Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Spede,
pokiaľ súše máš pridaj ten nástavok, ale nie hore,
podstav pod existujúce nástavky, na dno,
tým včelám nezmeníš ich usporiadanie (plodisko, zásoby)
ale
dáš im možnosť sa "realizovať" ak chcú...

(nakoniec ak včiel viacej nebude, jednoducho neobsadia ten nástavok Blush)
no jo goro, ale zase jde o pokud ho neobsednou, tak proč ho tam nechávat. Maximálně pro zavíječe nebo pro plíseň přes zimu. A když ho podrazím nebude to proti jejich logice, když budu krmit a budou mít plod navrchu, tak zásob budou cpát pod sebe a ty stejnak nevyužijí pokud v zimě nebude oteplení, aby zásoby přenesly k chumáči
Jen se neboj a nástavek přidej. Plásty rozděl do nástavků takto, na kraje zásoby a do obou nástavků rovnoměrně nazebruj nastřídačku plást plodu a souš. Dbej na to aby byl plod v nástavkách zhruba uprostřed, takže okraje opět doplnit soušemi. Nejlepší souše jsou od vytočeného medu. A můžeš začít krmit 1/3 zásob. Matka se sama rozhodne, kde bude plodovat a bude v úlu i dostatek prostoru pro zásoby, takže si vše uspořádají sami, jak jim vyhovuje.
Plástům je lépe u včel. Nemusíš je siřit a chránit před slídilkami. Ještě dávám do horního nástavku jako druhý rámek stavební a nechávám do jara. Jakmile ho včelstva na jaře vystaví, je to pro mě znamení, že je nejvyší čas je rozšířit a přidat mezistěny.
Dneska jsem opět zakrmoval na zimu. Do každého včelstva jsem dal 3 litry roztoku. Též jsem si dovezl matku na výměnu, ale když jsem rozdělal včelstvo kde byly nouzové matečníky, tak jsem zjistil, že jich je několik vyběhlých (na některých byla kulatá díra zespodu, na dalších šišatá z boku). Tak jsem vzal z nejsilnějšího včelstva tři plásty se zavíčkovaným plodem a udělal jsem si oddělek s tím, že po zakrmení ho s tím špatným včelstvem spojím přes noviny. Zatím jsem tento oddělek musel kompletně uzavřít, neboť byl napaden lupičkami. Oddělek též dostal tři litry roztoku. Snad se mi ho podaří udržet abych ho mohl využít pro spojení. Též se na stanovišti značně projevuje slídivost. Konev s roztokem byla během chvilky doslova obalena včelami. Před takovými 14 dny si jí vůbec nevšimly. S pozdravem Martin P.
Zdravím, minulý pátek večer jsem si dovezl tři oddělky na 39x24. Další den ráno otevřel zúžené česno ke kraji a k večeru zkontroloval, jestli je všechno v pořádku a zakrmil 3kg cukru (1:1). Po zkrmení jsem podal další 3kg cukru, tentokrát v poměru 3:2 a odebírají. Mezi teorií a praxí je tady obrovská propast, takže musím říct, že i přes počáteční nadšení se teď cítím hodně nejistě.
Chtěl bych poprosit o radu. Při kontrole mě zarazilo rozložení rámků. Plod mi prodávající umístil poblíž krajů, blíž je středu jsou zásoby a do druhého kraje mám asi pět souší. Tohle rozmístění mě celkem zaskočilo, protože všude čtu že plod má být co nejblíže ke středu. Chci se tedy zeptat, jestli můžu rámky přeházet, aby v tom byl trochu systém. Nechci udělat nějaký neuvážený krok, abych včelám neublížil. Současné uspořádání vypadá nějak takto (ZPPPZZSSSSS).
Chlapík, který mi oddělky prodával, vypadal rozumně a slyšel jsem na něj jenom chválu. Říkal že můžu klidně stihnout ještě rozšířit na druhý nástavek, tedy aspoň jedno, nejsilnější včelstvo, určitě. Ale dost o tom pochybuju jelikož při druhém krmení jsem se letmo na souše mrknul a včely se jich snad ani netkly. Jsou pořád ve stejném stavu, místy trošku poničené, nejspíš vinou převozu. Nedokážu si představit, že by vystavily ještě další nástavek.
