Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Taky je možné, že si přenášejí zásoby a doplňují sediště a toto jsou krystaly které s krmením nemají nic společného - třeba cementoza z léta co nyní vyhazují z buněk co odvíčkovávají a přenáší místo vylíhlého plodu..
To by mohlo být ono, dneska sem sledoval nádhernej prolet mladušek. Díky
dnes k večeru to z úlů znělo jak roztočené turbo u auta, větrají a odpařují cukerný roztok.

K tomu odebírání zásob:

je strašně znát pokud dáte sklenici s prosakovacím víčkem na rámky, nebo to dáte na nějaký rošt z latěk, kdy mají včely mnohem větší možnost roztok rychle zpracovat. Já to dávám na přířezy, které položím křížem přes horní rámky.
Na poslední várku jsem laťky pod sklenice nedal (lenost řikala, že je to zbytečný) a odběr roztoku se strašně zpomalil. To jen tak
Tak včera večer posledná dávka cukru a dnes ráno prvý mráz. Ešte zložiť kŕmitká a fajront.
(06.09.2013 22:47)Jiří Šilhán napsal(a): [ -> ]dnes k večeru to z úlů znělo jak roztočené turbo u auta, větrají a odpařují cukerný roztok.

K tomu odebírání zásob:

je strašně znát pokud dáte sklenici s prosakovacím víčkem na rámky, nebo to dáte na nějaký rošt z latěk, kdy mají včely mnohem větší možnost roztok rychle zpracovat. Já to dávám na přířezy, které položím křížem přes horní rámky.
Na poslední várku jsem laťky pod sklenice nedal (lenost řikala, že je to zbytečný) a odběr roztoku se strašně zpomalil. To jen tak

V porovnaní so stropnými krmitkami je krmenie cez presakovacie víčka podstatne pomalšie aj ked je pohár uložený na sitku a včely majú prakticky prístup na všetky otvory. Odber sa dá urýchliť len súčasným použitím niekoľkých pohárov. V stropnom krmitku sa navyše udržuje teplota roztoku teplom z úľa.
Niekedy je včelár, alebo včelstvo včasovej tiesni a rýchlejší odber môže obom pomôcť.
Aktuální zkušenost.
V pátek jsem dával do některých včel dvě sklenice a někde jsem dal kýble (cca 5 l). Včera večer všechny sklenice prázdné(5 úlů) a kýble vybrány z cca 1/3 (15 úlů). A teď babo raď.
A majú to tie s kýbľami kde dávať? Možno majú viac zásob a nemajú miesto na ukladanie... Alebo môžu mať ešte dosť plodu... Alebo bolo v noci chladno, tak sa stiahli. Mne v noci zo stropných kŕmidiel tiež neberú, iba počas dňa. V noci je okolo 0C, ráno už aj mrazy. Cez deň sa oteplí. Z fliaš berú bez problémov aj v noci.
Prostor měly, a přes víkend bylo teplo. Předchozí dvě dávky fungovaly přesně opačně.
Dal jsem to jako zajímavost. Jediné , co je odlišné je. Je, že u kýblů mám rámkovou míru 37 * 30 a u sklenic 39 * 24. (do medníku se mi nevejde kýbl).
A koľko majú zásob na zimu? Možno majú úž dosť a preto neberú.
Tak dneska se mi zadařilo - konečně přišel na řadu letošní cukr bez velkých kusanců.

Takže pro ty co ještě krmí a rozplavují čerpadlem. Nebavilo mě pořád nějak přehazovat hadici.

Sud + 100l vody a čerpadloponorné kalové Extol 750W - starý fór. Ale dole je na kolínku od výrobce Téčko, asi 5/4" s odbočkou asi 3/4" a do ní jsem ještě přidal redukci - na asi 10mm dírku. Téčko velkým průměrem pokračuje na slabší hadici - asi 1" s ventilem na konci.

Zapínám, hadice zatížená ventilem je v sudu, ale mohla by být i zavěšená na kraji a stříkat dolů, pokud chcete úplně čistou práci. Nasypu 150 kg cukru, voda tryská hlavně dole tou dírou a víří a maká a nahoře ventilem teče přiměřený proud. Pak bez jakéhokoli máčení rukou vezmu tu hadici a plním kanystry. Je to třeba poladit - díra dole v závislosti na délce a průměru hadice.

