Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: 30. výročí zavlečení Varroa destructor na naše území
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Asi to není žádné pěkné výročí, ale letos by to mělo být rovných 30 let od zavlečení roztoče Varroa destructor na naše území.
Nic, co by se mělo oslavovat. Ale za připomenutí to stojí.
Už jen jako memento toho, že ani po třiceti letech není boj vyhraný. Je to spíš taková remíza, kdy čas od času má jedna strana navrch.
Takže co nás nezabije, to nás posílí?Big Grin Nedávno jsem co spolkový kronikář přepisoval pasáže spolkové kroniky z oněch let, kdy se i po nálezu jednoho roztoče kroužkovala ochranná pásma a likvidovala včelstva. Zažil jsem to jen jako tehdy spíš na jiné věci orientovaný pozorovatel, ale přesto mám tu bolest jednoho ze svých sousedů stále kdesi v podvědomí zasutou ... Přeci jen ještě žijeme - a snad bude časem líp ...Wink
re: ... Takže co nás nezabije, to nás posílí?....
Když zhyne včelstvo na nemoc, je to v řádu věcí a dá se s tím vyrovnat.
Letos na jaře se v mém regionu pálily včely(MVP) starého včelaře. Za dva měsíce zemřel. A nikdo na světě mi nevymluví, že to nemá přímou souvislost.
Ano, Karle, tak ... To je i ta moje zkušenost ... Včelaření je svým způsobem diagnóza. Když se daří, léčí, když se nedaří, hodně bolí. Nic ale nového, že ...
Včelaření = srdeční záležitost. A pro člověka v důchodu možná jedna z mála radostí na tomto světě. Takový člověk nesleduje extra výnosy, stačí mu trocha medu pro sebe a rodinu a hlavně to potěšení z práce (spíš relaxace) u včel. A to je druhý pohled na včelaření jako na způsob úniku od stresu dnešní uspěchané doby a na druhé straně vyplnění času když už člověk není v produktivním věku.
To máš pravdu Petře. Jak rád bych měl nějaký úl tak blízko bytu, abych si mohl k němu dřepnout na zem a tiše pozorovat.
Ale ve vnitro-bloku to je bohužel absolutně nereálné.
A co na střechu paneláku jako v NewYorku? Pravda, v čechách jsou sousedé ke včelám málo tolerantní, ve světě je to jiné.
(08.07.2011 21:59)Petr L napsal(a): [ -> ]A co na střechu paneláku jako v NewYorku?

Prečo New York? Máme to bližšie - Berlín ,
Londýn. No a a niekto by to mal aj začať. Exclamation Otec mal asi rok alebo dva na garáži dva úle. Idea Predpokladám, že aj chatky, v záhradkárskych osadách, s rovnou strechou by mohli byť dobrou základňou pre včely a bol by vyriešený aj problém s výletom - lietali by hneď dostatočne vysoko! Tak 3-4 včelstvá by asi boli "strpiteľné".
Tí, ktorí sa dotýkajú štítov hôr, musia mať neustále na pamäti tao včelárenia: "Všetko funguje tak, ako to včelám dovolíš. Majster dosahuje viac a viac tým, že robí menej a menej, až nakoniec dosiahne všetko a bez ťažkej práce. Dokonalosť vo včelárstve nespočíva v množstve obhospodarovaných včelstiev a v rôznorodosti drahého zariadenia, ale v jednoduchosti a odstránení všetkého, čo nie je nevyhnutne potrebné. Starý otec hovorieval, že každý veľký vynález je dielom lenivého muža, pretože pokrok nepochádza od ranného vtáčaťa, v pokroku leniví ľudia hľadajú jednoduchšie spôsoby, ako veci robiť."
Umožňujem včelám prežívať cez prirodzený proces alebo prostredníctvom menších manipulácií, ale nemôžem stratiť moje včelstvá v dôsledku hladovania v júli kvôli zlému počasiu. Neviem si predstaviť prírodné včelárenie v pár úľoch,ktoré by boli v troch, štyroch sezónach bez ošetrovania a prekvitali by. Dúfam, že výsledkom starodávnych postupov budú pre včely dva kroky vpred a pre roztoče jeden krok späť. Dávam včelám šancu vyvíjať sa tiež.
Je to stále o hledání a snad i nalézání funkčních kompromisů, jakkoli sousloví funkční kompromis je souslovím velice, ale opravdu velice volným a proměnlivým. Přesto je to hledání zajímavé a vzrušující ... Wink
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :