Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Bohužel já mám jen tyto dva oddělky a jedno včelstvo z kterého jsem ty oddělky tvořil. Oddělky byly utvořeny na začátku května s loňskými matkami. On letošní rok byl obzvlášť loupeživý, ale nemyslím si, by mě je teď nějaké včelstvo loupilo. U nás už skoro měsíc a půl prší, těch pár slunečních dní se snad ani nedá počítat. Možná proto, že včely nemůžou nosit pyl, tak se moc nerozvíjí. Bohužel jsem je nemohl posílit ani z toho včelstva co jsem je tvořil. To se mě hned dva dni po tvorbě oddělků vyrojilo a nová matka je nejspíš trubcokladná (při odebírání medu, jsem zjistil, že v medníku je plno trubčiny). Zítra je budu prohlížet a pokud nenajdu dělničí plod, tak to včelstvo zruším.
Dobrý den,
dneska jsem při večerním krmení oddělku, tj. v cca 20.30 hod., zaznamenal na česně sedící chuchvalec včel asi 15x8cm a 5cm vysoký, klidná a pohromadě držící formace, jako by uvnitř byla matka. Poradíte mi prosím někdo, co to znamená.

Děkuju předem.
Tak jsem se byl ráno zase podívat a situace vypadá takhle
záleží na tepolotě, ale řekl bych, že jen "vysí". Prostě je jich tam hodně a asi neni snůška tak se jen tak poflakujou.
Zdravím všechny,
tento rok jsem začal včelařit a mám dva oddělky. Oddělky mám od půli června - nejprve se mi zdálo, že nechtějí moc přirůstat, pořád obsedali svých původním 5 rámků a do stran na nové mezistěny se jim nechtělo.
Včely byly v jednom nástavku, nad kterým jsem měl druhý s nádobou na krmení. Když včely začaly stavět divočinu v tomto horním nástavku, tak jsem jim přidal celý nový nástavek mezistěn, který jsem dal hned na původný plodiště a na něj zase krmítko.

Nyní už včely obsedly skoro celý přidaný nástavek a dostavěly většinu mezistěn a zase začínají stavět divočinu v krmítku. Spodní nástavek obývají skoro stejně jako na začátku - pouze původní rámky oddělku - do stran se jim prostě nechce.

Můžu jim nástavky ještě v tomto období vyměnit mezi sebou, aby dostavěly i druhý, nyní spodní nástavek?
Já bych jenom prohodil vystavěné mezistěny za nevystavěné. Dole bude mít matka alespoň víc místa na plod nebo včelky na zásoby. Taky se mi dva oddělky takhle chovají, Ale jak včelky stárnou tak mezistěny postupně vystavují. I při podněcování se 14 dní nových mezistěn ani nedotkly, všechny síly vrhly na péči o plod a nošení pylu.
(31.07.2011 22:22)S-ladek napsal(a): [ -> ]pořád obsedali svých původním 5 rámků a do stran na nové mezistěny se jim nechtělo......
Spodní nástavek obývají skoro stejně jako na začátku - pouze původní rámky oddělku - do stran se jim prostě nechce.

Vážený příteli - včely, ať se nám to líbí nebo ne, potřebují ke stavbě mezistěn teplo a energii. Proto se jim na mezistěny, které jsou vedle jejich plodového hnízda (zvláště v podletí) moc nechce. Vyjměte tedy jednu mezistěnu a dejte ji doprostřed plodu. Samozřejmě cukr co nejblíže k plodovému hnízdu (ideálně shora ve sklenici s prosakovacím víčkem) a krmit a krmit, bez toho opět stavět nebudou. Dobré je uteplit. Za 3 - 4 dny opět prohlédněte. Mezistěna bude z velké části postavená, možná i zakladená. Znovu z boku vyjmout další a dát doprostřed. A zase cukr. A tak pořád dokola. Pokud budete mezistěny dávat, jak my říkáme "do ohně", problém se stavbou nebude. Nutno podmínou je ale cukr. Krmit a krmit. Znovu si přečtěte můj příspěvek č. http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Pece-o...9#pid12709 Oddělek zatížený stavbou = min 35 kg zpracovaných zásob. Cca 20 kg uložit na zimu, 10 kg stavba mezistěn a 5 kg na výchovu zimní geneace. Přesto nejede vlak.
Děkuji moc za rady.

Krmím dobře, už oba oddělky dostaly dohromady asi 40kg cukru. Snůška je u mě však ještě velká, tak se jim do cukru někdy nechce.

Dnes jsem úly rozebral a nebylo to tak špatné, jak jsem původně psal. Krajní neobsednuté mezistěny jsem přerovnal podle obou vašich rad - dal jsem doprostřed a povyměňoval s již vystavěnými plásty shora (ty byly plné zásob).

