Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
vyčistí včelky zachladlí plod z nepodařeneho oddělku když se vrátí na puvodní místo či to tam radeji nedavat?
Letošní rok (možná někde už je dokonce pozdě)je ideální na tvorbu oddělků na starých matkách s jejich následnou výměnou za matky mladé.Má to poměrně dost výhod.Především se předejde rojům,zvládne to každý začátečník předejde se nepodařenému oddělku ,ve finále budou všude nové matky bez větších problémů s přidáváním matky s tím že ty staré byli maximálně využity a následně vyměněny za mladé, nehrozí zachlazení plodu které sebou nese riziko vápenatění a hlavně budeme mít velmi brzo oddělky tedy i kjejich zesílení bude více času.Předpoklad pro takto tvořené oddělky je velmi brzký nástup jara a včelstva v předčasné plné síle,což letos jistě nastalo první roje v dubnu.Pokud přijde po řepce bezsnůškové obdobý tak to bude krásných rojůSmile
Mám dotaz ohledně krmení oddělku. Zkoušeli jste někdo už hotová krmiva? Ať už tekuté nebo tuhé? (Apivert, apifortuna, apifonda). Nebo jaké jsou na tento způsob ohlasy.
Psal jsem dotaz do tématu Tvorba oddělku, ale nedostalo se mi tam žádné odpovědi. Zeptám se tedy zde a jinak: mám oddělky na třech plástech (souš s vodou, plodový plást, zásobní plást), matky jsou týden vylíhlé, pokrmuji cukerným roztokem 1:1.
Otázky:
- kdy mám začít oddělek rozšiřovat
- čím ho rozšiřovat
Nemám souše, děkuji Honza.
Jestli je máš v nástavku na třech plástech zůžených přepážkou, tak přepážku vyhoď, mezi plodový/souš a plodový/zásobní dej mezistěnu nebo prázdný rámek a zbytek doplň mezistěnami. Až vystaví ty dvě MS ve středu, přesuň doprostřed další z krajů. Takto postupně vystaví a zaplodují celý nástavek a pak bude čas k rozšíření o další nástavek.
Samozřejmě pokud již matka klade, do té doby nerušit.
(18.05.2011 23:36)1j1j1j napsal(a): [ -> ]Psal jsem dotaz do tématu Tvorba oddělku, ale nedostalo se mi tam žádné odpovědi. Zeptám se tedy zde a jinak: mám oddělky na třech plástech (souš s vodou, plodový plást, zásobní plást), matky jsou týden vylíhlé, pokrmuji cukerným roztokem 1:1.
Otázky:
- kdy mám začít oddělek rozšiřovat
- čím ho rozšiřovat
Nemám souše, děkuji Honza.

Trocha počítání. Matky jsou týden vylíhlé. To znamená ve stádiu kdy konají orientační prolety. Teprve devátý až jedenáctý den by měly probíhat snubní výlety, pokud počasí dovolí. To celé období od vylíhnutí do cca 12-tého dne se nedoporučuje matky rušit. Hrozí nebezpečí ztráty ještě neoplozené (velmi čilé)matky. Zhruba po tom 12-tém dnu můžeme provádět opatrně kontrolu kladení. Jestliže již matka klade, můžeme ji označit. Zde je také období, kdy včely v plemenáči zestárly. Proto je vhodné jejich početní stav doplnit plástem líhnoucího plodu. Tím získáme ošetřovatelky a krmičky a také posílíme producentky vosku pro další rozšiřování po cca deseti dnech mezistěnou. Samozřejmě, že po celou dobu pokrmujeme cukerným roztokem 1:1. Poté rozšiřujeme po vystavění mezistěny další mezistěnou atd.
Ať se daří JK
mám takovej dotaz... včera sem pozoroval svuj první usazenej roj a jak koukám na včelky které přilétaji tak nenosí skoro žádný pil Sad to asi nebude dobře co??
Nesmieš byť netrpezlivý, všetko má svoj čas. Roj sa musí skonsolidovať, včely musí pripraviť-vyčistiť matke bunky ku kladeniu vajíčok, larvičky sa z nich liahnu až o tri dni, až vtedy začne žiť včelstvo svojim životom.

Otvorenou otázkou zostáva, s akou matkou roj vyletel, ak so starou, tak platí to čo som napísal vyššie, ak s mladou, potom včely začnú ošetrovať a prinášať peľ, až sa mladá M oplodní a to trvá nejaký čas, minimálne 10 dní.
Tak tu platí ako v známom po porekadle "počkaj času, ako hus klasu". Predpokladám, že v roji je M, inak by boli osadené včely z úľa odleteli, takže vydrž!
Chodim k nim každej den koukat jak lítáj. Do úlu sem porpvé nakouk po 5ti dnech a maj vystavěné 4 mezistěny a na optimálovejch rámkách máj nastavěnou divočinu převážně trubčinu... možná že je ještě zpozdim tim že přecházim z klasiky na optimal... včera sem osadil druhý úl... a do prvního sem při kontrole po těch pěti dnech dal lahev s prosak. víčkem a sirupem 1:1. Jen se bojim jak to bude vypadat až vystavěj všechny mezistěny a já na to příjdu pozdě.. nastavěj divočinu nebo odletěj ?? Návíc píšouže se má krmit litr za den.. a mě neodebrali za 3 dny ani pulitr... Sad
(19.05.2011 10:02)Lukáš Bašta napsal(a): [ -> ]mám takovej dotaz... včera sem pozoroval svuj první usazenej roj a jak koukám na včelky které přilétaji tak nenosí skoro žádný pil Sad to asi nebude dobře co??

