Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
HMF vzniká len pri preváraní cukru, nie pri zalievaní cukru vriacou vodou.
Kdo používá úlové váhy, může zjišťovat i množství zásob, které mají včely na zimu. Od celkové hmotnosti úlu by se odečetly hmotnosti:
- dna, nástavků, víka, souší s rámky (to jsou známé údaje) a dále hmotnosti:
- včel, plodu a pylu.
Používá někdo tento způsob? Jak odhadujete hmotnost včel, plodu a pylu?
Uvažoval jsem o tomto způsobu, ale nakonec jsem od toho upustil. Moje váha by asi nepřežila zimu a neměl jsem chuť na podzim tahat na pupku nástavky plné zásob, abych odstranil váhu.
Mám takový menší dotaz. Je i při jarním/letním podněcováním nejúčinější krmení řepným cukrem 1:1,3:2 . Nebo je vhodnější včelkám v tomto období nabídnout něco rychlejšího. Jde mi o to, že teď na podzim bych si mohl připravit větší množství jablečného sirupu, abych, až si přivezu příští rok oddělky, mohl přikrmovat touto směsí v níž budou zastoupeny i jednoduší cukry (glukosa, fruktosa). Pokud je to od základu nesmysl jen do mě. Big Grin
(16.08.2013 11:31)Boris napsal(a): [ -> ]Kdo používá úlové váhy, může zjišťovat i množství zásob, které mají včely na zimu. Od celkové hmotnosti úlu by se odečetly hmotnosti:
- dna, nástavků, víka, souší s rámky (to jsou známé údaje) a dále hmotnosti:
- včel, plodu a pylu.
Používá někdo tento způsob? Jak odhadujete hmotnost včel, plodu a pylu?

Podělím se o vlastní zkušenost. Není to však dogma.
Hmotnost včel, plodu a pylu je možno odhadnout podle zkušeností tzv "kvalifikovaným odhadem". Záleží však na metodice chovu, typu toho kterého úlu a síle včelstev. Zkušenost mne poučila, že obsedá li včelstvo v době před zakrmením (polovina srpna) ještě 4 - 5 nízkých nástavků, je ve včelstvu cca 4 kg včel a plodu. Z celkového odváženého množství zásob bývá uloženo cca 10 - 15% pylu. To však neplatí vždy, zvláště za chybějící pylové snůšky. Někdy je ve včelstvu naopak převážně jen pyl a minimum glycidových zásob.

Zkrátka, můj úl se suchým dílem a závěsem váhy, váží 36 kg. Přičtu cca 4 kg hmotnosti včel a mám odhadovanou hmotnost ("suchého") úlu bez zásob 40 kg. Vše nad 40 kg jsou zásoby. Pokud tedy před počátkem krmení navážím u včelstva 67 kg, tuším, že včelstvo má asi 3 kg pylu a 24 kg glicidových zásob a že tedy krmit nemusím. Přesto však ještě před vážením provádím zběžnou prohlídku na množství a rozložení vlastních zásob ve včelstvu - úlu. Jde o to, aby včelstvo do zimy nešlo sice s dostatečnými zásobami, avšak pod zimním hroznem. V případě potřeby by v zimě nebo předjaří na tyto nemuselo za nepříznivých teplot dosáhnout. Pokud musím v ojedinělých případech provést úpravu zimního sezení, nebo v horním nástavku mám na jednom či dvou nástavcích plod, pokrmím z "povinnosti" jednou dávkou tj. cca 2,5 kg cukru. Podotýkám, že nestačí zvážit jedno "průměrné" včelstvo a podle této šablony postupovat u všech včelstev. Každé včelstvo je jedinečné a proto musím postupovat individuálně. Odvážením jednotlivých včelstev zjistím, kolik kterému včelstvu musím dodat zásob v cukru. Před ukončením krmení provedu ještě kontrolní převážení.

Ideální je, pokud příroda a zemědělci dají a je možno vytvořit mednou komoru. Pak cukr nepotřebujeme. To letos bohužel, ani příroda, ani zemědělci nedali. Tak budu u některých včelstev dokrmovat. Nebude to však nijak dramatické.
JK
Další zkušenost s Keramzitem (viz Příspěvek: #263):

Většina včelstev spořádaně odebírá a vše je OK.
U několika se stalo to, že se i přes keramzit začaly topit (asi je jich nahrnulo moc a keramzit je neunesl). Jak se plácaly v krmení, nedokázaly vylézt po kýblu nahoru. Tady jsem jim musel přidělat žebříčky - kousky dřeva po kterých by mohly vylézt z kýble ven. Pak už to bylo OK.
Zdravíma, udělal jsem si plechova krmitka dvouramkova a topily se mi na keramzitu také. Čím slabší vcelstvo, tím více utopenych včel. A po plechu špatně vylezaly. U plastových rovněž. Po zdrsneni plastu smirkem to bylo lepší. U kovových zdrsneni nepomohlo, tak jsem to natrel valeckem rozehratym voskem a běhají po tom jak Zatopek. A to utapeni je viditelné menší. Přesto jsem se vrátil k 4litrovkam a prosakovacim vickum.
(16.08.2013 10:10)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]HMF vzniká len pri preváraní cukru, nie pri zalievaní cukru vriacou vodou.

