Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Knihy s včelařskou tématikou
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
(10.10.2013 13:51)ZuzanaJ napsal(a): [ -> ]SNK v Martine to robí len s knihami vo vlastných fondoch

Ak si dobre pamätám, digitalizácia neprebieha na Slovensku, ale niekde v zahraničí. Aj na takto oficiálne digitalizované publikácie sa viaže autorský zákon. Čiže nepredpokladajme, že sa objaví niečo "čerstvé". Koho nezaujíma história včelárstva, tak sa po tom zháňať nebude.
jasné, že to nie je mainstreamová záležitosť, ide mi len o to, či existuje virtuálna včelárska knižnica, kde by sa dali uložiť, alebo je to všetko len "niekde na nete". Napr. tu je link na zdigitalizovaného Reaumura: http://books.google.sk/books?id=9iZAAAAA...&q&f=false
keby pre nič iné, už len pre tie častokrát veľmi pekné drevoryty na titulkách by to malo zmysel.
JÓGA - OMLÁDNĚTE S JÓGOU ZA 2x7 dní – André Van Lysebeth
Nesouvisí s včelařením, ale str. 181 - 195 je kapitola "Zázračná superpotravina" - pyl.
Po přečtení je jasné, že si k Soně Dubné skočím pro další sklenici :- ))
Knížku jsem v ruce neměl, ale třeba se hodí:
http://www.czechlit.cz/kalendar/krest-kn...ove-praha/
Vyšla nová knížka Včelařství obrazový průvodce máte na ní někdo nějaké reference?
Dále jsem si všimnul, že Veselého včelařství má nový přebal, tedy předpokládám, že se jedná o nějaký dotisk. Víte někdo o tom více? Je to pouhý dotisk s novým přebalem, nebo se můžeme těšit na nějaké nové kapitoly?
Může být zajímavé si ji prohlédnout. Autorův web: http://www.davidcramp.net/
to Mlha:

tu knihu jsem měl asi před týdnem v ruce. Je zajímavá a hlavně po grafické stránce velice pěkně vyvedená - obsahuje velké množství fotografií. Neměl jsem tolik času, abych v ní například něco četl. Je to spíš takové představení toho, jak se včelaří různě po světě. Dojem na mě udělala celkem pozitivní, ale nekoupil jsem jí. Včelařské literatury mám poměrně hodně a už nekupuji vše a dost si vybírám.

Nicméně bych rád v souvislosti s tímto vláknem uvedl jednu velice zajímavou skutečnost. Po skončení přednášky jsem se chvíli bavil s Jiřím Matlem a ten mi prozradil, že se chystá vydání velice zajímavé knihy. Na tu se opravdu těším. Protože nejsem součástí autorského týmu, tak mi nikterak nepřísluší, abych se zmiňoval o podrobnostech. To samozřejmě musejí udělat autoři sami. Doufám, že se tak brzy učiní a hlavně, že se knihu podaří vydat co nejdříve.
(07.11.2013 13:44)Ivan Černý napsal(a): [ -> ]Může být zajímavé si ji prohlédnout. Autorův web: http://www.davidcramp.net/

Mám objednáno, zítra bude. Jsem zvědav ...
Jiří



(14.11.2013 12:43)climax napsal(a): [ -> ]Nicméně bych rád v souvislosti s tímto vláknem uvedl jednu velice zajímavou skutečnost. Po skončení přednášky jsem se chvíli bavil s Jiřím Matlem a ten mi prozradil, že se chystá vydání velice zajímavé knihy. Na tu se opravdu těším. Protože nejsem součástí autorského týmu, tak mi nikterak nepřísluší, abych se zmiňoval o podrobnostech. To samozřejmě musejí udělat autoři sami. Doufám, že se tak brzy učiní a hlavně, že se knihu podaří vydat co nejdříve.