Já bych to dal asi, tak to SZSPPPSZSZS. Jak píšeš, tak plod dát do prostředku. Nejsem ten právý na přidávání druhé nástavku, ale u tebe bych to asi nedával. Já mám oddělek v jednom nástvaku, ale zaplodované 5-6 rámků
Je to zkušený včelař, jen dělá oddělky do baterie nebo úlků na pět rámků. Ty jsi chtěl celý nástavek a tak ti ho doplnil soušemi, ale nechal včelstvo celistvé v původním uspořádaní aby lépe zvládlo stres z přepravy a následného zvykání na nové stanoviště. Na tobě už je aby jsi včelstvu upravil rámky ZSSPSPSPSSZ (tkz. zebrování). Mladá matka ochotně souše mezi ploden zaploduje a v tomto období nehrozí, že by plod zastydl.
Já bych to nezebroval, nechal bych to na matce, aby plodové těleso roztáhla podle svého. Mě se to zdá dosti násilné na matku a dost velká zátěž na včelstvo
Nezlobte se na mě, ale touhle dobou přivézt oddělek se třemi plásty plodu....to je tak na záložní včelstvo. jestli to stačí dorůst na maximálně 9 plástů pro zimování tak je to všechno. Ale spíš míň. Pokud by byl oddělek s dvojnásobným množstvím plodu....ještě by se s tím dalo něco dělat, ale i tak bych z toho nebyl nijak odvázenej. Mám v 5r plemenáči mladou matku, která klade asi 10 dní.....trochu pokrmuju, ale nedokázala zatím zaklást víc než 2 plásty. Pokud bych krmil víc, zanesou si souše cukrem a výsledek je, že pro plod nebude místo. Touhle dobou , kdy už noční teploty klesají pod 10 °C je to dost složitý, ne-li nemožný....Dodgy
Na druhou stranu k tomu dostal i souše, tak vlastně jeden nástavek má, jde jen o to aby ho zaplodovaly a vychovaly si dostatek zimní generace. Vzhledem k tomu, že jde o Adamcovu míru, tak bych už v tuhle dobu asi nezkoušel druhý nástavek, spíš bych podněcoval plodování matky. Pro plodování matky je lepší kupované těsto (Medopip) místo cukrového roztoku, matky po něm plodují jako divé. To bych asi udělal do konce srpna a od zaří bych je zakrmoval roztokem 3:2.
Tak letošní můj upgrade

[Obrázky: IMG_2410.jpg]

Našel jsem několik rámků se zásobama, tak jsem jim to tam dal,abych je nepřetěžoval. A v těchto dvou budu, tak zimovat. Jsem tedy na přezimování zvědavej
jako začínající včelař, který letos v červnu pořídil 6 oddělků bych měl dotazy na Vás zkušené ohledně aktuálního dalšího postupu. Všechny oddělky jsem k dnešnímu dni dostal na dva nástavky (39*24, 11 rámků) a průběžně pořád krmím cukrem 3:2. U všech včelstev jsem dnes večer po návratu z dovolené kontroloval horní nástavek a některá včelstva ho již mají zcela zaplněn medem/cukrem a z 80% zavíčkováno. U těchto úlů jsem odpoledne pozoroval na česně vyvěšené včely ve velkém objemu. Vyvozuji z toho, že v úle již není dost místa, protože zavíčkované plásty neobsedají a že tím pádem můžu u těchto úlů přestat s krmením. Je to tak, nebo mám ještě přidat další nástavek a nechat je pracovat? Podotýkám, že nemám souše a musel bych jim dávat jen mezistěny.
Vytočit pár rámků jsem zavrhl - hlavně tedy z důvodu , že jsem s tím letos nepočítal, takže nemám čím - nabízí se ale varianta "výpomoci" slabším včelstvům výměnou rámků - můžete tuto variantu doporučit?
Jak často případně dělat "inventuru" zásob u ostatních úlů, abych zjistil, zda je včelstvo nachystané na zimu? Poslední velkou prohlídku jsem dělal před odjezdem na dovolenou (cca před 14 dny) - je pravda, že dnes jsem byl překvapen, že na plástech, kde bylo 80% pylu je dnes zavíčkovaný med, jak to holky zvládly, to mi hlava nebere.
Tomáši, tak záleží kolik zásob tam v současnosti mají. Někteří krmí tedy hodně co jsem četl na fóru, ale já krmím něco nad 20kg. Určitě bych nedával 3 nástavek. Pokud se vyvěšují, tak to neznamená jenom, že je málo místa, ale také, že se vyvěšují staré včely, které nemají do čeho píchnout, aké dělají nové místo novým včelám.
