Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zjistil jsem, že to očko opravdu stačí, minimálně odkud jich není plný jeden nastavek, možná i dva. Minulý rok jsem si užil s loupežemi ,teď si dávám sakra pozor.
(01.07.2012 20:53)DonPepe napsal(a): [ -> ]Ale v pátek jsem dovezl další, tam to je jiné. Klasika 5 rámků... , mám tedy dávat nějakou přepážku,když jsem je dal na studenou stavbu.Mám zatím 5 rámků oddělku na středu, 3 MS po každé straně, otevřené jen očko tak na 1-2 včely. Může být? Jedu podle MV jaro/2011, ale praktická zkušenost 0 bodů.

Pavle od klávesnice, bez toho abych to viděl, se radí sice dobře ale bývají to obvykle kecy které nemají cenu. Avšak, všeobecně k tomu co píšeš. Oddělek na pěti plástech a z každé strany tři mezistěny. Spíše vložit pouze jednu mezistěnu na okraj plodového hnízda a těleso uzavřít přepážku a krmit. Poté, co na mezistěně počnou pracovat, cca tři dny, ji přeložit do středu plodového hnízda a na její místo vložit další mezistěnu atd. Pochopitelně, přepážku posunovat podle potřeby, tak jak se rozšiřuje stavba. Ono v tom našem oboru "méně znamená více". Musíme vzít v úvahu skutečnost, že v takovém oddělku je málo stavby schopných včel a musíme počkat až se nějaké vylíhnou a dozrají. Proto to jde také z počátku velmi pomalu. Velký neobsednutý prostor u oddělku je nebezpečný. Včely jej neovládají a v tuto dobu již hrozí i nebezpečí loupeží. Oddělek se nechová jako roj nebo přeleták, kterým je možno dát plný nástavek mezistěn. Jestli je stavba studená nebo teplá, na tom z tohoto hlediska příliš nezáleží. Studená stavba je však vhodnější z důvodu lepšího přístupu čerstvého vzduch do plodového tělesa.
Snad to takto bude stačit.
Zdravím a přeji hodně úspěchů.
JK
Také moc děkuji za rady. Chybami se člověk učí, já jsem očka zavřel a nechal zúžené česno tak na dvě včely,a už jsem měl tu možnost sledovat pár bojů včel na česně. Mezistěny jsem nazebroval mezi plod i zásoby a zbytek úlu vyplnil jen mezistěnami bez přepážky, no uvidím zase o víkendu. Myslím ,že důvodem bojů bylo také odkapávající těsto sic podávám apifondu, včely pořád něco sbírají pod úly,tak nevím.
Ahoj! Som nováčik a toto je môj prvý príspevok. Konečne máme doma včely, 3 krásne odložence, Slovinky, v úľoch Langstroth 2/3. V priloženom obrázku som odfotil ako to vyzerá na letáči cca o 18:00. Trosku som pátral, prečo ich je tak požehnane na letáči. Vraj pretože je veľmi teplo. Je to správna úvaha? Aby som ešte trocha spresnil, máme ich doma skoro mesiac, sú v dvoch nádstavkoch, poctivo ich krmím každých 6 dní roztokom 1:1 cca 1 liter. Ako vidno s obrázku stredný odloženec je trocha slabší a tam ich je na letáči tak asi v norme.
Ešte jedna otázka: Treba tým dvom silnejším doplniť aj tretí nástavok? Inak tento stav pozorujem až tak navečer. Včely obsedajú takmer celé dva nástavky až na tie stredné tie čosi menej ale dva rámiky hore chýbajú, pretože používame rámikové krmitka.
ďakujem za každú radu!! Inak niesom úplne nováčik na tomto fóre ale skôr som doteraz len čítal, teraz keď sú včely doma už je to inéConfused
Sorry za kvalitu obr. ale inak sa nedalo.

[Obrázky: 03072012.jpg]
Takže vítejte mezi včelaře.
Včelstva vypadají velmi dobře a za kvalitu obrázku se nemusíte omlouvat. Při zvětšení je velmi dobrá a podle toho, jak jsou v 18 hod osvíceny plechové stříšky a budovy v pozadí se domnívám, že Vám svítí slunce na úly i v odpoledních hodinách. Pokud tomu tak je, dobře tu stříšku zaizolujte. Nejlépe se mi osvědčilo přilepit nahoru tenkou desku z polystyrenu, stačí 1, max 2 cm tlouštky. Odizoluje včely daleko víc před žárem slunce, než tlustá izolace pod stříškou.
Tak ať se daří!
