Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Napíši to takto.
Očekáváš ode mne, abych to já vyzkoušel, napsal, jak to funguje, kolik to má mít dírek jakého průměru kde umístěných......
Já jsem se naučil najít podnět, myšlenku námět, postřeh a zapojit vlastní mozkové buňky. Tady absolutně nikomu nikdo nebrání, aby pochopil princip a pak na několika - třeba i vyřazených kbelících různé konstruce tenhle námět vyzkoušel. Nic horšího, než několik zmařených kýblů ho nemůže čekat.
Ale bude mít neocenitelnou zkušenost. Totiž z vlastního vývoje. Pak ho budou začnou napadat i jiné věci. Já vím, že to funguje. Totiž např. napaječky pro drůbež se prodávají za naprosto nekřesťanskou cenu a jsou na úplně stejném principu.
Nalij do toho vodu a uvidíš sám.

Je to jako ten příběh.
Dáš - li chudému člověku rybu - nají se jednou. Dáš -li mu prut a naučíš ho ty ryby chytat - nikdy nebude mít hlad.
iRP
Ok, napíši to jinak.
Neočekávám od tebe nic. Já si to vyzkouším sám jen jsem chtěl vědět jestli jsi to zkoušel u sebe. Půjdu svojí cestou i když jsem chtěl vědět jestli to doopravdy funguje.
Já krmím invertem tím způsobem, že kbelík položím na horní loučky a do něj nasypu keramzit. Pokud chci, aby jej včely odebíraly pomaleji, nasypu ho tam trošku víc. Problémy s vytékáním invertu jsem měl i ve skleněné lahvi s prosakovacím víčkem při krmení oddělků (při krmení cukerným roztokem neprotékalo), proto i oddělky, pokud je přikrmuji invertem, přikrmuji z kbelíku a naleji třeba jen 1 kg invertu a zasypu keramzitem.
(04.08.2013 21:11)Jose68 napsal(a): [ -> ]u jednoho včelstva invert vytíkal podmetem ven z úlu! Surprised
Nevím kde je chyba? Velké dírky, nebo spíš velke teplo, díky čemuž je krmení řídké?

Pri kŕmení cez dierky musia byť všetky dierky v jednej vodorovnej rovine, aby bol nad každou dierkou rovnaký stĺpec kvapaliny, a tým aj rovnaký hydrostatický tlak, takže kvapalina nevytečie. Ak sú dierky našikmo, tlakové pomery sú nevyrovnané, cez vyššie položené dierky sa nasáva vzduch a kvapalina vyteká cez nižšie položené dierky.

Nestojí náhodou ten vytečený úľ nakrivo? Alebo nebolo len vedierko položené nakrivo napr. podložením na jednej strane?
To by se mohlo stát až při konci krmení....Normálně je nad hladinou kapaliny"podtlat", který nepřipustí vytékání.....
To s tím kyblíkem a vykapávání do rantílku vyzkouším, to se mi líbí Wink Nejdřív to ale dám do koupelny na zem a vyzkouším pár dní jak to drží plný obsah. Uvidíme Smile
(05.08.2013 12:01)Š.J. napsal(a): [ -> ]Pri kŕmení cez dierky musia byť všetky dierky v jednej vodorovnej rovine,...
Skôr by som nedával dierky po celom obvode, ale iba na malom úseku a tieto by potom aj pri krivom podklade mali byť v najnižšom bode. Výšku hladiny udáva najvyššie umiestnená dierka. Treba si to vyskúšať.

Menšie dierky do plastu (kýblika) možno robiť elektrickou pájkou, ak nemáte poruke malú vŕtačku s tenkým vrtákom.
re Š.J.:
No, evidentně zkřiva nestojí, ale že bych to měřul vodováhou, tak to ne.

re Radim Kubíček: ...a do něj nasypu keramzit...
Co to prosím je? Neznám to...

