Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Karel Marhoul:
Věřím, že se ještě oteplí, nezřídka jde oddělky dokrmovat ještě i v říjnu.
Stropním krmítkům v nádobách hodně pomáhá (resp. na podzim je nezbytná) pořádná izolace stropu - ale osobně je pro oddělky nepoužívám, hůř jej zvládají. Ač ty Tvoje jsou silné. Kdybys je chtěl nakrmit na jistotu, tak přejdi na flašky s prosakovacími víčky. Bytostně je nesnáším, ale jsou situace (jako třeba právě pozdní krmení oddělků...), kdy jsou bezkonkurenční. Jen pozor na vodováhu - ať Ti neproteče všechno úlem (bohužel vyzkoušeno, ne jednou ... Sad )

O potřebě krmit invertem kvůli pozdní době nejsem zdaleka přesvědčen - jak z vlastní zkušenosti tak z literatury. Ale to je jiné téma...
V takových situacích mám výborné zkušenosti s Jakubovským krmítkem, které udrží v podstatě takovou teplotu, jaká je ve včelstvu. Takže třeba ta ochlazení či rovnováha tu nehrají žádnou roli. Jasně: strop utepluju novinami (stará vandrácká praxe), aby teplo moc neutíkalo.
Jiří
Když se dají flašky s prosakovacími víčky do nástavku přímo na rámky,jde to, ALE berou pomaleji - 1/2 -.
Tam kde to jde na podzimní dokrmení raději používám Ukrajinské krmítko.Nemá konkurenci. F.V.
(12.08.2015 21:33)Andrej napsal(a): [ -> ]No tak páni , dnes som dával gabon a trochu včielkam upratoval plodisko a hádajte čo som našiel ???
Rojové matečníkySmile
Ako to je možné? Oddelky boli robené v strede júna , boli to 3 plásty zaviečkovaného plodu + kúpená rozkladená matka. Mám také 3 oddelky. boli dosť silné na 2 nádstavkoch optimal a na začiatku augusta som ich rozšíril nádstavkom medzistien, nakoľko nemám dielo. Tieto konkrétne som rozšíril až 5.8 (asi neskoro). Do vtedy som krmil 1 kg cukru za dva dni potom aby tie medzisteny vystavali som začal dávať 1 kg každý deň.
Jeden matečník je aj v nádstavku medzistien, keď som rozširoval prevesil som plást s plodom, aby začali lepšie stavať a vtedy tam nebol. Myslel som , že som spravil chybu a odtrhol som plodový plást od plodového telesa a že mi teda narazili matečník, ale dolu v nižšom nádstavku som našiel plást so 6 matečníkmi a všetko to je zaviečkované.
A ja som myslel že tie včielky vedia, že slnovrat bol 2 mesiace dozaduSmile
Čo s tým? Myslíte, že stačí vylámať?

