Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ahoj, mám průšvih , letošní oddělek připravený na zimu, plný zásob a zmizela matka, už tam nejsou ani vajíčka, pouze zavíčkovaný plod.
Co s tím? Má cenu jim tam dávat z jiného úlu plod a doufat v novou matku? Shánět novou? Postavit to na sebe a rozdělit až na jaře?
Už je podzim tak matka přestala klást. To je normální,určitě tam je ale už to pro letošek zabalila to je normální, nehrabej do nich.
Budu tomu věřit no, divný je, že jiná ještě klade a vůbec jsem jí nenašel, přitom měla značku
michal nie je potrebné pri každom otvorení úľa pozdraviť matičku...
videl si že ešte kladie, tak prečo si ju ešte chcel aj osobne vidieť...Blush
btw.
včely v každom úle sú samostatné spoločenstvo, ktoré má svoj život a nezávisí od toho čo sa deje v inom úli...Wink
ne ne, právě neklade, já matku nehledám, ale už jsem nenašel ani vajíčka a plod, prostě nic, tam kde byl plod jsou prázdné plásty.

Samozřejmě je podzim, takže jsem otevřel i druhý úl a tam jsou právě normálně vajíčka, takže je tam asi někdo nakladl, ale je mi divné, že na jednom stanovišti v jednom není nic a v druhém vajíčka?

Můžeme třeba laborovat nad plemenem matky, ale nevím, zda jsou mezi nima takové rozdíly.

Já samozřejmě nechci přijít o tolik včel jen díky nepřítomnosti matky, protože v mém případě by to znamenalo 1/2 včelstev. Tak bych jí rád našel, nebo zkusil ještě přidat novou, ale jestli tam je ta původní, tak se vykousnou, nebo můžu ta včelstva spojit, pro jistotu přes MM a na jaře zase rozsadit.

Pokazí něco to případné spojení přes MM? matky se nepotkají, každá část bude mít své vlastní zásoby cca 20kg a pokud v tom horním matka není, tak dělnice přelezou k té druhé a přezimujou. Na jaře bych je zase rozdělil a pokud v tom horním matka nebude, tak tam strčím rámek s vajíčkama a budu mít opět dvě téměř stejná včelstva.
Michal u mňa už väčšina rodín nemá vajíčka ani plod o tomto čase..
Na jednom stanovišti bývajú bežné rozdiely medzi rodinami, už sa mi stalo že napr. len jeden úľ v rade mal nanosený tmavý med... a pod.

Samozrejme ak chceš spojiť tie dve rodiny tak ti to nikto z nás nemá právo zakazovat ale nemusíme ti to ani schváliť..Wink
Sú to tvoje včely tvoje rozhodnutie a včelár ktorý nič neskúša nevyrastie na dobrého včelára...
(..ale pre istotu si prečítaj koniec svojho podpisu...motta...)
První co se dá udělat v téhle době je plodová zkouška, stací 5-10 vajíček nahoru mezi loučky. Za tři čtyři dny poznáš jestli tam matka je. Osiřelé včelstvo hučí. Matka když neklade , tak se zmenší a je těžké ji poznat, obzvlášt není li značena. Se spojováním i přes mřížku bych počkal, kdyby tam byly dvě, mohly by si vybrat jen jednu. Takže za mě nejdřív plodová zkouška. Jinak časté rozebírání zvyšuje pravděpodobnost poškození matky a její ztrátu. Včelstva, která nyní neplodují jsou cenná a mám taková rád, nemnoží se v nich ani roztoč, ani virozy.
Děkuji za rady, třeba to je fakt jen paranoja a nic se neděje. Zkusím poslechnout hučení a pak případně podstrčím pár vajíček, spojit je můžu klidně v listopadu. Oni prý takhle na podzim už moc neferomonují, takže to můžou přežít i dvě matky v jednom úlu a na jaře je to pak už jedno, to už stačí jedna a druhá se vylíhne po opětovném rozdělení.
Jen je nepříjemná ta nejistota, protože do toho investujete čas i peníze, chytáte žihadla a pak by to mělo v zimě chcípnout.
Budu tvrdý můžeš chcipnout jen TY radší se dej na motyly?????????. Nezlob se.'

Ať se daří Zdeněk
Jo jo, toto jsem už dlouho neslyšel. Všechno chcípe, ale včela umírá.
V pohodě mě to teda vůbec nevadí, i já jednou chcípnu, ono to foneticky zní samozřejmě hůř, ale na druhou stranu výraz umírá mi přijde dost zdlouhavý, zato chcípnout je zase pocitově rychlejší proces, takže pokud si mohu vybrat mezi vypnutím doma na gauči a umíráním na LDN v produktech vlastního těla, beru ten gauč a rychlý průběh. Takže je pravdou, že včely bez matky spíše v průběhu zimy jedna po druhé budou umírat a postupně vyhynou, než chcípnou.

