Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Proč pořád někdo někoho nutí si cpát do úlu nějaké sajrajty, pesticidy a pod., člověk si připadá trošku jak za "totáče" ,omezen nějakým režimem bez možnosti vlastní volby. K vůly tomu jsem také raději nevstupoval do svazu. Dávám jen KM a zatím to fungovalo, nyní mám kyselinu ve spodním nástavku. Plně Tě chápu, ale musíš se rozhodnout sám, jsou to přece tvoje včely, stůj si za svým názorem. Loni jsem dával KM také nějak v tomto období.
Nejen za totáče.
To je prostě o náboženství. Přikázal-li bůh použít Varidol, nechť tak ovečky činí, neb jinak zem v chaos uvržena bude, ouly se v prach obrátí a med ztrpkne na jazyku. Ámen.

DDT bylo taky roky slavné, ale doba pokročila máme Amitraz a já jen doufám, že mne za to, že jsem vzal Pána do blogu nebudu poslán na Alkatraz.
(06.10.2014 21:42)deroceros napsal(a): [ -> ]- Je opravdu KM v mém případě neúčinná?
- Mám záměr dát Yannick na dva-čtyři dny do horního nástavku, s opakováním 2x, 3x. Je to rozumné?

Toto mám loni za sebou a můžu říct, že teď nastal čas pro aplikaci KM85% do podmetu podle pana Vítámváse. Jeho stránky zde včetně celkem názorné prezentace.
Loni jsem to takto zkusil u 3 včelstev z 8, ty zbylá klasika s pesticidy. Trochu jsem se o tom vloni rozepsal v amatérské reportáži zde a následujících příspěvcích jak šel čas a přibývaly zkušenosti.
Nakonec aerosol u všech včelstev na včelnici. Výsledek všude stejný ( tedy Varidol i KM do podmetu ), čistá nula. Dnes už mám k dispozici i následné pozorování spadu v zimě a na jaře a můžu potvrdit, že včelstva ošetřená KM do podmetu měla naprosto porovnatelné výsledky jako ta s Varidolem.
Tedy můj závěr z loňska je, že nyní KM určitě ano, ale do podmetu a ne Yannick, bo ta jeho zelená hmota neuvěřitelně nasává vlhkost a snižuje efetk odparu. Yannick dá celkem slušnou ránu ze začátku, ale pak rychle ztrácí účinnost.
Zpracoval jsem i prezentaci ve stylu začátečník používá na podzim KM, kterou jsem přednášel na výročce, pokud bys měl zájem, můžu poslat mailem. Já vzhledem k teplému počasí, které je a které hlásí, začnu s aplikací až kolem 12.10., ale to už beru jako detail.
(06.10.2014 23:48)DonPepe napsal(a): [ -> ]Zpracoval jsem i prezentaci ve stylu začátečník používá na podzim KM, kterou jsem přednášel na výročce, pokud bys měl zájem, můžu poslat mailem. Já vzhledem k teplému počasí, které je a které hlásí, začnu s aplikací až kolem 12.10., ale to už beru jako detail.

Velice rád bych ji viděl.
Jak už to trefně popsal Pepe: jde to, Davide, a funguje to, ale v této době je to už docela subtilní záležitost a je třeba to sledovat.
Jaký je stav napadení? Jak sedí včelstva?
Budu aplikovat u některých svých ještě také a právě se rozhoduji, jaký typ aplikace zvolím.
Protože plánuji ještě v prosinci jedno ošetření (pokap KŠ), beru to teď jako jistý typ odlehčovacího zásahu převážně na foretické roztoče. Včelky ještě plodují ...
Co vím jasně, je, že rozhodně již vyšší koncentraci - 85 %, nebo jen o málo méně. A nebude to nyní Yannick, vloni jsem měl stejnou zkušenost jako Pepe, vlhkost v úle byla vyšší a odpar u nich nízký. Jinak mám s Yannicky velmi dobrou zkušenost, ale pro suché letní počasí.
Rozhoduji se mezi Hobrafiltem a jednorázovou (někde možná i opakovanou) aplikací za příhodné teploty, nebo někde možná nasadím Liebigovy odpařovače aspoň na 14 dní. Zřejmě zkusím obě varianty podle stavu v jednotlivých úlech. Učíme se ...
V mém případě to bude muset být horem, protože v Dadantech mám dole manipulační nástavek a tu by to spodem nefungovalo, vespod to musí být těsně pod sediskem, chomáč si ty páry pak jaksi "nasaje". Teď to tam funguje jinak než v létě ...
Další cenné informace a odkazy na literaturu:
http://www.nastavky.cz/?31,kyselina-mrav...4-litry%29
http://www.vcelky.cz/kyselina-mravenci.htm
Je třeba to hlídat, kontrolovat, jak to včelky snášejí, a sledovat účinnost (spad).
Pokud znáš rámcově úroveň napadení, pak při kontrole spadu po aplikaci dostaneš celkem relevantní údaje.
V téhle věci se zkušenosti postupně získávají, ale na to je třeba jednou začít ... Big Grin
Jiří
Deroceros: Základní otázka je, jaká je situace s kleštíkem v tvých prosprujících oddělcích. S tím souvisí i to, jak si proti varoóze letos zasahoval. V tomto čase je KM skutečně nesmysl. Pokud jsou bez plodu, je použití Varidolu na místě. Pokud si troufáš, tak si nastuduj aplikace KŠ.
(06.10.2014 21:42)deroceros napsal(a): [ -> ]Donesli mi Varidol, že prý jej musím aplikovat. Má námitka, že chci řešit VD kyselinou mravenčí (Yannick + KM 65%) s poznámkou, jak to koresponduje s oddělkem, který mi stále ploduje, mi bylo jasně řečeno, že na KM mám zapomenout, a že nefunguje.

