Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plný budečák - co s tím?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Pánové prosil bych o radu. Včera sem si byl pro moje první včely. Zkrátím to, pán měl 3 budečáky + hromadu harampádí kolem, ukázal mi na asi hektarové nesečené louce kam mám zacouvat, já tam zacouval a když sem chystal kufr slyším ssssssss, defekt samože a pořádná díra. Rychle sem přehodil rezervu, začlo pršet, prostě bída. Když sem to dodělal zjistil sem že mám defekt i na předním na stejné straně Sad , na louce bylo pohozený prkno s hřebíkama. Takže rychle s autem na silnici , šup na hever, a pán musel vytáhnout svoje auto s vozejkem a začlo se nakládat.
Ale k věci , dva úly jsou prázdný, jeden plnej. A to doslova. Co jsem se zatím stihl kouknout, tak úl má oddělenej medník pevnou přepážkou a nejsou v něm zatím žádné rámky. Plodiště je doslova nacvaknutý, aspoň když se dívám zezadu po sundání dvířek.
O víkendu bych to rád rozebral a něco s tím provedl, mám v plánu dát mezi plodiště a medník mateří mřížku, a do medníku převěsit případné zásoby zespodu. Poradí někdo, kolik rámků mám případně dát nahoru ? Stihnou si ještě do zimy včely udělat dost zásob?
Pán mi řekl že to od jara nerozebíral. Včely jsou mírné, když jsem musel před převozem dávat síto a zatlouct ho dvěma prkýnkama tak sem neschytal žádné žihadlo, ani při dnešní zběžné prohlídce. Nechtěl sem to rozebírat protože se mi zdá škaredě a všechny včely sou doma.
Jediný co ten den bylo píchlý, byly ty dvě gumy Smile ale čert to vem.
Díky za radu.
Klasický příklad, hlavně, že mám včely. To si asi pán oddechl, že je to harampádí konečně pryč. Doufám, že jsi nic neplatil. Zrovna dnes mi volala jedna paní od Žamberka, že chce 3 oddělky do starých budečáků po dědovi..... Nové úly si prý pořídí, až jestli jim to včelaření půjde.
Já bych to vyřešil jednoduše. Koupil bych 1 nový úl, to použitelné bych do něj přeložil a ostatní okamžitě podpálil. Pak bych došel dát 50,- Kč do kostela a začal se hodně moc modlit, aby v tom zbytku nebyl mor. Mimochodem ty píchlé gumy, to byl signál – někdo nahoře Ti tenhle kup zřejmě moc nedoporučoval….., jenže Tys to moc neslyšel.
Nu, Rostislav má v něčem pravdu. Podává to sice brutálně, ale je to třeba, neboť kdybys z tohoto fóra více čerpal anebo se více ptal, asi bys na tom byl lépe. Avšak naděje umírá poslední. Já taky tak začínal a jsou to osobní zkušenosti k nezaplacení. Takže bych jen upřesnil - máš možnost co nejdříve dát včely na mor vyšetřit (myslím, že kol 500 Kč) a teprve potom udělat co radí Rosťa (protože při riziku moru bys musel na jaře pálit i ten nový úl) anebo je zazimovat v budečáku podle rad těch, kdo v nich ještě hospodaří (nejlépe pod dohledem) a přesypat do nového úlu až na jaře po zimní vyšetření měli a pokud přežijí samozřejmě. Tož držím palce a přeji správné rozhodnutí.
Další variantou by mohlo být modifikované norské zimování.. Včelky smést do rojaku, nechat ve sklepě tři dny vyhladovět a pak vysypat do vystrojeného nového úlu. Postaví si nové dílo+spotřebování medu v medných volatátkách. Problém je, že máš jen to jedno včelstvo. Co s plodovými plásty? Budˇbrutalstreit methode(likvidace plodových plástů), nebo v původním budečáku nechat nějaké včelky, vylíhnout plod a vychovat si matku z náhradního matečníku. Jak se vylíhne plod vymést celé osazenstvo do rojaku a zopakovat sklep a vyhladovění. (V budečáku by měla být nová matka, klidně neoplozená, tu najít a uzavřít do klícky napevno. Před smetením vložit klícku do rojáku a pak teprve vymést včelky. Po třech dnech vyjmout klícku a včelky vysypat do nástavku nad první částí včelstva. Mezi nástavky noviny, v nástavku krmítko s cukerným roztokem(ideálně nějaka umělomotná vanička od masa s hromadou korkových špuntů jako plováky). Připojované včelky nesmí být hladové...než se prokoušou novinami, budou syté z krmítka..
