Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Knihy s včelařskou tématikou
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Přišla mi minulý týden a rozhodně říkám koupit - je to dobrá investice.
Možná to zapadlo, takže pro ty, kteří si knihu pořídili v poslední době:
k Novému roku jsme jako dárek připravili klikací verzi vysvětlivek ke knize Včela a úl, v níž si můžete rozkliknout i ty Langstrothovy prameny, z nichž čerpal a na něž odkazuje (Bevan, Dzierzon, Evans, Huish a d.). Většina se jich totiž dala najít na webu v digitalizované podobě, takže odkazy jsou interaktivní. Většinou jsme nalezli i přímo ta vydání, z nichž asi LLL čerpal (řada těch děl vyšla vícekrát, např. Bevan, a obsahově se jednotlivá vydání většinou díky různým úpravám liší).
Vizte též: http://www.psnv.cz/index.php?option=com_...&Itemid=68 - Wink
Jiří
Chtěl bych znovu poprosit včelaře , jestli by se mi nemohli poptat po knihach od Otakara Brennera a Sklenara Quida
Děkuji
(07.12.2014 13:53)petrmachac napsal(a): [ -> ]Nová kniha o rostlinách: V. Švamberk: Včelí pastva
Na odkaze ukázka: http://www.majabee.cz/Majabee/img/kniha.pdf

Tuto knihu doporučuji. 544 včel. významných kytek, keřů i stromů na jednom místě. Moc užitečná pro rozhodnutí, co sázet...
Íviku vypadá to moc pěkně, dík za info.
Jà zas dekuji Jirìmu Matlovi, hned v ukázce z knihy je citace o "osterovànì oddelku..." bohuzel casu nenì nazbyt a k ctenì se dostanu nejdrìv zas az v zime,proto si dovolìm otravovat s dotazy Vàs,zde.

Pred pàr dny jsem udelal dva oddelky tak, ze sem rozdelil ùl o 15ti ràmcìch napùl resp. 7/7 ,do 2 mensìch ùlù,presne na 7 ràmkù. Uzavrel cesno,zakrmil... Po vetsinu dnù bylo pekne a oba ùly se zdajì v poràdku,dokonce stavì mezi ràm a strop,snad proto ze nedostaly zàdny novy ramek ani susinu (tu nemàm a stejne by tam uz nevesla). Otàzka tedy znì, dalo by se po vylìhnutì novè matky a proletech.., provèst dalsì "oddelkovànì" a tak ze dvou mladych oddelkù udelat 4.??

Snazil sem se zalozit novè tèma,poté co jsem zde nic podob. nenasel,taky typ ùlu ktery mi byl sveren jsem tu neobjevil,ale tèmata nelze zalozit. Snad pomùze admin?
Ùl je to nàstavkovy,0bdelnìk 66.5/44/32 o 15ti ràmkàch ,na ten lze nastavovat ctverec 44/44/24,8 -10-11 ràmkù a jeste mensì obdelnìk o 7mi ràmeckàch. Mìra ràmkù je: 37/22.3 a hornì loucka 40cm

Predchozì majitel zminoval ze lze z tech 15ti udelat rovnou tri oddelky,nemàm vsak zàdnou susinu a nechtel riskovat ze vcelstvo zhyne,ted to vsak vypadà ze pro nedostatek prostoru a peknè pocasì,dostatek snùsky,se zacnou rojit. Co poradìte? Pokud je jeste jednou rozdelìm na 3ràmky+4r.s mezistenami,4+3mezisteny bez susiny,prezijì to? nebo lèpe vyckat a chytit pripadny roj?
Tohle se hlavně venku dělá.

Jak tam budeš mít nové matky, tak to krm, až tam bude dost plodu, vyndej matku s polovinou rámků - přiměřeně rozděl plod - do plemenáče a odvez na nějaký čas někam dál (2km) a původní úl doplň MS a matečníkem.

Dělají to venku prodejci oddělků. Na jaře prodají loňské jako záložní matky a pak jedou. Ale je pak lepší aby tam bylo místo na krmítko, nebo na sklenice shora.

Jednou jsem to zkoušel s 6r plemenáči 45x30 a vyšlo to celkem dobře.

V MV byl třeba článek - myslím Anna in Deutschland, cca 5 let zpět. A koukni na Fascinovaného včelaře - tam taky o tom něco bylo, z USA myslím.
Dìky KaJi!

Objevil sem dalsì ùl,tentokràt jen na 3 ràmky. Opàlil,ocistil,nadelal pàr ràmkù a dnes odebral z novèho oddelku (viz. vyse), tri ràmky s vcelkama. Pri prvnim rozdelenì (15ti ramku na 7a7) jsem pouzil bìlè plàtno a urcoval kde je matka. Zdà se ze jsem trefil,v ùlu dnes byly larvy rùznèho stàrì,matku jsem vsak nenasel,no moc jsem po nì nepàtral,jen na ràmcìch co jsem odebìral. Byl trochu problèm je bez rozperàku vùbec dostat ven a byly prilepenè az ke dnu,z nedostatku mìsta vcely stavely kde mohly.

Zavrel sem cesno sìtkou a zakrmil. Zìtra je umìstìm a otevru cesno.

