Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Melecitóza - zkrystalizovaný med v plástu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Už je to i u nás. Kolegovi cca 400m ode mne jsem poradil zkušenost Petra L, tak uvidíme. Já ji vyzkoušet nemohu neb žádné souše nemám.
Tak jsem po čtyřech dnech zase preventivně mrknul do medníků v pondělí vytočených a podle očekávání jsem opět objevil plásty, tentokrát z 50-60% zaplněné kalným, krystalizujícím medem. Zítra to jdu vytočit.
Ať se daří, Libor V.
Tak jsem dnes vytáčel, nebylo to tak hrozný, i když to neteklo jako med, ale jako vazelína za chladna. Většina je v konvi, jen část se vrací. Ale včelař nemá být hamoun.
Tam kde jsem měl volnou stavbu bez drátků a bortilo se to, tak jsem to vyřízl a uskladnil do kýble. Na medovinu mám snad větší odbyt jak na med. Smile

U toho Sedláčka, to je ais nějaký vařák. Já jsme očekával nějaký šnekový lis, co se dává pod medomety a odvíčkovače.
A nebo uděšlat medomet podle "Bencůra", jak popisuje v MV. ŠŤouchaldo na brambory a co nevyteče zkvasit.
Mám dotaz v souvislosti se současnou melecitozou co se nám tady u nás usazuje v plástech a nejde ven.

Jak si s ní poradí Milane "cedníkový medomet"? (Moder.včelař2011/3)

Nebo je to na vyvaření?

Dík za info.
S melecitozou si poradím tak, že na "cedníkový medomet" položím drvič na plásty s medom. Ak postupujem rýchlo a nenechám plásty s medom zachladnúť, tak výsledok je uspokojivý. Myslím, že medomet si s melecitózou neporadí. Tie moje fotky nie sú až tak kvalitné, fotil som to telefónom. S akým výsledkom pracuje drvič na plásty si môžete pozrieť na videozázname tu, upozorňujem, že to video mne funguje iba cez prehliadač explorer.
Ďalšie riešenie je, že ak si včelár s melecitozou teraz nevie poradiť, včely si s ňou na jar určite poradia.
Vďaka.

Nepotřebuji, aby si s ní poradily včely, ty to dovedou, pokud dožijí jara, ale já. Taky potřebuji med. Smile

Uvidím, jestli to bude pokračovat, možná dneska v noci všechno spláchne déšť.

Zvažoval jsem, zda by se to nedalo spíše lisovat na vinařském lisu.
Včera jsem to točil a kleplo by mě z toho!
Dobrých 50-60% šlo zpět do včel takže práce skoro zbytečná.Namáčet rámky,nasírat včelky a ucpaná síta.Takže jsem použil jen síto s většími oky aby to vůbec proteklo a dočistím ho zřejmě až po rozehřátí v termoboxu který zatím ještě nemám.
Med je to dobrej a chutnej jen ta pakárna s tím.U nás leje jak z konve tak doufám že už včelky nic takového nosit nebudou.Chtěl jsem letos krmit řepkou a nakonec budu možná rozvařovat plásty s tímhle medem.Sad
Drvit se dá ledasčím a na ledasčem, nástroje se vybírají měřítkem efektivity. Ovšem dámská pančucha je velmi elegantní řešení. Zkusil jsem a med šel přímo do finálu bez čeření. Melicitóza bude, odhaduji, protékat zřejmě dlouho. Obrnit se trpělivostí a silně zatemperovat medárnu. Já jdu cestou Petra L. Ať mají holky co dělat v deštivých dnech.
Dámské punčocháče mi doporučila paní prodavačka ve včelařské prodejně při dotazu na uhelonové síto.
Prý škoda vyhazovat peníze za uhelon Wink
A hlavne, nemusí sa zápasiť s jeho čistením Big Grin Blush
Tak u nás na vysočině již také melecitóza. Jde vytočit tak 50%, zbytek zůstává v plástech někde víc, jinde méně. Kde je toho více nechám po snůšce včelám přepracovat, kde méně, schovám na jaro.Předloni to bylo daleko horší.



(03.07.2011 7:35)Míra.P napsal(a): [ -> ]Včera jsem to točil a kleplo by mě z toho!
Dobrých 50-60% šlo zpět do včel .Chtěl jsem letos krmit řepkou a nakonec budu možná rozvařovat plásty s tímhle medem.Sad

Nevím jak to myslíš s rozvářením:
Melecitózu rozvařit a udělat medovinu -OK Wink.
Melecitózu rozvařit a nakrmit to raději ne - melecitóza je nevhodná pro zimování.
No myslím to tak že bych to po rozvaření a zcezení ještě dohustil cukrem.Když to v sobě včelky přepracujou a uloží tak by to mělo být v pohodě.Tedy žádná jistota,jen úvaha.Confused
Keď to namočíš a dáš prepracovať včelám, bude to opáť len čistý med, ktorý môžeš smelo predávať.