No a k tématu.
úl jsem rozebral (resp. hnízdo), matka se značkou nikde, takže tam prostě není žádná, nebo vyměněná a já jsme si jí nevšiml. Medník jsem nezkoumal, ten je plnej zásob, tam by být neměla, takže jsem jim tam dal dva rámky s vajíčkama z druhého úlu a uvidíme co se stane.
Michale příště vem jen jeden plást s plodem označ si ho a dej ho normálně do horního nástavku mezi zásoby, když tam matka je tak ji na tom plastu najdeš druhej den. Nemusíš pak sundávat nástavky a rušit včely. No je normální že matce spadne značka, nebo se osoupe i barva, matky sou teď ve velikosti vcel, nekladou a tak máj malý prdelky blbě se hledají. Nebo se mohlo stát že je tam nová po výměně. Nebo si ji taky mohl primacknout při prohlídce. Já osobně už bych se v nich nevrtal a nechal bych to na jaro a jen bych léčil, ale chápu že je chceš zachránit. Když ti nahodej matečníky tak zkus sehnat někde matku , to ale nebude jednoduché v této době, nebo je spoj.
Zdar.
No já mám Jumbo hnízdo a 2/3 medníky, ale o tom, že přiběhne na vajíčka jsem nevěděl. Každopádně začínám věřit na paranoju, je to prostě jen poprvé, tak to prožívám víc.
Zdravím vo spolok.
Som začiatočník a prvý krát zimujem včely. Mám neskorý minuloročný zmetenec urobený 26.6.2020 s mladou matkou. Pred posledným obdobím mrazov bolo u nás slnečno a teplo tak, že mimo úľ bolo veľké množstvo včiel a na letáči som našiel zo 10ks mŕtvoliek bez zjavného poškodenia. Potom prišli mrazy a po nich pri slnečnom dni som zistil, že mŕtvych včiel je ďaleko viac až bolo zaplnené celé sieťované dno. Bolo tu aj množstvo "omrviniek" plastu. Boli to väčšie čiastočky ako melivo, ktoré som videl v decembri na podložke. Keďže som dnes cez hadičku nepočul ani bzučanie rozhodol som sa do úľa pozrieť. Na moje prekvapenie boli v pravej zadnej časti včely tak na pol dlane. Okamžite som ich zatvoril a dal som im sirup 1:1 do 1l fľaše veľmi blízko miesta zdržiavania sa. Môj predpoklad je, že pravdepodobne majú menej zásob a hneď pri prvom vylietnutí spadlo veľké množstvo letušiek. Je môj predpoklad správny?
Tvůj oddělek velmi zesláb. Pokud chceš zachraňovat hladovějící včelstvo dělej to medocukrovým těstem. Cukr v roztoku je nevhodný. Přál bych ti aby se ti povedlo včelstvíčko zachránit ale na rovinu ti říkám že mu moc šancí nedávám.
Riosa a máš více včelstev, nebo jen toto? Pokud víc, tak vem zásobní rámek z jiného, odvickuj ho a dej těsně vedle zbytku včel. Pokud máš jen toto, tak jim dej těsto jak píše Josef nebo ještě lépe med.
(21.02.2021 22:38)Slavík napsal(a): [ -> ]Riosa a máš více včelstev, nebo jen toto?...

Mám iba to. Med, alebo cesto dať iba na vrch rámikov, že?
Pokojne ho natlač, či už cesto alebo med do prázdneho rámika a prilož tesne ku včielkam.
(21.02.2021 22:45)Riosa napsal(a): [ -> ]
(21.02.2021 22:38)Slavík napsal(a): [ -> ]Riosa a máš více včelstev, nebo jen toto?...

Mám iba to. Med, alebo cesto dať iba na vrch rámikov, že?
Bylo by dobré jakmiile to počasí dovolí oddělek prohlédnout jestli to přežila matka a jak skutečně silné včelstvo je. Je možné že v některé části úlu bude ještě dostatek zásob které bude možno použít. Pokud najdeš matku zuž rodinu do menšího prostoru odhaduji to tak na tři rámky,pokud jsou zásoby tak ty ponech včelstvu. Na rámky pak dej tuhé medocukrové těsto a překryj folijí a a zatepli. Med na rámky ti moc nedoporučuji né že by to bylo špatné krmení ale po zahřátí by ti mohl zalít včely. Musím tě upozornit že to je ale jen záchrana včelstva a velkého užitku se od něj letos zřejmě nedočkáš. Pokud pak ve včelstvu není matka nemá smysl ho zachraňovat i s matkou v ta slabém včelstvu jak odhaduji to nebude žádná sláva. Dej vědět jak je včelstvo skutečně silné až ho prohlédneš myslím že tento týden by to mohl dovolit.
Medocukrové těsto v tuto dobu není nejvhodnější. Včelstvo k jeho spotřebě potřebuje vodu a ta je za tohoto počasí dost problém. Staří včelaři používali v takovém případě našlehaný cukr s vodou. Na obyčejný hluboký (polévkový) talíř nasypali cukr (krystal nebo krupici), přidali vodu a našlehali vidličkou do hustého roztoku. Ten poté z toho talíře nalévali do buněk plástu (souše) a přiložili k tělesu "zachraňovaného" včelstva. Možno i opakovaně.
Vše dobré
JK
Referenční URL's