Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mel bych prosbu o radu. Pri dnesni kontrole oddelku (3 nastavky 2/3 lang, ale ne jeste vse uplne komplet vystaveno), jsem zjistil, ze v nekterych z nich doslo ke zborceni plastu se zasobami. Vetsinou to odnesli 2-3 plasty vedle sebe, neb jak se jeden vyvalil, tak sebou vzal i vedlejsi ne zcala vystavenou mezistenu. Jde povetsinou o 2-5 ramku na vcelstvo, horni a prostredni nastavek. Tak a co ted s tim?

Varinta I - nechat byt tak jak je, preci jen v tom maji ulozene jiz nejake zasoby, nekde si kus dostaveli a celkove se tvari, ze jim to v podstate zas az tolik nevadi. Takze pockat, az to pres zimu spotrebuji a na jare vymenit za souse ci mezisteny. Nejpohodlnejsi reseni, ale trochu se bojim, zda to nebude vadit v zime chomaci pri pohybu za zasobami. Aby v okamziku, kdy se prozerou k tahle zborcenemu ramku, nedoslo k odtrhnuti od zasob. Ale nevim, zda nehledam zbytecne problem tam, kde neni ...

Varianta II - zborcene dilo vytahnout a nahradit sousemi (coz je trochu komplikace, neb jsem vsechny pred tydnem vysiril, takze by chtelo, aby trochu jeste vycichly). Vyrezat, vymackat, udelat medocukrove testo a vrazit jim to zpet ke zpracovani. Komplikovanejsi, ale prijde mit o jistejsi. Nebyt tech vysirenych sousi, tak bych rekl jasna volba ...

Jak to vidite vy?
don't worry, be happy
Odřezal bych a dal to pod plodiště do vysokého podmetu či podstavil nástavek a tam, ony si to za pár dnů přenesou do plodiště, plodiště o ty rámky zůžit, případně později dát ty vysířené souše.
(20.08.2018 17:10)Happy napsal(a): [ -> ]Mel bych prosbu o radu. Pri dnesni kontrole oddelku (3 nastavky 2/3 lang, ale ne jeste vse uplne komplet vystaveno), jsem zjistil, ze v nekterych z nich doslo ke zborceni plastu se zasobami. Vetsinou to odnesli 2-3 plasty vedle sebe, neb jak se jeden vyvalil, tak sebou vzal i vedlejsi ne zcala vystavenou mezistenu. Jde povetsinou o 2-5 ramku na vcelstvo, horni a prostredni nastavek. Tak a co ted s tim?

Varinta I - nechat byt tak jak je, preci jen v tom maji ulozene jiz nejake zasoby, nekde si kus dostaveli a celkove se tvari, ze jim to v podstate zas az tolik nevadi. Takze pockat, az to pres zimu spotrebuji a na jare vymenit za souse ci mezisteny. Nejpohodlnejsi reseni, ale trochu se bojim, zda to nebude vadit v zime chomaci pri pohybu za zasobami. Aby v okamziku, kdy se prozerou k tahle zborcenemu ramku, nedoslo k odtrhnuti od zasob. Ale nevim, zda nehledam zbytecne problem tam, kde neni ...

Varianta II - zborcene dilo vytahnout a nahradit sousemi (coz je trochu komplikace, neb jsem vsechny pred tydnem vysiril, takze by chtelo, aby trochu jeste vycichly). Vyrezat, vymackat, udelat medocukrove testo a vrazit jim to zpet ke zpracovani. Komplikovanejsi, ale prijde mit o jistejsi. Nebyt tech vysirenych sousi, tak bych rekl jasna volba ...

Jak to vidite vy?