Tak už se mi to spojilo ... Big Grin Joj! To je poetické ... Díky, že ses ozval ...Wink
Ano, připravujeme pod křídly PSNV komentovaný překlad díla, které už mají přeložené ve všech kulturních zemích světa, jen ne u nás, totiž Langstrothovy zásadní publikace The Hive ..., a to prvního vydání z r. 1853. Řečeno s Markem Ebenem, děláme na tom, makáme na tom ... Je s tím dost práce a je to po večerech a nocích. Ale je to moc zajímavé. LLL se dovedl neuvěřitelně dívat na včely a měl pro ně úžasný cit.
Už to asi nestihneme do Vánoc, ale na jaře to dáme ...
Jiří
Zdravím vás všechny Smile Ráda bych si koupila nějakou knížku pro začátečníky, kteří nevědí téměř nic a tak bych od vás potřebovala radu Blush
Na trhu je jich hodně a každá je psaná jinak - ostatně jako v praxi u včelařů - říká se 2 včelaři, 3 názory Big Grin Každopádně ty začátečnické knihy mají mnoho společného, chybu nelze udělat. Z té spousty vypíchnu 3, které já doporučuji začátečníkům:
  1. Včelařství krok za krokem - Kaspar Bienefeld
    Skvěle zestručněný přehled o včelaření v průběhu celého roku pro začátečníky. Podle mne nejlepší knížka v této kategorii a ceně na trhu, dá se příst jedním dechem za 2 dny. Množství fotek a ilustrací skoro na každé straně.
  2. Ilustrované včelařství, Nepostradatelná rodinná příručka pro odvážné včelaře
    Skvělá knížka dělaná formou komixu, velké množství užitečných informací z praxe (rozsah překvapí až to má člověk v ruce). Včelaři často tuto knížku kupují pod prvním dojmem pro své děti, ale pak se často spíše do ní zaboří sami Big Grin
  3. Fenomenální včely - Jürgen Tautz
    Světový bestseller - především popularizační kniha podavající čtivě i s fotkama mnoho zajímavostí o včelách a včelstvech.
Výběr je docela široký a o většině těch knížek se tady v tomhle vlákně psalo. Většina včelařských prodejen na internetu má slušný výběr knížek. Tady mají u knížek i nafocenou ukázku několika stránek pro ilustraci.
Ten David Cramp, o němž se tu teď psalo, se mi teď taky dostal do rukou a určitě by byl dobrý. Krásný velký barevný fotky a přehledný. Čekám, že mi pošlou ještě objednaný Včelařův rok od Riondeta.
Jinak Weiss: Víkendový včelař, Liebig: Včelaříme jednoduše, Ilustrované včelařství, z toho, co mám doma.
Klasická je Včelařství od Veselého, odborné a na čtení ne tolik přívětivé. Řekl bych, že taková knížka ne úplně pro začátečníky.
Tak je dobré se k někomu zajít podívat: seznam
a lépe tady
Radka , skús ísť do knižnice, v dnešnej dobe už tam mávajú aj nové tituly, ak sa ti budú pozdávať potom si kúp, aspoň budeš vedieť čo sa ti páči, popr. popros nejakého blízkeho včelára, určite ti požičia ešte aj poradí
...a nebo si Radko přečti toto vlákno od začátku, je zbytečné aby ti někdo opisoval příspěvky, které byly napsány o stránku dříve. Např. o těch Fenomenálních včelách pojednává hned první příspěvek v tomto vlákně. Ale za tu čtvrt hodinku, kterou si strávila na tomto fóru se to stihnout nedalo a zeptat se je tak jednoduché...
Tak mi konečně došly Kuřákovo včeličky. A má má trudnomyslnost posledních dní je ta tam a má podzemnická udergroudová část duše se zaradovala. Útulná knížka, radost si počíst jen tak o včelách. Díky všem, kteří ji spáchali a nabídli ostatním, včetně těch, kteří tam debatují, ptají se, odpovídají, rozumují ... Big Grin Joj!
Jiří
Ještě jsem se obdaroval už do Adventu, taKže knižní hlídka:
David Cramp: Obrazový průvodce - VČELAŘSTVÍ:
nehodnotím záměrně, abych nemanipuloval, ale myslím solidní dárek pod stromeček s pěknými fotkami od bývalého letce RAF.
Jenni Fleetwood, Med, velké, ale zajímavé, na Vánoce zvláště.
Armin Spürgin Zázračné včely. Trochu o přírodním včelaření, ale za ty peníze zase až tak moc tam není, leč nechci opět manipulovat, zkuste sami.
Jiří
Tá kniha od Davida Crampa je dobrá, tá od Spuringina ma trošku sklamala.
Mě taky, Jaroslave, jen jsem to nechtěl psát tak naplno, ale proč nakonec ne ... Cramp je dost zajímavý, ale musím se do něj ještě víc mrknout. Pozítří to vše vezmu do spolku na schůzi ukázat kolegům, třeba už někdo bude mít taky zkušenost.
Jiří
(07.11.2013 13:18)Mlha napsal(a): [ -> ]Dále jsem si všimnul, že Veselého včelařství má nový přebal, tedy předpokládám, že se jedná o nějaký dotisk. Víte někdo o tom více? Je to pouhý dotisk s novým přebalem, nebo se můžeme těšit na nějaké nové kapitoly?

Když jsem se cca v létě zajímal o starší vydání, které už moc na netu nebylo, bylo mi řečeno, že na podzim bude dotisk knížky pana Veselého. Takže teď je tady. Dotisk má myslím pouze nový obal, jinak se v ničem neliší, podle rychlého prolistování v knihkupectví.
ma uz niekto tuto knihu? aka je?

http://www.martinus.sk/?uItem=156036

tu je este zopar knih o vcelarstve na troch stranach

http://www.martinus.sk/knihy/zvierata-ch...myz-vcely/
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Referenční URL's