Ahoj! ďakujem za radu, ja som ten polystyrén(2cm) nalepil dovnútra. Ono to stanovište je naozaj dosť teplé, ale slnko o 16:00 (leto) na úle už takmer nesvieti, ale ako na potvoru potom navečer trocha zasvieti. Je to spôsobené tým že za úľom je taka provizórna stena pre susedov aby ich včely málo videliBig Grin a vedľa je strom. Medzi týmito dvomi zábranami je asi 50 cm miesta na prístup a to možno robí včelám starosť. Ono zaujíma ma najmä vec s rozšírením na tri nástavky, lebo sa mi zdá že včely sú celkom silné. Chcem sa ešte spýtať dokedy včely majú chuť stavať. Ide o to, že ako začínajúci nemám nič iné ako medzisteny a teda rozširujem len medzistenami.
Ešte dodám, že nie som nedočkavý ani nič podobné, len chcem pre ne to najlepšie, aby sa im u nás páčilo a do zimy išli v dobrej kondícii. Ďakujem
Už to zkouším druhý rok, ale marně. Když přidám oddělku do středu plodového tělesa souš, matce k zakladení, tak jí včely zanesou zásobami, i když oddělek nekrmím a z přírody si už moc nedonesou. Udělají to, i když si tím plodové těleso rozdělí. Povedlo se mi to jen jednou, vloni, jinak prostě matka souš nezaklade.
Poradíte mi, prosím, jak to mám udělat jinak, aby matka přidanou souš zakladla?
Díky, Honza
Gasko - pokud jsou už vyvěšeny v podmetu, tak jim nástavek klidně přidej, ale mezistěny rozděl do všech třech, nebo alespoň do horních dvou a plodové těleso srovnej k sobě doprostřed úlu. Podle toho, jak budou stavět jim vždy jednu krajní mezistěnu šoupni do středu plodového tělesa, ať mají motivaci ji rychle dostavět.
1 litr roztoku za týden se mi zdá málo, ale na to ti určitě odpoví pan Pešek - když prohlédneš historii tohoto vlákna už se o tom píše. Já měl minulý rok dva oddělky a takto silný - na tři nástavky - byl jen jeden. Ty máš ovšem tak měsíc náskok.
1j1j1j - možná by pomohlo jim udělat v úle trošku pořádek - nahoře nechávat zásoby, tam ať si nově vložené mezistěny klidně zanesou a dole držet plodové těleso a tam vložené mezistěny by mohla matka zaklást - to by znamenalo mít dva, nebo tři nástavky (nebo víc samozřejmě).
Plodové těleso držet tak, aby byl z každé strany minimálně jeden plást se zásobami, aby neměly pocit, že mají málo zásob.
Zdravím Vás všechny,
já jsem si přivezl ve středu minulý týden od Rosti Peška dva oddělky a fůru skvělých rad. Bedýnku s oddělky jsem dal přesně na místo, na kterém zůstanou, otevřel víčka a šel spát. Druhý den ráno jsem sundal stříšky a položil jsem tam ty stejné, ale se dvěma dírama na sklenici. Hned jsem dal cukr, vodu a kamínky, jak jsem byl poučen, přikryl sem to prázdným nástavkem a střechou. To byl pátek. Dále jsem je nechal v klidu a šel sem do nich až v pondělí ráno. Předělal jsem je do nástavku Optimalu, doprostřed, proti očku a doplnil mezistěnama. Tento nástavek jsem sice položil na varoadno, ale oddělil jsem jej překližkou. Nahoru jsem dal druhou překližku, ve které jsem vyřezal 2 díry na 2 sklenice. Zakrmil a opět zadělal prázdným nástavkem a střechou. Přístup mají jen očkem. Dnes je opět středa a musel jsem opět naplnit sklenice. Pěkně jim asi šmakuje. V pátek mám v plánu se do nich podívat, jak staví. Pokud budou mít postavenu první mezistěnu, tak jí odsunu od plodu a dám jim tam novou. A zase naplním sklenice. Myslím, že se jim daří dobře, pěkně nosí pyl a berou cukr. Mám jen jeden dotaz na Optimalisty. Kdy mám začít používat Optimalové stropní krmítko? Zatím dávám ty sklenice, ale těším se, až vyzkouším stropní krmítko. Možná nakonec skončím u kbelíku, jakmi radil Rosťa, ale zkusit se má všechno a navíc je mám dávno doma. Jinak Vás zdravím ať Vám včelky bzučí.
Optimalové krmítko můžeš používat hned. Na sirup i na medocukrové těsto.
Stropním krmítkem krmím oddělky hned jak jsou v nástavku, roztokem 1:1.