Tak vyrojiť sa nevyrojili, bola to asi strata matky. Spravil som z nich oddelok na 6R + nejaké matečníky a preniesol na stanovište, kde som počítal s vyššou pravdepodobnosťou výskytu trúdov. Matečníky sú už viac ako týždeň vykúsané ako v oddelku , tak i v materskom včelstve. Dnes som prezeral materské včelstvo a matku som nenašiel a ani vajíčka. V oddelku som našiel matku, zatiaľ tiež nekladie.
Chcem sa spýtať začne takáto matka ešte klásť povezme že by mala v prvej polovici septembra. Alebo ak aj v tom materskom včelstve je tak klásť nezačne a nezistím, že je tam (včelstvo je na 33 rámikoch). Ten oddielok som spravil ako záložný zdroj matky, ak by sa v materskom včelstve nepodarila a nechcem to spájať kým neviem, že v materskom včelstve na 100% nie je matka.
Hoj,
mel bych dotaz - u letosniho oddelku jsem pod strupkovou folii videl larvy zavijece voskovyho, je nejaka moznost boje ? Jeste v tyhle dobe ? Tenhle oddelek ma proste smulu Undecided, ostatni jedou bez problemu.
Diky.
J.Karliak
Maly info - neco podobny bordelu z larev jsem nasel i v tech dalsich oddelcich, ale jen maly mnozstvi, ty si s nim asi uz poradi. Kazdopadne u toho vyse zminenyho se zda bejt vyhrano, zadny dalsi larvy mezi strupkovou folii a horni louckou nejsou a binec od larev taky moc neni. Ono uz je taky chladnejc, to prej molakum neprospiva. Jeste chvili je ale budu pres folii kontrolovat, bude to mensi zlo...
J.K.
Larvy občas najdu, hlavně na podložce, když už je na ní dost měli a je jedno, zda jde o oddělek, nebo včelstvo. Žádný zničený plást jsem ale nikdy nenašel. V prostoru, který včely ovládají se o larvy (snad) postarají.
Mám 3 oddělky, kterými jsem skoro doplnil zimní ztrátu, koupil jsem matky a udělal klasicky oddělky.
Oddělky celkem fungovaly, krmil jsem je v červenci koupeným cukerným těstem (nevoní=neloupí se), a při odjezdu na dovolenou 25.7. jsem dal něco těsta (neměli ho v obchodě ) a dost kostkového cukru, ale taky Gabon Flum, který rozhodla naše ZO ČSV otestovat. Diskutoval jsem sice s organizací, bylo mi i vyhrožováno, ale nakonec jsem mávl rukou a dal ho do všech včelstev.
Po návratu z dovolené jsem pokračoval v krmení už roztokem prosakovací lahví. Najednou na včelnici urputná loupež, "stará včelstva" v poho, roj v poho, jeden slabší oddělek v poho a dva oddělky návaly včel až do noci. Průběžně jsem je zavíral, otvíral, atd. nakonec jsem zjistl u červeného odd. že má vzadu dirku, kterou proudí do úlu včely mimo hlavní česno. Zavřel jsem ji, a i česno, včelstvo uzavřel na dva dny zcela (síťované dno).
Po otevření to pokračuje, po dalším běhu zavírání taky. Podle provozu na česnech to vypadák, že žlutý oddělek (který má taky silný provoz když ostatní už nelítaj vůbec) vykrádá oddělek červený.
Poraďte co s tím, oddělky jsem minulý týden všechny prohlédl, jsou všechny stejně slabé (včetně těch nevykrádaných), ale mají plod všeho stáří.
vodvez to někam dál, 4km a vejš. zavři na dva dny, a dej jim flašku cukru. za dva dny je otevři.
Máte někdo zkušenosti s krmením oddělků krmým těstem Apivital (Apifonda) v tomto chladnějším období, kdy včelky nelétají a ze stropních krmítek odběr roztoku cukru (3:2) také docela vázne? Četl jsem i o možnosti využití tohoto typu krmiva umístěného v podmetu na fólii (oproti klasické placce položené na horních loučkách). Jinak u mne (Třebechovice) ještě oddělky plodují jako by snad zima ani být letos neměla... Takto to mám u dvou oddělků ve 2 nástavcích 39x24, zaplodováno 6 plástů - 1 nahoře a 5 dole, v ostatních zásoby+ nedostavěná 1 mezistěna dole, ale i tu nádherně, jako by se nic nedělo - teprve teď dostavují.... Hezký den!
Mne sa toto teraz tiež stalo. Ten oddelok bol bez matky a spravili si druhú. Ale vyzerá to, že počas neprítomnosti matky zaniesli plodisko sladinou a teraz, keď má matka plodovať, tak nemá kam a musia to prenášať. Aspoň tak si vysvetľujem, že spomalili odoberanie roztoku, ale budem ich musieť rozobrať a pozrieť čo robia.
Cesto ti podľa mňa nepomôže rýchlo zakŕmiť včelstvo, nakoľko jeho výhodou je pomalé odoberanie a pocit nepretržitej znášky pre včely. Na to aby ho spracovali musia nosiť vodu, čo je robota navyše. Roztok by mali brať najrýchlejšie.
Když neberou, jsou slabý a je jim zima.
Těsto je lepší.
Když nelítaj, nemá smysl je krmit čímkoli, proč ? Zásoby na zimu už nedoženou.
Varianta je počkat na oteplení příští týden, nebo krmit až na jaře.
Lepší je, teď jim přidat hotový od šťastnějších a nechat přikrmování na jaro. Teď je to hlavně chov roztočů, sílit už stejně nebudou a krmení proplodujou. Eventuelně nezavíčkujou a v zimě jim bude o to větší zima.



(08.09.2015 20:22)Miloš Čejka napsal(a): [ -> ]Takto to mám u dvou oddělků ve 2 nástavcích 39x24, zaplodováno 6 plástů - 1 nahoře a 5 dole, v ostatních zásoby

Mám asi krátký vedení - na co je teda ještě krmíš ? To ti budou takhle plodovat až do vánoc. Huh
Michal Schützmeister:
"Když neberou, jsou slabý a je jim zima." Nebo nemají kam dávat...
"... sílit už stejně nebudou a krmení proplodujou." Není to protimluv...?
"Eventuelně nezavíčkujou a v zimě jim bude o to větší zima." Zčeho vychází tato zkušenost? Mohl bych poprosit o zdůvodnění, nikde jsem se s tím ještě nesetkal.