Já bych val celý ten nástavek kde je to zbořené dílo a dal bych ho dolů - oni si to přenesou nahoru , dal bych těm včelám ještě tak 5 kg cukru na přilepšenou - je 24.8 takže je ještě čas.
Mne ak sa zborti rámik tak všetko prenesú okamžite preč. Teda vložil by som súše a tieto rámiky dal bud
1. dole do spodného nadstavku na jednu stranu
2. Do podmetu
3. Pridal na vrch foliu a Nadstavok ale tak aby mali cca 2-3 cm medzeru na prechadzanie do toho nadstavku a vložil by som don tie rámiky
Happy asi tři roky na zpět, se mi stalo přesně to samé, jenom u dvou včelstev. Udělal jsem variantu č.1, jen s tím rozdílem, že jsem je pak ještě prikrmil roztokem 1:1 a ony si ty díry částečně dostavely.
[Obrázky: DSC_0218.jpg]

Pozdní oddělky ( s kladoucí matkou vytvořeny začátkem srpna - aktuálně na 2NN ) momentálně se mi na pokrmování lépe osvědčilo těsto apivital, při podání roztoku je otravovaly lupičky, zimní zásoby dodám ještě později, při těstu pěkně jedou.
Happy jsem zacatecnik tak radit nebudu jen ti napisu jak jsem to letos udelal ja. Z 200 pridanych mezisten se mi jich asi 40 zbortilo jak pises jedna se oprela o druhou a tak. V sezone sem ty z medniku upravil aby se vesli mezi ramky a vrazil ke strane do plodiste, vzdycky to vcely dostaveli, ale trubcinou. Roj z nich udelal normalni ramky s delnicinou. Nektere jsem vytocil a vyrezal, stalo se mi ze koukam pres foliji, tesim se na med a po vyndani zjistim v medniku diru v 6-ti ramcich o prumeru 15-17 cm. No a kdyz sem je pak nasel v cervenci u nas letos po sezone, tak sem je odvickoval a dal vybrat vcelam stropnim krmitkem a pak z nich udelal stavebni ramky na dalsi rok. Jo a hroutili se mi i plodove ne jen ty v medniku, ty sem prevesil a vyrezaval. Mozna je to teplem, mou blbosti, ale spis tim ze obchodnici z VP Jested a Vceliho obchodu firma Ja han nebo tak nak nas ojebavaji kupuji pansovanej vosk a pak prodavaj kvalitni mezisteny.
Od té doby, co jsem ze včelstev vymýtil MS firmy JaHan a přešel na Stražisko, se nezdeformovala, natož aby spadla, ani jedna. Ony by se nejspíše poškodily všechny, tak jich bylo "jen" cca 60%. Destruované rámky jsem dával na vybrání na místo stropního krmítka, dnes bych byl důkladnější a hned bych likvidoval i ty s "jen protaženými buňkami", předešel bych jarním problémům, protože takové matka nezaklade.
Mas pravdu to me nenapadlo, sou dobry tak do medniku a modlit se aby se zas netrhli. Ale delali mi to i z VP Jested a to sem je menil za vosk z vicek, jinej sem nemel rozsiroval sem. U toho stropniho krmitka je pak nutny to tam nenechat dlouho protoze tam stavej divocinu.
Mně padaly vystavěné a zavíčkované, "vyzimované", při jarním rozvoji... Máš li možnost, obměň jich co nejvíc ještě teď. A vosk z víček bych nedal z ruky někam "na výměnu"...
Nektery ale prezily i 2. vytoceni, ve 14 ti ulech jich mam uz jen asi 60 a drzej, ale 100 jich mam na pristi rok panenskych do medniku, tak premejslim ze je budu rvat do plodiste. Skladuju "spis se pokousim" jen panensky kvuli zavijeci. No uplne vidim ze s tim budu mit starosti i pristi rok. Uz mam temer nakrmeno a souse sem vytavil takze musim doufat ze budou drzet bude uz chladneji. Snad to bude dobry
První zimování přede mnou, forum pročteno, potřebuju ujasnit pár bodů. Langstroth 2/3:

1) jedno včelstvo je slabší, spodní nástavek vystavěn hezky, druhý nástavek vystaven tak ze dvou třetin (imho něco v oddělku nešlapalo, jak má). Ted už nic nedoženou. Nechat je tak, tedy 10 rámků dole a cca šest nahoře na středu? Nebo ze spodního nástavku odebrat dva krajní zásobní, ty dát do horního po stranách a tím mít dole osm a nahoře osm? Pokud druhá varianta, nechat je nad sebou ve středu, nebo v obou nástavcích je přirazit k jedné stejné straně nástavku?

