Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Díky, loupež už neplatí, jinde na foru jsem to už vysvětloval.
Díky JKL jsem pochopil, že to byl nejspíš hromadný prolet mladých včel Undecided což mě jakožto prvničku naprosto vyděsilo. Včely už jsou doma.
Omlouval jsem se tady a i u úlů. Snad mi to časem odpustí. Blush
Oddělky jsou pro včelaře tou pravou hračkou,nástrojem,pokusným králíkem a zdrojem příjmů. Kdo je nedělá tak bych ho zařadil do skupiny konzumních včelařů.

S tou péčí o oddělek a krmením bych to nepaušalizoval jako Rosťa. Nejprve je nutno si uvědomit/stanovit účel toho vytvářeného oddělku a teprve od toho odvodit způsob péče o něj. Pominu-li ten společný tj. protirojové opatření, tak bych ty oddělky (jako klasický IT analytik) z pohledu cílového užití kategorizoval asi takto:
  • oddělek pro budoucí produkční použití
    v tomto příkadě to Rosťou doporučované vykrmování a rozšiřování je bezesporu nutné
  • oddělek na prodej či dar
    tady je cílem získat do určité doby konsolidované včelstvíčko na 5-6 plástech, důležitější než je mít vykrmené je mít je pěkně rozplodované a aby se vešlo do přepravní krabice. Spíš zde záleží na kvalitě a načasování než na kvantitě. To, ale ti prodejci znají a mají na to své postupy.
  • oddělek pro podzimní posílení
    V tomto případě spíš záleží na hardwaru, který máme k dispozici. Protirojový účel zde hraje velkou roli. Oddělek se tvoří v době hojnosti a z důvodu efektivity je otázkou kolik je potřeba do něj nacpat cukru - záleží na tom jak moc chceme posílit.
  • stavební a zásobovací oddělek
    tedy holky, které v zájmu získání vestavěných plástů a připravených zásob (šetření zimních včel produkčního včelstva) strháme a pak rozpustíme do jiných nejlépe ještě na podzim.
  • oddělek pro zálohu a jarní posílení a případnou výměnu matky (můj oblíbený)Wink
    tedy takový, který nechám dorůst do jednoho VN, který zimuji nad produkčním včelstvem. Takovýto tvořím vlastně již při jarním spojování, kdy matku, kterou chci vyměnit dám do plemenáčku s nějakým tím vybíhajícím plodem a pylovými zásobami a odstraním mezidno mezi produkčním a záložním včelstvem. Takovýto oddělek nechám zkonsolidovat - nějaké to počáteční podněcování je na místě. Pak ale nekrmím. Přikrmím až, když mám matečníky k zužitkování, kdy zlikviduju starou matku a dám matečník. Pak podněcuji dokud nová matka neklade a pak opět přikrmování ukončím a čekám až se mi uvolní nástavky po posledním vytáčení. Teprve pak je z plemenáče dám do nástavku, vytřídím vytočené plásty, přidám nějakou mezistěnu a začnu krmit tak, aby do 1.září byly na 11 plástech a tak splním podmínku pro nesmyslně nastavené dotace za opylení. V průběhu listopadu, prosince pak dávám na mezidno nad produkční včelstvo a z jara mohu cyklus opakovat. Prostě pohodové výměny matek, oddělkování bez loupeží.

Ještě jsem letos vyzkoušel jednu fintu u později tvořených oddělků. Zatím mi funguje velmi dobře. Principem je to, že konsolidovaný oddělek s matkou buď starou nebo již na jaře vyměněnou dám na nové místo a nově tvořený oddělek s nějakým plodem a matečníkem před vyběhnutím dám místo něj. Touto fintou vlastně dělám přeléták ze staršího oddělku na nový. Ten starý, který již má plod a kladoucí matku jen přivřu a začnu podněcovat. Sice se trochu přibrzdí, ale tak trochu to chci než se mi uvolní nástavky po posledním vytáčení. Rychle se však vzpamatuje a díky přítomnému plodu není napadán zlodějkami v době slídění. Nový oddělek je pro změnu doplněn létavkami ze staršího oddělku a tedy jednak dobře zásobem a hlavně chráněn před loupeží a opět se brzy vzpamatuje jen co se vylíhne matka a začne klást.

