Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
tom.50: diky za odkaz na preletak, procetl jsem si to, ale je to stale dokola totez....vsechny podobne postupy vychazeji z toho, ze se oddelek tvori z vcelstva o vice nez jednom nastavku...viz. pripad "preletak".

v knizkach byl mozna pospan stejny postup, ale nenazyvali to "preletakem" to bych si pamatoval a byly to knihy ceskych autoru (3) i zahranicnich (2)

ja mam od lonska 4 oddelky, kazdy pouze na 1 nastavku.

nejsem nespokojeny ale do konce leta chci mit, respektive zazimovat chci i zalozni vcelstva ze stejných duvodu, jako to delaji ostatni vcelari.

kdyz si v knizkach prectu kdy je nejlepsi delat oddelky, tak se doctu, ze v kvetnu. coz se shoduje s tim co pisete, udelat oddelky v kvetnu.

ptam se a resim to ale jiz nyni, protoze k oddelkum potrebuji - budu pptrebovat matky a pokud budu spolehat na svuj odchov a oplozeni tak se mi - podle toho co sem cet - mohou sice vylihnout matky v poctu xy nebo taky v poctu nula a i kdyz se vylihnou, tak se nemusi podarit jejich oplodneni nebo navrat ze snubniho letu. a pak by se jevilo lepsi si matky objednat ale to je potreba sladit s tim vytvorenim oddelku, ke kterym se matky pak pridaji.

tak proto to resim jiz ted na zacatku brezna, protoze matky se musi objednavat dopredu, co jsem tak pochopil.

o predjarnim zuzovani jsem si nic necetl, ale pokud je to totez co komorovani, tak o tom sem cetl....ale...zase mevim kam a co s temi prebytecnymi plasty ve kterych je - doufam - plod nebo zbyle zasoby...

tak predem dik za rady a porady k my situaci....jak z 4 oddelku udelat 2-3 oddelky za ucelem vytvoreni zalozniho vcelstva na prezikovani 2020/2021 a puvodni prezimovane 2019/2020 oddelky tim nezlikvidovat
U mě ze skoro všech "záložních matek", tak říkám zazimovanému oddělečku na cca 5-6 rámcích (na jaře to s bídou obsedá 4-5, tedy 3-4 uličky) je vždy včelstvo, které skoro vždy dá větší výnos s minimem práce (jen tam dávám mezistěny a nechce se to rojit), než "kmenové" včelstvo, které blbne s rojením a tak podobně. To za prvé. (fakt promýšlím, že zruším úplně kmenová vč)

Přeleták, tedy to, co mě naučili už v dětství a co nerad dělám, zdá se mi to moc práce a nesmyslný, nebo rozpačitý výsledek. (KTM mi vynadá). Předkové to vymysleli aby získali od kříženky včely Tmavé (před Kraňkou) více medu. T včela dávala ztlomky výnosu dnešních Kraněk.

V době začátku snůšky se celý úl bez medníků odnesl stranou a dal na nové místo. Na původní místo se dal nový úl, kam se dal jeden, max 2 rámky s otevřeným plodem, zbytek Mezistěny a u "zdí" souše, taky stavební rámek. Na to původní medníky jak byly.

Co se stalo. Z přemístěného úlu se stáhly do nového na původním místě všechny létavky - byly tam zalétané. Protože tam ale nebyl skoro žádný plod, mělo to minimální spotřebu a tedy většina medu skončila v medníku a navíc to postavilo celé plodiště, tedy kromě těch souší u zdí a plodového rámku na prostředku. Navíc si to samo vychová matku z nouzáku.

Nerad dělám přeleták. Nejsem až tak lečnej medu, nevím co pak se včelstvem staré matky, a měnit nouzák za ušlechtilý matečník ve velkém včelstvu a muset kvůli tomu sundávat medníky je takovej voser, že přeleták já nedělám nikdy. Pro mě moc práce když stejného, ba lepšího efektu umím dosáhnout elegantněji s minimem práce a času. Nebo jsem to nepochopil a dodneška se to nenaučil.

S matkami se zatím netrapte. Prostě uděláte oddělky HLAVNĚ aby se vám nevyrojila kmenová včelstva a jak je využít a jak v nich získat nové matky je až sekundárum. Skoro vždy (myslím tak 80-90% případů) si udělají samy matku z nouzáku a ta se i oplodní. Kde se neoplodní, budete to řešit až pak, třeba tak, že to spojíte s jiným odd. kde matka je.

Nic se nestane, když budete po prvním roce mít v odd matky z nouzáků. Někdy, asi tak v polovině případů je taková matka i dobrá a vyhoví po všech stránkách, kde je blbá poznáte sám podle nějakých vlastností (ve srovnání s jinými), jsou ostré, rozbíhavé, nejde to tak rychle kupředu jako ostatní odd udělané stejně a tak. Jasné?