Rostislave, děkuju. Pokusím se obhájit bez emocí. Signály které jsem slyšel nebo neslyšel nechme stranou, prostě louka byla neposečená, a někdo z JZDáků tam pohodil prkno s hřebíkama. Jsem vůl že jsem věřil že je to tam čistý. Každej to můžem vnímat po svým. Pro Tebe je to signál, pro mě nedbalost.
Ono to není zase tak zlý jak píšeš. Jestli si pán odedechl nevím. Až do letošního jara se o včely staral jeho bratr, který toho ze zdravotních důvodů musel nechat. Co šlo, si vzal na jaře (před čtvrtrokem) jeho soused. Zůstaly 3 úly, z toho jeden se včelama. Ty jsem si odvezl já. Jsou v docela slušným stavu. K tomu hromada dalšího vybavení, rámečky ,loučky, uteplivky, souše atd. Ty černý už vyletěly komínem, buď bez obav. Chápu tvůj názor na věc jako názor profesionála. Chtěl jsem prostě jen poradit, jak to vyřešit v tom budečáku. Dostal jsem sice jinou radu, a i za tu díky.
Mám dva zbrusu nové vlastnoručně vyrobené TBH ležany, do kterých jsem sháněl od loňska od místních včelařů oddělky, případně roje. Dočkal jsem se ale především různých rad , ne však včel. Při hledání na internetu jsem většinou našel už jen že je vše zamluveno. A to jsem samozřejmě nabízel i finanční vyrovnání. Bohužel asi nemám štěstí na dobré sousedy včelaře, nebo v tom neumím správně chodit.
Vím že budečák je přežitý úl, přesto sem jich za poslední rok viděl desítky v provozu. Myslím si že to je snad každého věc , v čem včelaří. Zákonu to neodporuje. Každej nemá tisíce na obměnu, nebo pořízení nových úlů.
Ale vrátím se k problému. Samozřejmě bych rád ty včely z budečáku přehodil do jednoho nového ležanu, jenomže tam nemohu převěsit rámky, a na přesypání včel je podle mě pozdě.
Protože zatím nemám žádné praktické zkušenosti, tak se prostě ptám, jak mám postupovat v tom budečáku. Jsme tu na diskuzním fóru a ne v převýchovném ústavu.
Myslím si, že nejsem klasický případ "hlavněže mám včely" , spíš bych řekl, zaplaťpánbů, že mi pán zavolal.
Těším se, že mi někdo opravdu poradí.
Žiaľ, je teraz taký trend - máš staré úle, tak si širiteľom moru! Si starý včelár - tak si nevládny a všetko zanedbávaš, máš choré včely, ktoré akýmsi zázrakom prežívajú z roka na rok.

Nie vždy v starých úloch býva viac práce. Áno, keď sú plné medu je problém ich zdvihnúť. Ale ako tu už bolo neraz napísané, "Úl med nepotí".
Asi bych to teď nerozebíral, protože riziko zamáčknutí matky v silně prostavěném budečáku je obrovské. Zvážením bych odhadl množství zásob, ale pokud pán od jara nerozebíral, budou jich mít dost - snad. S podzimním ochlazením bych se snažil vyřezat prostor v podmetu na vložení podložky. Tou dobou bude divočina dole opuštěná. Na jaře je pak víc možností co dál - do té doby se rozhodnete, zda chcete zkusit včelaření v budečáku, nebo je přeložíte jinam. Jedna z možností je také odříznout vršek budečáku, dále rozšiřovat nástavky a spodek zlikvidovat až jej včely opustí.
(27.07.2011 8:52)Vlasatej napsal(a): [ -> ]Jsme tu na diskuzním fóru a ne v převýchovném ústavu.

Hodně zajímavá myšlenka. Osobně to vidím tak, že celý svět je jeden velký převýchovný ústav.
Nicméně k věci. Že včely mají mor bych apriori nepředpokládal. Ostatně se to dá na plodu zkontrolovat a spokojil bych se s kontrolou pohledovou.
Vzhledem k situaci bych včely přemetl do nového THB úlu. Loni jsem v tuto dobu také přemetal, ikdyž na mezistěny. Med ze souší bych scedil. Vosk s plodem je potřeba ihned vytavit. Včely bych krmil a krmil ... detaily jsou ve vláknu "Medná krava" a Warré ...