Pil ti včela nedonese ani kdyby se přetrhla. Big Grin
Včelky nosí pyl!
Před 3 dny jsem dělal oddělek, jako matku jsem tam nechal jeden z největších matečníku. Při tom jsem překontroloval všechny úly a zároveň jsem je přestěhoval o 2 m vpřed z důvodu, že se chystám pod úly zpevnit (možná i zabetonovat) rovnou plochu. Oddělek jsem nechal na původním stojanu od včelstev a věnoval jsem se jiné práci. Večer byl úlek s oddělkem přeplněn létavkami z ostatních úlů. které hledaly původní domov. I když jsem oddělek přenesl do stejné roviny s nyní přestěhovanými úly, včelky v oddělku zůstaly. Je jich tam tolik, že oddělek mám na 5 rámcích + 6 mezistěnách a navíc je podmed z poloviny zaplněn včelkami. Co mám dělat, nechat to tak? Děkuji za odpovědi.
Vašek
Pouze skontroluj jestli nebil zničen matečník možná už bude vylíhlí.Pokud je v pořátku tak bych to nechal tak jak to je.Dalším krokem by měla být kontrola vylíhnutí matky(pokud se již nevylíhla) a pak až kontrola kladení může se stát že při velké snůšce ještě před oplozením takto silná včelstvo zanese celý prostor medem pak musíš nějakým zásahem uvolnit prostor aby měla mladá matka kam klást.S tímto zásahem počkej až na dobu oplození ( 14 dní)ať neděláš ve včelstvu zbytečný rozruch.
Tak přes noc se mě u dvou slabých oddělků začalo protékat krmné sítko v láhvi. U česen boj a ruch. Několik mrtvých včel a bzukot. Včely bych nejraději odvezl jinam na klidnější místo, ale mam tam mladou neoplozenou matku, která se zalétává. Zúžil jsem tedy česno - max. na matku, vytřel sladký roztok ze dna a ještě prolil vodou.
Po pár hodinách se situace uklidnila, úzký prosor česna opatruje včelka obranářka a haždého kontroluje.
Tak raději kontrolujte starší víčka. Sice jsme je myl, ale vše bylo v děláno v časové tísni a tak to takhle dopadlo
Tak jsem si ve středu přivezl 3 oddělky a měl bych jednu otázku.
Po večerním usazení do úlu jsem se na ně ráno díval zadním otvorem ve dnu a všechny 3 oddělky měly na sítu asi 10-20 mrtvolek.
Večer jsem se tam díval znovu a dvoje si to krásně od mrtvolek vyčistily, ale ten třetí oddělek tam ty mrtvé včelky pořád má (i teď).

Mám se kvůli tomu nějak znepokojovat? nebo je třeba možné, že dno úlu je pro ně příliš daleko a tak se o mrtvolky nezajímají?
Ja bych se zatím nijak neznepokojoval... ten třetí oddělek muže být o něco slabší a prostě se ještě o dno nezajímá. Ve chvíli, kdy včelstvo dokonale ovládá prostor úlu by mělo být dno čisté. Horší variantou by bylo, kdyby i později příliš dno nečistily. To by ukazovalo na "bordelářky" snížený čistící pud. V takovém případě bych přemýšlel o výměně matky.
(27.05.2011 8:58)mira.sury napsal(a): [ -> ]Tak jsem si ve středu přivezl 3 oddělky a měl bych jednu otázku.
Po večerním usazení do úlu jsem se na ně ráno díval zadním otvorem ve dnu a všechny 3 oddělky měly na sítu asi 10-20 mrtvolek.
Večer jsem se tam díval znovu a dvoje si to krásně od mrtvolek vyčistily, ale ten třetí oddělek tam ty mrtvé včelky pořád má (i teď).

Mám se kvůli tomu nějak znepokojovat? nebo je třeba možné, že dno úlu je pro ně příliš daleko a tak se o mrtvolky nezajímají?

Tohle bych vůbec neřešil. Ony je vynesou. Možná to byla taková náhoda,že už je měly vynesené a zrovna tam zase další upadly.V podmetu prostě občas nějaká ta uhynulá či uhynulé včelky budou.Když je provoz,většinou je síto čisté,ale pokud to častěji sleduješ,tak tam něco najdeš. 10 -20 mrtvolek je jako nic.
Mám také dotaz mám pro oddělek nízké dno (slabá deska a okraje latě cca 25*35mm) jak dlouho mám nechat nízké dno na oddělku a kdy dát normální varoadno zasíťované? Nebo mám nechat ten oddělek na nízkém dnu přezimovat? Předem dík za radu.
Klidně je nech přezimovat na tom nízkem, jen budes muset řešit umístění podložky na odběr zimní měli..
Měl bych otázku k přidání plástu s plodem do oddělku, kdy již mladá matka začala klást. Mám pouze slabší včelstva, ze kterých mohu do oddělků přidat plodové plásty. A moje otázka je, jestli by šlo smést z plodového plástu do oddělku mladé včely, v době, kdy je silný let létavek za snůškou a bylo tak na plodovém plástu snad dost kojiček.
Děkuji Pavel
Provádím to tak, že do oddělku přidávám plodvý plást s líhnoucím plodem, nebo plodem těsně před vylíhnutím. Pokládám to za lepší. Vylíhlé včely během čtyř dnů počnou krmit a starat se s původními včelami o plod. Přimetat včely k mladé matce je sice v tuto dobu ještě možné, také jsem to dělal, ale před několika lety jsem takto o několik matiček přišel. Bylo to patrně nějakou shodou okolností. Od té doby vím, že ve včelařství není nikdy nic jisté. Tak držím palce. JK
Referenční URL's