Začátečnická chyba. Varidol si vezmu, nenamítám, poděkuju.
ONI donesli Varidol JEMU. A nepochybně se přišli podívat jak to vede. Podle mě normální starost včelařů z okolí (ZO) o začátečníka.
(07.10.2014 5:08)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]...
Co vím jasně, je, že rozhodně již vyšší koncentraci - 85 %, nebo jen o málo méně. A nebude to nyní Yannick, vloni jsem měl stejnou zkušenost jako Pepe, vlhkost v úle byla vyšší a odpar u nich nízký. Jinak mám s Yannicky velmi dobrou zkušenost, ale pro suché letní počasí.
...
Není mi jasné, proč neustále měříte účinnost KM podle odparu. Ten příliš nesouvisí s koncentraci KM v úlovém vzduchu. Za teplého a suchého počasí je sice odpar větší ale neřekl bych, že koncentrace par KM v úle je vyšší jelikož je s tím spojený sušší vzduch i vně úlu a tedy difůze těch par KM ven z úlu. Navíc při těch vyšších teplotách včely sami značné množství KM odvětrají - povětšinou česnem. Proudění je pak od shora (očko, škvíry) dolů k česnu na kterém sedí naše větráčky.
Za chladného a vlhkého počasí jsou včely méně aktivní a proudění vzduchu uvnitř úlu je podstatně jiné, včely se stahují do chumáče a nevětrají. V úle dochází k přirozenému konvektivnímu proudění vzduchu - tedy nasávání čerstvého česnem a ohřevem od okraje chumáče proudění kolem něj směrem nahoru. Tam se buď odvětrá prodyšným strůpkem, očkem nebo postupuje ke stěnám úlu a po ochlazení padá kolem stěn dolů za uvolňování vlhkosti kondenzací na stěnách a krajních plástech, kde pak vznikají plísně.
Toto je důvod proč je v chladném období KM aplikovaná shora neúčinná - je vytlačována ke stěnám a nepůsobí na včely ale na jen na ty plísně po okrajích.
Při aplikaci zdola pod vytvářejícím se chumáčem je situace jiná - páry KM jsou nasáty tím konvektivním prouděním k chumáči a obtékají ho. část se dostává do chumáče. To je fyzikální důvod proč J.Vítámvás je úspěšný s léčení KM v podzimních měsících.
Ten odpar sice nebude již tak velký, jelikož tlak vodních par díky vlhkosti v úlovém prostředí nedovolí molekulám KM aby se vytrhly z odpařovaného povrchu. Na druhou stranu již ty páry KM nejsou bez užitku vyhnány ven větráním včel, ale působí přímo na chumáč.
V každém případě koncentrace par KM v úlovém prostředí může být stejná při velkém odparu za sucha a tepla i za chladna a vlhka s nízkým odparem.
Rychlost odpařování bych tedy nebral jako měřítko pro účinnost KM. Naopak z pohledu účinnosti využití par KM je podzimní aplikace pod chumáčem vlastně vyšší jelikož ji tolik neunikne bezděčně z úlu a zajistí dlouhodobější působení tam kde je třeba.
(07.10.2014 7:05)Kohout napsal(a): [ -> ]Začátečnická chyba. Varidol si vezmu, nenamítám, poděkuju.

