Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zdravim, mám dva letošní oddelky. Vypadalo to, ze nebudou nijak zvlast silne, tak jsem je nechala v jednom VN 39x24 a začala krmit, už mam skoro zakrmeno a oddelek se nyni vyvesuje do celeho vysokeho podmetu až ven. Je ještě teď možné jim přidat nastavek? A pokud ano čím ho vystrojit a jak jim usporadat zasoby? Diky K.
Jestli máš vysoký podmet, asi si tam vystavěly divočinu. Já osobně takto na jednom nástavku oddělky zimuji jako záložní a bude-li třeba, použiji je na posílení jiných. Proto je držím jen na jednom kvůli manipulaci. A v tvém případě už bych je v tuto dobu nerozšiřoval. Můj názor.
Jenomze asi nebude jina moznost nez dalsi nastavek nasadit, jsou neustale po celem prostoru podmetu az ven. Nevite nekdo jak usporadat zakrmene vcelstvo na dalsi nastavek?
Asi ani nie tak nasadiť ako podsadiť nádstavok súší ak máte.
Anebo podsadit klidně jen prázdnou bednu - jestli si tam něco postaví, tak to nebude moc a na jaře se to nechá vyřezat. Vše dál půjde podle plánu, tedy zimování fakticky na jednom nástavku.
Dnes po návratu z dovolené mě letošní oddělek vítal docela dost vylezlý před úlem.
[attachment=4929]
[attachment=4930]

Mají vysoké dno, 3 nízké nástavky (v posledním NN jsou kyblíky s krmením), takže málo místa by mít neměly.
Tušíte, proč jsou takhle venku?
Dobrý den, nejdřív popis situace.
Mám 4 letošní oddělky, 2 od 14.6. (modrý (M) a žlutý (Ž)) a 2 od 21.6. (zelený (Z) a červený (Č)), pořízeny na 5-ti rámcích + ke každému koupené dvě souše ... od konce června je krmím a rozšiřuji podle metodiky iRP
nyní jsou na dvou nástavcích 11x 39x24 vše mají vystaveno (chyběli mi 4 mezistěny, tak jsem 4 rozpůlil a získal tak 8 "polo stavebních rámků", v každém nástavku má každé včelstvo na kraji po jednom). V síle není velký rozdíl, nejsilnější jsou (M) a (Č), ty pomalu dostavují i stavební rámky (trubčinou, ale dávají do ní zásoby), nejslabší jsou (Ž), ty pozvolna začínají jen horní stavební rámek.
Do včerejška dostaly od 30,9kg cukru (Ž) do 31,5kg (M), v horních nástavcích mají kromě "krajního stavebního rámku" asi ve třech rámcích trochu zavíčkovaného plodu, jinak jsou rámky plné zásob, min ze třetiny zavíčkovaných. V dolních nástavcích mají několik rámků s plodem různého stáří, něco zásob a v krajních rámcích hodně pylu.

A teď můj dotaz:
Při kontrole včelstev asi před osmi dny se v (M) včely v jednom zásobním rámku prokousaly asi ve čtvrtině výšky v řadě několik průchodu rámkem, následně se spodní tři čtvrtiny rámku pod tíhou zásob zhroutily ke spodní loučce. Při kontrole před čtyřmi dny udělali u jednoho rámku totéž i (Ž). Při kontrole dnes to (M) udělali u dalších čtyř a ještě jeden mají rozdělaný, že asi během zítřka se zhroutí taky.
Ten jeden co byl zhroucený minule v (M) dostavují pomalu dělničinou a znovu zanáší zásobami, ten jeden co byl zhroucený u (Ž) je skoro dostavěný trubčinou a taky ho zanášejí pomalu zásobami. Vše to dělají na letošních dostavených mezistěnách v horním nástavku se zásobami. Mám to i nafocené, ale nevím jestli se mi to sem podaří nějak vložit, ještě jsem to nedělal.
(Z) a (Č) jsou v pohodě.