V horním nástavku již byl také plod. Do něj sem šoupnul jednu novou mezistěnu, takže mi jeden plást plný zásob zbyl na časné jaro na rychlé dokrmení.

Myslím, že je už v nástavcích těsno, takže o víkendu po prohlídce asi dám každému úlu třetí nástavek s mezistěnami - co myslíte?

Někde jsem četl, že není dobré plodové hnízdo rozdělovat mezistěnou, ale to asi platí pro jiné roční období, že?

Architekt Odpadu jednou psal, že nástavek "prozebroval" znamená to, že všechny plásty proložil mezistěnami?
(01.08.2011 21:32)S-ladek napsal(a): [ -> ]Myslím, že je už v nástavcích těsno, takže o víkendu po prohlídce asi dám každému úlu třetí nástavek s mezistěnami - co myslíte? Někde jsem četl, že není dobré plodové hnízdo rozdělovat mezistěnou, ale to asi platí pro jiné roční období, že?Architekt Odpadu jednou psal, že nástavek "prozebroval" znamená to, že všechny plásty proložil mezistěnami?

Ve chvíli, včely zpracovávají glycidové zásoby(jedno, zda je snůška, nebo krmíš cukrem), tak si to můžeš s klidem dovolit, dokonce je to nutnost. Pokud na to včely budou mít, klidně jim přidej další nástavek. Do něj nahoru pokud možno všechen cukr a do spodních dej mezistěny opět mezi plod. Jestliže Ti některá zbyde a v úlu je volné místo, "zaparkuj" ji dozadu. Později ji přehodíš. Nahoru mezi uložený cukr dej klidně jednu i dvě mezistěny. Včely je postaví a zanesou cukrem. A znovu - cukr a krmit a krmit. Ve chvíli, kdy přestaneš krmit (nebo ustane snůška), bude se každá vložená mezistěna chovat jako přepážka - pozor na to !!!!! Budeš-li moci, klidně jim 2 - 3 postavené a zanesené souše s cukrem vyndej, a někam ulož na jaro. Až na jaře oceníš, jakou bude mít cenu každá postavená souš!!!!! Mimochodem prozebrování je dobré až kolem poloviny května, kdy je dostatek včel a stihnou "prozebrované" mezistěny obsednout. Zároveň se tím zpomalí včely v tendenci se rojit.
Pane Pešek, píšete velice jednoduché, stručné a téměř striktní, ale velice poučné, přesné a pravdivé rady, co a jak udělat, to se mi velice líbí, máte v tom prostě pravdu. Toto Fórum sleduji již delší dobu a takových odborníků, kteří dávají, ale opravdu dobré a praktické rady je tady velice poskrovnu. Tímto Vám nechci nějak lichotit, to je prostě fakt.
Ale, chci se Vás zeptat, když teď podněcuji oddělky, které jsou jen na dvou souších, jednom plném zásobním rámku a na třech mezistěnách, tak i když dostávají (1:1) 0,5 litru denně, tak mezistěny vytahují, jsou uprostřed tělesa, ale včely do nich hned ukládají zásoby. A dávají je i do souší a matku tam ani moc nepouští klást. Nezdá se mi, že by dostávaly moc krmení a snůška už téměř není.
Jakým způsobem tedy vlastně ošetřovat (krmit) oddělky, aby tam matky mohly také klást?
Díky JK
(03.08.2011 9:18)Josef K napsal(a): [ -> ]Když teď podněcuji oddělky, které jsou jen na dvou souších, jednom plném zásobním rámku a na třech mezistěnách, tak i když dostávají (1:1) 0,5 litru denně, tak mezistěny vytahují, jsou uprostřed tělesa, ale včely do nich hned ukládají zásoby. A dávají je i do souší a matku tam ani moc nepouští klást. Nezdá se mi, že by dostávaly moc krmení a snůška už téměř není.
Jakým způsobem tedy vlastně ošetřovat (krmit) oddělky, aby tam matky mohly také klást?
Díky JK

