Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dobry den,
rad bych vas poprosil o radu. Mam tyden stary oddelek na 7 ramcich (39x24, zasoby + MS). Na radu zkusenejsiho vcelare jsem do nich jeste moc nezasahoval. Ted ale prichazi otazka, jestli je zakrmit a jak. Mam vcelky na chalupe, jsem tu sice casto, ale na to, abych u nich byl kazdy den, to neni dost casto. Misi se tu ruzne nazory vcetne tech, ze oddelek v podstate neni nutne krmit vubec. Ja osobne bych asi prikrmil. Otazka ale je, jestli prerusovane krmeni nezpusobi vic skody nez uzitku...

Dekuji
Taky jsem loni uvěřil, že v době vydatné snůšky není třeba oddělek krmit, už bych stejnou hloupost neudělal. To možná platí u oddělku, který si zachoval létavky, převezením na vzdálené stanoviště, jinak platí krmit, krmit a krmit. Po pár krmení (těstem) se dá odhadnout dávka tak, aby tam včelař nemusel častěji než jenou za týden, to je přijatelné rušení oddělku, které ho nepoškodí.
možná blbý dotaz, ale jak se dává podložka pod prosakovací krmítko.
http://www.levnepotreby.cz/vcelarske-pot...ci-krmitko
Mám z překližky víko s 2 dírama nad rámky. Láhev s cukrovou vodou postavím na tu díru. Když dám tu podložku na překližku (při pohledu shora do nástavku) a na to postavím láhev, tak to kape. Když dám podložku sítkem dolu do díry (tím co je roztavené nahoru) , tak to nekape, ale vznikne mezí sítkem a víčkem mezera. Dosáhnou na to včely? Nebo to nevadí, že to kape? Nebo to stíhají včelky likvidovat?
Dlouho jsem se s těmito podložkami trápil, než jsem konečně pochopil, že jejich používání je pouze trápení včelařů a nemilosrdně jsem je zlikvidoval. Resp. až na jednu, kterou s oblibou používám při výkladu, jak se věci dělat nemají.
Druhým problémem je, že používáš "cukrovou vodu". Ta poteče ven vždy a později bude jen příčinou, proč i funkční silné včelstvo bude vyloupeno. Tu odkapávající vodu totiž včely "uklízet" nestačí a proto vede ke slídilství.
Proto sklenici, ve které chceš podávat zásoby, nasyp plnou cukru (lhostejno, zda krupice, krystal - prostě ze supermarketu), dovnitř vhoď hrstičku droboučkých kamínků (nejlepší ty, co silničáři používají v zimě na posyp silnic - samozřejmě dobře vyprané!!!!!), dolij do plna vodou, uzavři a překlop přímo na včelstvo. A pak se jen dívej, kolik jsi si ušetřil zbytečné práce a rozčarování. Až včely roztok vyberou, doplň jen opět po hrdlo cukrem a zalij bez míchání vodou. Prostě v jednoduchosti je krása.
iRP
proč tam jsou ty kameny?? při tomto stylu voda nekape? podložku tedy vůbec nepoužívat? co mi tedy přikryje tu díru v překližce? díky...je to zajímavý názor
Kameny zamezují ucpávání otvorů ve víčku, případný šlem se zachytí na kamenech.
Kameny (spíše drobné kamínky!!!) fungují jako drenáž, aby jemný cukr neucpal díry. Tím jsme se vyhnuli problémům se zkrmováním hrubého krystalu, který je v současné době prakticky nedostupný a když ano, tak za trochu "jinou" cenu. Nemusíme rozvářet. Navíc vzniká nutnost pořízení již na podzim a skladování prakticky celou sezónu (není kde) a nemožnost koupit potřebný cukr v různých slevových akcích. Celé je to jen o penězích. A včelám je to jedno jako vždy. I když, pokud je jen trochu možné, krmit kýblem. Ale to je o jiném vláknu a ne o oddělku.
A ještě pro Karla - rozumíš dobře. Podložku zahodit, díru v překližce přikryje přece ta láhev! No pokud bys náhodou nekrmil, vrať zpátky normální plné víko. Zní to logicky?
zní to velice logicky....už jsem našel i to jiný vlákno...díky za nápad
Tak za tohle jsem musel dát bod i kdybych nechtěl.
Pořád mi nebylo jasné, jak to všichni s těmi sklenicemi dělají, když mně se to vždy UCPALO. Sítka jsem zahodil za chvíli, protože jsem krmil sklenicemi obrácené víčkem na rámky nebo do otvoru v deklu, ale vždy cukr rozpuštěný do posledního zrnka....
Tohle mně ve snu nenapadlo s tou drenáží.
Moc děkuji, možná že sklenky znovu vytáhnuBig Grin
Přesně, jak píše pan Pešek. Podložky mám také doma nepožité, je to zbytečná věc jako i mnoho dalších včelařských "potřeb". Ale na to přijde člověk až s přibývajícími zkušenostmi a asi si tímto projde každý.
(13.06.2012 14:08)LumaB napsal(a): [ -> ]Tohle mně ve snu nenapadlo s tou drenáží.

