Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Síření souší
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zdravím vespolek

jak prakticky provézt vysíření souší, které chci ponechat na další sezonu?

hledal jsem hledal, ale nikde jsem nenašel (snažil jsem se hledat pečlivě)

jsem se dočetl, že by se vysíření mělo opakovat, ale nedočetl jsem se za jak dlouho po sobě
pokud budu mít 2 nástavky 11 souší 39*24 předpokládám že by na to mohla stačit jedna destička (předpokládám, že bych uschoval 2 nástavky = zbytek je potřeba obměnit )


prosím zkušenější kolegy radu - děkuji
Síření by se mělo opakovat přibližně každých 10 dní.
Pod 10°C již není třeba sířit.
Já dávám 1-2 destičky na celou šatní skříň plnou rámků.
V té skříni je to uzpůsobené tak, že rámky jsou asi na nějakých laťkách co je drží jakoby v nástavku předpokládám. Jak velká vzdálenost by měla být mezi tou siřící destičkou a první vrstvou souší, aby nedošlo k jejich poškození ? Tu destičku zavěsit na drátek nebo strčit do něčeho v čem bude držet, aby od toho ta skříň nechytla ? Nikdy jsem u síření nebyl takže nevím jak moc to pálí nebo je žižatý Sad
Ve skříni jsou lišty na zavěšení. Asi 10 cm nad lištama je upevněná kachle z kamen a na tu pokládám sirnou lampu s knotem.
díky - už je mě to celkem jasný a můžu to na jednom zkušebním nástavku souší vyprubovat
Bobor, čítam tvoje komentáre na tému, ako vysíriť plásty proti poškodeniu vijačkou voskovou. Je jedno do čoho ich dáš, len nesmie z priestoru kde sa síria unikať kysličník síričitý, ktorý zabíja húsenice, vajíčka nie. Preto sa o 10 dní sírenie opakuje, aby plyn zabil aj nové húsenice.

Bobor, ak nechceš mať trápenie so sírením, najlepšie plásty do budúcej sezóny umiestniť do debničky pod plodisko a včely sa o ne postarajú. Ja to takto robím už 25 rokov a ešte sa mi nestalo, aby bol poškodený čo i len jeden plást. Anton
To jsem rád,že mi tento způsob "posvětil" zkušený včelař jako je p.Turčáni.Spadl ze mě pocit viny Big Grin Na jednom včelařském fóru mi totiž naznačili,že to dělají líní včelaři,kteří si tak chtějí jen ulehčit práci a včely musí naopak bránit větší prostor atd.. No a já si ji i přesto takto z loňska na letošek ulehčil.Souše i včely byly ok. Wink
Je ještě jedna metoda uložení zásobních souší a to průvan. Na podlahu, nejlépe na půdě dejte dvě střešní latě na stojato a na ně položte nějakou překážku, kudy neprolezou myši a pokud možno i včely. Mně se osvědčily děrované hliníkové plechy, které jsem vystřihl z likvidovaných podhledů. V nouzi by pomohla i mateří mřížka překrytá nějakou silonovou síťovinou. Mateří mřížka zabrání vniknutí hlodavců, síťovina hmyzu včetně včel při případném slídění. Na toto položím jednotlivé nástavky tak, že počet souší v nich je jen max. 7 v nástavku. Komín nástavků uzavřete shora stejně, jako zespodu a uzavřete očka. Nástavky i s rámky budou v jakémsi komínovém efektu. Motýlice zavíječe nemá ráda průvan a pokud nejsou rámky bezprostředně u sebe, tak je nenapadne. Jednoduché a prosté i bez chemie.
(24.07.2011 17:21)miko napsal(a): [ -> ]To jsem rád,že mi tento způsob "posvětil" zkušený včelař jako je p.Turčáni.Spadl ze mě pocit viny Big Grin Na jednom včelařském fóru mi totiž naznačili,že to dělají líní včelaři,kteří si tak chtějí jen ulehčit práci a včely musí naopak bránit větší prostor atd.. No a já si ji i přesto takto z loňska na letošek ulehčil.Souše i včely byly ok. Wink