A nepřestal bych s dotazy, ideálně pořizovat o každém kroku pár fotek a dávat na fórum.
Šance, že z těch včel bude na jaře slušné včelstvo je velká, jen neudělat hodně chyb.
Jj, viz Tomáš. Já chci letos taky jedno norské zimování zkusit a ten ležan se mi jeví ideální. A tady na fóru nahodil Petr přesný postup.
Tak pokud máš TBH k dispozici, tak je přemeť není pozdě! Sám pravidelně několik včelstev právě v tomto čase přemetám-norske zimování... Včelky si postaví nové dílo, přinesou dostatek pylu a ještě vychovají zimní generaci. Pokud bych s tím neměl osobní zkušennosti, tak bych ti to vůbec nedoporučoval. Ještě se mi nestalo, aby včelstvo po norském zimování nevyzimovaloShy
Taky si myslím, že by to ještě šlo ...
Né že šlo, ale teď je ideální čas-období. Původní metodika norského zimování byla koncipována na září. Ja posunul termín tak, abych spojil rušení medníkových nástavků a přemetení do jedné operace. Navíc včelky dostanou dost času na výchovu zimní generace na čistém díle a ještě si nanosí pyl.. Léčebný efekt z hlediska varroozy je též nezanedbatelný. za týden se mohou včelky na vystavěných plástech postříkat kys. mléčnou, protože nemají zavíčkovaný plod...
Pokud bys chtěl nechat včely v budečáku až do jara, tak taky podle mě nemáš žádný problém.
Jestli dosud byly pouze v plodišti, tak pokud nemáš čas, klidně je nech, jak jsou, zimuj jen v plodišti, pouze se zatím podívej, jestli nehladoví. Na jaře, kdy je nejméně včel, bude potom potřeba včelstvo rozdělat, buď přeložit do nového úlu, nebo pokud je tam necháš, po prvním proletu uděláš změny v uspořádání plodiště, aby to vydrželo zase až do jara. Rozdělání včel v budečáku ale není možné bez včelařských kleští, nebo alespoň háčku na vytahování rámků.
Pokud mají včely nějaké své zásoby, je potřeba počkat, až omezí plodování a potom postupně začít krmit. Obvykle to bývá tak v půlce srpna první dávka a dokrmit začátkem září.
Pokud zásoby nemají, je potřeba začít krmit hned. Při zimování v jednom prostoru (plodišti) to ale nejde najednou, jak to dělají včelaři při vícenástavkovém zimování.
Těžko říct, jak při pevném strůpku bylo vymyšlené krmení, zřejmě je v některém prkénku otvor (bývalo to na balonová krmítka, ale dá se to použít na 4 litrovou sklenici s děrovaným víčkem, co se běžně dá koupit v každé včelařské prodejně). Někde to ale nemusí být. Staří pánové měli různé způsoby krmení, děda krmil obrácenou 0,7l sklenicí za okénkem. Osobně si ale myslím, že tam najdeš to prkénko s otvorem, kterým se dá včelstvo nakrmit.

Pokud máš čas a chuť ve včelách nyní dělat, tak rozeber plodiště alespoň do půlky, zda není vhodné změnit pořadí plástů. Před krmením je poslední vhodná doba na změny, potom už je potřeba jim to nechat a nevnášet jim tam zmatek.
V době kdy většina včelařů v republice vyhání včely z medníku a omezuje je na plodiště, je možná nyní zbytečné rozšiřovat včely do medníku, ale určitě to taky jde.

Myslím, že není potřeba mít strach o včely v budečáku na jednom prostrou. Pokud jsou tam od jara a nikdo jim tam nedělal zmatek, tak jsou na tento prostor (dutinu) přizpůsobené, a klidně v tom i přezimují.
Pokud chceš něco zkonzultovat, klidně mi pošli e-mail, tady moc včelařů v budečácích nevčelaří, tak to můžeme vyřešit přes e-mail.
Já mám dosud 8 budečáků a nemám s nimi žádný zásadní problém.
radek.krusina@atlas.cz
Radek
Vrátím se ještě ke svému příspěvku #2. Je vidět, že zaznamenal rozporuplné pohledy na věc. Smyslem ale bylo to, že dle tazatele ve včelách od jara nikdo nebyl. Navíc byly k "dispozici" další 2 prázdné úly. Z toho jsem oprávněně dovodil, že o včely se pravděpodobně od zakrmení nikdo nestaral, resp. péče o toto včelstvo byla již delší dobu zjevně takřka nulová. Otázkou zůstává, zda byl vůbec odebrán vzorek na varroázu, případně jakým způsobem. Je tu prostě mnoho otazníků.