Určitě mi tady vyjmenujete i další účely - takže oddělkování zdarWink
Přiznám to veřejně - přivezl jsem pět oddělků od R.Peška, dal do úlů od R.Peška, a snažím se držet rad R.Peška. Okolo nás jsem na nikoho s optimalem nenarazil, a chodit k někomu s univerzalem nemá asi cenu. Přečteného toho můžu mít mraky, ale rady praktika jsou k nezaplacení. Vymýšlet skopičiny můžu, až si budu aspoň trochu jistý, zatím jsem větší mimino než ty oddělky a chci, abych z nich něco bylo, ať přežijí i při mé péčiWink. Jeden se nějak krčí, tři jedou a jeden letí jak raketa, obden krmím, všechno spotřebované. Díky i mnoha dalším, kteří sem přispívají a jejich příspěvky mají hlavu a patu, a to nemusí vždy souhlasit s názory dalších. Trošku mě prudí ti, co ví stejný prd jak já a ještě se s těma ochotnýma mazákama dohadujů.
Dnes jsem se díval do oddělků. Tři mají vystavěné tak dvě mezistěny, proto jsem jim mezi plodové plásty vložil mezistěnu a zakrmil cca jeden a třičtvrtě litrem roztoku. Čtvrtý oddělek udělal zhruba jednu mezistěnu, vložení mezistěny a krmení jako u minulých tří. Zato ten pátý, ten je turbo. Byl na šesti rámcích, dostavěli skoro všechny čtyři mezistěny (11 pozice je krmítko) a včely byly ve všech uličkách. Nadstavil jsem jim další nástavek. Do něj jsem dal tři plodové plásty ze spodního nástavku (doprostřed) a ze stran jsem je obrovnal mezistěnami. Krmítko jsem vyndal zespodu a dal na 11 pozici do horního nástavku. Zbylá čtyři místa ve spodním nástavku jsem dorovnal mezistěnami (dvě z každé strany). Krmení dva litry roztoku.
Díval jsem se i do roje. Deset mezistěn kompletně hotových, zanešených a zakladených s plodem ve všech stadiích vývoje. Jedenáctá mezistěna - stavební rámek (v otvoru staví trubčinu) - hotova tak ze 2/3, včely ve všech uličkách. Nadstavil jsem jim druhý nástavek. Tři plodové plásty jsem dal nahoru, doplnil jsem je mezistěnami z obou stran a vložil na 11 pozici rámkové krmítko. Dole též doplnění mezistěnami z obou stran. Zakrmení jeden a třičtvrtě litru roztoku. Podmetové krmítko jsem vyndal z podmetu a odnesl jsem ho pryč. Pak jsem si všiml, že v jeho místě je docela velký chuchvalec včel, který se po cca hodině a půl rozpustil (asi hledali to krmítko). Co jsem si všiml, tak při prohlídce jsou včely z roje o trochu ostřejší než ty z oddělků, matka je dle značky tříletá. (kdybych měl mírnost včel známkovat jak ve škole, tak oddělky za 1, roj tak za 2 plus).
S pozdravem Martin P. .
Protože jsme absolvovali při převzetí oddělků mimo jiné praktické cvičení krmení jednodenních oddělků ( asi 20 odd.), kilogramy neřeším. Zbude cukr ve sklenici, doplním a je to. Z deseti sklenic zbude troška většinou jen v 1-2 sklenicích. Ukazatelem kvality krmení jsou pro mě vystavěné mezistěny, buňky plné zásob a mizející kila cukru ze skladu.
Jinak oddělky mě zřejmě pěkně pokazý - chodím k nim v kraťasách, tričku, kuřák nepotřebuji. Odcházím pokousaný od komárů. Až přestanou mít včelky starost jen se sebou, ty mě asi dají...Big Grin.
Martine to známkování je z předmětů Plodování s Stavba. Další ročník ale bude i předmět Medování. Teprve pak uvidíš zda máš rozpínavé darmožrouty na sociálních dávkách nebo samostatné, pracovité něco přinášející nájemnice tvých úlů.
(06.07.2013 15:18)Kohout napsal(a): [ -> ]
(06.07.2013 11:58)Pavel Sklenář napsal(a): [ -> ]Přiklopím dalším mezidnem, dám plech a kámen.

Já dávám folii, půlku desky pětky fasádního polystyrenu a taky kámen.

