Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Přivezla jsem si je loni 15.7. na 6ti rámkách 39x24, do konce srpna si dostavěly těch zbylých 16. Postupovala jsem podle pana Peška, i když mi 2 včelaři radili nekrmit, že si donesou. Záleží na stanovišti, počasí. Tady je okolo dost pylu celou sezónu a loňské léto na rozdíl od jara bylo teplé, takže jim ty vysoké zasíťované podmety nevadily. Pravda jedny zblajzly i se zakrmením 38kg, druhé o 10kg méně. U těch žravejších matka hodně klade, zdá se mi že všechno co donesou proploduje. Myslím, že oddělky by mohly být letos dřív, já jsem dělala jeden před týdnem a ten si zatím nosí sám-před nosem má lán pampelišek a hektary řepky(odvezla jsem ho jinam). Čím dřív si je pořídíš, tím líp.
Prosim,oddelek rozsiruji dolu nebo nahoru?mam jeden nastevek plny a potrebuji rozsirit- jak? Dekuji
A čo tak prevesiť polovicu plástov hore a zvyšok doplniť medzistienkami (dole i hore)? Pri rámikovej miere akú máte, by to bolo asi fajn. Smerom hore je to naraz moc (celý nadstavok 37x30). Ja by som prevesil. Alebo potom dole.
Udelam to jak poradite...procitam tu tohle tema, jsem u 20. Stranky a nic....ja bych nejradeji prozebroval dole i nahore .... Ale nevim jestli bych spis neublizil...
Ešte nezebrujte. Je to len mladá rodina v príprave. Nechajte plodové teleso pokope zavesené nad sebou.
Prosím o radu:udělal jsem si oddělek,matka začala klást,zásob dostatek ale problém mám v počtu včel,je jich tam prostě málo.Chtěl bych je už hodit do úlu,ale mám strach že tam by se neubránili.Jak mám pls pokračovat abych nepřišel o matku a přitom doplnil dostatek včel?
Vlastní včely se vylíhnou za 21 dní, zatím se oddělek dá posílit pláství zavíčkovaného plodu těsně pře vylíhnutím včel ( už se některé klubou ven ) Shy ( rámek s plodem bez včel)
Ještě jeden, trochu zapomenutý způsob.
Včely s tak 5-6 medníkových plástů setřepejte do nějaké nádoby. Může to být roják,větší kýbl, dětská vanička a jiné.
Můžete použít plásty z několika úlů.
Nádobu dejte tak, aby na ni nepražilo slunce a nechte nezakrytou asi 10 min. To, co Vám tam zbyde, jsiou mladušky a můžete je vysypat na náběh před oddělek. Ten je bez problémů přijme.
Vladimíre, díky za připomenutí, taky to používám a dobře to funguje ... Dělal jsem to zrovna včera u dvou oddělků, kde se rozkladly matičky - kočky, fakt pěkné a dobře kladoucí ... Big Grin. Ale oddělky byly slabé a bylo třeba je rychle posílit a nechtěl jsem se vrtat ve včelách před bouřkou, abych hledal vybíhající plod ...
Na sklepávání používám podle rady Friedricha Pohla kancelářský drátěný koš, což považuju za dobrý nápad. Mám ho původně na smetání pro jiné účely a uzavírám jej v případě potřeby miskou pod květináč, do níž jsou vyvrtané dírky, takže včelky mohou pít, jsou-li deponovány do chládku. Tu to není potřeba, ale ten koš se mi na to osvědčil ... Je prodyšný ...
Jiří
Ten koš je dobrý nápad. I na medobraní a ometání včel. V IKEI ho mají za 80 Kč.
Ahoj, mám dotaz, jak se zbavujete trubčiny ? Vyřezáváte ji nebo převěšujete do medníku nebo něco jiného ? Já mám rámky s trubčinou orýsováčkované a nedávno jsem je převěsil do medníku. Musím ale nechat otevřené očko. Je to dobrý postup? díky
(13.06.2014 14:35)Jiří Šenk napsal(a): [ -> ].. a nedávno jsem je převěsil do medníku. Musím ale nechat otevřené očko. Je to dobrý postup?

Jirko, sú rôzne postupy a ja by som si netrúfol o nejakom postupe vyhlásiť že je zlý. Blush
Mám priateľov, ktorí trubčie rámiky vyrezávajú opakovane hneď po zaviečkovaní, ja tak robím jednorazove až po slnovrate a potom ich zo včelstva odstraňujem natrvalo
( teda do marca nového roku, potom ich znovu vkladám na novú výstavbu...)

