Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Michal,

Netreba sa hneď rozčuľovať. Keď nejakú vec robím, nestačí len poprečitovať pár názorov na fóre, lepšie je si to "osahať". Mnohí zabúdajú (hlavne začiatočníci), že robíme zo živými tvormi a tomu by sme mali podriadiť všetko. A niektoré zákonitosti, hoci aj staré 50 rokov, platia stále.

Poďme k tým medzistienkam. Prečo je blbosť dať ich do včiel teraz hneď 5 (ja som nedal ešte ani jednu, nebol dôvod)? V prvom rade treba vedieť, ktoré včely stavajú nové dielo - tie, ktorým sa tvoria voskové šupinky. Tie ešte v úľoch nenájdeš, len minimum. Takže ak by si dal medzistienku hoci aj medzi plod, stavba na nej bude viaznuť, oni ju začnú stavať, ale zo všeličoho možného, nechcú tam prázdny priestor. Ak ich dáš hore, nad plodisko, pravdepodobne prídu dva scenáre. Ani jeden nie je v prospech včelstva.

Prvý je ten, že včelstvo tento prázdny priestor neobsadí ani pri zlepšenom počasí, zostanú dole a budú sa pripravovať na rojovku. Jednoducho im ten priestor je tam na figu, lebo sa tam nemohli hneď kvôli svojej sile, znáške a počasiu "natiahnuť". Radšej sa vyroja, akoby sa rozšírili.

Druhý scenár tiež nič moc. Do tohto chladného počasia si im dal ďalší prázdny priestor, ktorý síce včelstvá nevykurujú, ale k tepelnej pohode pri zlepšenom počasí im to nepridá. Budú s tým bojovať, nakoniec tam aj prejdú a vystavajú, ale ten čas bude oveľa dlhší, akoby tam ten nadstavok nemali.

Kedy dávať prvé medzistienky respektíve stavebné rámiky? To nezáleží od rozkvitnutých kvetov alebo od rozlezenia včiel po úli. Ja čakám, pokiaľ prejavia o to samotné včelstvá záujem. Zbadá to aj laik, začnú robiť pekné svetlé voskové mostík, konce buniek na starom diele si nemožno nevšimnúť. Ak je vonku ponuka nektáru, vtedy je ten správny čas využiť ich stavebný pud. Ale nie 5 medzistienok naraz. To zvládnu až keď tam bude masa mladých včiel!!!
(21.03.2020 11:42)MichalR napsal(a): [ -> ]Prostě jsem vyndal staré rámky a nahradil je novýma, možná chyba? třeba jo, příště to udělám jinak a houby je komu do toho...
Michal ak si nechcel aby na fóre komentovali ostatní tvoj postup tak načo si ho sem písal... predsa nás je "houby do toho čo robíš vo svojich včelách" to máš pravdu...
...účastníci diskusie si mysleli že chce š o svojom postupe "diskutovať", nenapísal si hneď že "nemajú komentovať tvoj postup"...

ešte k technickej stránke veci, ty si nie vybral 5 rámikov a nahradil ich novými ...

(18.03.2020 9:08)MichalR napsal(a): [ -> ]Vyndal jsem všechny rámky (5) z původního oddělku a nahradil je mězistěnama.
ty si vybral 5 súší (vystavených plástov) a dal včelám 5 medzistienok...!
není rámik ako rámik, dôležité je čo je v ňom...Wink
k otázkam výstavby plástov ti písal patko...tie zimujúce včely nepotia vosk...

...ja len dodám že ak kvitnú čerešne tak ti to aj môže vyjsť
...budeš potom king...napíš nám...držím palce...
Jen poznámka k tak zvanému "pobilení plastů ,new vždy je to vhodný okamžik k vložení mezistěn,mne vždy při silné snůšce z Nivy a silném včelstvu začnou takto opravovat a prodlužovat buňky silná včelstva,přesto bych do nich teď ještě mezistěnu nedal,musí tam být víc věcí ,ale to asi každej přizpůsobí svému stanovišti.Mne stavba pokud je počasí vychází při rozkvětu třešně.
Já mám spíše problém s formou vyjádření nesouhlasu od některých, nikoliv s obsahem. Samozřejmě že mi asi nepostaví 5 mezistěn do zítra, ale pokud seberu souši od zásob a nahradím ji mezistěnou na kraji nástavku, tak se toho snad moc nestane. Možnost chyby jsem nevyloučil, ale taky se mi vzhledem k povolaní může dost rychle stát že skončím v karanténě. Chtěl jsem se prostě zbavit cizích rámků. Některé obce již v karanténě jsou a to ještě nikdo neumřel, tak si říkám až budou tisíce mrtvých..... nehledě na základní metodiku WHO na principu SWA.... Naprosté selhání systému. Češi jsou v té ignorancí naprostou špičkou.

