Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dobré odpoledne přeju.
V sobozu 25.5 jsem jsem dělal oddělky a přeložil jsem z kmenového včelstva matku, je to silné včelstvo 2 VN plodiště + 1 NN 1VN medníky včelstvo jede moc dobře. Předpokládám, že budou mít naražený nouzový matečníky. Mám možnost mít matečník který se v sobotu vylíhne. Otázka zní, je nutné všechny nouzové matečníky zrušit před přidání tohoto matečníku, nebo si matka po vylíhnutí poradí sama?
Díky za odpověď, Petr.
Proč mám oddělky krmit, když mají vlastní zásoby medu?
Na podnícení, že je snůška?
Nebo proto, ze tam máš "pět" včel a potřebuješ je mít do zimy na dvou až třech nástavcích. Já začínám krmit třetí den po založení oddělku (při založení jim dávám jen vodu do souše a zásoby) a pak každý třetí den dám cca necelé kilo cukru - roztokem. Cca 35-40 kg na oddělek. Pak nezazimuješ chudáka na 8 rámcích, ale rodinu na třech nástavcích.
Proto přikrmuji. Vem si, kolik včel si tam dal, když si dělal oddělek a kolik toho mají postavit.
35 - 40 kg na 1 oddělek?Surprised Opravdu?
Loňské oddělky jsem zazimoval na 3 nástavcích L 3/4. Teď je mám na 5 Smile .
Ono se to nezdá, ale těch 35kg tam po tom kilogramu naskáče jako prd. A když odečteš zimní zakrmení 18 kg, tak ti zbývá 17 kg na celý rozvoj oddělku. To máš za 17 kg na 30 plně vystavěných rámků. To je dobrá a výhodná směnaRolleyes Však se to další rok vratí.
Tak já nemyslela, že bych chtěla ušetřit, jen mě to překvapilo. A hlavně jsem nepromyslela to, že je v tom započítaný i zimní krmení. Sem si říkala, že ty malý potvory mají spotřebu jak bernardýn Smile) Děkuju za vysvětlení.
O tomto problému se v jiném vláknu docela dost diskutovalo loni v červenci - srpnu.
Myslím, že zrovna Pavel byl loni jeden z těch nevěřících a ejhle - dnes už ví. No a po první zimní sezóně budou i další vědět, aby mohli poradit ostatním.
Ono je potřeba si uvědomit, že v těch 35 kg dodaného cukru je:
  1. Výživa včel do doby, než se včelstvo stane jakoby samostatné a začnou se mu líhnout jeho první vlastní včely. To oddělku trvá dost douho, resp. prakticky celý zbytek sezóny, kdy byl vytvořen. Je to prostě takové včelí mimino.
  2. Stavba díla - pokud si musí vše postavit (obvykle je vytvořen na 5 - ti rámcích), tedy vystavění dalších cca 15 souší. A to holt není zdarma. Literatura uvádí, že na vystavění 10 souší je zapotřebí cca 10 kg glycidů, tedy cukru.
  3. Vytvoření, resp. rozšíření včelstva, které půjde do své první zimy. Při vytvoření oddělku je jich jen v podstatě do mariáše. Navíc jsou odchovem matky a svých prvních včel docela utahané, takže poměrně brzo odcházejí - oddělek rychle slábne. Zimovat musí min. 0,7 - 1 kg včel. Raději ještě o dost více.
  4. Vlastní zimní spotřeba. Ta sice sama o sobě není nikterak vysoká (odhad někde kolem 5 kg cukru), ale...
  5. Nejdůležitější je jarní rozvoj.Tady musí oddělek (už tak trochu kmenové včelstvo) dostavět zbytek souší (to, co nestihl na podzim) a vychovat celou novou letní generaci včel. Tedy těch, co budou sbírat první med. Tady bych odhadl min 5 - 8 kg cukru.
    Další problém je stavba díla v přidaném medníku. Právě proto musí jít oddělek do zimy co nejsilnější, aby to vše zdárně zvládl.
  6. Něco málo, jako rezerva - ne vše se daří v optimálním režimu.
Vlastní přínos (hlavně na podzim) je klidně možné zanedbat. Když to celé sečtete, je právě oněch 35 kg jen tak tak, vlastně na hraně.
Prostě - dej krávě do držky, ona ti dá ..........