A keď ho rozvaríš a zmiešaš s cukrovým sirupom, nebude to aj tak pre včely ktovie čo a o zákazníkoch ani nehovorím Angry . Samozrejme, to s tými zákazníkmi je vtip. Prísť o dobré meno, tých pár kg medu nestojí určite za to! Huh
To už bych jim právě nechal všechno jen jako zásoby na zimu.Wink
Dneska leje jak z konve a mě čeká točit ještě spoustu cementu jal to tak vidím.Med to ale vůbec chuťově není špatný.
Před chvilkou jsem si uvařil zelený,sypaný čaj z Vietnamu a osladil tímhle cementem a je to dobrota.I za studena mi moc chutná.Nebejt toho že to nejde ven z plástů tak by to byl super med.
Nechat melecitozu programově na zimu?

Někdo někde napsal, že melecitozu nemohou včely strávit. To by bylo zajímavé někde ověřit, pokud ano, tak je zbytečné uvažovat, že se to nechá na zimu včelám. Pokud má někdo možnost to někdy skutečně dohledat, nebo je na to "vzdělán" mohl by se k tomu vyjádřit.

Na http://en.wikipedia.org/wiki/Melezitose je zajímavá zmínka, že je "atractantem". To by vysvětlovalo to, že v 2002 prostě včely ingnorovaly cukr a nosily a nosily a nosily (až do října) až se unosily. A cukr nebraly.

Melecitozu tady u nás točíme často, letos je jí opravdu dost,. Takže v menším asi nevadí. V 2002 jsem se ale v odhadu zmílil a bylo to docela fatální.

Jiankl včera jsme díky dvakrát lmené vidličce docela pochodil. A taky díky tomu, že jsme pro světlé dílo, ale ne fanaticky. Takže jsme zabíral vidličkou do značné hloubky, odhoblovanou pastu jsem dával do kbelíku s víčky, bude to na krmení kvasinek. A v medometu to z nižších buněk létalo.

Když už se to z medometu dostalo do vyhřívané filtr. nádoby, tak už to skoro šlo.

Ale melecitoza je tekutá až kolem 50stC. Takže jsem rád že investuji od konce, tohle bylo vždycky na mašli, cedník přetékal na všechny strany, všude rosol.
Domnívám se, že včely melecitózu stráví ale musí mít k dispozici dostatek vody což je v zimě problém, metabolická voda stačí jen na zkrystalizované květové medy, na rozpuštění melecotózy musí nosit vodu z venku a i tak spoustu krystalů vyhází. Zřejmě není vyloženě nestravitelná ale hůře stravitelná, každopádně brzo přeplní včelám výkalové vaky, je to přece jen medovicový med. Ale pravda, že pokud se podaří včas dostat z plástu je chuťově velmi dobrý Tongue
Karle můžeš prosím výhledově popsat vyhřívanou filtrační nádobu event. foto v odpovídajícím tématu? Díky.
Nakoupil jsem toto:


http://s229852481.e-shop.info/shop/artic...3DA5325%26

A 5324 - Honig-Abfüllkanne 50 kg
A 5408 Dana api Therma Siebsystem

a někde je tam i Uhelon, ale ten používám málo.

Dneska bych si možná koupil vyhřívání, které dosáhne až do dna filtru, v případě, že nepoužívám uhelon není důvod ponořit topení až dolů, aby se ohřál celý sloupec medu v sítě.


Zajímavé je, že podobnou věc, výrobně jednoduchou tady nikdo nedělá. Všichni jen "opisují" od sebe, nejedou ani pár kilometrů za hranice. Sad
Ta nádoba je vyhřívaná elektřinou? Asi ano.
Před chvilkou jsem zcedil zbytky medu v 5l kyblíku který mi nakapal od včerejška z odvíčkovací bedny a který jsem nechal ohřát ve vodě v dřezu.Proteklo to sítem rychle a bez problémů.Zůstal ale pořád zakalený.
Ona ta nabízená vyhřívaná odvíčkovací vana má něco do sebe v tomhle případě.
Kde jsem to jenom viděl.Byla to odvíčkovací vana? Tuším že jsou v ní i ta příčně postavená síta.
No jdu hledat.
Karle,jak jsi to objednal? Jde to přes net? Též se mi to zamlouváTongue
Je to vyhřívané tou spirálou - tedy to co je v tom sítě. Má to poměrně výhodu, že za normálních okolností to zapínám, až když už to neteče - tedy ohřívá se jen ta část medu co neproklouzla sítem, tekutá frakce se tedy nezajřeje.
http://www.imkershop-seip.de/shop/catego...=cid%3D%26
Takových ohřívačů někdo vyrábí selý sortiment. POkud někdo nehce uhelon, tak potřebuje něco co se vejde až ke dnu - průměr cca 17cm a výška cca 60cm - nemám u sebe metr. Smile

Normálního medu jsem tím prohnal i 500kg bez čištění, jen poslední konve jsem musel topit Letos to ale nejde. (právě jsem se vrátil se svazenkou, tak si snad zlepším náladu Smile )

Objednal jsem to emailem, platba předem, ale bacha - myslím, že nyní je blbá doba z hlediska dotací - ale na to nejsem fundovaný, jen vím že v létě se nemá nakupovat, pokud člověk nemá již zažádáno.

ALe na melecitozu by bylo nejlepší to ofrézovat a vylisovat. Smile Včera jsem zkoušel to vidličkou hoblovat asi tak do půlky buněk a docela to pomohlo.
Z odhoblovanéí pastry medovina a měl jsme takový pocit, že to snad pak i lépe lítá ven.

Dnes na chvilku vysvitlo slunce a už zase hučely. člověk by řekl že to ten liják spláchl.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Referenční URL's