Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(14.07.2015 21:58)Josef Hrůza napsal(a): [ -> ]Tak bych měl dotaz když by těm včelám přidal nástavek měl by i převěsit i plod do dalšího nástavku, nebo dát nahoru jen mezistěny? A v jakým poměru krmit?
Díky


Řekl bych, že postup bude stejný jako z jara. Převěsit plod nad sebe do komínku a po stranách MS. Co se týče krmení, volím poměr 1:1.
Ale jsem stále začátečník, tak budu rád když přidáte někdo svůj názor...Smile
Dobrý večer

jsem začínající včelař , 9.7. jsem koupil 3 oddělky na 5 rámcích ,dal je do úlů vedle sebe .
Výsledek dnes ,prostřední úl plný včel , levý krajní na 5 rámcích cca polovina včel co v prostředním úlu
pravý krajní úl - asi třetina včel prostředního úlu ,
Na zčátku bylo ve všech stejně , je to v pořádku? nebo bych se měl podívat na rámky ? Ale všude píšou nezasahovat příliš , nechat klid .
Teť je jen přikrmuji 1kg cukru v poměru 3:2 co dva dny , paradoxně nejdřív mizí roztok v úlu s nejmenším počtem včel.

děkuji za odpověď at se nestresuji .
Krm míň a v delším intervalu - třeba 4 dny. Poměr 1:1. Zatím bych se neznepokojoval a dal tomu čas.
Já ze začátku lezl do včel furt,asi to není dobře,ale osvojit si práci se včelami je základ a pro jejich dobro.Např.lezení mlaďušek po rukách mě dost flustrovalo,teď si toho ani nevšimnu.Nebo bodnutí do ruky,aby jsi nepustil rámek.Hledání matky,atd...V oddělku je vše snažší.I teď si nějaký ten oddělek otevřu a dívám se jak se jim daří,čeho mají moc a čeho málo.Některé jsem nechal přes měsíc bez povšimnutí a zdá se mi ,že jsou agresivnější.Nejsou zvyklé na časté zásahy a více si to brání.V tomto čase bacha na loupeže.Slabé oddělky jsou žně pro kmenové včelstva. Lepší je krmit medocukr.těstem, nebo zásob. rámkem. To zač.včelař ale těžko bude mít.
(14.07.2015 23:23)BOFC 26 napsal(a): [ -> ]jsem začínající včelař , 9.7. jsem koupil 3 oddělky na 5 rámcích ,dal je do úlů vedle sebe .
Výsledek dnes ,prostřední úl plný včel , levý krajní na 5 rámcích cca polovina včel co v prostředním úlu
pravý krajní úl - asi třetina včel prostředního úlu ,
Na zčátku bylo ve všech stejně , je to v pořádku?
Teť je jen přikrmuji 1kg cukru v poměru 3:2 co dva dny , paradoxně nejdřív mizí roztok v úlu s nejmenším počtem včel.

Trefil jsi přesně pravidlo třetin.
Tak to prostě funguje - třetina včelstev skvělá, třetina průměrná a třetina určená k selekci / chcípáci /.
To, že těm nejslabším mizí roztok nejrychleji bych typoval tutově na rabovku - silné od sousedů je už likvidují. Zkus stáhnout česno na prst a pozorovat šrumec - ale ne v hicech.
Ty chcípáky lze zachránit stažením na obsednutý počet rámků, někdy se do podzima ještě rozjedou, jinak spojit s těma prostředníma.
V půli května mi uletěl roj z mého jediného včelstva. Jako neznalý začátečník jsem to nepoznal (myslel jsem si, že tam ještě jsou a chystají se frnknout) a tak jsem je rozdělil na tři - z jednoho hodně nadupaného nástavku 39x24 do třech úlů 39x24 (zateplené 5cm EPS). Byly tam zavíčkované matečníky, vyšlo to akorát do každého nového úlu dva. Pak jsem se dozvěděl, že už je roj určitě pryč, tak jsem začal celé léto pokrmovat, zhruba 1,5l roztoku 2:3 každý víkend. Nic jsem jim nebral. Teď jsou po zaléčení KM 65% 2x 60ml na houbičku, kleštíky jsem nenašel žádné (porád mám strach, jestli bych ho vlastně poznal), z jednoho - nejslabšího - padlo 9 housenek zavíječe. Nejsilnější obsedá všech 11 rámků, (všechno si dostavěli z mezistěn a mají i docela nanosíno), střední obsedá 8 rámků plně, nejslabší 6 plně.