Nevíte proč to dělají? Případně jak tomu zabránit? Protože nevím, jestli to ta (M) ještě stihnou dostavět a přenosit zásoby, jestli by mohli zimovat v takovém polozborceném prostotu byď jinak plném zásob.
Můj názor na vzniklou situaci ve včelstvech. Prokousávání uliček není nic výjimečného ale také ne úplně časté (že by snaha o lepší cirkulaci vzduchu v úle? Nevím, ale tuším, že o tom byla zmínka ve Fenomenálních včelách od Jürgen Tautze). Nicméně včely se rozhodli, že tam ty průchody udělají, tak jim to těžko vymlouvat. Zhroucení ale vidím v souvislosti více faktorů. Váha zásob, panenské dílo, drátkování (svislé? řídké? řádně nevypnuté?), vyšší teplota, klepnutí s rámkem nebo nástavkem, atd..může, ale také nemusí toho být dost.
Řešení? Osobně bych rozbité dílo se zásobami odstranil (myšleno rozbitý vosk se zásobami pokud je to v uličce mezi plásty), včely dokrmil, případné výrazně nedostavěné rámky dal na kraje nástavků. Vše je třeba posuzovat dle aktuálního stavu vč.
V přírodě si včely s nenadálou nehodou také dokáží poradit. Jen je třeba prostor v úlu připravit tak, aby na jaře nebyl pro včelaře pohromou. Podle toho jak to popisuješ, tak včely jsou silné a zakrmené, takže nedělej zbytečně radikální řešení, trošku jim pomoc oni si poradí sami.
No a na konec pro příště se snaž vyhnout výše uvedeným rizikovým faktorům a nic se hroutit nebude ani dílo ani včely ani včelař.
Světu mír
Faktorů tam bude více, mně se hroutily MS i na nízkých rámcích a i vydrátkované se roztekly tak, že to z očekávaným dílem má málo co společného... Pravdou je, že se mnohé trhly právě tou "větrací" dírou... Neměl jste tzv. slovenské MS?
Tak dnesni rani info od kamarada co si bral ode me dva oddelky na mire 39x30cm.Nakrmeno ma cca tyden zasoby zavickovane zimuje na nn-vn vcely prenosily zasoby temer vsechny a dnes zjistil zborcene zasobni ramky v obou oddelcich(3 v druhem 4).takze mu vezu souse aby mohl dokmit a mezisteny pry kupoval od nekoho z bazose za cca 350kg pry ze slovenskeho vosku a borec mu to predaval na sjezdu z dalnice,tak nevim co si o tom myslet.blby je ze kdyz jsem mu oddelky delal daval jsem mu do 6 ramku do kazdych moje mezisteny zbytek si pak daval sam.Nevim co si o tom myslet tohle se me nikdy nestalo.
nemusí to být mezistěnou , může mít blbě nadrátkováno,u mě letos taky jedna spadla,u miry 39x30 je to dost težké když je to plné.
Mně spadly 42*17 cca 5ks nedrátkovaných a rozteklo asi dalších 8-10 v každém úle vč. dobře drátkovaných.
Dratkovano ma stejne jako ja vrtal jsem mu to ja na my masince to bych nerekl ja mam 39x35 mnohde v ule uz jen 10 ramku takze zasobni radne ztlustele a nikdy se my tohle nestalo jen letos mam 15 x vic novejch ramku nez on (u mych oddelku) navic misto na vcely jsem mu vybral ja pekne pod stromem ne na primem slunicku a padlo to az ted me z toho porad vychazi nekvalitni mezisteny
(31.08.2017 10:23)Kamik napsal(a): [ -> ]Mně spadly 42*17 cca 5ks nedrátkovaných a rozteklo asi dalších 8-10 v každém úle vč. dobře drátkovaných.
A co takhle stavební rámky, ty se nezbortily?
Rámky jsou v pohodě.
Myslím tím dílo na stavebních rámcích. To se nebortí?