iRP
"V péči o oddělek" jsem psal, že jsem zkrmil 60 kg do jednoho oddělku, někteří psali, že je to strašně moc. Teď jsem docela rád, že jsem do nich tolik nacpal. Oddělek toho letošní zimu moc nespotřeboval (stejně jako včelstva), ale alespoň bylo, co dát do letošních oddělků Wink
(30.06.2012 14:49)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Předpokládám, že oddělek jsi přivezl na 5 - ti rámcích. Po usazení do nového úlu polož na dno PEVNOU přepážku, případně tam dno zatím vůbec nedávej. Do nástavku vlož rámky tak, že:
  • v případě studené stavby vlož rámky přesně proti očku a z krajů dej mezistěny. Pokud máš souše, můžeš 1 - 2 dát, ne víc.
  • pokud je na teplou stavbu, dej v pořadí od očka 4 rámky původního oddělku tak, že plod bude doslova v očku. To sice není ideální, ani pro včely přirozený stav, ale jiným způsobem hájí očko dosti neúčinně. Až se začnou líhnout první včely, včely tento první rámek pojmou jako krycí souš a většinou i průběžně zanášejí pylem. Jako 5. rámek dej mezistěnu a jako 6. dej poslední z rámků původního oddělku.
Ať je, či není snůška, nasaď krmení. Nejlépe tak, jak jsem nedávno v jednom z mých příspěvků popsal. A každé 3 - 4 dny krmení doplň. Při té příležitosti vždy prohlédni, jak jsou na tom se stavbou. Pokud bude mezistěna postavená, nebo z větší části, tak ji odsuň a na její místo dej zezadu novou. A tak pořád dokola - krmit a upravit stavbu, krmit a upravit stavbu, až do konce září. Dokud včely nezpracují alespoň 35 kg cukru, nemají v postatě šanci přežít zimu.
Až budou PLNĚ obsedat cca 8 rámků, můžeš přistoupit k trochu většímu zásahu. Sejme se celý nástavek a odstraní se pevná přepážka mezi dnem a nástavkem. To by mohly už zvládnout i zasíťované dno, ale já bych ho osobně ještě nechal zavřené. Vrátí se nástavek na dno a připravíš druhý nástavek. Do něj dát nahoru 1 -2 rámky s plodem, mezi ně mezistěnu, a jednu souš, zbytek mezistěny. Dole místo odebraných rámků mezistěny. Včely milují komín, proto plod i postavené trámky ZÁSADNĚ NAD SEBE!!!!! a znovu krmít, prostřídávat postavené mezistěny za nové a znovu dál krmit. No a někdy koncem srpna nasadit 3. nástavek obdobným způsobem, jako ten druhý.
Očko nech otevřené vždy pouze jen jedno a to, za kterým přímo sedí včely.
A nesrovnávej oddělek s plnokrevným včelstvem!!!!! Nemáš doma dospělého člověka, ale právě narozené mimino!!!!!
No a pro pořádek vítej mezi námi, začátečníky včelaři.
iRP

Pročítám starší příspěvky tohoto tématu a nějak mi to nedá nereagovat. Jsem začátečník a mám trochu jiné zkušenosti, které příliš nekorespondují s výše uvedenou citací iRP.
4 šestirámkové oddělky 39x24 jsem si přivezl na přelomu června a července. Protože jsem neznal toto fórum a ani později nezvládal všechno číst, postupoval jsem takto:
Plásty jsem i se včelami přeskládal do nástavku na vysoké celozasíťované dno s širokým česnem a otevřeným očkem. Podněcoval jsem 1:1 tak, že jsem každému včelstvo nechal zkrmit 3 kg cukru. Na zimu každé dostalo 13 kg roztoku 3:2. To obsedaly cca 10 plástů. Všechny 4 krásně vyzimovaly na zasíťovaném dne, pravda, měl jsem (ze strachu) zasunutou podložku, ale dno touto podložkou nebylo utěsněno (škvíra cca 1 cm po šířce úlu). Dnes včelky obsedají 3 nástavky a kromě toho, že se mi teď rojí, jsem s nimi spokojen.
Nechci nijak zpochybňovat pana iRP (na to jaksi nemám "kredit"), ale jak si mám vysvětlit, že
- jsem neměl pevnou přepážku nad dnem
- nezkrmil jsem 35 kg cukru, ale jen 15
- měl jsem celou dobu zasíťované dno
... a všechny oddělky zimu krásně přežily?
Znovu opakuji - nic nezpochybňuji, jen se snažím pochopit...
Odpověděl si si sám. Obsedaly 10 plástů. Mě obsedaly 30 a některé 40. (srazil jsme je ale na zimu stejně na tři nástavky). Navíc si každý oddělek krom počátečních 5 souší vše sám vystavěl! (což je u začátečníka, který nemá souše dost podstatná věc)
Jinak u oddělku otevřené česno na max plus očku rovná se: dobrý den, pojďte nás vyloupit, stejnak to neuhlídáme
Já se přece nechci přít o to, jestli uvedená metoda umožňí takový nebo onaký rozvoj včelstva. Ale iRP píše "Dokud včely nezpracují alespoň 35 kg cukru, nemají v postatě šanci přežít zimu." A to neodpovídá mé zkušenosti. Navíc včely přes zimu ani jaro nespotřebovaly všechny zásoby co měly a jarní rozvoj měly taky pěkný.
Inu, bud rad, ze mas dobre stanoviste, kde nasli snusku v podleti i na jare. A tedy si trochu pomohly samy. Na mem stanovisti by to dopadlo rozhodne jinak.
Pokud by jsi vcely krmil "trochu" vice, tak by ti postavily urcite alespon 1 dalsi nastavek sousi. A sly do dalsi sezony dobre pripravene. V tom je ten rozdil.
Jinak vcely zimu preziji i s 10 kg zasob, ale pak prijde brezen, kdy potreba zasob rapidne stoupa a najednou mohou byt na suchu a budou z nich mrzaci, nebo skonci uplne.
To, ze jsou v rojove nalade bych pripsal urcite necemu jinemu, nez dobremu zpusobu zazimovani.