Víte - nejde mi o to, že apriori včelař důchodce s malým počtem včelstev musí mít šmahem včelstva v nepořádku. Jde o to, že takováto zanedbaná včelstva jsou potenciálním zdrojem problémů, nejen pro chovatele, ale především pro ostatní, kteří v doletu chovají svoje včelstva. Včela není kráva, vepř nebo ovce. Nedá se uvázat a tak její pohyb jakkoliv kontrolovat. A pokud v takovémto včelstvu nastane problém..... Svoje by o tom zcela jistě mohli vyprávět zejména předsedové, jednatelé a důvěrníci jednotlivých okrsků ZO ČSV. Co stojí pak peněz, času a úsilí jen např. vyšetřit všechna včelstva v okruhu 5 km a situaci následně zvládnout. !!! Věřte, že požadované vyšetření na MVP při jakémkoliv přesunu není samoúčelné!!!!! My jako producenti oddělků a matek jsme jen letos už zaplatili za tato vyšetření přes 10.000,- Kč. Ale máme jistotu, že případné ohnisko MVP kdekoliv v republice téměř s jistotou nevzniklo naším přičiněním. A tak máme prosbu i na ostatní - co nechcete,aby bylo činěno Vám, nečiňte ostatním. Je vždy pro všechny daleko levnější vybrat ze včelstva trochu měli, zaslat na rozbor a mít jistotu, že Vaše investice je správným směrem. Než pak zaměstnat spoustu lidí zcela zbytečně jen proto, že Vy jste ušetřili nějakých trapných 500,- Kč…..
Rostislave, to co jsi napsal je všechno pravda. Je to ale jen jeden z pohledů na věc, pokud si přečteš co dál napíšu, určitě uvidíš i pohled druhý. Současně upozorňuju že příspěvek bude spíš mimotematický, tak snad administrátor promine. Hlavně to nikdo nechápejte tak, že si nějakým způsobem stěžuju nebo se lituju.
Dávno mi už není 12 let kdy, všechno v životě bylo jednoduchý. Někdy v tomto věku jsem se poprvé blíže seznámil se včelami. Tím nemyslím nějaké to žihadlo. Prostě jsem se ocitl na návštěvě v jedné dědince u starýho bělovlasýho pana Maliny, kterej měl požehnaně úlů v obrovské zahradě. Jako děcko z města mě to fascinovalo. Když mi dával do ruky trubce ať si ho prohlídnu , a říkal ať se nebojím , že nemá žihadlo. Byl to nesmírně milej a ochotnej člověk. Byla to doba, kdy včely byly snad v každým druhým baráku. Pak utekla hromada let, a já už najednou nebyl ve městě, ale mám na starosti starší dům a celkem dost metrů zahrad. Takže asi před pěti lety jsem začal uvažovat že bych začal včely konečně chovat, když mám konečně podmínky. Když sem si udělal předběžnej rozpočet, co a jak bych musel do začátků vložit, vyšla mi částka kterou sem nebyl schopen jednorázově vydat, zvlášť když sem si nebyl jist, jestli pak vůbec chov zvládnu. Sehnal sem si lespoň literaturu, a postupně nějaké pomůcky. Asi před dvěma lety jsem začal opět intenzivněji usilovat o nějaké to včelstvo. A když člověk nemá na "nové" , nepohrdne "starším, použitým". Obešel jsem nekolik včelařů v okolí, a bavil se s nimi že bych rád začal. Výsledek byl vždy stejný. Ocituju odpovědi: "přijď se podívat jak to mám já", "přihlaš se do svazu - máme schůze a členem můžeš být i bez včelstev "(!) , "stát ti dá dotace" ( ano dá, ale abych je dostal, musí mi podepsat nějakej pantáta ze svazu papír, že jsem pod odborným vedením).
Za mnou když někdo příjde, že by chtěl chovat slepice, tak mu ukážu jak je chovám já, a ještě si odnese slepicu a kohouta (toho kohouta až bude z kuřat). Nezchudnu o pár vajec a dvě kila masa. Vím totiž, že taková pomoc se mi tisícrát vrátí, a nemyslím tím peníze.
