Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tak už vám nic neporadím.
jílový keramzit.
keramzit při otočení sklenice dnem vzhůru určitě neklesne k víčku ... Sad, JL
to más pravdu, ten plave
(06.02.2013 9:56)Kohout napsal(a): [ -> ]Nezapomeňte si nasbírat ty silničářské kamínky do sklenic na krmení oddělků jak nás učí iRP.

Připouštím, že minulé příspěvky (mohou, ale pouze ryze teoreticky!!!!) mít i kousek pravdy.
Ovšem - ty jmenované látky jsou většinou nerozpustné ve vodě, tedy je otázka škodlivosti. Pokud jsou rozpustné ve vodě - není co řešit, vypráním se odplaví. Pokud by se někdo i přesto bál, pak existuje několik řešení:
  1. Nasbírat tuto drť na méně frekventovaných komunikacích, tedy měné zatížené.
  2. Zkusit tento materiálu vyžebrat přímo v kamenolomu.
  3. Při troše štěstí se Vám může podařit odchytit přímo ten sypač, nebo zabrousit na skládku některé betonárny či správy silnic. Dalším řešením je jejich pořízení přímo ze skládek bezprostředně po jejich navezení, tady "nekontaminované".
  4. Sehnat jiný vhodný cenově dostupný materíál, např. skleněné kuličky. Pozor ale na to, že při převracení Vám mohou sklenici při doplňování rozbít.
  5. Důkladně vyprat ve (např. v teplé) vodě, případně použít nějaký saponát (ale tady vzniká daleko vyšší riziko).
  6. Sehnat hrubozrnný cukr - cena o cca 3 - 5,- Kč vyšší než standartní ze supermarketu
  7. Zapomenout na způsob krmení či podněcování tímto způsobem a použít (či vymyslet) nějaký jiný způsob.
Pokud zvolíte způsob 7), prosím abyste se s tím na fóru VF pochlubili a pomohli zejména začátečníků při jejich nelehkém rozhodování.
iRP
(06.02.2013 16:24)Debora napsal(a): [ -> ]jílový keramzit.

omlouvám se, nepochopila jsem ten smysl krmení Smile
(06.02.2013 10:32)Vlasatej napsal(a): [ -> ]No nevím jestli je to dobrá rada. Silnice se sypou odpadní kamennou drtí, která je porézní, takže všechen sajrajt ze silnice a z podvozku aut (sůl, azbest, oleje, rezistiny atd) se do takové drtě dostanou a zůstávají v ní. Pak přes to krm včely.... Huh
Není lepší si sehnat nějakou drcenou keramiku, třeba Ekogrit a použít ho?

Zřejmě to dobrá rada není když jsem dostal červené "puntíky" Big Grin Já zas nevěřím tomu, že sajrajt ze silnice do sebe vcucne těch pár kamínků všechen Wink.
Na svou obhajobu uvádím že bydlím v takové díře, že než jsem dnes v 7:40 odjel do práce, byly ve sněhu vyjeté koleje asi od tří aut. Když jsem se sem stěhoval, říkali sousedi že tu projede 6 aut denně. Ty samé kamínky co mi sypou cestáři před barák si můžu nabrat ve vedlejší vesnici z kontejnerů na posyp, ale nevidím v nich rozdíl.
stačí si dojít do zootery kde prodávají potřeby pro akvaria a tam se prodává balený štěrk.a proč vubec dávat do sklenice na krmení přes prosakovací víčko štěrk?
K Rosťovu příspěvku bych dodal ještě jeden bod:

8. Koupit.

Byť se to zdá divné, i tímto způsobem lze pořizovat vybavení pro potřeby včelaření. Je to podobné, jako s vaším medem - také jste jistě raději, když si jej vaši zákazníci kupují než když si "odchytí ten sypač" nebo "zabrousí na skládku" nebo si "naberou ve vedlejší vesnici z kontejnerů" (cit. Kohout)
Huh


K bodu 7:

Kalovkou nebo míchadlem rozmíchat cukr v sudu apod., na poodhrnutou fólii položit lavorek, nalít, dát plovák, zakrýt jedním prázdným NN a víkem. Doplnit dolitím po 14 dnech (ručně nebo čerpadlem). Odstranit při podzimním ošetření proti v.d.

