Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Melecitóza - zkrystalizovaný med v plástu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Melicitóza. A víme vlastně co je zdrojem tohoto efektu?
Někde jsem četl, že deště snad melecitózní snůšku ještě umocňují...
/O. Haragsim - Medovice a včely/ "za hlavní producenty melecitózové medovice můžeme považovat mšice - medovnici ojíněnou, medovnici velkou, medovnici černoskvrnnou, medovnici modřínovou, medovnici prýtovou a zdobnatku lípovou. Ke vzniku melecitózních medů přispívá i dlouhé deštivé počasí, smíšená snůška, vysoké denní přínosy medovice, stav včelstev".
Ano, ale říká se, že vydatné deště mšice spláchnou a je pak po medovicové snůšce. Nebo těmto mšicím déšť nevadí? Ani v liteatůře se toho mnoho nepíše, tak kdyby někdo problematiku více osvětlil budu jenom rád Tongue
Já mám zkušenosti se zdobnatkou lipovou a dubovou. Pokud se nejedná a silnou bouřku, tak déšť samotným zdobnatkám nevadí. Jen smyje všechnu medovici z listů a většinou cca 3 dny trvá než se snůška úplně obnoví. Jestli po dlouhých deštích je větší výskyt producentů medovice, nebo větší produkce medovice nevím a také by mě to zajímalo....
Včera jen co přestalo pršet, včely hučely, takže asi měly na co létat.

Po 2002 si toho všímám - vlhký rok = melecitoza. Je to pravidelné jako Medard, jen v množství se to liší. Někdy to jsou jen dlaně v plástech, letos zatím i celé plásty.

Ale zaplať PB alepoň za to. Asi to bude chtít upravit technologii směrem k brtnictví a bude po problémech - med lisovat z voští, nebo frézovat z plástů no a nebo to co možná půjde - přejít na plast. mezistěny. Cvičně jsem nějaké oškrabal a jsem zvědav, jak na zbytcích budou včely stavět.
(05.07.2011 14:28)KaJi napsal(a): [ -> ]Včera jen co přestalo pršet, včely hučely, takže asi měly na co létat.

Včera večer u nás přestalo pršet.......Dnes ráno jsem šel medobrát poslední zavíčkované medníky. U včel jsem mohl být po 8.00 hodině - a už se lítalo celkem fest, už se to zas nosilo. Wink Takže ve čtvrtek kontrola a v pátek to asi zas bude muset jít ven.....nebo se na to vyflajznout a odepsat nástavek díla.
Doposud můžu konstatovat, že má první výtoč melecitózy byla asi říznutá klasickou medovicí. V plástech to bylo na střídačku kalné, v kbelíkách to ale doposud není beton...pokouším se to pastovat.
V druhé výtoči je mnohem víc "křemíkového písku", tuhne rapidně rychlejc. Wink
Nuž uvidíme jak to bude vypadat.
Horší je, že se budu muset pustit do léčení KM. Viz nové téma Kyselina mravenčí s nasazeným medníkem.
Libor víš z jaké rostliny a producenta tvá melecitoza pochází?
Včera ráno bylo poměrně hlučno na třešni. Kromě včel tam poletovali takové ty malé hbité včelky, ale hučelo to dost, jako kdyby byla v květu.
Dneska mi volal kolega, že ma plne úly medu co nejde vytočit. Tak jsem mu vysvětlil o co jde. No nadšeny z toho nebyl, ovšem ja také ne. Zrovna jsem totiž nahledl do několika včelstev a to co nosí bude asi nejspíš melicitoza. Med je tmavší a tekutý. Ovšem u dna buněk je mírně citit "písek" je to jen par pidikrystalků na buňku. Takže mi nepřímo potvrdil mé podezření....U nás melicitozu nepamatuji, resp. jsem se s ni ješte nesetkal. Je možné, že melicitozy je malo a bude namíchaná s jiným medovicovým medem-doufejme..
Takto to vyzeralo pri mojom vytáčaní, samé hrudky.... a aj med už tiekol "pieskový. Azda sa mi to podarí "homogenizovať". Chuťovo je výborný. Uvidím, čo povedia zákazníci. Našťastie eštenikdy nepochybovali o mojich medoch a dúfam, že aj toto "ustojím" Cool