Nicméně , když chce člověk včely, musí mít úly. Posatvil jsem si dva TBH ležany a sháněl sem dál včely. Poprosil jsem v okolí , že kdyby se někomu něco vyrojilo, případně kdyby někdo věděl o někom starším kdo už na to stačí ať dají vědět. A zase jsem slyšel: "úly bez rámků ? , tam včely nepřežijou", "ležan? to je zastaralý a nemoderní , budeš mít málo medu ", " včelstva žijí jen ve vertikákním uspořádání" ...
No co budu povídat, za dva roky se nikomu nic nevyrojilo Smile a nikde nic nebylo. Hledal jsem na internetu, všechno vyprodáno, zarezervováno. Ozval se mi jedinej známej, ale asi 250km daleko přes 3 kraje . Nabízel jsem se, že vypomůžu i při nějakých pracech ve včelách, abych se trochu otrkal. Nikdy se nikdo nezval. Prostě nikdo nic nemá, nikdo nic nepotřebuje.
Takže jak dál ? Poraď si sám. Kašlu na dotace, svoje koníčky si zafinancuju ze svýho, dotace ničemu nepomáhají, akorát se v tom podvádí.
Napsal sem na kus papírku v místní prodejně že mám zájem o včely třeba z pozůstalosti, a ozval se již zmiňovaný pán. V podstatě to je přes kopec do 5km, takže se tyto včely potkávaly s těmi, které se chovají zde v místě.
Nejde o žádných 500kč za vyšetření MVP. Kdyby kdokoli z včelařů se kterýma jsem mluvil řekl že chce za roj nebo oddělek nějaké peníze, bez řečí mu je dám. Jenže nikdo žádný roj neměl a oddělek asi nechtěl udělat. Proč asi. Na to ať si každý odpoví sám.
Čemu se potom všichni diví, že je málo včelařů i včelstev, když si každej "sedí na svým hradě" a pro trochu medu který by nevytočili , si nedokážou vzpomenout na dobu kdy začínali.
Paradoxně pak vznikají situace které kritizuje Rosťa Pešek ( "hlavně že mám včely" )
Tady to bylo mířeno přímo na mě, a já uznávám že je v tom kus pravdy,ale alespoň sem vysvětlil proč. Ještě si rozmyslete odpověď na otázku, jestli bylo lepší že jsem si ty včely vzal a postarám se o ně, nebo jestli by bylo lepší kdyby tam zůstaly zapomenuty a ponechány svému osudu.

Veterinu si samozřejmě obstarám, znám povinnosti - v tématu "povinnosti včelaře" jsem sám vložil vyčerpávající příspěvěk který jsem získal přímo z SVS.

Teď zpět k tématu:
Děkuju všem za reakce na moji otázku ohledně plnýho budečáku. Jsou pro mě zajímavé a přínosné. Vůbec jsem si např neuvědolmil riziko zamáčknutí matky v takto zastavěném úle, Takže to přesypání vzhledem k mým nulovým zkušenostem asi praktikovat nebudu. O otevření medníku jsem uvažoval především proto, že u nás ještě snůška je, a hlavně kvůli případné medovici. Ještě mě napadlo, jestli by nebylo vhodné nasadit na úl nástavek (myslím tím horizontální nástavek dozadu) , rozšířit plodiště o další souše a až včel ubude tak rámky přeházet.
Určitě se spojím se s Radkem Krušinou a pokusím se od něj získat více informací, když přímo budečáky má.

Nakonec ještě jedna věta, nikohe jsem tímto příspěvkem nechtěl urazit ani naštvat. Berte to jako moje zkušenosti se začátkem včelaření.
Co dodat? Překážky, které jsi musel překonat aby ses dostal k vytouženým včelám Tě přímo předurčují k tomu abys byl dobrým včelařem. Tak tedy Vlasatej, vítej do našich řad.
JK
(30.07.2011 10:09)Vlasatej napsal(a): [ -> ]Rostislave, to co jsi napsal je všechno pravda. Je to ale jen jeden z pohledů na věc, pokud si přečteš co dál napíšu ....

Čo k tomu dodať, azda len, že: "Někto nosí kolty proklatě nízko" alebo "Zabi bobra, zachrániš les!" Áno, predpisy treba dodržiavať, ale neverím, že sme takí čístí, ako sa to mnohí snažia predstierať. Už len to liečenie...., napríklad!