Materiál plováku záleží na "náboženském přesvědčení" či možnostech včelaře - od slámy přes větvě a korkové špunty až po odřezky latěk a bublinkovou fólii.

Nic se neucpává, není třeba hrubozrnný cukr, skladuje se ve štosu, volné nástavky jsou třeba po oddělcích, lavory nejsou křehké a většinou je umyjí včely.
Já jsem koupil mramorovou drť na záhony (nebo na hroby) a křemennou drť do akvária v Hornbachu, obojí je zcela bez problémů, stačí jen pár kamínků a neucpává se to. Každé balení asi za 20-30 Kč. Je pravda, že jsem krmil jen oddělky, ale bylo to bez problémů. Dával jsem tam límce z odříznutých krabic na DVD, abych viděl, jestli je zájem (a vůbec, je to pěkný pohled), ale letos už budu asi dávat hlavně mřížky a sledovat jen ubývání roztoku, pro koukání nechám jen pár límců tam, kde to nebude ubývat.
Pokud jsem tam dal tolik, aby to bylo na plochu celého víčka, tak se nikdy nic neucpalo, i když jsem krmil cukrem z Globusu a Kauflandu. U toho mramoru jsem měl obavy, protože se z něj sypala bílá moučka, ale bylo to taky v pohodě. Jen když to zůstane dlouho vlhké, tak zplesniví (nebo jen zřasuje), ale to se dá vyprat nebo vyvařit, s ohledem na láci možná bude jednodušší koupit další pytlík. Možná si té plísně všímám proto, že jsou ty kamínky bílé, na černých nebo flekatých ze silnice by to vidět nebylo, stejně jako na keramzitu v Jakubovských krmítkách, která jsem taky zkoušel, ale nějak se mi nedařilo, nemohl jsem holky dostat po vybrání krmítek ven. Tedy asi by to šlo jen v případě, že by to krmítko bylo v neprůhledném nástavku, ale já rád na všechno koukám, a tak mám skoro všudě nějaký ten průzor, to láká včely do krmítka a nechce se jim zpět, i když roztok dojde. V dolévání to nevadí, jen si myslím, že ty řasy či plíseň tam jsou taky, jen nejsou vidět.
Myslím, že to bylo jednodušší a přehlednější, než vybírat někde u cesty kdovíco, víc jak dvě třetiny obou balení mi ještě zůstaly.
Kohoute, Rosťo, puntíky - nepuntíky, asi jsem svůj příspěvek špatně formuloval. Tady přece nejde o nás, ale o včely.
Takže to zformuluju jinak:
Rada je zajímavá a přínosná, jen já místo kamínků od silnice které mohou být kontaminovány ropnými látkami a těžkými kovy z provozovaných vozidel, raději použiju buď keramické kuličky nebo drcený mramor.

Jestli je ten sajrajt ze silnice ve vodě rozpustnej to nevím, ale zdravotní prospěšnosti kamenné drti kontaminované vyjetým olejem se snad přít nemusíme. Big Grin


