Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Knihy s včelařskou tématikou
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
V roku 1978 sa už vyrábali úle z oddelitelným dnom B, potom už nebolo nič. Čo sa vyrába dnes je na úrovni a splnuje to očakávanie pre každého, zbytočne sa zaoberať z tím čo bolo vtedy v plienkach.
Dá se to nastudovat: "Včelařská encyklopedie" (Beránek - Geisler - Lisý - Rošický - Savvin - Svoboda - Tocháček - Vítek), "Nástavkový úl z hlediska života včelstva a jeho zákonitostí" (Otakar Brenner), Včelárske zariadia a pomocky a ich svojpomocná výroba ( Michal Mačička). Zkuste také včelařskou knihovnu v Praze nebo v Brně.
Z historie se dá hodně poučit.
JK
Jestli chceš zjistit více o dříve vyráběných úlech - tak to sis dal titánský úkol.
Většinou každý včelař který přišel s novým typem - tak výrobu a použití představil ve své vlastní knize.
Další zdroj jsou dobové včelařské kalendáře /velké / Rok 1920 až 1950.Ale v kterých to bych musel hledat.
Něco je napsáno i v časopisech. Ve Včelařství / rok si nepamatuji / byla poslední stránka kde byli vyobrazeny různé druhy.
A Slováci M.Mačička.Potom ještě byla jedna kniha 1000 dál název nevím - musel bych hledat.
A po padesátém roce vyšlo něco v normách / výroba a metodika /.
Až se někdy stavíš - rozdíl mezi Pětiletkou a Lesanem ti mohu ukázat a vysvětlit. Jinak pomalu žádný. F.V.
Roman Linhart - Myslet jako včela - Převážně text, minimum obrázků. Cca 3/4 knihy řeší evoluci, genetiku včel a blanokřídlých obecně v souvislosti s chováním včely dnes (trochu mi to připomnělo Fenomenální včely). Na tento základ navazuje "Nová teorie rojení" a "Protirojový chov trubců" - tato část je super, spousta nových pohledů a informací, úplně něco jiného než jsme zvyklí čítat a všechno dává smysl. Závěrečná cca 1/4 se věnuje Termosolárnímu úlu a k obecně známým faktům přidává pár nových podrobností. Knížka určitě není určena pro většinovou včelařskou veřejnost, ale pro mne velmi příjemné překvapení. Má vyjít i druhý díl na který se těším už teď.
Jirka
pekná reklamaTongue
(04.02.2019 14:41)Ned40 napsal(a): [ -> ]Roman Linhart - Myslet jako včela - Převážně text, minimum obrázků. ...
Jirka

Souhlas, ač mám na některé věci jiný názor, tak jsou tam informace, které jsou poučné a to, že to je v poslední části propagace termosoláru mi nevadí. Takže taky doporučuji.
Jestli to někdo četl tak uzná to ,že zde je hodně věcí vytrženo z kontextu a že píše jen o tom co se mu hodí do krámu .
A druhá půlka je již jak bylo zmíněno - nic jiného to nepřipomíná jak reklamu /jedině,nic jiného ...... !!!!!/
Dokonce ani správné autory neumí uvést a podsouvá to druhým lidem. A haní to co mu nepasuje - i když je to vyzkoušené a funguje to.
Jen abych nehaněl - s některými věcmi - souhlas.
Dostal jsem ji k vánocům - ale po seznámení s ní - bych si ji sám nekoupil. F.V.
Jsem rád, že po tom, co taky na VF pan Linhart převedl jsem v NASA studoval před jeho nástupem do učitelského sboru. Nejspíš bych školu nedokončil, minimálně z přesvědčení.
[Obrázky: image.png]
Gusto klobouk dolů.Sám jsem se k ní ještě nedostal / tak nízkému datu/.
Nechceš směnit za Slovenskou včelu? F.V.
Nieje moja..vyfúkol mi ju kamoš,včelár,z nasej dediny..priniesol ju odniekal z prahy jeden známy,čo sa venuje antikvariátom..
Na svých potulkách po různých knihkupectvích jsem si povšiml ve zlevněných knihách, knihy pod názvem "Obrazový průvodce VČELAŘSTVÍ více než 400 návodných fotografií od Davida Crampa. Neodolal jsem a za 199 Kč knihu zakoupil. Je to praktická příručka pro včelaře - od pořízení včelstev přes včelařské práce v průběhu roku až po medobraní. Po prohlídce knihy mohu tuto publikaci doporučit všem začínajícím včelařům.
JK
Josef též bych doporučil.
Já za ni zaplatil kdysi plnou cenu. F.V.

Gusto ,to platí i pro něj. Jestli nechce výměnu. F.V.
Opýtam sa..nejaka fotka by bola? Kludne do mailu ...
Zadejte si do vyhledavače
https://www.levneknihy.cz/david-cramp/vcelarstvi/147804

Je to ale skutečně pro laiky, zájemce o včelaření. Získají pojem o tom, na čem se ta koza pase. Pro zkušené praktiky oboru je to hezká obrázková knížka.
JK
To byla moje první včelařská kniha, dárek od Ježíška Big Grin
Ale jako úvod pro laika, nebo pro děti je to dobrá kniha, která se pak v knihovničce neztratí, nebo lze poslat dál.
Včelárstvo na Orave -Ivan Maťuga
https://arl4.library.sk/arl-spu/sk/detai...-na-Orave/

Pekná slovensko poľská kniha. Tu som sa oi dozvedel, že prvý zmetenec urobil a popísal včelár z Tvrdošína Emil Joštiak. Až potom niekto objavil umelý roj a norske zimovanie Wink
Dobrý den všem,pokud by někdo měl na prodej knihy nebo cokoli se včelařskou tématikou nabídněte prosím , předem děkuji .Psát na mail ladahejkrlik@centrum.cz
Nedávno jsem dostal knihu Historie včel. Je to román, kde se prolíná minulost (Evropa), současnost (Amerika) a budoucnost (Čína). Zpočátku se jednotlivé příběhy moc nedotýkají, ale nakonec do sebe zapadnou. Román je hezky čtivý a ve výsledku poukazuje na to, jak se chováme nejen ke včelám, ale k přírodě obecně a jak by to mohlo dopadnou, pokud nezačneme konečně myslet na to, že tu nejme jen teď a po nás potopa.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Referenční URL's