K tomuhle bych se rád vrátil. Nechá se někde dočíst v nějaké odborné práci, že HMF vzniká převářením cukru? Zdá se mi to jako nesmysl. Někde jsem četl, že HMF vzniká při ohřevu medu, při kterém začnou kyseliny přítomné v medu reagovat s cukry......Tak kde by se v cukru vzaly kyseliny, který by mohly reagovat?
http://crzp.uniag.sk/Prace/2011/K/954218...BFC60E.pdf

Tu by malo byť niečo o HMF, len je to trochu rozsiahle.
Já, když jsem začínal, tak jsem se bál, že se mi cukr nerozpustí. Tak jsem všechno vařil v konvici. Uf, uf, uf když si na to vzpomenu. Přezimovaly mě vždy všechny včelstva. Dnes napouštím pouze teplou vodu a všechno se krásně rozpustí Big Grin
Běžně používám stropní krmítka, navržená přímo pro moji úlovou sestavu. Krmení přímo komfortní, bez kontaktu se včelami, kbelíkem jen doplním sirup, prostě luxus. Na několik včelstev mi truhlář nestihl krmítka vyrobit, tak jsem použil 4 litrové lahve. Hrůza, oddělat krycí nástavek, sejmout sklenici z krmného víka, vyhrne se armáda včel, omést je, vložit novou sklenici .... Málokdy se povede sklenici nasadit tak, aby se nějaká včela nepřimáčkla, když mají náladu, jsou nepříjemné, sklenice se špatně drží a klouže, takže mám zaměstnané obě ruce a ometat není čím. Toto už znovu nechci absolvovat, na příští sezonu musím mít dostatek krmítek. Takže závěr zní: už nikdy krmit přes sklenice, raděj kulku do palice ...Tongue
Také pomalu přecházím od 4litrových sklenic na stropní krmítka. Krmení je rychlejší, pohodlnější, bez potřeby dalšího nástavku a bez kontaktu se včelami. Takže samá pozitivaSmile
Krmení se 4litrovými sklenicemi jsem se ale snažil trochu vyladit a vyloučit kontakt se včelami. Dělal jsem to tak, že jsem použil stropní fólii nastříhanou na cca 20 x 20 cm a touto fólií jsem vždy v případě potřeby oddělil sklenici od krmicí desky. Takže než jsem sundal prázdnou sklenici, podsunul jsem fólii, pak sklenici vyměnil a nakonec zase fólii vysunul. Všechny včelky zůstaly pěkně v úlu.
(19.08.2013 5:41)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Běžně používám stropní krmítka, navržená přímo pro moji úlovou sestavu. Krmení přímo komfortní, bez kontaktu se včelami, kbelíkem jen doplním sirup, prostě luxus. Na několik včelstev mi truhlář nestihl krmítka vyrobit, tak jsem použil 4 litrové lahve. Hrůza, oddělat krycí nástavek, sejmout sklenici z krmného víka, vyhrne se armáda včel, omést je, vložit novou sklenici .... Málokdy se povede sklenici nasadit tak, aby se nějaká včela nepřimáčkla, když mají náladu, jsou nepříjemné, sklenice se špatně drží a klouže, takže mám zaměstnané obě ruce a ometat není čím. Toto už znovu nechci absolvovat, na příští sezonu musím mít dostatek krmítek. Takže závěr zní: už nikdy krmit přes sklenice, raděj kulku do palice ...Tongue

Dá sa to vyriešiť fóliou. Treba v nej nechať len okrúhly otvor a na ňom sito, na ktoré sa položí fľaša. Žiadne včely sa potom nevyhrnú.



(19.08.2013 6:49)Boris napsal(a): [ -> ]Také pomalu přecházím od 4litrových sklenic na stropní krmítka. Krmení je rychlejší, pohodlnější, bez potřeby dalšího nástavku a bez kontaktu se včelami. Takže samá pozitivaSmile
Krmení se 4litrovými sklenicemi jsem se ale snažil trochu vyladit a vyloučit kontakt se včelami. Dělal jsem to tak, že jsem použil stropní fólii nastříhanou na cca 20 x 20 cm a touto fólií jsem vždy v případě potřeby oddělil sklenici od krmicí desky. Takže než jsem sundal prázdnou sklenici, podsunul jsem fólii, pak sklenici vyměnil a nakonec zase fólii vysunul. Všechny včelky zůstaly pěkně v úlu.

