Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Cháůpu to dobře, že je mám stále podněcovat roztokem 1:1 obden jako do ted? Zakrmení na zimu tedy provést kdy? až po výstavbě?
První musí postavit to, do čeho budou ukládat zásoby. Někde jsem tu (nebo v moudrých knihách) četl, že 1:1 je méně hustý roztok vhodný pro stavbu MS a pak také díky vyššímu obsahu vody i při horkých dnech. Nemusí lítat pro vodu ven, ale získají ji z roztoku. No a 3:2 je vhodný díky vyššímu obsahu cukru pro vytvoření zásob. Ale... při přetvoření většího množství cukru na zásoby se samozřejmě včely více opotřebují.
Takže první vystavět a pak zanést zásobami.
Mám jeden oddělek na jednom nástavku, po straná zásoby a uprostřed asi 4 rámky pro kladení, jenže dva jsou už dost černé a zakladené. Matka klade jen na těch rámcích a dva rámky už dost zčernaly, letos s tím už asi neudělám nic, že? A na jaře je vyhodím? A když je na jaře najdu zase zakladené? Odsunout do stran? a až vyběhne plod tak vyhodit?
Na jaře nic nevyhazuj, prostě pokud je chceš zrušit, tak je na jaře dáš nad mřížku a po vytočení je můžeš nechat včelám vyčistit a pak vytavit.
Dobrý den přátelé,

rád bych vás poprosil o radu, začátkem července jsem dovezl 6 oddělků, průběžně krmil a teď jsem se dostal i ke sledování spadu roztočů. Výsledky třídenního spadu jsou dost nerovnoměrné a přestože jsem tady na fóru i na jiných webech načetl dost informací, mám z toho v hlavě guláš a nevím jestli proti roztočům zasáhnout teď nebo je ještě čas.
Současný stav:

stanoviště 1
1 oddělek: 2 VN 39*24, průměrný spad 2 ks VD/den
2 oddělek: 2 VN 39*24, spad 0, nicméně na podložce byli škvoři, kteří roztoče pravděpodobně zlikvidovali
3 oddělek: 2 NN 42*17, průměrný spad 2 ks VD/den

stanoviště 2
4 oddělek: 2 NN 42*17, průměrný spad 14 ks VD/den
5 oddělek: 2 NN 42*17, průměrný spad 7,6 ks VD/den
6 oddělek: 2 NN 42*17, průměrný spad 5,3 ks VD/den

K dispozici mám běžně dostupné Formidoly a Nassenheidery + 65% KM. Na 1 stanovišti se zdá být nakažení malé, nicméně 2 stanoviště je na tom hůř. U Optimaklů bych chtěl, aby do poloviny září vystavěly třetí NN, ale není mi jasné, jak to skloubit s případným léčením proti VD.

Díky za váš čas, rady, názory atd... Smile
Stanoviště 2, bych ošetřil hned, spady jsou už vysoké. Jsou-li to oddělky na 2 NN, tak velice citlivě, přece jen oddělek není to co rozvinuté včelstvo. Volil bych spíš nárazovou a opakovanou terapii než dlouhodobý odpařovač, protože se tím razantně srazí počet roztočů a oddělek může jet dál.
Takže opatrně spíš ten Formidol, ale opakovaně (to dává šanci do odpařených desek z první várky dát KM 65 %, 40 - 60 ml - ty desky to vezmou bez problémů).
S tím, že citlivé je jeho umístění. Byl bych opatrný a zkusil ho dát na větší distanci nad plodem (zejména při koncentraci 85 %), třeba podložením většími laťkami či na spodní loučky prázdných rámků v dalším nástavku, jak nedávno zkoušel kolega Don Pepe (díky za inspiraci! Chce to zkusit a sledovat, jak budou včelky reagovat). Samozřejmě shora folii.
Napiš, jak to dopadlo. Učíme se navzájem ... Big Grin
Jiří
Mám podobný problém. Tohtoročný zmetenec 3 NN 2/3 LG, spad 4ks/deň. Rozmýšľam použiť nárazovo "houbičkový" odparovač pod zasieťovaným dnom podľa Liebiga (60% 50ml). Aké máte skúsenosti?
Na dno bych to nedával, KM je těžší než vzduch, nahoru se moc nedostane, dej ji nahoru, ať padá pěkně pomalu dolů a s odparem nešetři Smile nastav podle doporučení, pokud se dá regulovat.
(15.08.2014 21:02)P.H. napsal(a): [ -> ]Mám podobný problém. Tohtoročný zmetenec 3 NN 2/3 LG, spad 4ks/deň. Rozmýšľam použiť nárazovo "houbičkový" odparovač pod zasieťovaným dnom podľa Liebiga (60% 50ml). Aké máte skúsenosti?

