Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Chlapi, dal jsem do podmetu jednoho oddělku před 2ma dny Yannicka s 200ml 65% KM, je pravda, že ten Yannick nasává vlhkost jako prase, včera jsem jej otevřel naplno, protože nešla KM moc cítit a stejně, ikdyž jsem to dal naplno, tak mi nedá po přičichnutí ránu, ale cítit to už jde. Spadlo jich od včerejška 22, což je zatím nic moc (přirozené spady 7 - 10), ale něco to už malinko dělá, včelky na to nereagujou vůbec (v podmetu ani jedna mrtvá, ani nijak nepobzukávají apod.). Léčivo dostanu až zítra, s tou KM jen nabírám nějaké zkušenosti.

Dneska jsem otevřel očko ve vrchním nástavku (ze dvou), abych docílil komínového efektu a když k tomu očku čichnu, tak to i přes něj jde cítit, což je fajn, že kyselina stoupá pěkně i nahoru, uvidím zítra, zda jich nespadne aspoň pade.
Bych už asi touhle dobou nedělal změny v tom, jak si to přichystaly na zimu...Jestli jsem tomu dobře rozuměl, aplikace KM spodem předpokládá silná včelstva, to asi dvounástavkový oddělek nebude. Jestli ten odpor k amitrázu nebude v tomhle případě kontraproduktivní.
Nevím Honzo,řekl bych že ti ta kyselina moc nefunguje.Není možný aby při přirozeném spadu 7-10 denně padlo jen 22 kousků.Myslím že jich tam budou stovky!
Určitě, právě, že ten Yannick není vhodný v tomto vlhkém a chladném počasí, na to musí být jiný odpařovač, tak jak se tady psalo na minulé stránce.
Jdu se mrknout, kolik spadlo dneska. Večer jedu pro léčivo.

EDIT: Tak jich spadlo za dnešek 24, všechny spadly pouze u Yannicka, v ostatních částech úlu je koncentrace velmi slabá, že je podložka čistá.
(Takže přirozené spady byly 10, 6, pak jsem dal KM a jsou 22 a 24.) = zabilo to pouze ty, kteří byli na procházce a omylem přišly moc blízko k Yannicku Big Grin
Letos jsem dva oddelky pro oplozenou matku delal az 31.7. Do tohoto sly tri ramky s plodem a zasobami po prijeti matky jsem asi po 14 dnech pridal dva ramky s vybihajicim plodem (bez vcel) a druhy nastavek . Celou dobu jsem je krmil zpocatku invertni testo pak tekuty invert. Na podlozce mely supinky vosku jak stavely. Vcera jsem sundal krmitko a vcel je dost zasob tak 14 kg myslim ze tu zimu zvladnou. 80 dni a je to. Ale letos bylo super pocasi
A asi jsi na tom byl dobře i s roztočema. Já musel u dvou pozdních oddělků řešit dilema jestli krmit nebo léčit KM.
Pěkný oddělek Wink
I mě se podařilo rozmnožit. V jednom (3NN) jsou ještě i nějací trubci a neustále přinášejí pyl. K vůli léčení jsem se dnes rozhodla krátce podívat dovnitř jak je to s plodem, protože zápar na folii nemám a pylu tahají až, až. ( přitom pylové desky už měly při krmení)
Plod tam není, ale vypadá to, že matička začíná znovu klást( vajíčka) ve 2NN , ale celé jsem to neprohlížela - snad jsem je i tak moc nevystresovala.
Je to týden co jsem od tam vytáhla KM, a také týden od úhynu produkčního včelstva ( jedno ještě před 14 dny). Tohle včelstvo snad jara dožije, kolem mne se množí hlášení o ztrátách, proto ta péče a obavy. Spad 1-2 za 3 dny. Krásnou matičku, kterou se mi v létě nepodařilo najít jsem konečně označila.
Můj dnešní poznatek u oddělků - teplá strůpková folie, takže se asi stále množí (už do nich nechci hrabat).
- ještě jsem přikrmoval, tento týden už je cukr nezajímá
Dámy a pánové-přátelé, chtěl bych se zeptat zkušenějších.
Když posilujete oddělek včelami smetenými z medníku, mám mateří mřížku, musí se tyto včely věznit? Nebo jen nechat odletět létavky, popřípadě je fest začmudit? Už se tady probíralo, že se oddělky posilují těmito ometenými včelami, z medníku, ale jak dál? Díky za radu, myslím si, že by to zajímalo více lidí. Petr.
Existuje spousta dobrých rad jak skočit bezpečně z okna, ale ta nejlepší je, když není třeba, neskákat.
Jde to, ale .....

Posilování oddělku smetenými včelami jde, nasypu je na náběh před plemenáč (mladušky dojdou dovnitř, létavky odletí domů) , ale dělám to jednak když mi na nějakém oddělku nesejde a vím to ostatní. Snůšku, slídivost, co to sklepávám, stav oddělku atd.

Ale viz začátek Smile
Koledujeme si o vyloupení. Vhodnější je použít plást se zavíčkovaným (líhnoucím) plodem bez včel.
JK
Odělek se zásadně neposiluje,když zeslábne utratí se! Odělek se musí předvést v tom nejlepším světle, pak má cenu! Chcípáček, který sedí a nic je nejlepší zlikvidovat Ono si pěstovat NC je dost luxus pro toho, komu záleží na výnosech! Zdraví R. S.
Zdrávím vás přátelé, chtěla bych se zeptat jestli mám oddělkům udělným před třemi dny nechat otevřené celozasíťované dno, nebo ne. Co je pro ně lepší? Díky.
Já oddělky nechávám na pevném dně minimálně dokud se nezačne líhnout plod nové matky.
Pak už bych řekl, že je lepší zasíťovaní dno, kterým odpad padá pod úl.
A větrání jim bude stačit jen očkem na jednu včelu?
Nechávám jen očko 25mm průměr a víc jim to neomezuji. Nebo mají malé česínko v tom nízkém pevném dně.

Nepořádku na dně je ale v obou případech porovnatelně.
Já nechávám jen v očku průchod tak pro dvě včely, aby se ubránily loupeži, měl jsem je takto v minulém roce až do zimy i přes zimu a nestěžovaly si... letos mám takto další dva oddělky...
Ja vždy nechávam letac tak na dve včely a hneď od začiatku sú na zasietovanom dne...
A doteraz vždy v pohode...
(30.05.2015 11:12)Zdenka Růžičková napsal(a): [ -> ]Zdrávím vás přátelé, chtěla bych se zeptat jestli mám oddělkům udělným před třemi dny nechat otevřené celozasíťované dno, nebo ne. Co je pro ně lepší? Díky.


já bych ho uzavřel, v oddělku není včel nadbytek, přehřátí pokud nebudou na přímém slunci nehrozí,
Děkuji všem za odpovědi.
Referenční URL's