(30.08.2017 23:49)Pavel napsal(a): [ -> ]Můj názor na vzniklou situaci ve včelstvech. Prokousávání uliček není nic výjimečného ale také ne úplně časté (že by snaha o lepší cirkulaci vzduchu v úle? Nevím, ale tuším, že o tom byla zmínka ve Fenomenálních včelách od Jürgen Tautze). Nicméně včely se rozhodli, že tam ty průchody udělají, tak jim to těžko vymlouvat. Zhroucení ale vidím v souvislosti více faktorů. Váha zásob, panenské dílo, drátkování (svislé? řídké? řádně nevypnuté?), vyšší teplota, klepnutí s rámkem nebo nástavkem, atd..může, ale také nemusí toho být dost.
Řešení? Osobně bych rozbité dílo se zásobami odstranil (myšleno rozbitý vosk se zásobami pokud je to v uličce mezi plásty), včely dokrmil, případné výrazně nedostavěné rámky dal na kraje nástavků. Vše je třeba posuzovat dle aktuálního stavu vč.
V přírodě si včely s nenadálou nehodou také dokáží poradit. Jen je třeba prostor v úlu připravit tak, aby na jaře nebyl pro včelaře pohromou. Podle toho jak to popisuješ, tak včely jsou silné a zakrmené, takže nedělej zbytečně radikální řešení, trošku jim pomoc oni si poradí sami.
No a na konec pro příště se snaž vyhnout výše uvedeným rizikovým faktorům a nic se hroutit nebude ani dílo ani včely ani včelař.
Světu mír
------------
Drátkování je svislé, kupoval jsem již vydrátkované rámky (v souvislosti se žádostí o dotaci ZK, kterou jsem nedostal), drátky jsem zvlnovačem navlnil, takže zvlněno a napnuto. mohlo by to nýt ale tím teplem, uly (Ž, Z a Č) jsou natřené pínií jen dno, výko a česnové uzávěry jsou barevné, ale úl (M) ve kterém dělají průchody a zrušily zatím 5 rámků a pracují na šestém je celý natřený na modro (to je jakože úl dcery a ona to tak chtěla Smile), česno míří na JJZ, nemám tam stromy, všechny úly jsou ale z větší části zastíněny jutou ... že bývá ale modrý úl teplejší povrchově jsem si již dříve všiml.
Co se týká řešení, tak jsem to zborcené z uliček odebral (nějak z toho zásoby vypláchnu a dám jim to vypít), poloprázdné rámky jsem jim tam nechal tak ať si to sami opraví Smile
(31.08.2017 14:47)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Myslím tím dílo na stavebních rámcích. To se nebortí?
Stavební rámek jsem na radu včelaře nedával, že trubčinu v tuto dobu nepotřebují stavět, nicméně na poloutrhlém díle si volnou stavbou kus trubčiny postavily, to sice nespadlo, ale ani to nedostavěly.
(05.08.2017 20:38)vlcek napsal(a): [ -> ]Víc ti asi neporadím.
Pouze jestli si vzpomenu kde jsem četl a bylo zde názorně předvedeno na nákresu jak probíhá klimatizace v úle tak ti dám vědět.
Ono ,ale si představ logicky - v bytě otevřeš všechna okna a potom pustíš /Klimatizaci nebo větrák/ tak to nefunguje.
I ty včely musí někde nasávat kyslík a odvádět vlhkost ,teplo , kys. uhličitý.
Vem si papír nakresli si svůj úl,otvory a skus si jak mají honit vzduch.Nesmí se to křížit a musí být uzavřený okruh.Jinak to nefunguje.
To je poslední rada. A myslím ,že to je ono.
Já síta ve dně používám, pouze na převoz a pak září - říjen.Očka nepoužívám.Nemám mřížku pod medník - trubci.
Ale každý musí přijít na to své .......... F.V.
Už jsem si říkal, že zavřením dna se tomu pomohlo = klimatizace funguje a začal jsem být v klidu, a dnes při kontrole zase objevená jedna urvaná, už ji stihli zastavět trubčinou. Tak to vydrželo měsíc...
Evidentně to jsou nějaký špatný mezisteny já jedu volnou stavbu a vše je v pohode. Staví si to co zrovna potřebuji ony ne co bych chtěl já
Referenční URL's