Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dešťová voda je přirozený zdroj vody. Dokud včelalám do života nezačal kecat člověk, měli vodu pouze z přírodních zdrojů ( déšť, potok), tak není nejmenší důvod ji nepoužít k přípravě krmného roztoku.
Pokud berou rychle není rozdíl, pokud se jim ale nechce příliš odebírat tak ta dešťová určitě obsahuje víc mikroorganismů a roztok bude dřív kvasit nebo slizovatět.
JKL: máš to něčím ověřené...? Sorry, pokud se mýlím, ale počítám, že jsi to ani nezkoušel, že...?

Používám dešťovou - nejen čerstvou, ale i starší (máme malou studnu a hodně včelstev - musím ji sbírat s předstihem...). Je v IBC kontejneru, dřív bývala v sudech. Funguje to bez problémů, výhodou oproti vodě ze studny či vodovodu je její vyšší teplota - rozmíchávání jde rychleji.

Pokud včely berou pomalu, tak je problém někde jinde... Krmím zaráz 13-14 litrů roztoku a nemám důvod to měnit - prostě to funguje, nic nekvasí ani neslizovatí.
To, že dešťová voda obsahuje víc mikroorganismů než vodovodní tě ujišťuji ověřené mám. To kvašení a slizovatění je logická dedukce neboť vyšší počáteční "nakaženost" znamená rychlejší rozvoj - jako u VD. Netvrdím že to z dešťovou vodou nefunguje a ani to, že když berou pomalu není problém jinde - to jsem také nepsal. Stojím si však za tím, že když už berou z nějakého důvodu pomalu, tak u toho roztoku z dešťové vody je vyšší pravděpodobnost, že se dříve zkazí - nic víc nic míň - sorry asi si špatně pochopil obsah toho co jsem napsal.
Ber to tak, že jsem poukázal na možné riziko.
Oproti povrchové a podzemní vodě přijme dešťovka při cestě do sudu minimální množství látek (jen z ovzduší a ze střechy). Jedná se téměř o destilovanou vodu. Není tajemstvím, že dešťová voda daleko lépe přijímá látky, protože jimi není nasycená. Prokázané jsou výsledky při praní. Proto by teoreticky měla i lépe přijímat cukr.
S tím souhlasím - dobré pro lepší rozpouštění, ale nevím zda je to pozitivní nebo negativní pro včely. Ony přece taky potřebují minerály a to i v zimě.
Niekedy dávnejšie som čítal, že včela na tretí deň (po prelete) sa stáva "hotovou" včelou, ktorá k životu už nepotrebuje inšie ako len ovocný a hroznový a cukrový invert (pohonné látky) cukor na let a takisto zimovanie. Neviem či je to tak, ale ja tomu verím. Kto by nám verifikoval? Anton
Nevím, jestli se bude jednat o potvrzení - ověření, ale jedna zkušenost se nabízí. Můj bratr svého času nepotřeboval k životu, lépe řečeno k práci
nic jiného, než černou kávu s dvěma a půl kávovými lžičkami cukru na porci. Na toto palivo jako obkladač "ujel" denně deset hodin, ale i více a pro objektivní posouzení musím uvést, že vodu nepoužíval dešťovou. V přepočtu při konzumaci do deseti dávek "tmy v grnku" tak prošlo jeho zažíváním i dvacet dávek cukru, což by mu každá včela mohla závidět.
Ptám se, bez vitamínů, min. látek a žádné zdravotní potíže, zkrátka zdravý jako řípa. Tento stav "stravování" trval více jak jeden rok a jeho navá manželka tento pokus, co všechno může člověk vydržet ukončila. Škoda, určitě by tenkrát souhlasil i s dešťovkou a zkušenost mohla být dnes vertifikovaná.
Jsem sice lehce od tématu, ale ještě musím doplnit jednu skutečnost, ten cukr byl třtinový.
V prázdninovém duchu zdraví B.S.
Existuje niečo ako Epigenetika(vplyv stravy na zdravie a odolnosť) myslím že by bolo vhodné si niečo z toho si preštudovať.
Před týdnem jsem začal krmit, produkční včelstva mají odebráno 20 kg ( a pořád by brala), mladá včelstva zpočátku brala, ale nyní se zarazila na hodnotě 10-13 kg. Všechny včelstva jsou na 3NN Optimal. Ta mladá začínala jako celonástavkový oddělek, před 14 dny plně obsazovala 2NN, po medobraní jsem je rozšířil o třetí NN (medníky po medobraní), do kterých jsem vložil rámek se zavíčkovaným plodem (šplhací rámek). Sice měla nějaké zásoby v plodišti, ale připadá mi to malý odběr na zimování. Co s tím? Provést reorganizaci, nebo je záměrné ponechání prostoru pro plodující matku?
Pozoruji obdobné chování - od započetí tropů se jim moc odebírat nechce (1,5l si vezmou za 2dny) . Buď se jim to v těch dusnech špatně odvětrává (přeci jenom při tom zpracovávání a mávání křidélky zase tvoří teplo, kterého je až moc) nebo si prostě raději doletí na něco lepšího - netykavku. Komu by se taky chtělo v těch parnech makat v dusné místnosti, že?Big Grin Lepší ven, do stínu a drink u vodyCool No snad až se ochladí tak to ještě doženou.
I takto jsem si snížený odběr zdůvodňoval, u nás ve velkém kvete zlatobýl, trochu netykavka s další příkopové rostliny. Všechna včelstva mají monitorovací podložky, což jen zvyšuje teplotu v úle. Ale ve stejných podmínkách loňská včelstva odebrali 4 kg a letošní s bídou 1,5 kg.
Znížený odber sa dá zdôvodniť i znáškou,no já si myslím, že príčina môže byť aj iná.Odložence podľa mňa nezvládajú priestorovo 3 NN nadstavok nad plodiskom a preto sirup odoberajú pomaly.Možno by pomohlo ten pridávaný 3NN nadstavok podstaviť pod zvyšné dva a kŕmiť priamo do plodiska,verím tomu,že včely takto vyberú roztok dva krát rýchlejšie.
Zarazilo mě, že mladá včelstva několik dnů odebírala sirup obdobným tempem jako produkční, nyní se dost razantně přibrzdila. Do přidaného nástavku jsem vložil 1-2 rámky zavíčkovaného plodu, je možné, že matka začala do horního NN klást a tím vytvořila bariéru pro odebírání krmiva. Odpoledne kouknu, co se tam děje.
Ještě návrat k těm výpočtům roztoku pro krmení

