Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Je pravda, že hodnotit schopnosti včelstva jen podle podletí nemusí být příliš objektivní. Na druhou stranu čeho se jiného chytnout než toho jak plodují, jakou ochotu dělat si velké zásoby mají při krmení (= příznamk toho, že jejich zhromažďovací pud je dost velký) a samozřejmě chování při prohlídce. V tomto případě ten oddělek má i oproti ostatním s matkou ze stejného "vrhu" také pomalejší rozběh a oproti ostatním dorostl jen na 7 plástů 39x24 kde má plod a zásoby a v těch dalších 3 plástech jen střiknuto sladinou. Ostatní mají celý nástavek našlapaný a pak se prověšují do podstaveného NN, kam si už také něco ukládají.
Dobrý den chce se vás optat. Mám 4 včelstva který krmím skoro jako všichni cukrem o poměru 20kg cukr 10L vody.
Včelám dávám 4L sklenici a krmím je od 24.8. všechny od stejného dne. Jedná se mi o to že jedny včely mi sežraly 36l vody a berou stále další 20,16 a 8 Litrů. S tím že jsem včelám za doby sezony nezasahoval do plodiště, ale jen do medníku. Nevíte čím to je že nějaké žerou stále a nějaký ne . Jaké máte zkušenosti vy?? Děkuji moc za radu
Tak nejjednodušší bude,se do nich podívat a zkontrolovat množství zásob. Je možné,že to jedno je ostatními vykrádáno,ale to by se dalo zjistit i z dění na česně. Ten poměr podávaných zásob 2:1 není úplně ideální,raději bych volil 3:2.
Roztok 2:1 se asi dost špatně rozmíchává, ale asi to jde. Většinou se na zimu krmí roztokem 3:2.
Píšeš 36l vody - tedy dle ředění 2:1 to vychází 108kg roztoku - to si asi zaplavaly Big Grin.
Jinak pokud si myslel 36l roztoku tj. 31,8kg cukru + 15,9l vody (viz výpočty v Excelu - můj starší příspěvek ) tak to musejí být našlapané nebo vylupované možná tím co si sebralo jen těch 8l.
Asi budeš muset otevřít nebo nějak převážit - třeba jen porovnáním při nadzdvihnutí/naklopení horního nástavku.
No právě kdyby si zaplavali tak to zde ani psát nebudu, protože ke včelám jezdím každý den a viděl bych že někde tento roztok teče. Proto mě dnes napadlo se vás slušně optat a nechat si poradit plus vám poděkovat za rady které jste mi zde napsali. Jinak se jedu podívat do včelstva jak jste mi poradili a omrknout plnost souší na zimu. Jinak mě teď napadlo že to mohu dělat mrchy mravenci nebo opravdu včely zlodějky ale to si zase říkám že včely byli dosti silné.
Mravce toľko neodnesú. Ja mravcom nijako nebránim v pohybe po úľoch ani v kŕmidlách a nikdy nebol problém.
Dnes jsem byl na jednom stanovišti a pořád mrchy nechtějí papat... U produkčních včelstev jsem začal shazovat nástavky s krmením, ale oddělky se s tím pořád crcají....
Také mám jedno takové včelstvo. Ostatní se cpou a to jedno nic moc Sad
No uvidím, co s nimi bude.
Dneska jsem prohlédl ty sousedovy včely,jak jsem tu minule psal a zjistil jsem,že ty jedny včely jsou tak plné,že matka nemá absolutně žádné místo pro kladení.Soused mi na to odpověděl,že ty zimní včely se už vylíhly a matka v této době už neploduje.Tak co je na tom pravdy?Moc děkuji!
Miloši na to bych odpověděl po slovensky: Áno aj. ( To mě vždy dojalo, když tak v soutěži deset stupňů ke zlaté odpovídali soutěžící na otázku s očekávanou odpovědí ano/ne).