Ono je to tak se vším - základem je pochopit funkci a pak je to legrace. Hrubý krystal plnil tu funkci drenáže právě svou hrubostí. U dnešních jemnějších to už tak samozřejmě fungovat nemůže.
iRP
řešení jsou často velmi jednoducháSmile
O víkendu jedu pro první oddělky a ptal jsme se dvou včelařů, jak je přendat do nástavku. Jak to bývá, dostal jsem dvě rozdílné rady.
  1. Nechat je v krabici přes noc ve sklepě a přendat je až ráno, potom co se uklidní.
  2. Přendat je hned jak přijedu, že jak budou rozdováděné, tak se lépe zalétají na novou pozici.
S čím máte lepší zkušenost?
(13.06.2012 18:47)LumaB napsal(a): [ -> ]řešení jsou často velmi jednoducháSmile

Doporučuji nejprve do sklenice nalít cca 2litry vody a teprve pak dosypat cukrem do plné sklenice, hned nasadit prosakovací víčko. Nad úlem sklenici obrátit dnem vzhůru a posadit na krmný otvor. Přidržet víčko - už se mi stalo, že starší víčko neudrželo hmotnost krmiva a vše mi vyšplíchlo do úlu).
To opakovat pro každý úl. Pokud uděláte do zásoby víc než 5 sklenic, už se jemný cukr stihne u dna sklenice spojit do kompaktnějšího celku. Takže pro každý úl nalít vodu, pak nasypat cca 3kg cukru, zavřít, překlopit a dát na včely.
Krmím takto již nejméně 15 roků. Ale proč to tak funguje neumím zdůvodnit.
A ještě jedna dobrá a dobře vyzkoušená finta:
Starší prosakovací víčka už bývají vytahaná a nedrží. Vyříznu z takového víčka středovou část s otvory, na sklenici položím čtvereček kanavy, připevním upraveným víčkem. ( Kanava je tkanina pro vyšívání ). Bez obav překlopím na včely. Včely krmení dokonale a bezezbytku odeberou. Látka se dokonce při tom jak včely odebírají krmení mírně vboulí do sklenice (podtlakem). Takže pokud nenecháte okraj víčka moc široký, odeberou vše dosucha.
(13.06.2012 21:43)Josef Kala napsal(a): [ -> ]Doporučuji nejprve do sklenice nalít cca 2litry vody a teprve pak dosypat cukrem do plné sklenice, hned nasadit prosakovací víčko.

kamínky dáváš kdy?
(13.06.2012 21:15)DonPepe napsal(a): [ -> ]O víkendu jedu pro první oddělky a ptal jsme se dvou včelařů, jak je přendat do nástavku. Jak to bývá, dostal jsem dvě rozdílné rady.
  1. Nechat je v krabici přes noc ve sklepě a přendat je až ráno, potom co se uklidní.
  2. Přendat je hned jak přijedu, že jak budou rozdováděné, tak se lépe zalétají na novou pozici.
S čím máte lepší zkušenost?