A to vytékání do rantlu se mi taky líbí. Za cca 4 dny začnu krmit doma, hned to vyzkouším.
Jose68: Zajdi do Hornbachu a zeptej se, když nevíš, co je keramzit Smile Nebo se zeptej pana Googla, on ti určitě správně odpoví a určitě i nějaký ten obrázek vyhledá...

iRP: Ten kübel s těmi dírkami do boku je moc šikovná věc, to tedy opravdu "valím" oči a smekám před takovým výborným nápadem. Používáte to i jako napajedlo?

Já mám jinou otázku do pléna: Kolik 3l láhví mohu dát najednou do včelstva, aby to odebraly včely v nějaké rozumné době? Truhláři mi udělají desky na 4 láhve, protože se mi do nástavku krásně vejdou, ale nebude to moc najednou? Mám je nejdřív zvykat na jednu láhev, potom vždy přidat další? A je správná moje domněnka, že láhve s cukerným roztokem by měly být prázdné maximálně za 48h? Počítám s dávkou 2kg cukru a dolít teplou vodou na celý objem (3,15l).
(05.08.2013 8:39)Radim Kubíček napsal(a): [ -> ]Já krmím invertem tím způsobem, že kbelík položím na horní loučky a do něj nasypu keramzit. Pokud chci, aby jej včely odebíraly pomaleji, nasypu ho tam trošku víc. Problémy s vytékáním invertu jsem měl i ve skleněné lahvi s prosakovacím víčkem při krmení oddělků (při krmení cukerným roztokem neprotékalo), proto i oddělky, pokud je přikrmuji invertem, přikrmuji z kbelíku a naleji třeba jen 1 kg invertu a zasypu keramzitem.

Jsem dojíždějící včelař, takže krmení kbelíkem mne láká. Jaké množství dáváš na jednu dávku? Máš nějaké záporné zkušenosti?
Díky
jsou to vypálené jílové porovité "válečky", používají se většinou do květináčů s umělýma kvítkama .
Jardo záporné zkušenosti nemám, i kdybych se vrátil ke krmení cukrem tak bych krmil z kbelíků. Loni jsem dal naráz celý 15 kg kbelík, včely odebraly asi za 10 dní. Letos jsem jim dal 3 kg po vytočení, předevčírem 5kg a 20.8., jak se vrátím z dovolené jim dám kolem 12 kg invertu. Množství neber jako návod, záleží kolik medu jim zůstalo, jak jsou silná včelstva apod. Já včely krmím nahotovo mezi 15 až 25 srpnem, někomu to přijde moc brzo, někomu tak akorát.
(05.08.2013 13:56)Doktor napsal(a): [ -> ]A je správná moje domněnka, že láhve s cukerným roztokem by měly být prázdné maximálně za 48h? Počítám s dávkou 2kg cukru a dolít teplou vodou na celý objem (3,15l).

Začátkem srpna vezmou 3/ 4lt.láhve za 24-48 hod. Roztok 3:2. Dle síly včelstva.
Koncem srpna 1láhev za 24hod.
V půlce září láhev za 24-36hod.
Dělat desky na 4lahve je kontraproduktivní. Sice by to šlo, ale kvůli slizovatění, bys musel dávat poloviční a třetinové náplně, aby to dokázaly spotřebovat včas.
Proč chceš krmit na zimu roztokem, tak zhruba 1:1?
.
Zdeňku, děkuju za pomoc.
Mám ve 3 nástavcích vše plně obsednuté a ve včelstvu i odělku je teď 1 nástavek plný zavíčkovaného plodu., tak si říkám, že včel na práci je tam dost.
Roztok není asi úplně 1:1, ale jak jsem se zde dočetl, tak někdo krmí tak, někdo onak a všem to funguje. Chci vyzkoušet trochu řidší roztok, aby nemusely tolik létat pro vodu.
Teď jak jsem vytáčel, tak jsem vracel 6 rámků plných vody a druhý den po ní nebylo ani památky, takže s případným odpařováním asi problém nebude...
Přátelé, na krmení používám průhledný 5l kyblík od zavináčů co mají v obchodech.
Vyvrtal jsem 65 direk 2mm. Dírky jsem vyvrtal od středu 15mm od sebe do kruhu
95mm. Do kyblíku se vejde 4kg cukru a 2,6l vody. Kyblík otočím na sololitovou podložku. V ní mám vyvrtanou diru 100mm. To víko na kyblíku má na kraji přečnívající 6mm falc. Takže je nadzvedlé a včelky můžou pod ním v pohodě odebírat krmení. Kyblík je tvrdý nedá se deformovat. Ještě se mi nestalo, že by vytekl. Tuto dávku včelky odeberou z 24hod.
(05.08.2013 14:55)Doktor napsal(a): [ -> ]Zdeňku, děkuju za pomoc.
... Roztok není asi úplně 1:1, ale jak jsem se zde dočetl, tak někdo krmí tak, někdo onak a všem to funguje. Chci vyzkoušet trochu řidší roztok, aby nemusely tolik létat pro vodu.

