Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Melecitóza - zkrystalizovaný med v plástu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Ale celkove si myslím že letos toho Zavíječe tolik není, protože jsem ted dával plasty do mrazáku a byl tam jen sem tam zamotek, loni to byla touhle dobou katastrofa.
Akonáhle tam vidím pavučinu, ide to na vyvarenie.
(15.08.2019 22:39)Merkuri napsal(a): [ -> ]
(14.08.2019 7:35)sobol napsal(a): [ -> ]když se to vysíří,zůstane tam kys. sírová?
Kyselina sírová nevznikne bez katalizátoru ale vznikne kyselina siričitá. Ako katalizátor treba Platinu / Sitá /.Cool

vznikne oxid siřičitý ne kyselina. ta vznikne reakcí se vzdušnou vlhkostí

https://agrobio.cz/sirne-knoty-velke/284...%BE%C3%AD+
Tak letos mi zůstalo ve včelách cca 200 kg "cementového" medu...třo zabolelo, jauvajsDodgy

Jakpak u vás, taky ztráta na medu?
Proč by mě ta ztráta měla bolet, med je včel. Opravdu ztráta by byla pokud by jsi měl z jara 80% úhyny po špatném zimování na melecitóze
(27.08.2019 21:45)milan.hula napsal(a): [ -> ]Tak letos mi zůstalo ve včelách cca 200 kg "cementového" medu...třo zabolelo, jauvajsDodgy

Jakpak u vás, taky ztráta na medu?

u mňa zostalo viac, ale ako stratu to nepočítamTongue
Cementový med, to je včelařova tragédie
https://pardubice.rozhlas.cz/cementovy-m...ie-8099043
To co se mi povedlo vytocit z plastu kde je melocitoza je takovy tmave zluty/oranzovy med....melocitoza je medovice, takze laickou verejnosti ocekavany tmavy a tedy medovicovy med neni pravidlo, ktere pro medovici plati vzdy.
Tome to už tu bylo mnohokrát, medovici nepoznáš podle tmavé barvy, ta z listnatých stromů., teď především z lípy jsou světlé. U mě přichází melecitóza v podstatě jen z modřínů a ta je taky svétlá, tedy málokdy ji vidím tekutou ...
Nemám rád,když si mne nějaký pisálek článků bere do huby coby ostatního včelaře a tvrdí,že budu zdražovat med.Ani mne nenapadne.
Melecitóza zas takové neštěstí není,dá se průběžně odtáčet,pokud o jejím přínosu člověk ví.A dá se pak podrazit cukrem pro klidné zimování,zbyde na jaro..Mám ji skoro každý rok a nehroutím se z toho.
No to me prave napadlo, prubezne odtacet, ale jak to poznat, ze je to melocitoza kdyz nemam ten konduktomer, abych poznal, ze je to medovice?
Josefe, mohl bys poradit prosimte?
Ja bych se z toho taky nehroutil, kdybych s tim dopredu pocitalSmile)....ale takhle, kdyz me to prekvapi ze zalohy, tak by me trefil slak.
Vís jakou barvu má cement? Tak jak to nezavíčkované začne šednout a přestane se to lesknout jak psí koule,tak ven s tím.Na to nepotřebuješ konduktocosi,ale rámek z medníku.A když to prosvihneš,bud to namoč přes noc v sudu a dej dolů,a nebo rovnou na jaro do skladu.
Tak se musim pochlubit, jak sem si diky prokrastinaci usetril praci a dosah pritom kyzenehoSmile.
Nez jsem se dostal k tomu, abych ty melocitozni plasty namocil a dal vcelam dospod, tak pri dnesni kontrole co se s nimi od posledne stalo jsem zjistil, ze ve trech mednikovych nastavcich kde tyhle plasty poruznu byly rozhazene, neni po cementu ani stopa a v bunkach, kde je med, se vsechno pekne leskneSmile
Ty vcely to nejak rozpustili i v medniku, zrejme diky tomu, ze to byly neco vytocene plasty kde ta melocitoza zustala a ty plasty, kde jsem se to ani nepokousel vytocit, coz byl prakticky jeden cely nastavek, tak s tim neco udelaly. To co zusatlo v mednicich jim vytocim a to co si nekam odnesly nebo spotrebivaly(?) Tak to jim naredim krmenim sirupem.

