Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Výkluz
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Občas jsem zaslechl něco o "maďarském" plechovém výkluzu, který se dává do rohů.
Nemáte někdo fotky, jak to vypadá? Předem děkuji!
obrázek jsem nenašel, ale lze si to představit a snad i vyrobit asi takto:

Náš osmicestvý výkluz
http://vcelarske-potreby.kaufen.cz/produ...luz-velky/
rozdělený na čtyři části s dvěma cestami je zhruba to, na co se ptáš, s tím rozdílem, že ty originální rohové výkluzy jsou tuším jednocestné.

Z několika zdrojů jsem slyšel, že použití rohových výkluzů je výhodnější, chci si je tímto způsobem na zkoušku vyrobit, ale zatím "nejsou lidi", takže praktická zkušenost 0.
Petr, skús sa pozrieť tu http://www.dave-cushman.net/bee/clearerboards.html . Nie je asi označený ako "maďarský", ale môžno ho tam nájdeš. Wink

Stránku tohto autora považujem za najlepšie, čo na webe nájdeme. Nezaoberá sa otázkami "zlý - dobrý", stačí že "niečo existuje". A podá informáciu.... Smile
Nejjednodušší výkluz který mám a funguje, je poskládán z rámu velikostně půdorys nástavku. Vevnitř rámu je sololit, na sololitu mám přitlučené hřebíčky hranolky 1x1cm do tvaru trojuhelníku, ale v rozích je mezi hranolky mezera asi 8mm. S odstupem asi 3cm je ještě jeden podobný trojuhelník uvnitř a uprostřed těchto trojuhelníků je v sololitu vykroužen asi 10 cm otvor. Přes celou plochu trojuhelníků mám přisponkované pletivo na mouchy. Trojuhelníky jdou při použití dolů.
Ale také používám, zde zmiňované osmicestné výkluzy a mohu je také doporučit.
Ten osmicestný funguje dobře, jen by to chtělo ještě něco na trubce, protože ti mi tam zůstali.
Zeptal jsem se strejdy gůgla a dostal pár obrázků
http://www.google.cz/search?q=corner+bee...CCkQ_AUoAQ
sice nejsou z pletiva, ale myšlenka je stejná. Pokud bude výkluz z pletiva nebo plechu, dá se kleštičkami upravit tak, aby byl i pro trubce. U plastové varianty by šla zkrátit chodbička, pokud je kónická, nebo celý výkluz podložit, ale to už může být problém.
(21.07.2011 13:54)PetrM napsal(a): [ -> ]Ten osmicestný funguje dobře, jen by to chtělo ještě něco na trubce, protože ti mi tam zůstali.

A co takhle použít od začátku nasazení medníku mřížku a očka zavřená. Já to tak mám a trubci v medníku nejsou. Je to o tom matce nechat pod mřížkou dostatek prostoru. A hlavně v medníku, pokud mají být použity výkluzy, nesmí být plod. Takže mřížka je nezbytný doplněk.
(21.07.2011 10:15)PetrM napsal(a): [ -> ]Občas jsem zaslechl něco o "maďarském" plechovém výkluzu, který se dává do rohů.
Nemáte někdo fotky, jak to vypadá? Předem děkuji!

Peter, pred 25-timi rokmi som so dôkladne prežul, pretože som chcel robiť niečo nové, pripravil som si asi 20 medzidien (drev. rám 30x2 mm, veľkosť na pôdorys úľa), výklzy so som si vyrobil z hliníkového plechu, boli šesťcestné. Bol umiestnený v strede medzidna, včely pod po strate materskej látky vchádzajú do vnútra výklzu, kde sa cez otvory v plechu nakontaktujú s úľovými včelami a odtiecestami cez otvory 6x8 mm sa dostanú k svojim družkám pod medzidnom.

Takto sa uvolní od včiel celý medník, ale len vtedy, ak v medníku nie je žiadna matka, žiaden plod, trúdy nie sú problém, tie včelár sklepne do trávy. Medzidná s výklzmi som nasadzoval vždy večer a na druhý deň ráno som plásty odoberal na vytáčanie, boli bez včiel. Ale nebolo to ideálne, ak som mal nad mater. mriežkou 2-3 debničky, bolo ich treba zložiť, dať medzidno a vrátiť nazad.

Po skončení vytáčania, vložiť do debničiek a tak dookola, po pár rokoch soms tým prestal, lebo ak si dobre zorganizujem odoberanie plástov so striasaním včiel a ešte k tomu pozmetať, čo neodpadli, je pre mňa oveľa jednoduchšie a tak to robím doteraz (mám 70 základných včelstiev) a zvládam to. Nechcem ani rôzne pomôcky-udělátka na zmetanie včiel, veď prenášanie káblov, ometača, zdroj energii a pod. a pritom ani tam sa včelár neobíde bez zmetáku, lebo včely sa vedia ukryť v plástoch. Anton
asi hloupá otázka, ale na co je výkluz?
(22.07.2011 17:26)Roman napsal(a): [ -> ]asi hloupá otázka, ale na co je výkluz?