To vše jsem udělal. Nicméně, otázka je, zda Varidol chci, to si musím zhodnotit já. A pokud nechci, tak stejně jednou na to dojde, že jsem jej neaplikoval. Když se mne zeptá na výsledek, lhát mu nebudu.
Citace:To je fyzikální důvod proč J.Vítámvás je úspěšný s léčení KM v podzimních měsících.

To je slovo, o tom se vyplatí kriticky popřemýšlet...
(06.10.2014 23:42)JKL napsal(a): [ -> ]Nejen za totáče.
To je prostě o náboženství. Přikázal-li bůh použít Varidol, nechť tak ovečky činí, neb jinak zem v chaos uvržena bude, ouly se v prach obrátí a med ztrpkne na jazyku. Ámen.

DDT bylo taky roky slavné, ale doba pokročila máme Amitraz a já jen doufám, že mne za to, že jsem vzal Pána do blogu nebudu poslán na Alkatraz.


Bůh by určitě nic tak špatného nenařídil, to jen lidi pořád vymýšlejí nějaké kraviny.

Měli by jsme si přírody víc vážit a neničit ji zbytečně pesticidy, když to jde i jinak.
A ti co kyseliny a jiné fujtajbly používají, kouř z ďábelských strojů vypouští, zajisté do nich vstoupil nečistý duch a čarodějnictví provozují. Těm očista na hranici je jedinou cestou. Tak praví pán zlosyn - omlouvám se - z Losin. Trapně jsem se spletl při čtení interpretace MVO ve Včelařství.
Lidi, taky nyní po nějaké době klidu řeším včelky. Začal jsem včelařit loni, letos jsem rozšiřovat, kdy jsem ze 2 loňských oddělků udělal 5 dalších oddělků. Další 3 oddělky jsem koupil.
Ty loňské oddělky a ty koupené oddělky jsem v červenci přeléčil 65% KM v Yannicku. Sledoval jsem pak denní spady a ty se držely a stále drží takřka na nule.

Jeden z 5ti mých oddělků jsem také sledoval na denní spady, abych věděl, jak to u těch neléčených oddělků bude s varroázou vypadat (plánovaná byla až fumigace), u toho jednoho jsou spady okolo 2 roztočů denně. Ostatní jsem už nesledoval, ono to bylo trošku otrava ty podložky prohlížet, čistit (byly často vlhké jak matky plodovaly, chytala se tam plíseň apod.), byla s tím drbačka. Mám všechny mé oddělky vedle sebe, tak jsem doufal, že ten stav varroázy bude +/- stejný. Dnes jsem vkládal síta i do těch zbylých 4 mých oddělků, abych měl už včelky připravené na první fumigaci, kterou jsem plánoval provést v následujících dnech. Vložil jsem síta, očistil podložky a šel domů.

Večer okolo 19 hodiny jsem se jen tak šel projít po zahradě a prošel jsem i kolem včelína, kde jsem si všiml naprosto divné zvýšené aktivity před česnem jednoho mého zatím neléčeného oddělku. Taky jsem česno vyfotil, loupež to není, tady je ta fotka.
http://img16.rajce.idnes.cz/d1602/10/105....jpg?ver=0

Dost mě to udivilo, celý měsíc a půl jsem nic takového před setměním neviděl (nechodím ale ku večeru kolem včelína často), šel jsem se podívat i na podložky pod sítem a u tohoto oddělku jsem našel po 6ti hodinách už 7 přirozeně spadlých roztočů, což je dost.
U těch ostatních to bylo okolo 3-4. Ten jeden neléčený oddělek, který sleduju celý rok má spady nízké, tak asi 2 denně (blbá náhoda).

Nikdy jsem neviděl na své včelce roztoče, nikdy jsem ho neviděl běhat po rámku, pouze je vídám na těch podložkách, ale dneska jsem se trošku polekal, že jsem to trošku podcenil. Oddělky mám silné, věnoval jsem jim hodně času a průběžně je kontroloval na stav zásob a krmil podle potřeby, poslední kontrola ale v srpnu, pak už pouze pohled shora na fólii.

Dneska bylo u nás 24C, spád u neléčených oddělků bude už ale zřejmě okolo 20/den, jak mám zakročit? Dát tu KM do podmetu? Zaujala mě nynější diskuze o nahrazení Varidolu KM.

A co vůbec ty včelky na té fotce, na tom česně? Je to normální?
Pokračování...
Dneska jsem zkontroloval denní přirozené spady po 24hodinách

A u neléčeného oddělku, který kontroluju celý rok spadl 1 (klasika...)
Pak 3, 11 (u toho oddělku, kde bylo večer hodně včel na česně)
A 10, 14 - kde chodili po podložce mravenci, mohli to ovlivnit.

