Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To vědro také zvažuji, už je mám i koupené, ale do toho musím dát curk už rozpoštěný, tedy cukrovou vodu, ne?
A tady mám trochu obavu kvůli slídění a loupěži.Takže jsem si to tak trochu rozmyslel.
(25.06.2012 18:05)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Na dno úlu polož dva kousky dřeva o průřezu cca 1 x 1 cm, v nouzi stačí i 2 silnější větvičky. Na to ty sklenice převrať.

jen se zeptám...ty sklenice si takto vyrobím...proč je nemohu nebo není tu doporučováno dát tu skleničku nad rámky do prázdného nástavku? jen se ptám....v čem je lepší to položit na dno? děkuji
A proč by tam měl ten prázdný nástavek být, jakou bude mít funkci? Oddělek je rád, že zvládá ten prostor, který pracně obsedá a Ty mu ho úplně zbytečně zvětšíš. Proč? Co tím ten oddělek získá? Nad hlavou jen hluchý prosor, kam mu bude utíkat to nejcennější - teplo.
Poradím - vezmi 10 stejných oddělků, rozděl je do 2 skupin a u jedné to udělej podle mé rady a u druhé podle sebe. Tam teprve ten rozdíl poznáš, přesně tak jsme to zkoušeli i my.
iRP
asi jsem to špatně napsal....ten nástavek tam je jako obal...jinak na stropě toho nástavku se včelami mám překližku s dírou na sklenici....do toho horního se včely nedostanou....
mě šlo spíš principielně proč nedoporučujete krmit horem, ale mezi rámky
Pokud to máš zařízeno takto, dovolím si říci, že je to lepší varianta, než dozadu do úlu. Včely mají roztok nad hlavou, o trochu lépe přístupnější, než vzadu za rámky. Ale to z toho tvého příspěvku nebylo zcela jasné.....
iRP
Lukáši...a máš navíc nástavky? Jestli ano, vystroj je mezistěnama, přemeť včely i s matkou (opatrně) a odděl původní nástavek mateří mřížkou. Nástavek jim odeber až po vylíhnutí plodu. Nezapomeň otevřít očko, ať můžou ven trubci....takhle bych postupoval já.
Bohužel se mi "podařilo" přesně to o čem píše iRP. Pěkně se rozvíjejícímu oddělku zbývalo vystavět poslední mezistěnu v nástavku. Vystavěné dílo okamžitě plnil zásobami. Stavěl tempem cca 1 mezistěna za 2 dny. Protože hrozilo nebezpečí že se ke včelám víc jak týden nedostanu, v obavě aby neměly málo místa jsem jim tedy přidal celý nástavek mezistěn. A je po pěkném rozvoji ...

Co je větší chyba, nechat oddělek mít týden málo místa nebo mu ho dát naopak příliš mnoho ?
V tuto dobu, bych si to přerovnal, tedy bych tam narovnal mezistěnu, 5 plástů, mezistěny do konce. A to samé nad sebe.
Včelám nevadí prostor jako takový, ale prostor do kterého uniká teplo bez užitku.

Apokud bych byl opatrný (ale to já běžně nejsem) tak bych v tom horním dal za mezsitěnu tepelně izolační příčku místo druhé mezitěny. Když by včelám nestačily 4 MS, tak by měly možnost dál expandovat v dolním nástavku.
U svého letošního oddělku pozoruji zajímavý úkaz - ve zvýšené míře v okolí oddělku lezou po zemi mladušky, když je dám k česnu, tak sice je včely strážkyně přijmou a pustí dovnitř, ale vzápětí stejně vylezou ven, při bližším prohlédnutí jsem si všiml, že mají jakási kratší nebo jinak deformovaná křídla, ale nezdá se, že by to způsoboval VD, spad tam kupodivu není, spíš by to mohlo být tím, že onen nevylíhlý plod v oddělku se mi po loupeži zřejmě zachladil, co myslíte?
POzoruji to samé u jednoho letošního oddělku. Je to oddělek do kterého jsem přidala 2 rámky s plodem z jiného vyloupeného oddělku. Počítala jsem s tím, že plod je podchlazený protože byl určitě den a noc opuštěný ale nevěděla jsem co s ním. Něco včely samozřejmě vyčistily a vyházely, řekla bych že většinu a ten zbytek co se vylíhl chodí po zemi okolo úlu a neumí létat....je poškozený. Zatím jsem oddělek nechala být, ostatní včely jsou v pořádku, matka klade, já krmím tak uvidíme co bude dál.
Dobrý den přátelé, potřeboval bych poradit.
Minulý týden jsem si dovezl tři oddělky (Optimal 42x17). Jedem z oddělku jsem rozšířil o 1NN. Po přečtení mnoha příspěvků nemám jasno, jak správně nastavit očka. U oddělku s dvěma nástavky jsem otevřel obě očka na "jednu včelu" a otevřel zúžené česno. U ostatních dvou mám otevřené očko na "jednu včelu". Dnes jsem viděl, jak včely na česně zápolí s cizí včelou a zdárně ji udolaly. Na zemi jsem napočítal 5 mrtvolek. Může se jít o náznak loupeže?
Dále bych se chtěl zeptat, zda nebude pro včely lepší v nadcházejících teplých dnech odstranit ze dna zásuvku, která je pod mřížkou z důvodu lepšího větrání. Je dostačující pro oddělek půločko?
děkuji za radu
(29.06.2012 17:03)pavel.t napsal(a): [ -> ]Minulou sobotu jsem také přivezl 4 oddělky od p. Kurtina. V neděli ráno jsem zúžil česna novinovým papírem proti loupežnicím a odpoledne jsem udělal preventivní kontrolu, jestli to matky přežily. Pak jsem přidal mezistěny mezi plodové a zásobní plásty a na loučky položil placky z apifondy. Tak jsem zvědav jak včelky staví a jestli jsem něco nepokazil. Přes víkend to musím prozkoumat. Je zajímavé pozorovat, jak se projevuje síla určitých oddělků, už jsem přemýšlel o záměně úlů, ale nevím jestli to není předčasné.