Oddelek cislo 2. (7ràmkù): KaJi pìse ze màm pockat az se narodì matka. Neslo by to spìs pred narozenìm matky,proste vyhledat matecnìky a rozdelit to tak aby matecnìky byly v obou ùlech? Tak se bude mìt sanci narodit matka v obou ùlech aniz by se (v jednom) vzàjemne pozabijeli resp. prvnì narozenà zlikvidovala konkurenci... Pokud vsak budou matecnìky jen na jednom ràmku,jak jeden znich prenesu na jiny ràmek,ktery pak dàm do novèho ùlu? Proste to vyrìznu nozem a vlozìm do ràmku??

PS: predchozì majitel potvrdil ze lze udelat oddelek na tri ràmky,na nez je ùl staven,proto jsem to zkusil. Uvidìme.
Tak v 3R. ùlu to zije,sbìrà se a pyje z flasky zvrchu.

Ale pri kontrole 7R ùlu,kde nebyla po oddelenì pridàna matka, jsem mezi strùpkem a stenou (kde vekem ùlu vznikla spàra),objevil stavbu nekolika larev a zàsobu pilu,divnè bylo ze stavba nebyla z vosku ale z hlìny nebo co.. Pak sem nasel i larvy co po otevrenì spadly na dno,byli to spìs cervy,snad zavìjec? Plànoval sem premìstit vcelstvo do ùlu 10R az bude dobrè pocasì, no nakonec sem to riskl i kdyz bylo zatazeno,vyrobil si a vyzkousel rozperàk a povedlo se. Ùl 7R jsem vymetl na misku a lupou pàtral po Varroa,ale nic nenasel,jen presne ctyri cervy 1,5-2cm dlouhe,celkem aktivni lezci. Vymet i s cervama spalil a ùl opalil.

Lèciva:Perizin,Fumidil,Fendol nebo tak nejak a kyselinu mravencì jsem taky nasel,vsechno je to ale se spotrebou do sametovè revoluce,jedna lahvicka presne 11ty mesic 89 Smile
Zabil jsi neškodné vosičky. F.V.
zatim se drzi,snad to zvladnou! Mam je porad krmit? nebo s prestavkama? Nemam vubec sajn Mr. Vlcek,snad se najde resenì tak nehazme flintu do zita...
O jaké knize je řeč?
Jestli někdo neví o knihách od Brennera Otakara a od Quida Sklenara.Wink
Prosím vás , nemáte niekto knihu Medonosné včely a čarovný prášok - Mary Geisler Philips -preložila Elena Gessayová -Matica Slovenská 1935 ? Chýba mi v nej jedna strana a bol by som rád keby mi ju niekto prefotil , prípadne ponúkol celú knihu. Tá čo som zohnal je v dosť zlom stave. Ďakujem.
myslím jsem toho Q.Sklenára viděl tady
(09.07.2015 20:40)homole napsal(a): [ -> ]myslím jsem toho Q.Sklenára viděl tady

moc díky jMeduna
Neviem či je tu to niekde v tých 17tich stranách postnuté, ale tu je tiež zaujímavá knižka z roku 1919.
https://archive.org/stream/langstrothonh...7/mode/2up

M.
To je jedno (20.) z mnoha dalších vydání původního originálu z r. 1853. Ujali se toho později, ještě před smrtí autora, ale hlavně po jeho odchodu do včelařského nebe Dadantovi a kniha vycházela v dalších a dalších vydáních, která se neustále obměňovala a doplňovala, přičemž ale stále vycházela pod původním názvem, i když vlastně to často už s původním vydáním mělo pramálo společného. Popravdě: tento trend trvá dodnes.
Což osobně považuji za jasný výtraz respektu k původnímu intelktuálnímu vkladu L. L. Langstrotha. Díky moc za tento odkaz, ten jsem dosud neznal ...
Když jsme se chystali knihu přeložit, hodně jsme debatovali o tom, co vlastně vzít za základ. Obvykle se bere za zkladní to znění, které vychází ze znění t. zv. poslední autorovy "ruky", ale v tomto případě se tohle nedalo vůbec zjistit, protože tam panovala řada nejasností i u pozdějších vydání, která ještě LLL mohl ovlivňovat.
Nakonec jsme se tedy rozhodli pro první znění autorovy ruky, tedy pro text z r. 1853. To je ten pravý zdroj, tam to vše začalo ...
http://www.psnv.cz/eshop/?59,vcela-a-ul
http://www.psnv.cz/index.php?option=com_...&Itemid=68
Ačkoli jsme vědli, že se názorově i on sám dále vyvíjel a že řadu principů, tvrzení či úvah, které v 1. vydání uveřejnil, ve vydáních dalších zpochybnil, vyřadil či popřel ...
Jiří
Děkuji tímto FRuskovi ze Slovenska, při pomoci sehnat několik velmi zajímavých knih. Děkuji.
(05.05.2012 9:13)P@uLie napsal(a): [ -> ]este je kniha od Vaclava Jakše. Vcelar zacatecnik zroku 1919 ktoru mam len v podobe pdf oscanovana ,poslal by som link na nu ale uz ho neviem najst odkial som to stiahol Undecided kto by mal zaujem tak poslem, skoda ze nemam original, jaj Dodgy
po 2.sv.v. bolo okolo 30 publikaci napisanych o vcelach , tak mi este par kousku chýba.Smile

http://uloz.to/hledej?q=Vcelar+zacatecnik
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Referenční URL's