Vážený příteli, včely jsou jak otevřená kniha. Jen se dívejte a přemýšlejte!!!!! Včely nedovolí (a matka ani sama od sebe nezaklade) vložený rámek, protože ví, že jej ta trocha včel prostě nedokáže vyživit. Bylo by to mrhání energií a to MATKA PŘÍRODA nemá ráda. Přesto se ale včely snaží uložit alespoň zásoby. Matka tam začne klást, až oddělek alespoň trochu zesílí.
Pokud máte více včelstev a můžete tomuto oddělku pomoci jedním rámkem plodu i se včelami, oddělek za to poděkuje. Je třeba ale takovýto rámek vložit až za stávající těleso plodu oddělku, nejlépe oddělené souší. Přidávané včely totiž prvotně ochraňují svůj plod. Teprve, až zjistí, že se bez "pomoci" oddělkových včel neobejdou, dojde ke spojení oddělku s těmito včelami bez úhony. Přidávané včely se tak vlastně přižebrají. V případě, že přidáte tento rámek doprostřed oddělku, mohou přidávané včely (v tuto chvíli cizí) v obraně "domácí" matku usmrtit. V lepším případě dojde k soubojům a ztrátám uvnitř oddělku. Takto přidaný rámek plodu druhý den dejte do kontaktu s plodem oddělku. Teprve za další 2-3 dny vložte mezi plod volnou souš. VČELY MUSÍ VŽDY PRVOTNĚ ZVLÁDAT TEPELNÝ REŽIM !!!!!
Pokud jiná včelstva nemáte a nemůžete touto cestou oddělku pomoci, tento zanesený rámek se zásobami vyndejte a poděkujte za něj. Vložte ho dozadu a doprostřed mezi plod dejte opět jinou souš nebo mezistěnu. A OPĚT CUKR A KRMIT A KRMIT. Přísun cukru nesmí ani na chvíli ustat. A tak pořád dokola, dokud nezpracují uvedená množství cukru. Dej krávě do držky, ona Ti dá do dížky.
(03.08.2011 9:18)Josef K napsal(a): [ -> ]nechci nějak lichotit, to je prostě fakt.

Taky nepatřím k pochlebovačům, ale příspěvky RP s positivním podpořením LD a JK, tomu říkám silný triumvirát. To si mohou začínající rovnou tesat do kamene.
Ověřuji v praxi vše, co tady načerpám a intuitivně tomu věřím. Tak jsem dnes přidával plodový rámek obsednutý včelami do jednonástavkového oddělku zároveń s rozšiřováním - do přidaného nástavku 1PP včetně včel z původního včelstva 2 prázdné rámky na volnou stavbu okolo (nemám souše) a dva částečně zanesené plásty sladinou z obou stran. Navrch louček 1/2kg cukrového roztoku. Akce v 10 h dopoledne, při večerní kontrole v podmetu ani jedna mrtvá včela. Funguje to, díky.
Tak dnes jsem vyhazoval formidoly z mých oddělků, u jednoho z nich jsem vyděl klubko peroucích se včel v rámkovém krmítku. Je to oddělek, který měl při kontrole mezi dělničím plodem hrboplod, nic souvislého jen ojedinělé kusy. V tom krmítku byly nezvykle dlouhé včely, mohly to být trubci z toho hrboplodu nebo jde o dělnice?
Rád bych se zeptal jako začátečník, jak je to s léčením oddělku. Čím, kdy, kolik? Dík.
Teď v létě není určitě na škodu oddělek přeléčít Formidolem. Nejdřív jsem si myslel, že jsem mu dal poslední ránu z milosti (z neznalosti věci jsem tam nechal v horním nástavku po obou stranách rámková krmítka - v jednom těsto, v druhém sirup), ale po týdnu jsem koukal, jak se pěkně rozplodovali.
(16.08.2011 12:54)Josef Lekki napsal(a): [ -> ]Rád bych se zeptal jako začátečník, jak je to s léčením oddělku. Čím, kdy, kolik? Dík.

Můžete přeléčit teď jednorázově metodou "houbičky" 60ti% kyselinou mravenčí.Dávkuji 2ml na obsednutý rámek.Houbička se vkládá přímo nad plodiště na 24hodin.Poté se vyjme.Já ji dávám večer,aby byly při největší expozici všechny včely v úlu.Zavírám očka(vložená podložka samozřejmě).Druhý den večer ji zase vyjmu a očka otevřu tak jak byla. Jen dodám,že nelze po dobu léčení mít v úle krmení.
Dobrý den, mám 3 letošní oddělky na 2 nástavcích L2/3 na nízkých dnech. Otevřené mám pouze jedno očko. Chci se zeptat, zda je mám dát na vysoká dna - kvůli zimnímu odběru měli. Pokud ano, tak nechat jím otevřené jen to očko, nebo česno s klínovou vložkou nebo obojí? děkuji za rady F. Kolčava
Pokud budeš mít monitorovací podložky, nech jim otevřené česno ( se zábranou proti hlodavcům ), můžeš i očka. Jde o zajištění dostatečného přívodu vzduchu.
Mám dotaz, jak ošetřovat "oddělky" vytvořené až v tuto dobu. 4 obsedlé plásty (2 zavíčkovaný plod + matečníky/2zásoby/2souše). Mají šanci ? Trubici ještě jsou, hlásí ještě nějaké tropy , snad se stihnou matky vrátit oplozené. Jsou zamýšlené jako náhradní záložní včelstvíčka s matkami pro případnou náhradu na jaro, zimovat by měly( pokud to zvládnou) ve styrodurákách na cca 6 rámkách. Máte s tím někdo zkušenosti? případně radu jak jim vypomoci?

Díky za info

Kamil
Referenční URL's