Nic ve zlem, jen informuji. Ale je rozdil zazimovat tak, ze preziji zimu a jsou "taky dobre", nebo to udelat lip aby byly na jare vyborne. Kdy plnohodnotne vyuziji jiz prvni snusky z vrb a ovocnych stromu.
Je dobre, ze se pidis po informacich. Zkus to udelat s dalsim svym oddelkem touto metodou a uvidis ihned rozdil, v cem je to lepsi metoda.
Vlastni zkusenost je neocenitelna. To za tech nekolik kilogramu cukru stoji. Uvidis jak oddelky primo kynou pred ocima.

Omlouvam se za diakritiku, ale mam problem s klavesnici a jeste se mi to nepodarilo odstranit.
Prosím vás, mám oddělek kde je už pár dní kladoucí matka a napadlo mě že bych jim do začátku dal rámek zavíčkovaného plodu ze sousedního včelstva abych je posílil, myslíte že je to vhodné? nerad bych jim nějak ublížil proto se ptám Angel
Pokud přidáš takj jen posílíš. Když jen kde brát tak bych se toho nebál ani trochu Wink
Ak pridať zaviečkovaný plod,tak aj zo včelami,pozor aby si nepreložil matku.Ak nechceš hľadať matku,tak môžeš spraviť zámenu,teda zo včelstva odoberieš zaviečkovaný plod,včely z rámiku ometieš,z odloženca odoberieš čerstvo zakladený ometený rámik a jednoducho ich zameníš.Tým zostane obsadenie rámikov rovnaké a vybiehajúci pridaný plod urýchli silu odloženca.
Pri vytváraní odložencov z produkčných rodín matky nehľadám.Z plodiska odoberiem podľa situácie potrebný počet rámikov zo zaviečkovaným plodom,rámiky poometám,nad mriežku plodiska pridám nový nadstavok,do ktorého preložím odobraté plásty a nadstavok doplním súšami a zásobnými plástmi do plna.Za 7 dní tieto husto obsadené nadstavky odoberám a prekladám na nové miesto.Následné odložencom pridávam zrelé MB pred vybehnutím.
Musím sa priznať,že do odložencov netlačím kvantá cukru,len v prípade horšieho počasia dostanú potrebnú dávku,no musím dodať, že odložence netlačím ani do stavby diela a rozširujem ich vystavaným dielom.
Dnešní kontrola oddělků, ze tří jedna matka začala klást, (můj první odchov, takže skoro důvod k oslavě ) přelarvoval jsem 12. května do směsného oddělku 7 rámků a ten pak rozdělil na 2 oddělky se 4 a 3 PP. V dalších 2 oddělcích jsem matky zahlédl ale zatím bez plodování. Pokud se "nechytí" jak bych měl postupovat?
Jak dlouho čekat? Spojit, nebo doplnit zavíčkovaným PP a přidat matečník před vylíhnutím?
Dej jim ještě několik dnů čas. Při tomto počasí jim ty snubní prolety a to rozkladení bude trvat déle.
JK
Tak loňské oddělky už jsou letos silná a celkem vyrovnaná včelstva, zatím bez roje Smile
Letos jsem 31.5. udělal 8 oddělků, kterým jsem 4.6. přidal matečníky čtyři dny před vylíhnutím. Zamáčkl jsem matečníky, které si udělaly samy a včera 10.6. jsem se do nich kouknul a u sedmi včelstev jsem našel matečníky vykousané, tak jsem je rychle zavřel a nechám je teď 14 dní být, pouze budu přikrmovat a občas jim tam šoupnu mezistěnu. Pouze u jednoho byl matečník v celku, tak jsem jim ho vzal a po otevření jsem zjistil mrtvou matku už ve stádiu malé včeličky, takže už asi v době, kdy jsem ji tam dával byla mrtvá. Každopádně si mezitím včelky vytvořily z otevřeného plodu krásný matečník, tak jsem jim ho tam nechal a jen se juknu po čase, jestli to nebylo z trubčiny.... Smile Uvidíme.
Tak jsem zvědavý jak si letos vypiplám svoje oddělky. Ono koupit si je, je o trochu snažší.

Nutno ještě říct, že jsem oddělky hned od začátku nechal vedle kmenových včelstev, pomalu zakrmuji a zatím jsem nezaznamenal loupež. Ale zatím je snůška. Tak uvidíme.
Matečník z trubčiny?....Ještě jsem neslyšel, že by to bylo možný.....Dodgy Ale s oddělkama úspěch....ještě aby se vrátily matky ze snubních letů a je to v poho.
Referenční URL's