(22.08.2011 13:31)Lukáš Bašta napsal(a): [ -> ]Mohl bych teda poprosit o tu tabulku z tohohle sem totiz jelen.

Tady jsem napsal něco pro jeleny - viz příloha. Jde o tabulku pro různé způsoby výpočtů potřebných surovin pří různých vstupních parametrech + graf závislosti hustoty roztoku na její koncentraci pro 20°C
Osobne odložence v polovici mesiaca august nerozširujem smerom hore ale dole, čo sa mi vidí celkom na pokročilí čas prirodzené.
Priamo nad plodiskom ,kde je nahustených dostatok včiel,včely obyčajne roztok spracujú z večera do rána.V konečnom dôsledku po zakrmení to vyzerá tak,že vrchný plodiskový nadstavok je len plný zásob a takmer žiadny plod.Plodovanie matiek sa presunie do nižších nadstavkov a často aj do nadstavku, ktorý som z vhodným dielom podstavil.Podľa mňa včely už majú priestor na zimovanie z veľkej časti usporiadaný,preto už teraz z rámikmi nemanipulujem,nemiešam sa im do toho a hlavne nerozširujem nahor.Priestor pre matku aj pri zásobách okolo 20kg v tomto čase, je v úle optimal pri 3NN nadstavkoch dostatočný. Výsledný efekt sa mi vidí pri obidvoch spôsoboch rovnaký,no včely majú teraz tendenciu sťahovať zásoby k plodu a nie ukladať nad hlavu do nového nadstavku,preto som prekvapený,prečo postupovať takto.
No problém znel,prečo neberú roztok,tak sa ospravedlňujem za svoj komentár.Wink
Tak jsem dnes koukal jak berou to co jsem jim včera podal a už to vyzunkly - takže se vše vrátilo do starých kolejí. Asi to bylo opravdu tím vedrem teď už opět ucítily ve vzduchu blížící se podzim.
Záleží hodně na jednotlivém včelstvu. Jak píšete taky jsem měl včelstva, které se s tím crcaly, ale taky jsem měl včelstvo do kterého jsem každý den otočil flašku po dobu 6 dní.
Nezapomeňte si nasbírat ty silničářské kamínky do sklenic na krmení oddělků jak nás učí iRP.
Včelař prohrává sezónu v zimě!!!!! prostě, co neuděláš teď, na jaře a v létě už nemáš šanci stihnout!!!!
No nevím jestli je to dobrá rada. Silnice se sypou odpadní kamennou drtí, která je porézní, takže všechen sajrajt ze silnice a z podvozku aut (sůl, azbest, oleje, rezistiny atd) se do takové drtě dostanou a zůstávají v ní. Pak přes to krm včely.... Huh
Není lepší si sehnat nějakou drcenou keramiku, třeba Ekogrit a použít ho?
Referenční URL's