Dnes jsem dle odpovědi č. 22 Leoše Dvorského na stejném stanovišti prohodil úl s nejsilnějším včelstvem s nejslabším, abych nejslabší posílil. Taky už jsem měl pocit, že se ti nejsilnější do toho jednoho nástavku moc nevejdou. Stále pokračuju v zakrmování jak je výše popsáno. Vytáčet určitě nic nebudu.

Otázky:
- Jak se rozhodnout, zda (třeba) v říjnu dvě slabší spojit, aby co nejspíše přežily zimu, nebo je nechat každé zvlášť? (Nemyslím na med, spíš když vyzimují, tak zase budu dělat oddělky).
- U těch nejsilnějších jsem nevěděl co dělat - souše nemám, přidat plný nástavek mezistěn teď mi přijde že to nepostaví a nezanesou - co s nimi, když jsou takhle nacpané v půlce července?
- Je něco co dělám aktuálně špatně a nevím to?
Děkuju.
Mám od 9. července čtyři oddělky, každý v jednom nástavku s 11 rámky 39x24.
Zatím jsem zkrmil ca. 4kg cukru/ oddělek. Předpokládám, že do září by měly vzít ještě tak 10kg/oddělek, tedy celkem 14kg/oddělek. Je to v pořádku?

Co se týká varroázy - v tomto týdnu zkontroluju spad za 24 hodin a dle výsledku zaléčím (kyselina mléčná, Gabon), nebo mám dát Gabon preventivně?

Díky za radu.
Kyselina mléčná neúčinkuje pod víčky. Takže pokud je tam plod. A ten podle datumů bude, tak ošetření není 100%. Mléčná na oddělek se používá před začátkem kladení matky. Osobně bych letos počkal až na podzimní ošetření Varidolem - opět v bezplodé periodě - takže pravděpodobně o dost později, než bude nutkání pečlivého začátečníka Smile Krmení je +/- Ok, pokud by braly, dával bych i víc.
Moc to s krmením nepřeháněj,na oddělek rám.míry 39x24 v jednom nástavku postačí cca 10 kg.V minulém roce jsem to tak praktikoval,prod.včelstva 15 Kg,oddělky 10 kg a na jaře jsem měl velké rezervy v zásobách.Takže krm,ale s rozumem,podle situace,cca 6-8 plných rámků se zásobami a pylem musí přes zimu stačit,něco si přinesly i z venku.Důležité je zkontrolovat na podzim pylové zásoby a podle situace léčit. Gabon do oddělků nedávám, postačí formidol,nebo nadávkovat kys.mravenčí na vložku/houbičku.A samozřejmě správně provádět fumigaci v půli října(10.10) nebo jak to má vaše organizace plošně nařízeno.
Plošně zjistí organizace plodovou přestávku? Radši nic nepiš.
Big GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig Grin
18.7. jsem u oddělků dokončil přeléčení kys. mravenčí. (2x60ml 65% kys./4 dny). Mám aktuální lehce chladnější počasí využít k dalšímu přeléčení stejným způsobem, nebo raději krmit?
A kolik Ti padalo roztočů ?
Žádného jsem nenašel, ale já ještě nikdy žádného neviděl, tak nevím, jestli bych ho poznal. Obrázky nakoukané mám, ale nic takového jsem tam neviděl.
Tak už léčit nemusíš, raději krm. Pokud je máš např. na 10-ti rámcích, tak by měly jít do zimy cca s 10,-kg zásob. Tak že zhruba 6-8 plástů medu plus 2 pylové. Musíš prohlídnou zjistit stav a případně nakrmit...
(27.07.2015 21:52)Ozi napsal(a): [ -> ]Plošně zjistí organizace plodovou přestávku? Radši nic nepiš.