Tak som hore uvedený postup použil (kyseliny bolo 60 ml). Po dvoch dňoch spad asi 300 klieštikov. Počkám týždeň a budem sledovať spad.
V sobotu sem dal do horního nástavku odpařovač NH,ale odpařilo se jen asi 10 ml za den, tak jsem ho vzhledem k výhledu počasí vsadil za krycí plást mezi plod, snad se odpar zvýší. U NH uvádějí odpar 15-20ml na nástavek. Dával jsem po 160 ml.
Mně se to předloni také stalo u oddělku už na dvou VN, nahoře byl v NH odpar slabý, tak jsem ho dal rovněž ke plodu a měl jsem štěstí, zafungovalo to. Ale není na to univerzální recept, může to dopadnout dobře i méně dobře, tedy stejně jako nahoře. Mezi plásty je dost velká vlhkost a záleží na momentální situaci a zda se strefíme do dobré chvíle ... Pořád je i tu rozdíl mezi oddělkem a silným včelstvem ...
Držím palce a poreferuj, je to zajímavé ...
Jiří
Tohle je oddělek vytvořený 7.6. ze dvou plástů s plodem přidána moje oplozená matka. Pouze dva plásty a zbytek částečné mezistěny (asi 2/3 plochy rámku) Oddělek trvale krmen invertním těstem... po třech měsících pohled do třetího nástavku přes folii a do podmetu. Jinak vystavěly 26 rámků úplně a 2 částečně!!!!
Přiznávám, docela jsem je honil a lehce převěšoval....ale teď ho nechám v klidu vyzrát a připravit se na zimu (ve druhém nástavku mají ješte na 4 rámcích zavičkovaný plod, ale vajíčka už ne Smile Už jsem ho ukazoval třeba v příspěvku 1086

[Obrázky: IMG_6005.jpg] [Obrázky: IMG_5997.jpg]
Nástavky přidáváš nahoru či dolů?
Jen nahoru Smile Nástavek pod přidávám jen po zimování na 2NN, když je to nabušený plodem... a nejsem si jistý počasím....ale mizerně v něm staví.
Já dycinky jenom nahoru. Doteď jsem nepochopil proč by se NN měl podstavovat.
No, já také nahoru, ale zajímalo mne, jak postupuješ. Moje oddělky udělaly 10 rámků, jeden jen 8, je vidět na něm, že je slabší i při odběru krmení. Ale byly přesazeny do NN až 1.8. A předtím nebyly podněcovány.
10 versus 8 - z toho bych nedělal vědu, je to příroda. Může být, že za měsíc to bude naopak, jen to sleduj, to je dobrý vědět, že něco je v odchylce. Osobně se neznepokojuji, pokud je disproporce oproti jiným včelstvům se stejnými podmínkami do jedné třetiny všeho (síly včelstva, letové aktivity, přínosu pylu, naplnění medníků...)
Já to vůbec neřeším, to je statisticky malá odchylka, jen jsem to psal pro zajímavost. Co však by mne zajímalo, zda těm silnějším přidat ještě nástavek, aby zkusily vystavět a nebo už to nemá smysl. Zajímalo by mne, zda by to ještě stihly vystavět.
Je pomalu půlka září - už bych to nechal být.
Určitě bych už nepřidával, jak píše Ozi. Naopak jsem včera sundával přebytečné nástavky. Dlouho jsem neměl čas na prohlídku a bylo mi divné, proč si zásoby neukládají hned pod krmítko. Byl to pro ně moc velký prostor ....
Referenční URL's