[Obrázky: P7050217.jpg] [Obrázky: P7050216.jpg]
První várma melecitozního medu je vytočená. Med je to chuťově výborný. Již na sítech jsou vidět jemné krystalky. Všiml jsem si, že ve včelstvech je cca 1/4 melecitozního medu. Zbytek je tmavý medovicový. Ponekud problém je tekutost toho co teče z medometu. Něco kolem 40kg mam ve stačecí nádobě, po třech dnech med poněkud shoustnul a je zakaleny. No budu mít co dělat, abych zákazníkům vyssvětlil o co jde.
Mám takový pocit, že vlivem změny klimatu(a nemám tím na mysli to vymyšlené glob. oteplování) nám do budoucna přinese melecitozní snůžky častěji. Ideální nejspíše bude naučit zákazníky na pastovaný melecitozní med.
Větší problém spatřuji v tom, že u VN nástavku je dost melecitozy v plástech. Zatím jsem si všiml, že matky si "uhájily" místo na kladení na dělničině(nad plodem jsou asi 5cm pásy zavíčk.medu),ale trubčí plásty, které mam vždy v plodištních nástavcích (dva TR plásty po stranách)jsou jíž plné cementového medu. Postupně tyto plásty nahrazuji vydrátovanými rámky s proužkem díla a včelky na nich staví-dělničinu. Odebrané trubčí plásty vkládám po jednom do oddělků.
Pokud nebude "zacementovaných" plástů větší množství uschovám je na jaro.
Zajímala by mne zkušennost vás kolegů, zda "přepracovaný" melecitozní med včelami(po jeho rozpuštění a nakrmení včelstev) tento dále již nemá vlastnosti a extremní sklon ke krystalizaci. Podle některých údajů by měl být již takto přepracovaný med v pohodě. Nejspíše opětovným přídavkem invertazy včelami dojde k naštěpení melecitozy jako trisacharidu na monosacharidy. Nemohu najít(resp. nemám teď čas se s tím hledat..), jaká je enzymatická aktivita invertazy vůči melecitoze. Vim jen málo invertaza by měla štěpit melecitozu na glukozu a analog sacharozy-turanozu. Melecitoza je trisacharid složený z dvou molekul glukozy a jedné molekuly fruktozy. Problém bude v tom, že invertaza bude přednostně štěpit poloacetalový mustek (vazbu) mezi glukozou a fruktozou podobně jako je tomu u sacharozy. U vzniklé turanozy ke stepení poloacetalu nedochází, je tak pro většinu živočichu nestravitelná snad jen houby využívají turanozu jako zdroj uhliku. To by mohlo být důvodem nižší stravitelnosti melecitozy u včel. Její část dokáží pomocí invertazy rozštěpit, ale s podílem turanozy si neporadí.
Dobrý den,rok dělám do včel a chtěl bych poradit co s vyžíráním vytočených plástů a zcukernatělého medu z rámků. Viděl jsem u jednoho sterého včelaře,že dával tyto rámky před úly a nechal je včelám vyžrat.Jiný včelař mi tvrdí,že je naučím loupit. Chtěl bych znát Vaše názory na toto téma.Díky Mikuláš
Mikuláši, rozhodně nedávej volně plásty k vyčištění včelám!!! Jen namátkově: loupež, možný přenos nemocí a naštvaní sousedé!!!!!!
Přesně tak, soused to udělal a pak brali útokem všechno. Jak začnou loupit, tak nevím kdy přestat. Na dvoře se nedalo být.
Buď položit rámek do podmetu anebo dát rámky k vyčištění do nástavku, který se dá na úl a mezi nástavek a úl dát krmící víko.
Také dělám teprve rok do včel, ale včera jsem nechal u úlů asi 5 minut jednu souš, která měla jen v několika buňkách trošičku medu, než jsem se ohlédl, abych jí hned odnesl, právě z možného rizika vzniku loupeže, tak byla z poloviny obsedlá včelami a ty o ní dělaly jako sršni o lízátku. Smetl jsem je a mazal se souší domů. Dobu pak včely slídily po každičké kapičce medu po zemi, hlavně v místě, kde byla souš. Pokropil jsem místo konví, aby tam nezůstal med a aby tam neslídily. Ale i potom byl, a to podotýkám, vzadu, za úly, pořádný ruch, jako kdyby včely létaly česnem.
Smejčily i pod dny, cítily pod síty zásoby, vymetaly prostě úplně všude.
Já, ač začátečník, po této zkušenosti, vyvěšení plástů volně k očištění včelám silně nedoporučuji !!!
Když si vezmu, že to slídění, které během pár minut vyvolala ta jedna souš, by přešlo v loupež, tak si přidělám spoustu práce a úplně zbytečné starosti.
Honza
Není snůška a pokud jsou v sousedství silné včely a sousedé ještě nekrmí, tak je ten nájezd naprosto devastující a prakticky se mu nedá zabránit. Na to stačí pár minut, holky si to řeknou. Slabší včelstva či oddělky nemají šanci. Letos je to obzvlášť drsné, takže ani kapku sladiny či roztoku vedle úlu a nechat venku plásty, byť se zkrystalizovaným medem, to by v mém případě bylo harakiri ... I minuta je příliš. Ono stačí, že jim to voní z úlu ... Tisíce včel, které se snaží jakoukoliv škvírkou dostat dovnitř. Něco podobného jsem ještě nezažil ...Sad
(18.07.2011 20:19)Tomáš Blecha napsal(a): [ -> ]... loupež, možný přenos nemocí a naštvaní sousedé!!!!!!

Je to tak a smutné je, že pomerne dosť včelárov to takto praktizuje! Keď sú sami a nemajú pri sebe nikoho, ich problém, ale ak je na stanovišti ich viacej.... Angry
skryštalizovaným medom v plastoch som sa stretol včera,keď som vytáčal a dostal som sa k plástom,ktorý som nevytočil koncom mája,pretože nebol dostatočne zaviečkované,boli plné,ale žiadny med sa neuvolnil,vrátil som ích naspäť do uľa,včely ich vyčistia a znovu naplnia,ak sa nezhorší počasie
Díky za radu a Vaše názory.Ale je kupodivu,že někteří staří včelaři to dělají.Hodně medu..Mikuláš
Včera jsem se koukl po několika dnech na váhu a hmotnost šla dolů.Takže to vypadá na konec sezony.
Pak jsem koukl do klátu kde jsem nechal za sklem až nahoře trubčí plást který si včelky sami postavily ale ve kterém bylo uprostřed i kolo cementu který mi nešel vytočit.Během tohoto týdne jim zřejmě zachutnal a plást je prázdný-vyčištěný.
Jedu vytáčet zbytky ale spíš půjde spousta medu v rámcích do skladu.
Večer dám vědět jak jsem pochodil nebo spíše dopadl.Sad
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Referenční URL's