Tomu preloženiu trúdieho rámika do medníka celkom nerozumiem, má to byť snaha aby včely obsadili ten medník, či aký je cieľ? Ja ponechávam trúdi rámik v plodisku, v dolných nádstavkoch, matku to trochu drží dolu, a včely ju pustia do zakladenia vždy, keď usúdia , že treba nové trúdy... Wink
Já je v této době proháním slunečním tavidlem. Funguje to jako termosolární léčebna proti roztočům.
Ach chudáci trúdi!Smile
A co takhle slepice.To je teprve čóro.A jsou z toho aspoň vejce.F.V.
(13.06.2014 23:23)vlcek napsal(a): [ -> ]A co takhle slepice.To je teprve čóro.

Když to ale voní medem nesmí o tom vědět včely. Nevím co by se stalo, kdyby slídilky se pustily do slepic.
Já sa SR správam tak ako ku každému inému plástu.Po slnovrate nie je veľmi čo vyrezovať,matky už obyčajne do SR kladú minimálne a väčšinou sú zanesené zásobami.
Pred zakrmovaní na jeseň SR dám ku krajom plodiska, kde sú zanesené zásobami a na jar ako robím rotáciu nadstavkov,tak spodný s prirodzenou obnovou diela u trojdielneho plodiska preberá funkciu medníka a SR sú odobraté a doplnené zaviečkovaným plodom.Ak je celkovo v plodisku 6SR v každom nadstavku po dva,tak každú sezónu doplňujem len dva SR do vrchného nadstavku, ako náhradu za vyradené.Takže slepice nepotrebujem,s klieštikom som tiež problém nepostrehol a vytaviť prázdne súše nie je problém,tak ako u každého iného plástu.
A čo sa týka odložencov aby som celkom neutiekol od témy,tak odložence robené o 4 plodových rámikoch z dodanou MB začiatkom máje, dnes obsadzujú takmer dva NN nadstavky.Dielo nestavali žiadne a potreba zakrmovať s ohľadom na znášku vznikla až teraz.V odložencoch je dostatok zaviečkovaného plodu a už je len otázkou krátkeho času,kedy pribudne ďalší nadstavok ktorý ak sa na slnečnici zadarí, by mohol prebrať funkciu medníka.Uvidíme.
(13.06.2014 23:23)vlcek napsal(a): [ -> ]A co takhle slepice.To je teprve čóro.A jsou z toho aspoň vejce.F.V.

https://www.facebook.com/photo.php?v=141...=2&theater -
Big Grin
Jiří
Dobrý den Smile Máme konečně nové oddělky - naše první včely a dnes jsem si všimla, že pod úlama leží žluté válečky. Připadá mi, že je to pyl, ale je mi divný, že by to včely takhle ztrácely??? Je to možné? Nebo běžné? Máme úly 39x24 s tím síťovým dnem, a tu bílou plastovou folii sme dolů nedávali, zatím jsme tu síťku nechali volnou. Taky jsem si všimla, že včely sedí zespodu zvenku na té síťce, tak jestli si ten pyl neobrousí tím, jak po té síťce lezou? Můžete mi prosím poradit, jestli je to normální a nebo jestli máme nějak zakročit, nebo zakrýt to dno? Děkuju moc za případné reakce Smile
Jelikož se jedná o oddělky, doporučuji z vlastní zkušenosti zasíťované dno zakrýt, tedy dát tam tu varroapodložku. Pokud budu citovat pana Peška, tak oddělek je včelí mimino a proto by jsme se k němu měli chovat jinak, než ke kmenovému včelstvu. I když je docela teplo, určitě mají problém se zahříváním plodu, neboť jim tam pořádně foukáBig Grin. Jinak ten pyl vypadává běžně, aspoň u mně (možná jen mám nešikovné včely). A co se týká těch včel pod sítem z venku, tak buď se jedná o včely cizí, které cítí pach úlu a pokoušejí se tam nějak dostat, nebo včely vlastní, pro které nemám žádné vysvětlení proč tam jsou.

Ještě k těm sítům, primární účel je tam ten, aby se včely nedostali na varroapodložku a aby měli zajištěné větrání při převozu nebo když je zavřu na 3 dny kvůli postřiku. Proto se domnívám (nekamenujte mě), že zasíťované dno je chápáno jinak, než bylo původně myšleno a proto jeho celoroční/letní používání včelám škodí - samozřejmě si poradí, ale za cenu menších výnosů atd.
Referenční URL's