Jer to normálna otázka Roman, výklz je jednoduché zariadenie na vypudenie včiel z medníkového priestore pri vytáčaní medu, aby sa včelár nemusel zabávať s odstraňovaním včiel z medových plástov. V prípade že sa včely z medníkových plástov vypracú na dobu počas medobrania do plodiskovej časti. Nejaká tá včela sa pred sa len potuluje po plástoch, ale tú človek ľahko zmetie zmetáčikom. Anton
a jak to vlastně funguje? den předtím než se vytáčí se dají výkluzy?
V pátek dopoledne dám výkluzy, v sobotu ráno jdu vybírat med. Když nestíhám, dávám i odpoledne nebo navečer ale pak tam zůstává víc včel. Na 1 NN to stačí, na dva a více NN je lepší alepoň těch 20 hod. předem.
jako že jeden den zvedáš všechny medníky dáš tam výkluzy a pak je druhý den zvedáš znova?
Přesně tak. Ale ten druhý den prakticky nemusíš vzít každý rámeček do ruky a ometat ho. Je to opravdu klidné odvčelení.
ááha, no tak to by u nás asi nešlo. máme rámkovou míru 39x27,5 a představa že zvedám 50 medníků, někdy i víc které mají 30 až 40 kg mě zrovna nenadchla
(22.07.2011 17:26)Roman napsal(a): [ -> ]asi hloupá otázka, ale na co je výkluz?

Nepoužíváte někdo výkluz např v medárně? Já mám problém se včelami, co nemouhou ven a jsou na okně. Nebo třeba ve včelotěsné bedně - že by uvězněný holky odletěl, než to dovleču do medárny...? Dá se výkluz použít i jinde?
Výkluz ve včelotěsné bedně fungovat nebude. V medárně se používají okenní výkluzy. V podstatě je to o cca 2 cm kratší tabule skla než rám okna mezera u spodního okraje okenního rámu, ve vzdálenosti cca 2 cm je asi 5 - 10 cm proužek skla a uzávěr laťkou. Včela sklouzne po okenním skle, dostane se do mezery mezi sklem a proužkem a spodním okrajem okna opustí medárnu. Vyplatí se je vypouštět po etapách a mezeru uzavírat. Jinak se zalétají a přivedou kamarádky.
Jinak k dodatečnému odvčelení má systém př. Stonjek.
http://www.vcely.or.cz/konference.pl příspěvek č. 53402 ze dne 24.07.2011
JK
Tak jsem získal vlastní zkušenost s osmicestným výkluzem.
Začátkem července mi fungoval velmi dobře, jen pár trubců tam zůstalo.
Minulý pátek jsem nasadil výkluz a v sobotu ráno bylo nad ním plno včel, takže jsem se ometání nevyhnul. Bylo to, jaky bych stál uprostřed roje, kolik bylo kolem včel, které cítily med. Desku s výkluzem jsem použil jako dno, aby mi tam nelezly včely a vosy.
Včera jsem ho ve vaně opláchl od nakapaného medu a dnes ráno jsem si všiml, že je výkluz ucpaný mrtvými včelami.
Má nově nabytá zkušenost je, že po každém použití je třeba chodbičky zkontrolovat a vyčistit, aby byl průchozí.
Ne nadarmo se říká, že při každé činnosti se má přemýšlet.
(24.07.2011 16:13)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]V medárně se používají okenní výkluzy. V podstatě je to o cca 2 cm kratší tabule skla než rám okna mezera u spodního okraje okenního rámu, ve vzdálenosti cca 2 cm je asi 5 - 10 cm proužek skla a uzávěr laťkou. Včela sklouzne po okenním skle, dostane se do mezery mezi sklem a proužkem a spodním okrajem okna opustí medárnu. Vyplatí se je vypouštět po etapách a mezeru uzavírat. Jinak se zalétají a přivedou kamarádky.
JK

Princip tohoto okenního výkluzu je správný, jen je ho potřeba upravit. Mezera 2 cm od spodu je velmi malá. Včela, která "startuje" z rámu křídla totiž vzlétne tak, že mezera 2 cm je moc nízká, většinou dopadne na sklo ve výšce cca 8 - 10 cm - radím odpozorovat. Proto doporučuji mezeru vytvořenou zadní (uříznutou) tabulí zvýšit na min 15 cm. Dále se mi osvědčilo štěrbinu zepředu překrýt stavební síťovinou (perlinkou) do výše min 15 cm proto, aby nalétávající včely nalákané vůní (např. z medu) nemohly najít otvor a nedostávaly s tak dovnitř. A stejně občas zevnitř uzavřít úplně, např. laťkou.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Referenční URL's