Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Melecitóza - zkrystalizovaný med v plástu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
tak jsem včera nakoukl do medníku jednoho ze včelstev a je to tam na beton Confused dnes se chystám že ty rámky vyndám ometu a namočím v pitné vodě a vrátím nazpět. akorát nevím za jak dlouho to přepracují popřípadě odpaří všechnu tu vodu abych to mohl zkusit vytočit.... stačí týden?
také se tady píše vložit tyto medníkové plásty do plodiště a nechat to přenosit nahoru, ovšem co když mi je matka následně zaklade? jsou to staré černé plásty které slouží pouze pro medník a po použití by se měli vytavit....pokud mi je tedy matka zaklade tak mi ve včelstvu zůstanou což by asi nebylo úplně ieální Undecided
Černé plásty vybrané z plodiště vyřazuji a rozhodně nedávám do medníku. V medníku mám to nejlepší. To už radši dám mezistěny pokud nejsou souše.
Já jsem dala celé medníky pod plodiště, hned na dno...jestli jsou vybrané nevím, nehodlám je každý týden celé sundavat a prohlížet. Předpokládám, že je na podzim až budou včely zazimované naposledy prohlídnu a buď seberu celý nástavek souší nebo budu muset nechat do jara.
Co přidávám do oddělků po 2-3 rámcích, tam je to do týdne vybrané a opět zaplodované. Kde byl plod předtím, tam je pro změnu zase beton. Včera jsem byla v lese, hučí to tam jak v úle- javory, smrky, maliny i ostružiny, kopřivy- vše je opatlané od medovice. Snůška pokračuje stále ve velkémSad Vytočit nevytočím nic, to už se mi nechce pokoušet.
Pořád se mi nechce věřit tomu, že když včely přenesou ty melicit. zásoby v rámci úlu, že tím změní svůj v zásadě melicit. charakter a stanou se rázem snadno stravitelnými ? Nemám s tím zkušenosti. Můžete to někdo potvrdit ? Dnes se chystám cca. 20 takových souší zakopávat ale je pravda že jsou porušené/staré.
jejich stravitelnost se nezmění, ale výrazná část se spotřebuje na krmení plodu, stavbu, energie pro včely a tím vznikne prostor pro uložení čerstvě přineseného medu (který může ale i nemusí být už melecitóza), případně cukru...

melecitóza včelám v úlu nijak nevadí, pokud na ni nezimují (ať ju tam klidně mají i v zimě, na jaro se jim bude hodit... ale zimující hrozen by měl sedět na stravitelných zásobách)...
dalších asi 20 pěkných souší s tou melicitou zkusím uchovat přes zimu a na jaře jim ji přidám.
(26.07.2013 10:15)Jiří Šenk napsal(a): [ -> ]Dnes se chystám cca. 20 takových souší zakopávat ale je pravda že jsou porušené/staré.

To je škoda, ne? Buď se dají vytavit v tavidle, vyteče z toho prakticky roztok, který se dá zamíchat do krmení, je oddělený od vytaveného vosku a teď to pro včely není problém. Ten vosk bude určitě aspoň na domácí svíčky dobrý ...
Nebo vyřezat a dát včelám do stropního krmítka (třeba namočené), vyluxujou to velmi rychle a přepracují. Zbylý čistý vosk pak vytavit ...
Jiří
Včera jsme vytáčeli a ven šla tak 1/3 a 2/3 zpět. Tak mne napadlo, kdybych plástve namočil na pár hodin do teplé vody a poté vytočil. Vytočený melecitozní med smíchal 1:1 s cukrem a včelstva tímto zakrmil. Nemá s tím někdo nějakou zkušenost? Co to udělá, jestli to budou použitelné zásoby pro včelstvo nebo ne a pokud ano jak na nich přezimují.
Já zkoušel pár rámků ohřát (pod peřinou nahřívací podložkou do postele - nic lepšího nemám) - den jsem to ohříval, ale večer, když jsem to chtěl vytočit, tak se dílo snadno bortilo.
Zbytek plástů jsem tedy nechal další dva dny "dojít" pod peřinou, ale už bez ohřívání. Vosk ztuhnul, ale mez to ještě úplně nestačit, takže procento výtěžnosti se z cca 1/3 zvedlo na cca 4/5, zbylo jen pár vyloženě zkrystalizovaných (suché jehlicovité krystaly) buněk a pyl. Možná je toto cesta, jak to dostat ven. Budu experimentovat dál.
Je to záhada - všichni o ní mluví, ale já ji ještě neviděl, až mám strach, jestli melecitózu poznámSmile Mám stanoviště, u něhož mě starší kolegové varovali, že je melecitóza častá, ale druhý rok, kde nic tu nic. Btw. bavil jsem se starým včelařem, který měl úly nedaleko a ten vůbec nevěděl o co jde! Neznal ani slovo "cementový" nebo podobné výrazy. Přitom je to hodně lesní oblast, kde se to muselo stávat. Koukal na mě jako puk.
Pročítala jsem si o víkendu starší čísla MV a 1/2010 píše M. Počuch svoje zkušenosti s melecitozním medem. cituji- po 3 měsících od uskladnění začal med kvasit takovým způsobem, že přetekl ze sklenic ven...Med se ve sklenicích rozdělil na 2 přesně ohraničené části, část hrubých krystalů dole a tekutou část nad ní. Bublinky CO2 byly zachycené mezi krystaly a začaly je zvedat nahoru, až je vytlačily se sklenice ven....
Máte někdo podobnou zkušenost s melecitozou???
Bylo by dobré se jej zeptat, jestli měřil obsah vody když to stáčel. Jestli vytáčel preventivně jak se doporučuje, nebo až to co vydoloval z rámků.