[Obrázky: 2012_045.jpg] [Obrázky: 2012_054.jpg] [Obrázky: 2012_059.jpg]

Pavle, mám jednu otázku? Vidím-li dobře, ty nástavky jsou celé vystrojeny jen mezistěnami? Za těleso oddělku jsi nepoužil přepážku? Pokud je to tak, potom mají včely oddělku velký dosud nevyužitý prostor. Taktéž mezistěny bych doporučil na okraj tělěsa k té přepážce. Nebude zde dosud dost stavitelek. Až je začnou vytahovat, teprve potom bych je přeložil do tělesa a místo nich přidal další (noivé)mezistěny na okraj. Možná však, že špatně vidím. Abys je nepodtrh. Bylo by to škoda.
JK
Zkušenost s tímto typem úlu nemám, ale pokud včelky bojují na česně nebo pod ním, tak je to známka toho, že je buď vypátraly slídilky, nebo že dochází k loupeži. Raději bych překontroloval stav zásob v úle, zůžil česno a očko pootočil jen na větrání bez možnosti, aby očkem do úlu vnikla cizí včela.
Osobně si myslím, že je chyba u oddělků vůbec otvírat česno. Zvláť pokud jde o úl se zasítovaným dnem.
Oddělku stačí právě jedno očko ve spodním nástavku. A teprve když to nestačí, tak otevřít dalsí.