Udělal jsem letos takto 16 oddělků a jen v jedné desce si mravenci vyhryzávali mraveniště. Každý druhý až třetí den jsem ji otočil, kdo z koho. Včera jsem to vzdal.
Oddělky mám rozházené v porostu a položené na kusech trámů ze zbourané stodoly. Jeden byl částečně ztrouchnivělý a v něm a jeho okolí mraveniště, které mi připomnělo to video jak napustili mraveniště betonem z mixů a pak ho vykopali.
Včera jsem se díval do oddělků i do roje. Mezi včelstvy jsou už vidět dost velké rozdíly. Ten oddělek, který jsem minule (před 4 dny) nastavil dalším nástavkem tak už v horním nástavku za 4 dny skoro kompletně vystavěl čtyři mezistěny, ve kterých je i plod a zásoby. Další tři oddělky mají vystavěné tak dvě až tři mezistěny, částečně zakladeno i zaneseno. Poslední pátý oddělek staví jen velmi vlažně, od minula udělal necelou mezistěnu. Plodu má proti ostatním méně (tak necelou polovinu). Všechny oddělky jsem přikrmil cca 1 3/4 až 2 litry roztoku.
Díval jsem se i do roje, který jsem minule nastavil druhým nástavkem. Včely vybudovaly tři mezistěny, ve kterých je plod i zásoby. Roztok dostaly taktéž (i když do roje ho dávám hlavně kvůli tomu, aby včely měly "svůj" roztok v úle a netáhlo je to k sousedům).
U všech včelstev jsem provedl přeskupení plástů - mezi plodové plásty jsem dal mezistěnu (do prostředka úlu).
V blízkém okolí stanoviště kvetou lípy, tak je u úlů šrumec od rána do půl desáté do večera. Dneska dopoledne jsem na zahradě sekal trávu, tak to tam lítalo jak na letišti při poplachu - ale ani jedno žihadlo.
Přemýšlím nad možností nejslabšímu oddělku dát při další kontrole plást plodu na zesílení. Akorát si jako začátečník nejsem jistý, jestli je dvanáct dní od instalace oddělků dost, nebo jestli mám ještě nějakou dobu počkat? Budu rád, když mi někdo zkušenější poradí. S pozdravem Martin P.
Martine, to, že má odděkek při stejném ošetřování míň plodu o 50% svědčí o tom, že nebude něco ok s matkou. Taky mám jeden takový mezi šesti...i když ten rozdíl není takový narkantní. Ale oddělky, které mají v současnosti 11 r. plodu a oddělky se 7-mi plásty pl. je dost rozdíl....
Včera jsem kontroloval oddělky a pod dvěma na zemi jsem zaznamenal velké množství rouskovaného pylu. U jednoho to mohla být pořádná chlapská hrst, u druhého hrstička. Většinou to byl šedavý pyl, takže malina a ostružina. Napadlo mě, že nemají dostatek místa k ukládání, to se ale rozrbráním oddělků nepotvrdilo. Pyl v plástech oddělky mají. Matky krásně plodují, oddělky sílí. Jsou na 2NN (optimal 42x17), obsazují cca 2/3 prostoru, stále staví. Setkal se někdo s něčím takovým?
Hádal bych, že je na vstupu ostrá hrana (případně úzký vstup), která včelám rousky strhává.
Něco jako pylochyt bez zachytávací krabičky Smile
Doplnění k mému minulému příspěvku (č. 788). Při kontrole jsem počítal hotové (alespoň ze 3/4 vystavěné) plásty. U oddělků to je včetně pěti přinesených rámků. Stav k neděli 14.7 byl: 13 - 12R - 10 - 9 - 9 - 6. Písmeno R znamená roj. Počet vystavěných mezistěn je tedy 8 - 4R - 5 - 4 - 4 - 1. Roj měl v době instalace oddělků hotových 8 mezistěn. Tvar plodového tělesa je ve tvaru "plného kruhu", u nejslabšího mi to přišlo jako "potrhaná spirála". Včera jsem toto probíral s chovatelem, který mi oddělky dodával. Jednomu z oddělků se neujmula první matka, tak tam později dal další. Má za to, že je to ten nejslabší oddělek. Mám prý ještě nějakou dobu počkat a když se to nezlepší, tak mi dodá novou matku. S pozdravem Martin P.
(16.07.2013 8:43)roslp napsal(a): [ -> ]Hádal bych, že je na vstupu ostrá hrana (případně úzký vstup), která včelám rousky strhává.
Něco jako pylochyt bez zachytávací krabičky Smile

Teoreticky by to mohlo být možné. Oddělky jsou na nízkém chovném dnu. Vstupní česno (drážka) má 8mm, mám otevřené i očko. Pyl je ale pod celou plochou zasíťování. Vyzkouším vyměnit dno za klasické s vysokým podmetem, oddělky jsou už dosti silné a uvidím.
(16.07.2013 6:33)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Včera jsem kontroloval oddělky a pod dvěma na zemi jsem zaznamenal velké množství rouskovaného pylu. U jednoho to mohla být pořádná chlapská hrst, u druhého hrstička. Většinou to byl šedavý pyl, takže malina a ostružina. Napadlo mě, že nemají dostatek místa k ukládání, to se ale rozrbráním oddělků nepotvrdilo. Pyl v plástech oddělky mají. Matky krásně plodují, oddělky sílí. Jsou na 2NN (optimal 42x17), obsazují cca 2/3 prostoru, stále staví. Setkal se někdo s něčím takovým?