Myslím, že když zvládnete v tomto roce to, co jsem právě popsal a vydržíte a nevzdáte to a pochopíte spousty souvislostí, že v dalším roce už budete schopný načasovat tvorbu odd s domluvenými matečníky z nějakého chovu - ano, nejlepší je dát odd, kde je nouzák, o něco starší matečník. Ten se vylíhne první, matka zničí mladší (nouzáky) a z 80-90% se oplodní. Když by byl matečník vadný (to se může stát) nevylíhne se, odd nezruší nouzáky a matka se z 80-90% oplodní. Jak to dopadlo poznáte podle toho, jaký matečník tam najdete vylíhnutý a které zrušené.

Prostě nebojte se, věřte si, bude to dobrý a furt tady bude někdo, kdo vám poradí.


Další rok pak už zkusíte sám přelarvení a vlastní chov a pak už budete včelařem. Věřte mi, že drtivě víc jak polovina včelařů vůbec matky chovat neumí. Doknce jsem jako mladý znal dědka který mi tvrdil, že za 50 let včelaření s 20-30 vč ani jednou neviděl matku. A slyšel jsem to víckrát, je to tak, i tak to jde.
Navazu na Tomuv prispevek - prelarvovaci system (Nicot) mam 3 roky ve skrince nevyuzity. Pustil jsem se do chovu matek ala Jirka Marx - pomoci vajickovyho stepu. Nekde na foru to tu popisoval. Na tech par matek nas malovcelaru to staci a nemusis resit plastovy misticky co vlastne davas do oddelku s matecnikem. Matecnik z vajickovyho stepu je jen vosk a ten zpracujou.
Az budu potrebovat vic matek, asi se k nemu vratim, ale za sebe (zatim) zustavam u toho stepu. Jen takova moje zkusenost, at zbytecne nekupujes veci, ktery nevyuzijes. Tot muj nazor.
Chose
TomasiK tom 50 ti radi dobře,/ohledne vcel vzdy radi dobre/to že máš oddelky na 1 nastavku nic neznamená mivaj v následujícím roce raketové starty a výkony. Dopadne to dobře. Matky ti 99% chovatelů posle nejdříve začátkem června, nejlepší je se s nimi domluvit telefonicky předem aby sis připravil oddelky. Když si je uděláš z nouzaku nebo rojaku, taky se nic neděje můžeš je vyměnit, když se to zvrtne. Vůbec bych neviděl v ničem problém, ať se daří. Mimochodem ti co maj teď vcely na 2 VN, tak stejně většinou obsedaj jen jeden.
Přesné, jasné, stručné. Díky.
TomasK1 napsal(a):k oddelkum potrebuji - budu pptrebovat matky

Pro první ,,oddělkovou sezonu" doporučuji koupit do oddělků kvalitní matky nebo zralé matečníky z kvalitního chovu.
Pro pražské včelaře bych vzhledem k dobré dostupnosti doporučil třeba chovnou stanici Liběchov. Kontakt:
Ing. Pavel Kirschner, mobil: 734 858 243, e-mail: libechov@beedol.cz
Je to cca 40 km a pokud nemáte auto, z Holešovic je to autobudem necelá hodina.
Další možností je VÚV Dol, ale tady je vhodnější mít auto, i když vláčkem do Libčic a přívozem je to také možné.
Nejlepší je oplozená matka, ale ani zralý matečník není špatná volba. Snese dostatek hodin mimo úl, abyste ho mohl dopravit na svou včelnici.
Na matky je mnohdy dlouhá čekací doba, několik zralých matečníků si ale většinou domluvíte na požadovaný termín.
Na VF je vlákno: Tvorba oddělku.
Stálo by za přečtení.
Přeji hezké jarní ráno,
již od minulého týdne nosí včelky pyl, takž jsem přistoupil k první prohlídce.
Výsledek mě hodně potěšil i když jsem ho podle množství měle tušil.
Dva spodní nástavky mají obsednutých 16 rámků a třetí je ještě plný cukerných zásob. Našel jsem i nějaký plod. Takže včel tam je jako hnoje. V podstatě kromě několika vyžraných rámků je to jako před zazimováním.

Co dál?
Vyndal jsem všechny rámky (5) z původního oddělku a nahradil je mězistěnama.
Až to postaví, tak bych chtěl udělat ještě oddělek (2plodové +2x zásoby) a opět doplnit dalšíma mezistěnama a nasadit čtvrtý nástavek s rámkama pro volnou stavbu.