Očko lépe uhájí, hlavně až začnou za měsíc chladna.
A na česno když není síto ve dně sítovinu na větrání.
Tak, tak. Z osobni zkušenosti mohu říci, že včelstvu stačí jen očka. Díky tomu, že nestíhám, nemají moje včelstva na Lang. ještě plnohodnotná dna. Jen rám se sítem. Létají jen 2 - 3 očky. Celková síla vč. je 4 - 5 NN (159 mm). A stačí jim to.
Děkuji za rady,
zásuvku na měl jsem tedy odstranil a ponechal síťované dno a otevřená očka. V jednom z vláken jsem se dočetl, že sítové dno se může nechat celoročně otevřené. To včelkám ve velkých mrazech opravdu nevadí resp. je to nezatěžuje?
Předpokládám, že oddělek jsi přivezl na 5 - ti rámcích. Po usazení do nového úlu polož na dno PEVNOU přepážku, případně tam dno zatím vůbec nedávej. Do nástavku vlož rámky tak, že:
  • v případě studené stavby vlož rámky přesně proti očku a z krajů dej mezistěny. Pokud máš souše, můžeš 1 - 2 dát, ne víc.
  • pokud je na teplou stavbu, dej v pořadí od očka 4 rámky původního oddělku tak, že plod bude doslova v očku. To sice není ideální, ani pro včely přirozený stav, ale jiným způsobem hájí očko dosti neúčinně. Až se začnou líhnout první včely, včely tento první rámek pojmou jako krycí souš a většinou i průběžně zanášejí pylem. Jako 5. rámek dej mezistěnu a jako 6. dej poslední z rámků původního oddělku.
Ať je, či není snůška, nasaď krmení. Nejlépe tak, jak jsem nedávno v jednom z mých příspěvků popsal. A každé 3 - 4 dny krmení doplň. Při té příležitosti vždy prohlédni, jak jsou na tom se stavbou. Pokud bude mezistěna postavená, nebo z větší části, tak ji odsuň a na její místo dej zezadu novou. A tak pořád dokola - krmit a upravit stavbu, krmit a upravit stavbu, až do konce září. Dokud včely nezpracují alespoň 35 kg cukru, nemají v postatě šanci přežít zimu.
Až budou PLNĚ obsedat cca 8 rámků, můžeš přistoupit k trochu většímu zásahu. Sejme se celý nástavek a odstraní se pevná přepážka mezi dnem a nástavkem. To by mohly už zvládnout i zasíťované dno, ale já bych ho osobně ještě nechal zavřené. Vrátí se nástavek na dno a připravíš druhý nástavek. Do něj dát nahoru 1 -2 rámky s plodem, mezi ně mezistěnu, a jednu souš, zbytek mezistěny. Dole místo odebraných rámků mezistěny. Včely milují komín, proto plod i postavené trámky ZÁSADNĚ NAD SEBE!!!!! a znovu krmít, prostřídávat postavené mezistěny za nové a znovu dál krmit. No a někdy koncem srpna nasadit 3. nástavek obdobným způsobem, jako ten druhý.
Očko nech otevřené vždy pouze jen jedno a to, za kterým přímo sedí včely.
A nesrovnávej oddělek s plnokrevným včelstvem!!!!! Nemáš doma dospělého člověka, ale právě narozené mimino!!!!!
No a pro pořádek vítej mezi námi, začátečníky včelaři.
iRP
mrtvé včely nemusí být znakem boje, můžou to být jen vynesené mrtvolky z úlu, třeba pomačkané z přepravy. Nejlepší se do nich podívat ve večerních hodinách (odpoledne bychom mohli loupež ještě podnítit), loupež se projeví spoustou mrtvolek a zavíčkované zásoby budou jakoby neodborně otevřené a bude tam spousta svinčíku

Otevřené síto ve dně nevadí, ale nesmí ho profukovat vítr, to už pak vadí. U oddělku bych nechal raději podložku, někdy se sítem může protáhnout vosa a ty by mohly udělat oddělku potíže.

Oddělkům stačí je očka, česno otevřít klidně později, nebo ho něčím zúžit třeba jen na 1 cm délky. U odd na 2 nástavcích bych otevřel spodní na plné a horní nechal uzavřené - ještě nástavek nemají plně ve své moci, můžou mít problémy s hlídáním a nebude jim tolik unikat teplo, které potřebují ke stavení.

A pokud budou mít problémy se vzduchem a horkem, tak budou vylezené z úlu a budou sedět na stěně stovky včel.
Oddělky jsem si dovezl na 7 rámcích a v úl mám nastavený na studenou stavbu. Souše nemám žádně. Dá se říct, že postupuji dle popisu p. Peška, akorát používám pouze mezistěny. Ke krmení používám stropní krmítko Optimal. U slabšího oddělku jsem musel požít medocukrové těsto jinak krmím roztokem cukru a vody v poměru 1:1.
Zítra do úlů vrátím podložky. Jenom mě prostě není jasné jak jsou schopny v takovém vedru klimatizovat svůj prostor s jedním otvorem Big Grin. Díky všem za cenné informace.
(29.06.2012 21:02)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Pavle, mám jednu otázku? Vidím-li dobře, ty nástavky jsou celé vystrojeny jen mezistěnami? Za těleso oddělku jsi nepoužil přepážku? Pokud je to tak, potom mají včely oddělku velký dosud nevyužitý prostor. Taktéž mezistěny bych doporučil na okraj tělěsa k té přepážce. Nebude zde dosud dost stavitelek. Až je začnou vytahovat, teprve potom bych je přeložil do tělesa a místo nich přidal další (noivé)mezistěny na okraj. Možná však, že špatně vidím. Abys je nepodtrh. Bylo by to škoda.
JK

Jelikož jsem člověk nedůvěřivý, objednal jsem si oddělky ze dvou různých míst. Ty první jsem si přivezl před cca 2 týdny a nebyly to oddělky, ale TURBO oddělky. 6 rámků, plných plodu, hafo létavek, po 2 týdnech jich je skoro celá bedna a matky plodují jako o život. Tam nemám co řešit.
Ale v pátek jsem dovezl další, tam to je jiné. Klasika 5 rámků... , mám tedy dávat nějakou přepážku,když jsem je dal na studenou stavbu.Mám zatím 5 rámků oddělku na středu, 3 MS po každé straně, otevřené jen očko tak na 1-2 včely. Může být? Jedu podle MV jaro/2011, ale praktická zkušenost 0 bodů.
Referenční URL's