2) ostatní včelstva jsou na dvou plně vystavených nástavcích, třetí krmící nástavek je zevnitř taky dost pokryt včelami (tipuji tedy, že jich mám dost). Chystám se zakrmit. Některý úl má nicméně celý druhý nástavek plný zásob a pouze středové rámky mají sem tam dlaň plodu (do spodního nástavku jsem ještě nenahlížel, čas bude až tento týden, ale moc se mi tam ani nechce hrabat vlastně), jiné úly mají horní nástavek taky plný zásob, ale středové rámky jsou výrazně plné plodu. Ty plnější plodu už pořádně zakrmit? Uvažuji, že je zakladeno na zimu a proto mohu krmit. Ty s ne tak plným plodem zakrmit taky, nebo nechat pár dnů bez zásob, aby si odjedly a tím uvolnily místo na zakladení?

3) zakrmit na ty dva nástavky nějakou "běžnou" dávkou (obvykle se tu hovoří o 12-15kg), nebo prostě krmit, dokud budou brát?
ad 1 - rozšiřování bylo provedeno špatně. Vždy se přednostně kompletují horní nástavky. To není medník pro medobraní ale pro budoucí zimní plodiště. Ano, můžeš to dokompletovat na 8+8 k jedné straně - tam kde se převážně soustředily a do mezery na druhé straně dej polystyrén. Z dolního nástavku přesuň nahoru rámky s pylem.

ad 2 - tomu nerozumím, krmíš nebo se chystáš krmit? Zastrop včelstva!!! a nasaď prosakovací krmítka ze sklenic od vokůrek a už do nich moc nelez. Známkou dobrého zakrmení je celistvé zavíčkování zásob v horním nástavku. Kde kladou nebo nekladou nech na nich, mají tak akorát čas si zvolit sediště.

Ad 3 - u oddělků, které si budují stavbu a více plodují je rada těžká, musíš úl potěžkat. Jak jsem uved výše, horní rámky - zavíčkované zásoby.
Oddělky mi ještě stále staví, není to sice žádná hitparáda, ale když potřebují uložit a nemají kam tak si mezistěnky ještě pomalu vytahují, nesmí se jim toho naprat moc najednou a nechám jim vždycky den dva pauzu - když mají dost včel a teplo je - není důvod aby si ještě něco nepostavily.
Pánové, příští rok si u kamaráda, který má 4 včely budu dělat oddělky z 1 rámku plodu začátkem května. On s tím nemá zkušenosti protože stačil množit roji a já řeším problém kde sehnat vosk na mezistěny. Mám od něj sotva kilo vosku z víček které jsem od něj dostal , ale to stačí tak sotva na pásek na volnou stavbu co si sám vyrobím. On má 39x24 a já plánuju 39x17 nebo 39x15 podle toho jaké desky seženu na nástavky. Šlo by to udělat tak že vyrobím půlrámky na moji míru, dáme mu je v rámci protirojových opatření na stavbu trubčiny do plodu, po zakladení přesunu do medníku, a po vyběhnutí plodu seříznu nožem buňky s tím že si to předělají na dělničinu? Kupované mezistěny jsou prý plné parafínu a nechcou na nich pořádně stavět. Kamarád mi pár mezistěn dá ale bude to málo protože má sám málo vosku. Promiňte že s tím otravuju teď, ale musím si přes zimu všecko vyrobit.

Předem děkuji
Vlasta
Jednodušší a levnější bude, si oddělek koupit.
Můžeš mít na všech rámcích volnou stavbu, mezistěny nepotřebuješ. Já mám volnou stavbu na R 39x15 až 39x30.
Já bych se tolik nebál koupit si mezisteny, vždy mi na nich stavěly dobře, pouze jednou se zbortily, ale to byly údajně slovenský.

Nebo jak píše Tini... S medem první rok moc nepocitej, tak bych do nich rval cukr ať toho stavej co nejvíce. Od kamose budeš mít rámem plodu plus jeden, dva pyl a zásoby, zbytek ti stacej jen ramky.
Já bych se tedy po vlastní hodně negativní zkušenosti bál koupit MS jen tak někde. Stavěly na nich dobře, ale to i na těch z čistého včelího vosku budou...
Referenční URL's