Na podněcovací krmení dobré, ale na zimní krmení bych opravdu, ale opravdu Big Grin volil poměr 3:2. Pokorně bych se držel staré a ověřené praxe, jakkoli novotařím rád Wink. "Vodní" režim bych nechal na včelách samotných ... Práci mají s létáním i s odpařováním ...
To jen za sebe ...Angel
Jiří
Dnes budu poprvé dávat Apismix, mám doporučeno to tam normálně postavit s jakýmkoli plovákem, shovat do nástavku. Teď jsem krmila cukrem v obyčejných úschovných miskách do ledničky s vloženou slámou a fungovalo to. Pod víkem mám folii, tak to je dobře vidět. Tak zítra dám vědět, jak to jde.
Bylo zde napsáno hodně názorů na to, kolik krmit na zimu. Dalo by se to nějak zobecnit? Například říct, že včely by měly jít do zimy např. s 12 kg zásob na každý nástavek 39x24, který obsedají? Od tohoto množství by se odečetly medné zásoby co mají a v cukru doplnil zbytek.
... např. téma: Krmítka a krmení příspěvek 334 od Pepy Křapky
K otázkám na max. množství najdnou podané.

Počet sklenic - protože mi krmení neba, tak když jsem zjitil kdysi dávno že do Langa se jich vjde 6, tak jsem to samozřejmě zkusil. I když bylo všem jasné, že to nejde, že je to moc najednou. V jedné české knižce se dokonce varovávalo i před jednou sklenicí 3,5l.

V případě cukerného roztoku jsem odzkoušel maximum kontejneru se slámou - asi 16litrů. V tuto dobu naprosto bez problémů, pokud je dost nástavků.

A v případě invertů si myslím, že neexistuje horní limit kromě místa v úle - je to skoro hotové, včely odpařují jen polovinu vody a neštěpí to. Takže se na tom asi nedřou a vzali mi cvičně taky plný kontejner.
Tak dávám vědět, jak jsem včera slíbila o krmení Apismixu přímo z kyblíku. Teď ponesu kůži na na trh, neboť jsem včelařské embryo, ale chybami se člověk učí. Ten kyblík snese hotové včelstvo a já mám zatím jen oddělky. Zatím jsem krmila 3 dny v menších dávkách, ale i to bylo hodně. Holky si ještě nosí z jetele a jiných zahradních rostlin a tak se mi stalo, že matička nemá kam klást.Surprised Mezistěnky tedy staví super rychlostí. Dala jsem 10 před 4 dny, a na 8 z toho pilně pracují 2 už mají takřka hotové. No už aby to bylo, protože vytřepat to z toho nejde, kvůli plodu. Chudinky si nadstavují buňky, no v mých očích hrůza. Tak snad mě neukamenujete, ale jak se to dá odhadnout, když si přivezete včelstvíčka a všude se dozvídáte, že KRMIT a KRMIT! A těm holkám to tak chutnaloTongue Tak snad si z toho někdo vezme ponaučení a já teď do neděle nekrmím.
Referenční URL's