Stropné kŕmidlo predsa je ako samostatný nadstavok... Ja som tento rok začal používať veľkoobjemové stropné kŕmidlá, ale cez sito na odber sirupu si včely našli vždy nejakú cestu... Naspäť už ale nie... Tak som to vyriešil po starom, sito som dal preč a nasypal ako plaváky slamu. Inak, včely sú počas kŕmenia každý rok neuveriteľne kľudné... Ako baránky... Od budúceho roku sa úplne vrátim k starému kŕmeniu. 10l miska so slamou v NN na rámikoch. Jednoduché, lacné, dostupné...
Jaro, jednoduché? Ak chceš mať miesto pre 10 litrové krímidlo, musíš z neho vypratať rámiky, tie uskladniť a síriť, dá sa to riešiť aj debničkou využívanou iba raz do roka, ale mať povalové kŕmidlo, ktoré mi slúži po celý rok aj ako povala úľa, je už oveľa lepšie riešnie. Takže svoje nápady nepodávaj ako to najlepšie v technike obhospodarovania včelstiev. Zdá sa mi, že ti chýba aj potrebná prax, atď.
Ja ho nepodávam ako najlepšie (nikde som to nenapísal), ale ako mne najvýhovujúcejšie... Prázdny NN nadstavok je vždy na porúdzi... Je jednoduchšie mať 10l misku, ako vyrábať alebo kupovať stropné kŕmidlo... A aj podstatne lacnejšie... Každý si volíme to, čo nám viac vyhovuje.
(19.08.2013 7:36)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]Stropné kŕmidlo predsa je ako samostatný nadstavok... Ja som tento rok začal používať veľkoobjemové stropné kŕmidlá, ale cez sito na odber sirupu si včely našli vždy nejakú cestu... Naspäť už ale nie... Tak som to vyriešil po starom, sito som dal preč a nasypal ako plaváky slamu. Inak, včely sú počas kŕmenia každý rok neuveriteľne kľudné... Ako baránky... Od budúceho roku sa úplne vrátim k starému kŕmeniu. 10l miska so slamou v NN na rámikoch. Jednoduché, lacné, dostupné...

Měl jsem na mysli stropní krmítko Ještěd. Ušetří mi použití dalšího nástavku. A vejde se do něj víc než do 4litrové sklenice.
Tak už mohu potvrdit, že do 5kg sklenice nasypat pod okraj cukru, zalít převařenou horkou vodou, párkrát rozmíchat a přiklopit s doma udělaným krmícím víčkem (x dírek á 1,7mm) a lup s tím nad včely.
A výsledkem je, že první sklenici odebraly za cca 2,5 dne, druhou už za méně než den a teď dostaly rovnou dvě naráz a po 24h je vše zpracováno.

Poučení: S poměrem cukru k vodě není třeba dělat si nějak velké starosti.
Jen oproti jiným prázdné sklenice a víčka po vyprázdnění umýváme v horké vodě, aby byly před dalším kolem úplně čisté a nebyl problém se slizem.
Jen pro doplnění, víčko již s dírkami stojí 5 kč. Tak jsem jich včera 20 koupil. (= 1 kg medu)
Od kŕmenia s pohárov som upustil,ale moja skúsenosť s viečkami ktoré sa bežne predávajú vo včelárskych potrebách je táká,že sa dajú bezpečne použiť tak jednu sezónu.Stávalo sa mi,že viečko druhým rokom netesnilo tak ako treba,chytilo ako keby falošný vzduch a roztok vytiekol postupne do úľa.Nakoniec som volil klasické viečka a poháre na závit,do ktorých som len navŕtal otvory a problém z vytečením roztoku sa nikdy neopakoval.
Dnes už na kŕmenie používam plastové nádoby a ako plavák slámu a nemenil by som,takto je to pre mňa praktické a rýchle.
Tiež som začal niektoré včelstvá prikrmovať,čo po znáške zo slnečnice nebývalo zvykom.Pri vkladaní Gabonov som zostal prekvapený,že niektoré včelstvá zostali takmer na suchu,pritom v medníkoch mali práve tieto rodiny najviac medu.Po slnečnice obyčajne stačilo zakŕmiť 3-5kg cukru,alebo potreba dodania zásob nebola žiadna,no v tejto sezóne sú medzi včelstvami podstatné rozdieli,sú hladné včelstvá a včelstvá ktoré majú plodiská nabúchané medom.Tak musím dokúpiť cukor a kŕmiť.Dodgy
(20.08.2013 8:22)Doktor napsal(a): [ -> ]Jen oproti jiným prázdné sklenice a víčka po vyprázdnění umýváme v horké vodě, aby byly před dalším kolem úplně čisté a nebyl problém se slizem.

Ani toto není potřeba, stačí jen po odebrání roztoku otevřít víčko a sklenici i s ním položit tak, aby k tomu včelky v onom úle měli ze všech stran přístup a vše krásně vyčistí. To stejné s kyblíkem i se stropním krmítkem. Případnou dezinfekci stačí provést až za rok před dalším použitím.
Referenční URL's