Na včel.schůze vaší organizace očividně nechodíš,jinak bys nemohl napsat takovou kravinu. Každá organizace má plošnou fumigaci v určitý den na kterém se domluví,některé matky(hlavně mladé) plodují totiž i v listopadu(můj případ),proto se fumiguje třikrát. Předpokládá se,že tam malá část plodu bude.Ale najdou se i experti ,kteří fumigují podle sebe a na ostatní včelaře v okolí kašlou. Doufám ,že nebydlíš vedle mě.
Kazda organizace? Urcite? Proc fumigujete v rijnu, kdyz matky ploduji jeste v listopadu? Snazite se vychovat co nejvice rezistentnich roztocu? Pokud pri treti fumigaci neni vcelstvo bez plodu (predpokladam, ze to nezjistujete), tak prezivsi roztoci na plodu maji slusne nakroceno k rezistenci a az budou zakladat dalsi generace, tak predaji svoje "poznatky" dal.

http://www.beedol.cz/rezistence/

Rezistence vůči amitrazu (Varidol) nás zatím v ČR netrápí, ale v některých zemích už je také. Rychlou cestou k rezistenci je používání Varidolu ve včelstvech s plodem
(28.07.2015 20:20)Duha napsal(a): [ -> ]některé matky(hlavně mladé) plodují totiž i v listopadu(můj případ),proto se fumiguje třikrát. Předpokládá se,že tam malá část plodu bude.Ale najdou se i experti ,kteří fumigují podle sebe a na ostatní včelaře v okolí kašlou.
Co se předpokládá nevím, ale měli by jste vědět, zda plod ano nebo ne. Pokud ano, tak dle nařízení, rozškrábat. Potom tam žádný plod nemůže být.Big Grin
Ti "experti", alespoň fumigují, horší jsou ti, co vůbec ne.
Za těch pár let u včel, jsem ještě nikdy nezažil, plošné léčení v jeden den, na písknutí.
Ani kulometná palba acetonem, se nikdy nerealizuje v jeden den.
(18.07.2015 17:04)Jan Smíšek napsal(a): [ -> ]Otázky:
- Jak se rozhodnout, zda (třeba) v říjnu dvě slabší spojit, aby co nejspíše přežily zimu, nebo je nechat každé zvlášť? (Nemyslím na med, spíš když vyzimují, tak zase budu dělat oddělky).
- U těch nejsilnějších jsem nevěděl co dělat - souše nemám, přidat plný nástavek mezistěn teď mi přijde že to nepostaví a nezanesou - co s nimi, když jsou takhle nacpané v půlce července?
- Je něco co dělám aktuálně špatně a nevím to?
Děkuju.
Neboj, vyzimují. Odhadnout které včelstvo bude za rok nejlepší a které nejhorší - to bych chtěl umět. Tak to nech být, vyzimují.
Hoj,
mel bych dotaz - pro oddelky je lepsi krmeni cukr:voda 1:1 nebo medocukrovy testo ? Mam letosni 3 oddelky, s pravidlem 3 (nejlepsi, standard,nic moc). Co me teda prekvapuje, ze standardni, ktery osirel a ma tedy jiz 9 dni pridanou matku, malo odebira, ale nejslabsi a nejsilnejsi odebira ze az ziram, jak medocukr tak i cukrovodu. Zatim povazuju krmeni za normalni prikrmovani, ale pomalu je tu srpen a zimni krmeni. Tudiz je otazka - vim je spise krmit. Testem nebo "vodou". Jak zni zkusenosti s krmenim oddelku ?
Diky
J.K.
Referenční URL's