No a nyní k tomu květů. Kvetou tu třešně a vlastně celý rod Prunus. Fotky mi vložit nejdou, bere to jen 500kb, takže kdo mi nevěří, může poslat email a já mu je pošlu.
U nas je rozkvitnutych kopec stromov, nevidim na tom nic neuveritelne. Ceresnu som videl v plnom kvete uz pred cca 2 tyzdnami, uznavam je to skoro ale je to proste tak....
chlapci rozpoznáte mandloň a třešeň?
Predpokladam na co narazas.... videl som to z auta za rychlosti cca 60-70km/h... v principe je to asi jedno ci je ten strom taky alebo onaky.
U rodicov pred rokmi sme mandlu mali ... bola iba jedna cize z nej nikdy nic nebolo iba "prazdne supky" nepotrebujem bit botanik alebo znalec aby som videl ci strom kvitne alebo nie....
Starsie odrody mandlí su všetky cudzoopelive-ked mas jeden strom,urody sa nedočkáš..a videl si niečo ine a nie rozkvitnutu čerešnu..
je to mozne nehadam sa, pointa tejto diskusie bola vsak o tom ci uz nieco kvitne alebo nie (myslim stromy) aspon ja som to tak pochopil. Opät a zas to tu sklzlo do toho ci niekto rozozna taky alebo onaky strom...
V jednom má Michal pravdu, tento rok by sme mali počítať s tým, že môžeme zostať v karanténe. Stačí ak sa s nejakým nakazeným stretnete, čo vzhľadom na rýchle šírenie vírusu nemusí byť o týždeň, dva problém.
My v robote robíme do prvého potvrdeného prípadu, potom firmu zatvoria. Teda je možné, že nakoniec nás dajú všetkých do karantény.
k tomu zda něco kvete nebo nekvete, u mně na stanovišti v Praze kvete třešeň, vedle toho mám vrbu z baumaxu a ta kvete taky, pak na stanovišti kvete další (ovocný?) strom ovocný, to ale nevím, co to přesně je, protože je letos nový a nesázel jsem ho a tak dobrý botanik nejsem, abych to poznal podle květu. posílám fotky, ta třešeň focena přes plot je blbě "čitelná", ale věřte mi, kvete toSmile a kvete to už tak 2-3 dny zpátky určitě (ta vrba cca už druhý týden).
Ja mat taku velku ceresnu uz bych mel umytu becku na kvas a chystal drevo pod kotel. Jaro je tady teste sa.
na fotce je meruňka, ano ta v nižších polohách kvete, u nás v českém středohoří ji ochlazení zasáhlo těsně před květem, mandloň kvete stejně jako meruňka, nebo velmi podobně ale třešeň ještě skutečně ne! Tím netvrdím že nic nekvete.
Jinak máme přes 200 stromků meruňek a 200 dalších ovocných stromů, zatím nám nekvete nic
(22.03.2020 9:55)spd napsal(a): [ -> ]je to mozne nehadam sa, pointa tejto diskusie bola vsak o tom ci uz nieco kvitne alebo nie (myslim stromy) aspon ja som to tak pochopil. Opät a zas to tu sklzlo do toho ci niekto rozozna taky alebo onaky strom...
To rozpoznávání je jedním ze základů včelaření. Včely nemají kalendář, včely se řídí podle stavu přírody. Včelař nemusí být botanikem, stačí znát jen běžné dřeviny a byliny. Buď rád, že tě tu někdo nakopnul k tomu, aby sis doplnil mezery.
simonn80:...ok, to velký u sousedů možná - tedy asi spíš určitěSmile není třešeň, fakt nevím, možná to bude meruňka, mám totální okno, nepamatuju si co bylo loni...jestli je uvidím běhat po zahradě tak se jich zeptám. je pravda že minulý víkend na druhém stanovišti (okr Písek, 420 m n.m.) třešeň (100%) měla ještě dost zavřené pupeny a to bylo slunečné počasí....v každým případě dík za vysvětlení.
MichalR - přečetl jsem tvoje dva příspěvky a přemýšlím, jestli tu zbyl někdo, koho jsi ještě nestihl neurazit. Jsi začínající včelař a chtělo by to více skromnosti. Dostal jsi několikrát slušnou odpověď, že je na vkládání mezistěn brzo. Je brzo, stačí když se koukneš na dlouhodobou předpověď nebo alespoň z okna. Má teď být 14 dní zima. Samozřejmě podle tvé reakce a ty víš všechno nejlépe jsou ostatní pouhý bezmozci, kterým padají včelstva a včelaří ještě v klátech. Vím, bohužel ti zapomněli zatleskat a pochválit tě. Zkus víc naslouchat a méně mluvit.
přáteléSmile...tak mi to nedalo a zeptal jsem se CMLWink....abych byl moudřejší.....a podle fotek květů jsem zjistil, že třešeň kvete "jako třesně" a meruňka/broskev kvete "jako broskve"...když si představíte plody na stromě a jak je češete Smile)....jak prosté - a logické - milý WatsoneSmile...kromě toho broskve mají jinou barvu květu než třešně....což jsem taky tak nějak nevědělSad(((
Kdybych neviděl za mlada seriál Návštěvníci neuvěřím. Internetový včelař, na přednášce předního odborníka na včelařství internetový včelař je nejhorší co zažil.
Ať se daří Zdeněk
Ale já jsme možnost chyby nikdy nevyloučil a metodické postoje jsem u nikoho nenapadl. Mírně ironicky jsme reagoval pouze po příspěvku některých zkušenějších včelařů. Ničí zkušenosti zde nezpochybňuji, jsem si plně vědom rozsahu svých zkušeností. Zpochybňuji pouze formu předání těchto názorů, protože jsem si naopak vědom a stojím si pevně za tím, že nabité zkušenosti mají smysl pouze v případě, kdy je člověk schopen je i efektivně předat. Jako člověk co chvilku učil na VŠ o tom vím své. Bohužel u skupin jako jsou včelaři, nebo rybáři atd... je to nejen o předání zkušenosti, ale trochu se nám do toho dostávají i emoce a ty nám brání reagovat adekvátně a vůbec vést dialog. Pak někdo napíše Exot a jiný na to může reagovat podrážděně, protože ví, že včelař ve stejné vesnici udělal totéž....
Ostatně dialogem v invektivu je invektiv,,, pak se nemá kdo co urážet.
Meruňka co kvetla mám v noci omrzla....