Ano, je to o té lenosti. Lenosti zvedat ůly a podkládat nástavky s mezistěnami. I používání chemie (síření) je znakem lenosti. Ale, co bychom se štengrovali? Důležitá je ochrana díla před zavíječem. Já po posledním vytočení zvedám a podkládám. Avšak před podzimní fumigací opět zvedám, odebírám, přebírám, vyvařuji a světlé dílo uchovávám do jara v komínech zasíťovaných dole i "hore".
Chce to jenom dostatečnou dávku lenosti Tongue. JK
No mě to bylo hned divné, jak jsem to podkládal,že to s tou pohodlností nebude až tak horké.Big Grin Taky jsem letos přemýšlel,že je uložím,jsa poučen o nutnosti průvanu,ty souše nějak aby mezi nimi proudil vzduch.Akorát jsem nevěděl jak to provést.Ten komín rozhodně udělám.Představa,že pořád zapaluji sirné knoty,mě děsí.To z té lenosti.Big Grin Vloni jsem souší tolik neměl,letos už je toho podstatně víc,takže děkuji pánové za vaši ochotu se zde na fóru projevit i o pro vás asi naprosto samozřejmých věcech.
Priatelia,prosím o radu.
  1. V septembri pri zužovaní včelstiev mi ostalo pár rámikov so zaviečkovanými,ale aj otvorenými zásobami (cukrový roztok v pomere 3:2).Tieto čas od času sírim,ako ochranu proti vijačke (zavíječ).Môžem rámiky na jar pridať do včelstiev ? Nedostala sa síra do zásob,respektíve nepokazia sa tieto zásoby ?Plásty mám umiestnené v pivnici,kde je cca 10-12 stupňov.
  2. Pri ochrane rámikov som zrejme prešvihol termín sírenia a na pár plástoch mi už popracovala vijačka (zavíječ).Cca na 40-60 bunkách je jej jemná "bavlnka".Môžu ísť takéto rámiky pri jarnom rozširovaní do včelstva,prípadne mám sa s nimi nejako pohrať a "bavlnku " odstrániť ?
Ďakujem...
Je vhodné, aby rámky se zásobami nebyly sířeny několik dní před vložením do včelstva. Stačí tak 7 - 10 dní, ale už ne ve skříni, ale v místnosti "na čerstvém vzduchu".
Pokud nevyčnívají z plástu, kde byl zaviječ, chumáče, nemusíte nic odstraňovat. Včely to vyčistí. Pokud ale máte chvilku, vezměte třeba špičatý nůž a tu stopu po zaviječi projeďte a zbytek larvičky vyhoďte.
Podělím se s vámi o svou zkušenost se sířením. Dnes při odkládání pozinkovaných stříšek se mi do ruky jako by vydrolil bílý prach. Jako když pozink kvete. Asi metr nad vyskládanými nástavky, kde sířím, mám pozinkovaný přesah a ten je také "poškozený". Ptám se doma své ženy chemika a ta se mě ptá, zda jsem nesířil v době, kdy ty části mohli být mokré. To byly.
Takže při hoření se uvolňuje oxit siřičitý.....to víme, ale pokud se k tomu ještě přidá voda máme tu kyselinu sírovou a ta udělá své. Tak jsem zase díky včelaření více obohacený Smile
Tak jak bylo napsáno v časopise MV, síření je ve Švýcarsku zakázanou metodou ošetřování souší. Předpokládám, že tvorba kyseliny sírové a její další reakce by mohl být jeden z důvodů.
Dodnes jsem nepochopil, jak někdo může dělat něco takového jako je síření souší.
Tomu zákazu se tedy vůbec nedivím.
Při spalování síry vzniká oxid siřičitý. Jeho reakcí s vodou (a to i vzdušnou vlhkostí) vzniká kyselina siřičitá, nikoli sírová.
Tato kyselina je nestabilní, při změně teploty nebo i tlaku dochází k zpětnému rozkladu a oxid siřičitý vytěkává do okolní atmosféry. K většině organických látek jsou jak oxid siřičitý, tak i kyselina netečné, reagují hlavně s kovy. Z tohoto důvodu se tzv. síření používá ke konzervaci sušeného ovoce nebo vína. Nevidím důvod, proč by síření mělo nějakým způsobem ovlivňovat souše, případně zbytky zásob v plástech. Samozřejmě za podmínky, že před vložením do úlu jsou dostatečnou dobu (nejméně 5 dní) odvětrány.
Omyl, obrovský povrch plástů obsahuje organické látky, které vážou SO2 a také glukóza. O takový medník opravdu nemám zájem, protože to vše přechází do medu.
Pavle,když to nepřeháníš,tak tam není.
Laboratorně potvrzeno.Nechal jsem si vyšetřit tak před ......
Musíš,ale před přidáním plástů nechat vyvětrat.
Ale každý dle svého, čemu věří ......F.V.
Referenční URL's