Ja si mylím, že výskyt peľových obnôžok pod zasieťovaným dnom, je len vysoká peľová aktivita a peľ sa včelám stráca pri uvoľnení obnožky a jej ukladania do bunky. Ak by si mal pevné dno, tak si to ani nevšimneš, pretože včely dokážu vypadnutý peľ znovu pozbierať. Už neraz som takto peľ na pevnom dne našiel.
Spíš bych se přikláněl v teorii, kterou nastínil Roslp. Mám všechna včelstva vč. oddělků na zasíťovaných dnech. Pouze dvě mají pod sebou množství pylových rousků. A právě tato dna mají dno, které jsem uváděl výše. Nasadím klasické dno a uvidím. Pokud se to potvrdí, česna přefrézuji na větší rozměr.
Dnes jsem se díval do včelstev. Oddělky i roj krásně staví. Od minula (za 4 dny) mají v průměru vystavěné 2 až 3 mezistěny, povětšinou zakladeno a částečně zaneseno medem. I ten poslední slabý oddělek se již zlepšuje. Má postavenou celou mezistěnu a plodové těleso se stává celistvějším. Dnes jsem nastavoval tři včelstva druhými nástavky. Do každého jsem dal tři plodové plásty do prostředka a obložil jsem je mezistěnami. Na 11 pozici jsem dal rámkové krmítko, do kterého jsem dal cca 1 3/4 litru roztoku 3:2. Oddělek (nejsilnější), který jsem nastavoval minule vystavěl 4 mezistěny a matka jede jak šicí stroj. Taky je přes den u úlu černo.
Ten nejslabší oddělek na mne při kontrole uspořádal kobercový nálet. Včely se najednou vyhrnuly z úlu a obalily skafandr. I přes něj jsem vyfasoval dvě žihadla (do brady a zezadu do krku - naštěstí mi to nic nedělá - otok je tak o velikosti plechové padesátikoruny). Jelikož s náletem nechtěly přestat, tak jsem pustil vodu z hadice na silné mlžení a začal jsem se kropit. Hodně rychle daly pokoj. Jelikož je to poprvé (a je dusno), tak to nebudu řešit. Když se to stane potřetí, tak to má matka spočítané. S pozdravem Martin P.
To je tím, že do nich furt lezeme ... A že si myslíme, že se jim to bude líbit. A když se jim to nelíbí, tak to ohneme přes koleno a měníme matku ... Angel Mám podobný případ, ale celé jaro byly klidné. Až teď ... Možná je chyba jinde ... Četnost zásahů, doba zásahu, způsob zásahu. Pokud je to možné, tak když narazím na "odmítavou" reakci, zavírám a říkám: pardon, děvčata ... Big Grin
Jiří
Odložence je lepšie nerušiť. Čím menej zásahov, tým lepšie. Ideálne je podľa mňa dať odloženec hneď pri tvorbe do takého počtu nadstavkov, v koľkých bude zimovať. Odloženec urobiť do horného a podložiť jeden alebo dva nízke, resp jeden vysoký nadstavok. Odloženec nebude trpieť stratou tepla, lebo bude hore a sám sa bude podľa rýchlosti rastu rozširovať aj smerom dole. Nie je treba ho potom vyrušovať kvôli tomu, či má dosť miesta, či treba rozširovať. Jediným rušením je kŕmenie.
A nebude to také tím, že na jaře mají dost svých starostí a dost času. Teď, když jim leze "medvěd" kolem úlů, je potřeba jej bránit. Teprve teď jde o přežití.
V loni jsem měl oddělek, kterej takhle startoval....od momentu, kdy zesílely a dostaly 2.nástavek se mi k nim ani nechtělo.Na jaře to bylo ještě horší....a i když potom odešly zimní včely, byly jak žiletky. Matka už je vyměněná od začátku června a včely jsou v klidu. Ikdyž je pravdou, že v oddělkách se hrabeme mnohem častěji než ve včelstvech a může to mít svůj díl viny.
Referenční URL's