Treba si uvedomiť jednu vec. Pokiaľ nebude mať vážny záujem o tohto koníčka, určite nebude absolvovať takúto anabázu. Ďaľšia realita je, že mnoho malých farmárov si uvedomuje, že celý život na farme musí chápať komplexne. Nie len ovce, kozy a kravy, ale aj zelenina, ovocie a k tomu včely. A hlavne, ako rodinné farmy a viesť k tomu aj deti od malička. Z toho vyplýva, že včelárov a včelstiev bude pribúdať. A je dosť možné, že si budú musieť včelárov k týmto včelstvám "prenajímať". Predsa len tých sezónnych prác v tomto období je na farme viacej než dosť.

Ja mám včely ako koníčka, ale navyše príjem do rodinného rozpočtu poteší. A to z vosku ešte odlievam sviečky, aby som ho nemusel nevýhodne predávať. A hodia ako "present" ku medu Big Grin .
Re: Vlasatej....Škoda, že nejsi někde poblíž. Přibylo nám hodně členů... Například jedna kolegyně, neměla včelky. Zmínila to na vyročce a? Má včely... Dohodla se z nejbližším včelařem z naší ZO, ten jí řekl, že jak bude dělat oddělky, tak jí také nějaké uděla. Každého nového člena s radostí přivítáme! nebereme nováčka jako konkurenta, ale jako dalšího přítele. Jak nám síli stačí, tak pomůžeme jak se da. U nás to není jen o včelaření,ale stale více o spolkovém životu a přátelství. Jsme dobře sehraná parta, rádi spolu komunikujeme, jezdíme na zájezdy. Je to paráda, když člověk může zajít posedět s přáteli včelaři a poklabosit u pivka...
U nás bys měl včelky v nejbližšším možném termínu.. Chceš včelařit na míře 39x24cm? Není problém, vetšina členů naší ZO ČSV jí má. Chceš Langstroth rámkovou míru? Také není problém... sice jsme jen dva co jí v ramci naší ZO máme, ale vždy se to dá nějak udělat. Takhle by to mělo být.
Jen jednu poznámku na okraj.V knize Fenomenální včely se píše,že čím více včel je v krajině(má to samozřejmě své meze jako všechno),tím více rostlin snadněji dosáhne opylení a tím se zvyšuje mnohonásobně šance na rozmnožení těchto rostlin.Takže více včel znamená naopak více květů a nikoliv,že se bude snůšky nedostávat.Příroda nemá ve svých realizacích a výtvorech "hluchá místa".Pokud ovšem do toho nezasáhne nějakým nemotorným způsobem člověk.To je věc jiná. Smile To jsem ale odbočil od budečáků.
My to řešíme podobně. Moji synové 18 a 19 let samozřejmě včelaří se mnou. Mohu dnes po cca 3 letech říci, že na včelnice již moc nechodím, spíše věci připravuji doma. A oni? Kudy chodí, tudy "trousí". Prakticky každý rok jsme pro včelařinu získali nového člena. Jen pro zajímavost - před 3 lety jsem to naučil kamaráda se 3mi oddělky. Dnes má více než 30 včelstev a zdárně už vyučuje své 2 syny.
Nejnovější "přírůstek" do naší včelařské rodiny se jmenuje Václav, má 4 oddělky a vlastně si vše odpracoval. Na jaře s mými syny rozšiřoval, přelarvoval, tvořil oddělky, vybíral med, dokonce nám sám!!!!! přišel pomoci s vytáčením. No nepomožte mu!!!!! Dostal vše, co potřeboval, teď už se pomalu snaží sám. Starší syn začal chodit s děvčetem - už u nás bylo odvíčkovat a starosta v jejich vesničce obíhá , kam by si případně mohl umístit včely. Samozřejmě všichni tenkostěnný OPTIMAL. Mimochodem - v naší organizaci máme převážně tenkostěnné úly, jen na Optimalech je u nás zhruba 250 včelstev, jsme asi jedinou organizací na okrese, kde počet včelařů i včelstev soustavně narůstá již několik let.
Věkový průměr naší organizace tak rapidně klesá. Jsem zvědav, kdo bude příští rok další. Minimálně další 2 se již rýsují….. A proto mám pro Vás jednu radu: Mluvte o včelařině s lidmi a jak říkal můj kamarád "trousit a trousit". To se nemůže ztratit. Minimálně Vám vznikne další kamarád.
No a než se s mnoha lidmi bavit o politice... Tak to jsou ty včely mnohem zajímavější
Stran: 1 2
Referenční URL's