(06.02.2013 21:38)Kohout napsal(a): [ -> ]Zřejmě to dobrá rada není když jsem dostal červené "puntíky" Big Grin Já zas nevěřím tomu, že sajrajt ze silnice do sebe vcucne těch pár kamínků všechen Wink.
Na svou obhajobu uvádím že bydlím v takové díře, že než jsem dnes v 7:40 odjel do práce, byly ve sněhu vyjeté koleje asi od tří aut. Když jsem se sem stěhoval, říkali sousedi že tu projede 6 aut denně. Ty samé kamínky co mi sypou cestáři před barák si můžu nabrat ve vedlejší vesnici z kontejnerů na posyp, ale nevidím v nich rozdíl.
Ono jde spis o to, ze tento rozmer sterku je akuratni. Kdyz jse pouzil mensi ci vetsi, tak to stalo za kopr. Asi je ale lepsi nabrat si ho z hromad v TS a nebo z tech beden.
Tuna stoji asi 800,- , tak kdyz si to pujdete koupit, tak do kyblu je to tak za 10,-Kc Smile. Nicmene, kdyz jsem ho testoval, tak jsem ho nabral u silnice, proplachl horkou vodou a svete div se - take se to nep.....o Smile
Jinak, ja ho davam do malejch sklenic oddelkum. To je pratele dost mazana, rychla a levna metoda.
Ostatni vcelstva dostavaji vanicku 11L, folie a je to.
(06.02.2013 21:54)jdjd napsal(a): [ -> ]Kalovkou nebo míchadlem rozmíchat cukr v sudu apod., na poodhrnutou fólii položit lavorek, nalít, dát plovák, zakrýt jedním prázdným NN a víkem. Doplnit dolitím po 14 dnech (ručně nebo čerpadlem). Odstranit při podzimním ošetření proti v.d.

Materiál plováku záleží na "náboženském přesvědčení" či možnostech včelaře - od slámy přes větvě a korkové špunty až po odřezky latěk a bublinkovou fólii.

Nic se neucpává, není třeba hrubozrnný cukr, skladuje se ve štosu, volné nástavky jsou třeba po oddělcích, lavory nejsou křehké a většinou je umyjí včely.

Aha. Ty zřejmě nevíš (nečetl jsi) že použití kamínků ve sklenicích iRP radí pro krmení oddělků z 720ml skenic. Těch "silničářských" právě proto že má vyzkoušenou jejich velikost aby se nic neucpávalo a nebyl třeba hrubozrnný cukr.
U tebou doporučovaného způsobu krmení včelstev je mému náboženskému přesvědčení nejbližší sláma. Bohužel nejbližší zemědělec prodává pouze ta obrovská kola (na vozejku ho neuvezu a na tom aby mi jich několik za úplatu přivezl traktorem jsem se s ním nedokázal dohodnout) používám keramzit.
Před časem mi můj beskydský kamarád doporučil říční písek pro krmení v lahvích. Převařený, samozřejmě. Ano, fungovalo to bez problémů. Ale stejně jsem to opustil a krmím jinak. Oddělky v plemenáčích těstem či rámkovými krmítky, včelstva stropními či Jakubovskými, plovákem je keramit či korek (zdroje jsou Big Grin) a dál to už neřeším ...
Jiří
Pro oddělky se mi jako nejpraktičtější osvědčilo rámkové krmítko. U langů plastové, pro ostatní sololitové s dřevěným rámem. Paradoxně jednorámkové se mi osvědčilo víc, dvourámkové má ale také svoje výhody. Místo plováku "žebřík".
Ve stavu materiálové a časové nouze pak staré facety s provrtanými víčky, ale to jen když se nedostává RK. Praktičnost tam dost upadá (prostorově náročné, horší manipulace, doplňování, čistota sklenic).
Ať tak či onak - do krmítek zase hotový roztok. Vrtačka jej udělá během chvilky sama a jen se to dolévá. Variantou jsou inverty, ale tady nemám dost zkušeností. A je taky trochu o ceně...
Přátelé, jsem velmi rád že se tato diskuse rozvinula.
Myslím, že tu ale směšujeme 2 stavy :
1. doplňování zásob u kmenových včelstev nebo velmi silných oddělků (snad už téměř "hotových")
2. oddělků, které jsou na nějakých 3 - rámcích.
Dále je to způsob krmení, kdy já téměř v 80 % krmení i kmenových včelstev používám právě prosakovací způsob.
A proto se v dalším věnuji pouze tomuto způsobu.
Jsem si plně vědom že existují způsoby doplňování zásob "kýblem" něbo nějakou vaničkou shora, rámková krmítka atd. atd. to je ale celkem jiné téma a úplně jiná problematika.