Ahoj! Asi kvôli ludskej logike som si vždy myslel, že tretí nástavok tam dám vtedy, keď všetky medzisteny budú vystavané a včely začnú riešiť volačo v podmete. Bude to asi inak. Tie krajné skúsim ešte poposúvať trocha do stredu nech ich úplne dostavajú, pretože teraz sú už začaté, ale ešte to nie úplne vystavané. A v sobotu ak sa nezmení počasie tak šupnem tretí nástavok.
A ešte som chcel jednu vec. Po prečítaní tejto sekcie sa ponúkajú dve varianty ako im ten tretí pridať
  • podsunúť celý nástavok naplnený medzistenami pod pôvodné dva
  • postupne rozdeliť plodové hniezdo do troch nástavkov
    MKMPPPPMKM
    M-medzistena
    K-krycí(asi vyuzijem tie pôvodné)
    P-plodový
Ak si myslíte o niečom, že je nezmysel prosím o radu ako to zlepšiť.
Mne sa zdá ten druhý spôsob ako lepší, ale zas prirodzený rozvoj ako už bolo spomenuté je smerom nadol.
Vďaka
Ahoj, taky se hlásím k včelařům začátečníkům - dnes jsem dávala do včelína moje první tři oddělky.
Hned bych tedy chtěla položit pár otázek (i když nějaké jen ze zvědavosti Blush )
  • Jaká mezera má být mezi vrchní folií a rámky? Pokud tam tedy nějaká má být....
  • Jak zvládnou včelky dýchat a větrat v úlech, když mají vchod zúžený jen na malou díru?
  • A když jsem přendávala oddělky z krabic do úlů, nepodařilo se mi vymést všechny včelky ven (ty jsem pak dala i s krabicí před úl), nebo nějaké létaly kolem - zajímalo by mě, jestli se samy pořídí dostat ke svému oddělku, nebo co se s nimi stane?
Zatím díky za odpověď.
Vítám novou včelařku.
  • Teoreticky by byla ideální včelí mezera, tedy 8+-2mm. Prakticky bývá vyjímečně, mnohdy měkká strůpková folie leží přímo na rámcích.
  • Vzduchu by měly mít včely dostatek, proto většina moderních úlů ma cele, nebo částečně zasíťované dno. Pokud máte úl nevětraný, použijte na zůžení česna síťovinu,stačí ta do oken proti mouchám. Ve včelařských prodejnách je za pár korun síťovina s většími oky.
  • To nechte na těch včelách. Ty už se někam vžebrají. Rolleyes
(06.07.2012 23:23)Vladimír Polyster napsal(a): [ -> ]
  • Teoreticky by byla ideální včelí mezera, tedy 8+-2mm. Prakticky bývá vyjímečně, mnohdy měkká strůpková folie leží přímo na rámcích.

Jenom trochu doplním. Někdy je včelí mezera nad rámky, někdy pod rámky a někdy je, to bývá ale málokdy, rozdělená napůl, tzn. 4mm nad a 4mm pod rámky. Tak se musíš podívat na nástavek taky zespodu, jestli je spodní loučka rámků zároveň se spodní hranou nástavku. Od tohoto se potom vyvíjí ta mezera mezi folií a rámkama nahoře.
JK
Když se jim v tom moc včelař nevrtá, dá jim čas, a včely uznají za vhodné mít průchozí mezeru nad loučkami, samy provedou "nástavbu"
se včelí mezerou. Průser je potom tu folií sundávat.
Díky moc. Opravdu si tam už začínají stavět "nástavbu". No, uvidíme, jaké bude to sundávání folie, zatím je hlavní, že si holky umějí poradit. Shy
Já jim na horní loučce ty voskové podpěrné sloupy nechávám jen pokud jsou moc vysoké tak v tom místě po zakrytí folii s tím voskem trochu přimáčknu. Obzvlášť je to dobré mít takto na zimu aby mohli přecházet pod folií , kde je největší teplo na další rámky se zásobami a na jaře pak využít srážející se vodu (někde u krajů neboť nad plodištěm je takové teplo, že se ani voda nad ním nevysráží)
Ahoj ,chci se poradit nadělal jsem 11 oddělků se svých včelek ,všude mám značkové matky a teď mě čeká podněcování ...Myslíte ,že u oddělku bude také fungovat krmení krmítkem lidově řečeno kýbl a sláma jako plovák ??Minulý rok se mi hodně dobře osvědčilo u kmenových včelek . Jen mám strach aby se oddělkové včelky při cestě do kýble a zpět moc nenadřely ..co myslíte ...Sklenice a prosak víčka už bych nerad praktikoval je to šilěně neskladné apodobně...
Oddělek se podněcuje pouze v začátku? Pokud je snůška tak se také po prvním zakrmení takédále podněcuje nebo už ne?
Referenční URL's