Spolehlivost dlouhodobé předpovědi počasí jde v posledních letech na 0, takže může klidně mrznout i v dubnu.

Prostě pokud někdo nedokáže smysluplně a pomocí argumentů situaci vysvětlit, bez ohledu na množství získaných zkušeností by měl zachovat radiové ticho.

Ocenil by odpověď typu:
1: nemáš mladušky, kdo ty postaví?
2. je zima, kdo to zaklade
3. bude problém ten prostor vyhřát

A moje odpověď:
1. nechci tam staré souše od jiného chovatele
2. až bude teplo, tak to matka zaklade a už mi bude líto to vyndat
3. mají tam ještě dobrejch 20kg zásob, tak to snad vyhřejou
4. jsou zdravé, spad byl minimální, je to přece jen mladé včelstvo s mladou matkou

pokud na to někdo odpoví formou invektiva, musí nutně očekávat to samé a nebýt nějak naštvaný, já třeba nejsem a budu se těšit jak to dopadne.

Každopádně jsem od zítra v karanténě, protože ignorance našich spoluobčanů nezná hranic a opravdu nezanedbatelná část populace má v hlavě, no spíš nemá...
Takže malá rada na závěr: dodržujte ta pravidla a dělejte co máte, jinak se vám povede vyoutovat nejen sebe, ale třeba i zdravotníky z rodiny, úředníky... a pak si choďte stěžovat že něco nefunguje.
Až vyřadíte všechny sestry, doktory, členy krizových štábů atd..., tak se pak nedivte, že Vás na tu umělou ventilaci nikdo nepřipojil, nebo pro vás nikdo nedojel, nebo nemáte roušky... všichni co na tom pracovali budou sedět doma a čekat jestli to mají nebo ne.
Michale zakopej válečnou sekeru, dohadování je tady dost a dost i tak V tématu jak to dělám já jsou rady IRp, podle mě je tam napsáno vše co hledáš a funguje to 100% pro malovcelare. Ing. Rosťa Pešek dokonale popsal nejenom přidávání mezisten.
Referenční URL's