Já včera naměřil něco pod 18% u toho co vyteklo. A dneska přišel lis, tak jdu na to, uvidím jestli něco poteče až tam budu tlačit tu směs ze 100l hrnce. Smile

Když ne, tak z toho budou lítat bubliny, ale až se do toho pustí kvasinky.
Já z toho betonu dělám medovinu, včely na zahradě měli beton ze 2/3 v lese z 1/5. Po vytočení toho co jde vytočit, rámky namočím a druhý den vytočím znovu. Už to pěkně kvasí.
Mluvilo se o tom minulou sobotu na Horním hradě. J. Lstibůrek tam při přednášce doporučoval dát ten med do mrazáku ...
Jiří
Jirko jaký? Ten normálně vytočený - tedy to co mi vyteče z rámků při normálním točení, nebo to co se vytáčí v nouzovém režimu kdy tam šťastní důchodci, nezaměstnaní či kdo ještě je dneska pánem svého času, chodí obden vytáčet. Zralý, nezralý, hlavně že ještě teče.
Ten problematický, s vyšším obsahem trisacharidů. Tam se tím zamražením dá skoro zastavit ta rychlá krystalizace.
A zejména prý to pomůže tehdy, pokud se smíchá s tím čerstvě vytáčeným. To je, myslím, ten Michalův případ, popsaný v MV. Což řada kolegů dělá v domnění, že se to "naředí". Ale ono prý ne. Ostatně ty trisacharidy tam stejně furt jsou. A pak to může začít kvasit ... Závisí také na hygieně vytážení a zpracovávání ...
Ale já z té přednášky mám jen útržky, neb jsem odbíhal "sloužit" u stánku ... Takže pokud tam byl někdo, kdo to slyšel celé ..., tož včil!
Je fakt, že teď se to točí hlava - nehlava, takže ... etc.
Já si hlavně pamatuju námitku, že v mrazáku je teď prase, tak co s tím ...? Big Grin Ale to je holt otázka priorit ...Angel
Jiří
aj já potrebujem radu.aj v mojom včelstve sa objavila melicitóza.vytočil som medníky ale neviem ako mám postupovať v plodiskách.melicitóza je aj nad plodom.čo teraz?Huh
(18.07.2013 17:23)Tomáš Blecha napsal(a): [ -> ]Dle aktuálního experimentování nejlépe funguje podsazení nástavku s vytočenými plásty, které se prolejí vodou z rozprašovače. Zkoušim všechno možné a zatím podsazení takového nástavku funguje nejlépe,včelky melecitozu přepracují a přenosí do horních nástavku. Pochopitelně musejí mít nahoře místo... I v těhle vedrech nosí stále, od 2-5kg za den podle včelstva.

Jako rozprašovač používám WAPku, ale ne na nejvyšší tlak, ale pooočenou hubici, na takovou tu vodní tříšť - vytočené souse rozestavím okolo zelených plast. zeleninových bedýnek po trávě a obejdu to, až do naplnění plástů. Stříkám cca z 1/2 metru, takže celý plást naráz.
S melecitózou zatím nemám zkušenost, až letos, a tak se chci zeptat, jestli když melecitózní med alespoň nějak vytočím, lze ho potom normálně prodávat zákazníkům?
Není ta pískovitá chuť medu odpuzující? Aby pak zákazník přišel i příště Undecided
A nebo, lze ho také napastovat?
Díky za reakce, Josef.
Můj dotaz bude divný a také těžko proveditelný, ale z neznalosti mi to nedá, abych se na to nezeptal.
Když se na polích dělá postřik, který je pro včely škodlivý, musí se včelstva uzavřít. Bylo by možné při melecitózní snůšce včelstva přes den také uzavřít a otevírat jen navečer? Undecided
Pavel
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Referenční URL's