bol na váhe denný prírastok cca 1 kg. Od prehodenia nádstavkov denný úbytok - 0,5 kg. Dnes až - 1,3 kg. Nie som na včelnici, to sú údaje z váhy. Čo sa deje? Máte podobnú skúsenosť?
...že by včielky makali..vysušujú vodu?
...niečo prenesú, niečo vyhádžu na sito.. skontroluj..nebuď lenivý...
Asi ti je vykrádaj, jinak to není možný.
Vysušujou namočený cement
První den by měli vysušit (vycucat nejvíc) a pak by to mělo jít pomaleji. Tady se to jako by rozjíždí tichá loupež.
Teď se s tím už patlat nebudu, mám cca 200 kg meleciózy v plástech a nechám to až na jaro.
(06.08.2019 20:04)Rajles napsal(a): [ -> ]Tak som vytočil čo sa dalo. Špunty zostali v plástoch. Podľa rád skúsenejších som plásty polial vodou a dal nádstavok pod plodisko a nad plodisko nádstavok s práznymi plástami. Nech to prepracujú a prenesú. Do toho dňa bol na váhe denný prírastok cca 1 kg. Od prehodenia nádstavkov denný úbytok - 0,5 kg. Dnes až - 1,3 kg. Nie som na včelnici, to sú údaje z váhy. Čo sa deje? Máte podobnú skúsenosť?
Prelož váhu na iné včelstvo Wink
Mám 8 beden melicitozi, na radu předsedy jsem odelil mednik deskou s malinkatou dírou a bednu s cementem na to narazil, polil vodou a odvíčkoval, udelal jsem tak všech 8 beden,a co se stalo?Za tři dny to meli zase zavíčkované a ani to neopravovali.Tak co s tím?Nepřenesli vubec nic
Tak čtěte a namáhejte se chápat co se tu píše. Musíte to dát "pod nohy", nahoře s tím nic dělat nebudou i kdybyste se na hlavu stavěl! A staré přísloví říká, že rychle se nevy.. ani pes a tak nečekejte, že vám to "vyčistí" za týden. Do jara 1 NN 15 vyčistí, vysoký nevím zda vyberou celý. A opakovaně varuju dávat jim to teď. Je nutné je na "čistých" plástech nakrmit cukrem a cement jim dát pod nohy až je nakrmeno a je jistota, že si to neuloží pod cukr a tedy jim to dejte dolů až po polovině září.

Opakovaně tu píšu, že míra 24 je zoufale nízká. Na bezproblémové přezimování stačí asi 4-6 cm cukru pod cementem a to se na třicítce dá udělat snadno, vy je dejte na "čisté" a nebo se naučte modlit aby nebyla dlouhá zima bez možnosti proletu.

Taky mám míru 24, ale k ní NN 15 a když je melecitoza, je vždy v NN a v plodišti je plod až k horní loučce a tudíž nakrmit cukrem můžu.
Tome, já to četl mockrát, mám 90 ramku cementu a potřebuji krmit, to by znamenalo vše rozebrat a dat cement dolu, za jak dlouho to vyberou, když to tam dam až po nakrmeni a budou plný tak kam to potom dají?Navic v září už bude chladno a budou brát?
V prvním řádku tom50 píše, že mají čas až do jara. V září se už nic podstatného s tím dít nebude. Na to je tam potřeba ten cukr, šoupnutý teď bez cementu. Je tak ?
slamos1

Ano, vyberou to do jara a vážně netuším kdy a zase zopakuju, co říká na přednáškách pan Cimala a já se s tím stotožním, on říká, že je mu jedno kdy to vč vyberou, ale zjara je to prostě pryč. Pan Cimala to říká o normálním medu, který se vyskytuje u nich (starček) a je nepoživatelný pro svou hořkou chuť. Já náhodou na to samé přišel před asi 25 lety s melecitozou. Nikde jsem to nevyčet a nejsem tak chytrý abych si to teoreticky promyslel a pak krok za krokem zrealizoval. Cimala nesmí mít v plástech hořký med, já v nich nechci cement, vyberou ale i cukerné zásoby, protože krmíme skrz NN a ten se dává po 15 září dospoda pod bednu s plodem (nebo zimním sezením, ideálně tam plod už není, neměl by být).

Vám zopakuju příhodu, kterou tu asi už někde píšu. Přivezl jsem z lesa NN s cementem na chalupu a lomil rukama co s tím. Přišel se na mě podívat kámoš, slovo dalo slovo, on zvednul dva úly a já to strčil pod ně. U dvojich vč a na jaře jsem hořce litoval, že jsme to neudělali u všech, shodou okolností osmi beden cementu, které jsem nešťastnej jak šafářův dvoreček z lesa přivezl.

Cement není (podle mých načtených vědomostí) nikdy čistá melecitoza, cement udělá i jen 10%, zbytek je perfektní med. Proto někdy po cementu zbyde bílý prášek, to je nerozpustná melecitoza a to včely vynosí před úl a nebo to někdy leží v buňkách (a po naklonění plástu to jde více méně vysypat), každý to už někdy viděl a nevěděl oč se jedná. Tak tohle je ono. Proto je pošetilé to máčet, vytáčet a lít do hnoje. Já bych bral NN cementu pro každé vč každý rok, jen kdyby byl!!!!!

I kdyby vám vynesly jen podstatnou část vysokých plástů, je to bez práce a včely to podnítí. Jen jim to na měsíc vemte a nakrmte je na "čisté". Nemáte čisté? Smetení na M ještě jde udělat. Aspoň u části vč. Udělejte cokoli, jen neudělat nic je blbost.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Referenční URL's