Obecný problém prosakovacích víček lhostejno, zda plechových či plastových je v tom, že podávat tudy hotový roztok je někdy nemožné. Stačí mít na stanovišti řekněme 10 - 15 oddělků (a já tímto způsobem mnohdy celé nové stanoviště zakládám, loni 2), pak tam mám i více než 40 oddělků. Tedy cca 100 - 120 skleniček a víček!!!!!
Pak stačí, aby jedno jediné víčko z jakéhokoli důvodu (netěsnost,naklopení....) roztok propustilo, včely vyteklý roztok nestačí odebírat a je tam loupež jako vyšitá. Samozřejmě s docela vysokými počty úplně zbytečných ztrát. Zatímco pokud použiji tento způsob cukru s kamínky, nestalo se mi, že by jediné víčko kdy prosakovalo. Anebo to potenciální průsak podstatně zpomalilo a včely to stačili uklízet a tedy k žádnému problému NIKDY!!!!! za cca 8 let nedošlo!!!!!!
Což o podávání zásob roztokem v prosakovacím víčku říci nemohu ani omylem.
Pokud by byl k dispozici hrubozrnný krystal, kamínky potřeba nejsou. Takovýto cukr působí jako drenáž už sám o sobě. Ale protože tento cukr nemám, musím si nějak poradit. Tedy pro mne kamínky.
Nikdy jsem za těch 8 - 10 let u stovek sklenic, doslova kýblů vypraných kamínků a tun odebraného cukru žádný byť náznak jakékoli kontaminace nezaznamenal. Tím ovšem netvrdím, že toto riziko neexistuje. Osobně ho ale nikterak neřeším a do budoucna asi ani řešit nebudu.
Je jen na Vás, jak k tomu přistoupíte Vy. Mě to funguje, mnohým z Vás taky. No a ostatní to buď pochopí, nebo zavrhnou. O tom je nejen včelařský život jako takový.
iRP
A ja jeste doplnim, ze pro zacatecnika bez penez je to jeste bonusova metoda.
  1. nic to nestoji
  2. do vicek udelam hrebikem dirky za mzik
  3. flasek je doma plnej sklep
  4. a to nejdulezitejsi - ty loupeze. Novacek to ani nepozna (coz jsem zazil) a pruser je na svete. Chudaci devcata. Kdyz jim tim jednim nastavkem protekla cela flaska behem 10 minut....pod ulem vos jak prase, na ulu vcel jak dve prasata, v ruzku ulu se krci malej chomac... Ne, dekuji, nikdy vice. Jeste ted si pamatuju, jak jsem to poleval vodou a pak prendaval na nove dno a novej nastavekSmile
Takze, me to funguje bezvadne. A to jsem daval i ramkove krmitko. Nic moc. A testo? Hezke, ale, musim jim dat i vodu, takze zas nic moc. Tohle me prijde proste lepsi - pro oddelky tedy.
Kto by mal záujem si pripraviť krmivo pre včely PROFON-T a upiecť si proteínové palacinky, môže si to načítať tu: http://ovcsvpardubice.blog.cz/0804/profon-t.
Na výrobu sa používa proteín získaný s trúdieho plodu, v čase jeho nadbytku vo včelstvách, respektíve napiecť palacinky, či povzbudzujúci nápoj. Trúdí výťažok sa dá dlhodobo skladovať v mrazničke pri -18°C. Ja som získaval proteín ručným lisovaním cez vhodnú utierku, ale ide to výborne aj v odstredivke.
Pán Turčáni načrtol ďalšiu možnosť v boji proti VD, preorientovať ľudí ku konzumácii včelieho plodu a je po varroáze,inak včelí plod že vraj najlepšie chutí vypražený.
..surové jedávam bežne,vysmážané chcem skúsiť na jar..raz som cirkulárom pripiekol larvu nejakého chrobáka v dreve a krásne sa to rozvonalo,ako pražené mandle..teraz su to lahodky,dúfam že sa nedožijem toho,keď to bude z núdze cnosť..Confused sorry za odbočenie..
Referenční URL's