Miloš Čejka:
To, jak popisuješ, vypadá na docela dobré zakrmení - otázka je, zda mají kam další zásoby dávat... A také, jestli nemají nyní ke krmení daleko. Mně v posledních dnech braly bez problémů, ale mám pro ně rámková krmítka.
Těstem bych nyní nekrmil, to je lepší na jaro. Ale roztokem se podle mě dokrmit ještě dají, jen ho potřebují dostat "na zlatém podnose" (blízko sediska a v teple).
(08.09.2015 20:22)Miloš Čejka napsal(a): [ -> ]Máte někdo zkušenosti s krmením oddělků krmým těstem Apivital (Apifonda) v tomto chladnějším období, kdy včelky nelétají a ze stropních krmítek odběr roztoku cukru (3:2) také docela vázne?

Jsem na tom podobně, kamarádi mi doporučují dokrmit oddělky roztokem do konce září, kdy by mělo být plodování už i u oddělků prakticky dokončeno. Ale už jen malými dávkami 0,5 litru (3:2) jednou za 3 dny. Krmné těsto až na jaře.
Jsem další nováček. Snažím se zorientovat v záplavě informací jak pečovat o nové oddělky.
Postačí na začátku dokrmování z dvourámkového krmítka cukerným roztokem 1:1, nebo je nutno dát těsto? (vlastní med na výrobu medocukru nemám), tak jedině koupit Apivital - v diskuzi jsem nepobral jsou-li na něj dobré reference. A nebo sklenice s děrovaným víčkem na rámky? (řeším pro a proti - vykrádání, časté doplňování, oddělek nebere cukerný roztok ... atd. Velice děkuji za radu.
Najdi si vlákno "jak to dělám já"...celý je to tam popsaný.... od usazování do úlú.Wink
Stala se mně zajímavá věc. Oddělek vytvořený 4. 6 se dnes vyrojil. V nástavku mají vystavěno 7 rámků, zbytek ještě mezistěny. Co myslíte, čím to bylo? Vylíhly se najednou dvě matky a včelstvo mělo pocit rojové nálady? Pochopil bych, kdyby měly vystavěný komplet nástavek, zanesený třeba zásobami a už by nebylo místo pro kladení matky. Ale měly prostoru dost, zásob akorát.

Roj jsem sklepl a vrátil zpět do nástavku. Druhou panušku jsem našel hned, poletovala okolo úlu a sedla si na víko u vedlejšího úlu. Označil jsem ji, a zkusil jsem ji rovnou (po silném zakouření) do oddělku z 11. 6. Včely z roje na ni útočí.

Mám zatím málo zkušeností, ale kolik se během chvíle kolem slétlo trubců, mě udivilo. No jo, holt kluci, když cítí mladou, pěknou a neposkvrněnou dívku, myslí jenom na jedno Smile
Mne sa tento rok chcú rojiť aj odložence na 5 rámikoch LG 2/3. Dnes kontrola, všade mladé tohoročné matky, kopa plodu, priestoru habadej a všade natiahnuté rojové matečníky (nie núdzové). Na druhej včelnici zase vo všetkých odložencoch tichá výmena...
No to tie odelky nestoja za +, skôr bych ich radil k mínusom. Aby sa to išlo rojiť tak to je silná káva. Ja som dnes zrobil 12 oddelkov, pritom včely sa nechceli rojiť ale boli fest silné.
Moje prvé odelky už majú nahodené medníky a nosia mi faceliový med. V kočovnom voze mám už 16 oddelkov na ktoré som založil medník, takže polovica vymenená. A keď sa to tak vezme už mám 80% nových matiek ktoré perfektne plodujú. Ešte budem robiť 40 oddelkov do ktorých hodím 40 oplodnených matiek včely talianskej. Matky budem očakávať z Kalifornie a Talianska. Na rok donesiem matky z Nového Zélandu a Cyprusu. Aspoň tu založím novú krv lebo pomaly tu budú včely jak mutanti.Cool
Doporučuji ti ještě matky z Aljašky Smile
a prosím ještě tu o sněhurce
Referenční URL's