Tak ještě úplná katastrofa to asi není, ale dneska jsem poprvé viděl včelku, na které byl kleštík u koupeného oddělku, který jsem přeléčil v létě KM, spád za posledních 24 hodin - 2.

Zajímavé je to, že jsem ve svém prvním včelařském roce stihl i chov matek. Vybral jsem si jeden ze dvou úlů (které jsem měl z loňska) a to ten, kde byly také od začátků velmi nízké spady roztočů, přesto je včelstvo ještě silnější než to druhé. Jak jsem v létě aplikoval KM tak jich spadlo +/- 15, poté byly přirozené spady takřka na nule.

Vychoval jsem dvě matičky, které jsou v oddělcích se spady 1 a 3. Koupené F1 matky mají ty spady 11, 10, 14.

Mám v plánu to dále sledovat, včelstva/oddělky jsou jinak velmi podobná (podobně silná apod.) Třeba je to jen náhoda, ale třeba by se mohlo časem opravdu vypozorovat a rozchovat včelstva, které by měly vůči kleštíkovi určitou obranu.
No jsem na tom podobně jako ty.Začal jsem v loni se dvěma oddělky,letos jsem pět oddělků koupil a pět vlastních.Jsem z Ostravy a můžu ti říci že se budeš hodně divit co ti u těch oddělků bude padat roztočů.Myslím že budeš docela v šoku.Já oddělky léčil poprvé koncem srpna a to po té co jsem viděl na jedné včele roztoče.Léčil jsem kyselinou mravenčí nad plod 65%.Spad byl už tenkrát velice slušný a podle všeho to mělo mít dobrý účinek protože padlo i pár mlaďušek a plodu což je prý známka že kyselina působila dobře.Dál jsem sledoval denně poctivě spad.Nikdy nebyl nad 5 roztočů denně.Teď po fumigaci jich spadlo velice mnoho až mi s toho běhal mráz po zádech ale snad to bude ok.Do dvou oddělků jsem se před fumigací podíval a ani jedna matka už neplodovala(taky Vigor).Příští rok oddělek neoddělek budu to léčit daleko dříve!
Pro mě je hodnota 10-14 ks denně dostatečnej důvod okamžitě léčit.....Pokud jsou ty oddělky opravdu hodně silný a viděl si na včele roztoče, tak při přirozeném spadu, který uvadíš, může být výsledek fumigace velkým překvapením, co do počtu VD. Včera jsem mluvil s včelařem, který má 450 včelstev a roztoče po fumigacích už nepočítá, ale měří na kávové lžičky......Dodgy
Honza psal že roztoče na včele neviděl ale při tom spadu tam určitě budou a kdyby se koukl pořádně určitě by nějakého viděl
(11.10.2014 10:44)Honza P. napsal(a): [ -> ]........., ale dneska jsem poprvé viděl včelku, na které byl kleštík u koupeného oddělku, který jsem přeléčil v létě KM,......

Ale psal.....Wink
No je to hnus, opravdu už to bude kritické, tak to bych opravdu nečekal, že květnové/červnové oddělky budou v říjnu v ohrožení. Chce to s tou varroázou nějak pořešit do budoucna, jsou až moc agresivní.

Koncem srpna jsem prováděl kontrolu u jednoho neléčeného červnového oddělku a matka tam nekladla +/- 17 dní (včel tam je bylo a je hodně). Je to zrovna ten oddělek kde je moje matička, proto tam asi jsou ty spady trošku nižší, než u těch ostatních. Možná reakce na varroázu a nebo na špatné srpnové počasí.

U toho druhého oddělku, kde je také moje matička jsem si všiml v létě mezerovitého plodu, nevěděl jsem proč, kdo ví jestli to taky nesouvisí s varroázou. Kdybych tu mezerovitost viděl u 2-3 leté matky, tak bych už ji měnil. Spady jsou u tohoto oddělku jak jsem psal výše v průměru 1-2 denně, pořád konstatně už někdy od konce července co to sleduju. Kdo ví, jestli nemají určitou obranu.

Jestli existujou přírodní včelstva, musí mít vůči roztoči obranu a pokud se takový trubec spáří s matkou, můžou mít včelky opět dobré vlastnosti.
Celý rok co mám včelky říkám, že se chcu do budoucna zabývat rozchováváním silných včelstev, které by tolik varroázou netrpěli, uvidím, zda se mi to časem podaří.
Slyšel jsem, že takové včelstva jsou a byly, ale že časem samy padnou, že se u nich vyskytne ve spojení protivaroázové vlastnosti i vlastnost, že neustále početně slábnou a stanou se pasivnějšími. Uvidíme za pár let Smile
Referenční URL's