Plán je sklidit aspoň jeden nástavek medu + na podzim vyndat medovici a zbytek nechat včelám.
teraz 5 medzistienok Surprised
(18.03.2020 9:08)MichalR napsal(a): [ -> ]Co dál?
Vyndal jsem všechny rámky (5) z původního oddělku a nahradil je mězistěnama.
Michal, teď bych to rozhodně nedělal, na to je ještě času dosti a včely mají stále dost práce s vyhříváním prostoru a starostí o nový plod. Pokud chceš můžeš do spodního nástavku vložit stavební rámek a na něm uvidíš, kdy budou mít včely chuť a prostor něco stavět. A až začnou nosit v hojném množství sladinu můžeš vyndat zásoby cukru a nechat si je pro oddělek ke kterým přidáš jeden nebo dva rámky s plodem a mladuškami jak začne pořádná snůška. Pak můžeš dávat mezistěny třeba po celých nástavcích a včely si s tím poradí. Ale teď je ještě opravdu brzy a včelky to stavět nebudou a matce bereš prostor ke kladení. Smile
Nezapomeň že tvoje včely nesplňují 3 základní podmínky pro poradnou stavbu díla.Teplo,poradna snůška a dostatek mladých včel,tímhle je neskutečně podtrhneš a zpomališ v rozvoji a hned ty mezisteny vyhazej a počkej až vykvete třešeň..Navíc za chvily se ochladí a bude v noci mrznout
(18.03.2020 9:08)MichalR napsal(a): [ -> ]Plán je sklidit aspoň jeden nástavek medu + na podzim vyndat medovici a zbytek nechat včelám.

Prastaré české přísloví: "kdo dřív měří, než-li věje, na.erou mu do věrtele"

Plánem začátečníka by mělo být nikoli jen přečíst, nýbrž nastudovat několik knih o chovu včel a udržet je v prvních letech ŽIVÉ A ZDRAVÉ, což vůbec není snadné. Pak se, MOŽNÁ, dostaví i med.

Jo a na míře, jakou máte, to bude zvlášť tvrdý oříšek.
každý se musí natlouct sám,to je nejlepší škola,která dá víc než tisíc rad.....
No pro začátečníka je to těžký nápor, pár včel na česně s pylem a už se jede s mezistěnama, nekde se nekdo předvede na fotce s přídáním nástavku a prvoročák už letí......a pak je bez meduWink chce to pevné nervy a učit se, učit se, učit se...znám to.... To je jak dyž v nejaký slunný únorový den nekdo uklízá ve sklepě a vyvážá pár starých nahnilých erteplí s klama na hnojisko. Každý rok nachytá nekerých sůsedů a tý pak hneď valijů na pole sadit. A pak jim to jak každý rok zmrzne
Hlavně by si začátečník měl neustále připomínat, že Pepa z Horní Dolní má úplně jiné podmínky. Prostě sledovat, co radí lidi, kteří jsou ideálně v okolí. A ne někdo, kdo je v úplně jiné zeměpisné oblasti.
Tak ty rámky jsem dal do stran, tak by to nemuselo být nic hrozného. A v těch starých už nic nebylo. Samozřejmě to může být chyba, od začátečníka se snad ani bezchybný postup nečeká. Samozřejmě jsem to konzultoval, dokonce jsem tam chtěl strčit prázdný, to už jsem narazil.
Jo a zapomněl jsem dodat, že tady třešně kvetou, stejně jako vrby a ještě i lísky a spousta dalšího.
To jsi s tou kvetoucí třešní přehnal nééééééBig GrinBig Grin
spíš třešně a lísky v jeden čas......
Až přestane pršet vyfotím.

A můžu se prosím zeptat někoho zkušenějšího co sem píše jak je možné, že tu máme tolik zkušených chovatelů, hlavy nacpané informacemi z těch knih a praxe a přesto každý druhý článek je o masakrování včelstev klestikem?
Druhá věc je jestli ti soudruzi z vás co mají tu šedou kůru již dost vytvrdlou dokáží reagovat i na změny jenž se v krajině a hospodaření dějí. Jestli se nám náhodou neděje to, že jsme připoutání k informacím a zkušenostem starým 50 let a v případě nezdaru se to hodí na něco, nebo někoho jiného a jede se dál.

Prostě jsem vyndal staré rámky a nahradil je novýma, možná chyba? třeba jo, příště to udělám jinak a houby je komu do toho, natož aby užíval invektiv. Já to taky nedělám a to jsem v Tom opravdu dobrý. Jinak jsme na stránkách včelařské FÓRUM. Pro někoho to bude tvrdý oříšek pochopit co znamená toto cizí slůvko. Rozhodně ale ne jak je zvyklý že sjezdu strany kde každý s každým souhlasil.

Jak budete jezdit na stanoviště když bude nařízená karanténa? Já jsem to možná udělal s předstihem, ale za pár dní to už nebude možné pravděpodobně vůbec pokud nemáte úly v místě trvalého bydliště. Rozhodnete se pak sobecky s Čechům vlastní ignorancí ohrožovat lidské životy, nebo objetujete včely? Nebo si je necháte doma ať chcípnou hlady? To jen taková úvaha na konec, protože na to jistě moudré knih nepamatuji.
moznost osetrovani vcelstev by melo byt podle meho soudu zachováno z duvodu role vcel v zemedelstvi a vyzive obyvatelstva. lokalni karanteny, pokud budou nutne, budou podle vseho jen vyjimecne, jako je nyni napriklad litovel a okoli.
Referenční URL's