Pro pristi sezonu bude tahke matka zdrojem chovneho materialu pro nove matky pro vymeny v ostatnich vcelstvech. Hodne donesly, je s nima zabava a jeste usetrej praciSmile.
Jeste doplnim, ze kdyz jsem ted ty plasty vytocil, tak na refraktometru mi to ukazuje rozmazanych 22-23-24 % vody.
Někdy bývá cement pěkně schovaný po čerstvým medem.
Prubezne odtacet melicitozu... kdyz jde o skutecne kalamitni stav, tak na to moc neverim. A to prave nepoznas.
Musel bych v pripade, kdyz se zacne objevovat v plastech, pulku oddtacet a pulku ponechat, jestli z toho skutecne bude kalamita.
Protoze to je dost vzacne, nastesti. Vetsinou se rozpusti v ostatnich zasobach.
Kazdej rok, i letos (a letos docela malo, jupi!) mi z plastu vyleti par spuntu a par jich tam zustane. Kdyz to je pod 10%, tak klid. Kalamita jen jednou za 15let.
Jak to tehdy vypadalo jsem uz posilal.
Miroslave, v tomto případě si včely vodu donesly a tu melocitozu/zbytky nevytočitelné (vytáčím tak, že plásty "neždímu" na extrémně vysoké otáčky) melocitozy si rozpustily / naředily samy podle potřeby. Když jsem to vytočil, tak v buňkách nic nezbylo, ony ten cement naředily na těch 22-24% vody.
Tome, prejdu zas do tohoto vlakna, ty to najdes... OK, dik za tvuj posledni popis situace.
Posledni dotaz- mel jsi ten med ztuhlej na beton nebo jeste tekutej?
Ta melicitoza je trochu zahalena nejasnem. Je to pomerne vzacne a informaci pomalu. Resp. vetsina zdroju a lidi opakuje to same. A vcelari v obavach, jesli se to nestane jim, maji podezreni a nevi, co presne by meli videt.
A kdyz jsem zkusil google, tak skutecne toho obrazove je jen malo.
No a kdyz je nekdo uplna lama, tak nepozna pyl od medu - check this, to se pobavite:

Tenhle chlap - ten vi o cem mluvi. A je tam dobre i videt, jak to vypada v te fazi, kdy to jeste neni uplne na beton.
daste, kdybych to byl býval věděl, tak jsem to natočilSmile)

když jsem to chtěl vidličkou odvíčkovat, tak velmi špatně se mi vůbec vidlička dostávala pod víčka, a když jsem do toho vidličkou rýpal, tak to bylo skutečně jako když tou vidličkou budeš rýpat do neztvrdlého betonu....podobný zvuk i pocit....nebo jak kdyby si chěl vidličkou rozrýpat kostokový cukr.

Přes víčka to vidět není, plást je těžký, zaplněný, celý zavíčkovaný, srdce plesá, v duchu pochvaluješ včely, jakou ti dělaj radost, pak vidličkou zajedeš pod víčka a v tu ránu je po radosti a nadáváš na včely, jak si z tebe vystřelilySmile

na těch videích od p. pečinky to podle mě melocitoza nebude, on ty plásty bere podle mě z druhého plodištního nástavku (je to sice blbe vidět, ale dá se to odvodit z pár záběrů) a v těch plástech je podle barvy pyl. Včely sice pyl kombinují v buňkách s trochou medu, ale neřekl bych, že budou pylové buňky zalévat melocitozou v takové míře, aby to působilo nějaký problém.
A tam kde nebyly pylové buňky, tam se to lesklo...což sice neznamená, že to nemůže být melocitoza, ale také to být nemusí.

Ten pán z Farmárske revue (mají/měli dobrá včelařská videa) je dobrej, i ta řešení, která uvádí, jen bych řek, že jsou dobrá, když na to máš studenty střední školySmile). Já na to čas nemám. Ani místo, ani peníze na to vybavení, která tam zmiňoval. Já na to mám včelyWink...

otázka je, co s tím....
napadá mě, že jak to popisuje ten pán z Farmárske revue, když říká, že vetšinou je ten přínos intenzivní a ve velkém množství, tak jedna možná obrana je, nechat včelám v kritickém období medník, aby když by ta melocitozní snuška byla, tak aby to nanosily a uložily v medníku nad plodovým hnízdem (přirozený postup včel) a ne v plodišti, ve kterém budou zimovat.

A jak k tomu uvedl - pár dní zpátky - JosPr, tak v kritickém období sledovat přínos a případně to odtočit.
Napadá mě X možností, jak to řešit, vše je ale jako vždy ve včelařství otázkou času, který na to máme. Tedy aspoň za mne.

ještě doplním, že když jsem v příspěvku č. 408 z 4/9/2023 psal, že jsem vytočil melocitozní med, tak to byl med z plástů a z buněk, kde ještě nestihl zkrystalizovat. A když to teklo z medometu, tak to viskozita byla stejná, jak na videu z Farmarské revue v čase cca 6:00....cedím med přes dvě síta, hrubé a jemné.....přes to jemné to nechtělo vůbec protéct....porod.
V jiných plástech byl ale již zkrystalizovaný komplet, ty jsem nevytáčel.
Ted sem se dival na jeho posledni kratke video, vyskocilo na mne dnes, kde komentuje melocitozu v pylu.
Ta jeho uvaha a to co tam vyklada neni spravne, protoze vcely v plodisti pyl melocitozou nezaleji. Vcely sice pyl ukladaji a maceruji v medu, ale tim zpusobem, ze do pylu med pridavaji prubezne tak, jak ho tam ukladaji, a ne taj, jak vyklada on, ze donesou pyl, zaplni bunku, a pak to zanesou medem....
Tohle je videt na kazdem pylovem plastu, kdyz si jej vcelar v prubwhu casu prohlizi.
Krome toho, vcely ten pyl s michaji s medem, ktery maji k dispozici, kdyz probiha pylova snuska, logicky a prirozene.
A jak jsem psal, melocitoza jsou z pohledu vcel normalni glycidove zasoby, takze neni duvod, aby ji ukladaly do pylovych zasob...
Zjistovat, zda v pylovych bunkach je pyl nebo melocitoza, je blbost.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Referenční URL's