Po přečtení spousty literatury a časopisů, kde se vedou debaty o tom kdy se vytváří zimní generace lze připustit, že to neplodování matky v září není na škodu ba dokonce to může být z hlediska nákazy varózou velmi výhodné a lze dříve a účinněji zaléčit. Sice možná to včelstvo už nezesílí ale také se ta již vylíhlá generace tolik neopotřebuje výživou plodu. Anton dokonce psal, že ty pozdní včely stejně již nejsou dlouhověké jelikož se prostě nestačí dostatečně vykrmit pylem a udělat si tukové tělísko. Prostě se ukáže až na jaře. Takže klid, oni si to vyřeší.
Ony.
Wink
Třeba tam mají ještě nějakého trubceBlush
(05.09.2013 19:18)Spede napsal(a): [ -> ]Dnes jsem byl na jednom stanovišti a pořád mrchy nechtějí papat... U produkčních včelstev jsem začal shazovat nástavky s krmením, ale oddělky se s tím pořád crcají....

Má to jistě nějaký důvod. Chce to rychlou prohlídku. Jedním z důvodů, pomineme-li, že to již nemají kam dávat, je to, že mají nad hlavou ucelené věnce zavíčkovaných zásob. V takovém případě přes víčka nepřechází. Pro nápravu tohoto stavu je možné přehodit jeden poloprázdný (prázdný) plást či jeden zaplodovaný plást (záměna z plodiště) a vložit jej pod krmítko. Pak se holky budou snažit tento prostor zaplnit a podané krmivo odeberou. Zkuste to a sdělte výsledek.
JK
Pomohlo by v tomto případě podávání krmiva z podmetu?
Je zaujímavé a srandovné, že niektorým treba radiť, aby sa sem - tam pozreli aj do včelstva Big Grin, hlavne keď si nevedia vysvetliť niektoré javy. A tiež ma zaujalo, že viacerí tu píšu svoje názory a nikto nezisťuje ako dotyčný kŕmi, akým spôsobom. Predsa pri presakovacom kŕmení, berú sirup aj slabšie rodiny, keď je dostatočne teplo a naopak ak sa kŕmi vedierkami a podobne, keď včely musia chodiť aktívne do kŕmidla, slabé to nemusia odoberať, hlavne keď je už zima.
Na 10 l vody má ísť po správnosti 15 kg cukru. Čiže dotyčný kŕmi hustejším roztokom ako sa odporúča a ja neviem, čimá cukor poriadne rozpustený a či pri slabších rodinách mu nerozpustený cukor nezapchal dierky ....atď. Podľa otázok ho typujem na začiatočníka a pri tom môže vyvstať všeličo.
Na diaľku je radiť veľmi ťažko a môžme sa len domnievať, priamo na mieste skúsený včelár po jednej kontrolnej otázke hneď zistí, kde je pravdepodobne problém.
Dneska jsem kontroloval spad kleštíka (odpařovače jsem dával v pondělí). Zaujalo mě, že na podložce jsou krystalky cukru. Poslední krmení dostaly minulý týden ve čtvrtek. nevíte, čím by to mohlo být?
Franta, nepíšeš, čím si ich kŕmil a ako, potom možno dostaneš odpoveď.
Krmil jsem rámkovým krmítkem 2:1, poslední 2 krmeni 3:2. Vodu jsem ohřál v hrnci a cukr rozpustil. Nepřevařoval jsem.
Cukrový roztok a kŕmidlo sú v poriadku, akurát pomer cukru a vody 3:2 mohol urobiť tvoj problém, možno ani tak ten pomer, ako dokonalé rozpustenia cukrových kryštakov. Niekedy pri kŕmiení som aj ja zbadal spadnuté kryštaky na podmetovej podložke, ale včely vždy prezimovali. Pri tomto pomere treba dbať na teplotu vody a veľkosť kryštakov cukru, teda voda by mala byť tak okolo 60°C dodržať dĺžku miešania roztoku, roztok je rozmiešaný vtedy, keď sa stane čírim, skoro priehľadným.
Zásob mají dost, takže se nebojím, že by měly hlad, jen mě překvapilo, že se krystalky objevily až po odebrání krmítka.
Referenční URL's