Já bych za 3.

krabici dal na místo, otevřel, či vyřízl očko, dal na to "střechu" a šel bych spát a snít o včelách.

A až by byly happy a já taky, tak bych to někdy za letu a pěkného počasí přendal.
Citace:kamínky dáváš kdy?

Žádné kamínky. Nic proti nim nemám, ale jak jsem svoji metodu popsal to funguje také. Je jen třeba opravdu důsledně dodržet postup, jak jsem ho popsal. Vyzkoušej.
S Kaji a Pepou Skalou naprostý souhlas. Proč je přendávat hned? Co se tím vyřeší? Prostor?
Ten budou potřebovat nejdříve za týden, až se začnou líhnout první včely. A to ještě za předpokladu,že ty první líhnoucí přestanou jen nahrazovat staré létavky, ze kterých byl oddělek tvořen. Oddělek začne sílit až zhruba za 14 dnů.
Moje rada viz KaJi 3). Postavit na místo, kde chceš ten oddělek jako budoucí včelstvo mít. Večer po převozu dej na toto místo a po 5 - ti, 10 - ti minutách (až se trochu zklidní) teprve otevři očko. Seber se, jdi domů a otevři si láhev dobré medoviny. A 3 - 4 dny se na ně jen dívej.
Pak je teprve přendej do nového úlu. V naprostém klidu, pěkně rámek po rámku s tím, že se budeš snažit zahlédnout matku (měla by být značená).
Tím zároveň zkontroluješ množství zásob, můžeš přidat i nějakou mezistěnu a hlavně nasadit krmení.
A TO NESMÍ VYSCHNOUT AŽ DO KONCE ČERVENCE, MOŽNÁ DO POLOVINY SRPNA!!!!!.
Pokud toto porušíš, jdi dělat akvarijní rybičky, nebo chovej křečky.
iRP
Rosťo, myslíš, že chov akvarijních ryb nemá své zákonitosti. Je to taky živý tvor a zákonitosti platí vždy. Příroda je jen jedna. Jinak máš pravdu, až na ten konec.
(13.06.2012 22:51)karelretik napsal(a): [ -> ]
(13.06.2012 21:43)Josef Kala napsal(a): [ -> ]Doporučuji nejprve do sklenice nalít cca 2litry vody a teprve pak dosypat cukrem do plné sklenice, hned nasadit prosakovací víčko.

kamínky dáváš kdy?

To platí pro 3,8 litrovou tzv. okurkáč. Tedy znovu rekapituluji.
Do sklenice dám (napoprvé) hrstičku kamínků, cca 2 litry vody, nasypu 3 kg cukru a doliju po hrdlo vodou a převracím na včely. Po vybrání znovu cca 2 litry vody (kamínky už tam jsou), 3 kg cukru a znovu dolít vodu. Je velmi dobré převrátit co nejdříve, ale není podmínkou.
Kamínky padnou vždy až na dno, protože jsou nejtěžší. Na ně si pomalu sedne cukr a něm zůstane voda. Ta pak pomalu prosakuje (odtud název "prosakovací") skrz cukr. Pokud se stane, že po vybrání zůstane cukr nebo voda, (špatně jsi odhadnul poměr), doplním to co chybí. A tak pořád dokola. Samozřejmě pro sklenice jiného objemu je potřeba množství cukru i vody přiměřeně upravit. Pokud se to nepovede napoprvé, nic se neděje. Doplní se to co chybí a jede se dál. Nejhorší smrt je z vyděšení.
iRP
Referenční URL's