Tma už mi nedovolila jít do spodních nástavků, ale úly, kde uvažuji o ukončení krmení mají v horním nástavku 11 rámků plných zásob - jak jsem psal z 80% zavíčkováno; tam, kde byl před 14 dny plod nebo pyl jsou zásoby. Asi to bude chtít ještě nakouknout dolů, ale nechci je rušit příliš často.
Já vždy je před krmení rozeberu, abych udělal nutné zákroky a přitom odhadnu množství zásob. Radši se podívej, aby jsi je nenarval k prasknutí, ale taky aby jsi neměl málo zásob a nepadly Ti hlady.
Určiťe, co včelař to názor....Po poslední prohlídce mám v oddělcích, odhadem, 16-17 kg zásob.Oddělky mají stále okolo 10 plástů plodu, takže moc volného místa namají. Každopádně dbám na to, aby byl plod touto dobou rozmístěnej v obou nástavcích.....aspoň 3-4 plásty nahoře, zbytek dole. Nevím jistě, ale říkám si, že tím bude střed chumáče zasahovat do obou nástavků.Taky si včelky nanesou pyl do bou nástavků. Pokud tenhle system nedodržím, tak na jaře musím prohazovat nástavky a tím se vše zdrží.Pokud se to povede včelstva samovolně rozšiřují plochy plodu v obou nástavcích. V tuhle dobu bych si myslel, že ) zanešený horní nástavek není ok, a určitě bych s tím něco dělal. A s tím že je zavíčkováno tam kde byl pyl....to je ok. Včely nad pyl uloží zásoby....to je nejlepší konzervace.Smile
Milane asi jsem moc velký romantik, ale včelstvo nechám, tak jak si samo nastaví plod. Pořád si říkám, že přece včelstvo je vždy mnohem, mnohem chytřejší než já. Vždyť já jsem na světě desítky let a oni miliony Big Grin
Ja som tento rok nechal jeden odloženec na samovývoj. Urobil som ho cca v polovici mája, dal včelám čerstvý plod, aby si mohli vychovať matku a viac som sa nestaral. Ani som ich nekŕmil. A čuduj sa svete, odloženec už nie je odloženec, ale dorástol do sily ostatných včelstiev... A to celkom bez pomoci...
Dobré odpoledne všem,
chtěla bych se zeptat - v pátek mě čeká vyzvednutí mého prvního včelstva - na 9 rámečcích, dostanu je v přepravní bedně. Moje rozhodnutí o začátku včelaření bylo dost rychlé - neplánovala jsem to, ale partner mě k tomu znásilnil (tedy, já jsem se nabídla, z důvodu jeho možné alergie a následně lehkého nátlaku, že je to třeba ještě letos kvůli opýlení napřesrok Rolleyes ) Jak je mám správně přesunout do úlu? Vzhledem k tomu, že je již třeba krmit, asi jim tam rovnou dát do volného nástavku i cukerný roztok, případně kolik? A vůbec, jak s nástavkama - rámky se včelami do spodního nebo do prostředního, vůbec teď nevím... Včelař, od kterého to beru, je takový nerudný starý děda, s ním se to moc nedá řešit Sad A nevím, jestli se mi podaří k tomu přemístění do úlu mít u sebe jiného včelaře, proto se raději ptám, co a jak.. sice včely študuju dva tři týdny v kuse, ale začínám panikařit.. omlouvám se, jak říkám, študuju to zatím teprve jen chvíli, ale začlo mě to zajímat a prostě hodili mě do vody, a plav, no Rolleyes Budu mít letos jen jedno včelstvo, tak to nechci zkazit, ať mám na jaře v čem pokračovat...
Děkuju.. Maru
Dneska jsem dělal další zakrmování na zimu. Každému včelstvu jsem dal tři litry roztoku 3:2. Dneska to bylo bez prohlídky. jednak proto, že jsem ji dělal v pátek, navíc to vypadalo na déšť (když jsem zakrmoval poslední včelstvo, tak akorát začalo pršet). U oddělku, který jsem dělal okolo matky na výměnu se od pátku hemžily včely, tak jsem je otevřel až dneska ráno. Začaly létat, občas byla na letáku menší bitva, po ochlazení se situace celkem dost uklidnila. Díval jsem se i na přidávací klícku, nic na ní nestaví.
Odpoledne si u mne stěžoval soused, že včely jsou dost dotěrné a cpou se i do baráku (mezi úly a barákem je stodola a vzdálenost odhadem tak 30 metrů). Snad se to po změně počasí (bylo dusno) uklidní. S pozdravem Martin P.
Referenční URL's