Dřív jsem na čerpadlo od cukru na závěr tu hadici našroubovával, ale zase to pak moc štříkalo z kanystrů velkým proudem.
Mám takový dotaz. Mám oddělek na čechoslováku, obsedá teď cca 8 rámků další 3 jsou zásobní. Přemýšlím jestli by bylo špatné dát jim medník(nástavek) plný zásobních rámků-11ks (když sem sundaval medníky, tak sem nevytáčel-jen bych špinil věci). Sice bych hodně rozšířil prostor, ale zas by byly na zásobách. Je můj předpoklad uplně zcestný ?
Jestli je oddělek dost nakrmený(tedy alespoň 15 kg), prostor bych mu nerozšiřoval.
Prosím o názor - do konce srpna jsem nakrmil včelstva obsedající 2 VN na cca 15-20 kg zásob a pak jsem odjel na dovolenou, tedy nemohl pokračovat v krmení.
Myslíte, že je možné (vhodné) dokrmit ještě v tuto dobu? Tedy nechat jim zpracovat ještě kolem 6 kg cukru? Počítám, že to již zatíží dlouhověké včely...
Zároveň v některých měním matky. Je současné krmení spíš vhodné nebo naopak na závadu?
Najprv treba skontrolovať, koľko majú zásob a potom sa rozhodnúť. Ak majú málo a hrozí jarný úhyn, v teplom dni núdzovo dokŕmiť, ak majú dosť, do jari nevyrušovať.
Ze svého pohledu....... pokud si něco nedonesly samy.....(jestli tam třeba nemáte hořčici nebo svazenku), tak bych jim ještě přikrmil. Je to letos šoupnutý, ještě je tan dost letních včel. Tady včelaři, kteří zimují jen v jednom nástavku začínali krmit okolo 8.9, protože tam bylo dříve ještě dost plodu....... Já dokrmoval dvě včelstva 13.9, a nemyslím si, že bych jim nějak ublížil. Ve starší literatuře se uvadí, že včelstva mají být nakrmena do 15.9.,....tak ty dva dna navíc tě nezabijou. Big Grin
Zdravím, spíš než kolik by mě zajímalo jak včelky přinutit k tomu, aby ještě braly? Můj kamarád si pořídil počátkem září (12.9.) totiž částečně nakrmené včely od včelaře, který v srpnu odešel do včelařského nebe, jenže kamarád hned po převozu včelstev odjel na dovolenou. Nyní když jsme přendavali včely (včera, dřív to kvůli dovolené, dešti nebo práci nešlo) do jeho nových úlů jsem zjistil, že jsou na tom docela bídně. Zakrmeny byly asi tak na 10 kg, podle odhadu zásob mají nyní tak 15 kg, přičemž v každém včelstvu jsou 2 až 3 rámky s melecitózou. Snažil jsem se plnější rámky předat do horního nástavku, melecitózu vyndat nebo odsunout jako poslední krycí rámek, protože plodiště mají včelstva ve dvou nástavcích. V jednom úle matka podle otevřeného plodu ještě ploduje, plodu tak na 3 rámky a trubci. V druhém už včely bez otevřeného plodu, plod na jednom rámku, třetí úl předpokládám, že bude na tom obdobně jako první. Řekl jsem si, opotřebení, neopotřebení zimní generace, to chce ještě dodat zásoby, jenže za 24 hodin skoro nic neodebraly, přesněji to plodující včelstvo odebralo tak 3 cm roztoku z lahve, druhé v chomáči nevzalo nic, třetí jsme nestihli zatím přendat, ale vzaly si půlku lahve. Přístup včely k víčkům na sklenici mají, v tom problém není. Vzhledem k očekávaným nízkým teplotám předpokládám, že odebírání cukerného roztoku nezlepší, přesto bych raději tak alespoň 5 kg každému dodal. Vkládat nějaké nahřáté kameny do podmetu mi přijde nereálné, na eletrickém sporáku jim asi jen tak neohřeje. Spíš jsem mu poradil, ať cukerný roztok opět zahřeje a zkusí dávat všem včelstvům v dopoledních nejteplejších hodinách a raději v menších dávkách než celou sklenici. Pro upřesnění - krmí z lahve přes víčka stropním otvorem, stanoviště má 500 mnm, třeba letos v jeho okolí několika včelařům padlo několik špatně zakrmených včelstev a ještě 15. dubna neměly včelky ani zavíčkovaný plod. Letošní zimu a příchod jara očekávám stejný a nerad bych, aby počátek svého včelaření slavil tím, že přes zimu přišel o včelstva a investice byla zbytečná. Tak zkuste dát návrh, jak včelky přimět k tomu, aby si ještě něco vzaly, místo na to rozhodně ještě mají?
Pri tých zásobách ktoré opisuješ že včelstvo má,by nemal byť problém.Spotreba počas zimy je okolo 7-8 kg,takže je možné v prípade nedostatku dokrmiť aj na jar.Ide o to,že neviem ako sú zásoby rozložené a či nehrozí oddtrhnutie chumáča od zásob,preto ak vidíš potrebu zásoby doplniť,je lepšie to skusiť.To ako si postupoval, že si plnšie plásty presunul do horného nadstavku,tak v tom si postupoval dobre.Včely počas chladnejších dní odoberajú roztok pomali či vôbec,preto podávať sirup zahriaty určite pomôže.Otázkou je, aké bude ešte počasie a či chladnejšie dni tvoje plány nezmaria.Já som tiež od nebohého kamaráta zobral dve včelstvá ktoré boli takmer na suchu a to koncom zári a predsa sa mi ich možno aj vplyvom počasia podarilo riadne zakrmiť a že by sa tým opotrebovala zimná generácia včiel,tak toto som na jar nepostrehol.V tvojom prípade by som využil to,že včelstvá majú ešte plod a tam kde je plod, je aj najhustejšie obsadenie plástov a predpoklad že s tohto miesta včely sirup odoberú.Preto by som navrhoval zaplodovaný rámik umiestniť do stredu vrchného plodiska a na toto miesto položiť pohár z kŕmitkom.Myslím si,že by to malo pomôcť.
Uznávam, že sa môžu vyskytnú niekedy situácie ,kedy v čase kedy malo byť všetko ukončené a v úle by sme sa už nemali hrabať, sa z hodou okolností vyskytnú problémy,myslím si,že ideš aj tak na to dobre,radšej sa to pokúsiť napraviť teraz,ako prísť o včelstvo.

Ešte by pomohlo obaliť pohár do izolácie,aby sa roztok udržal čím dlhšie teplý.
Poslednu davku som dal vcera (dokopy 8 kg cukru). Bohuzial September bol chladny a dazdivy, vcely uz zo zlatobylu nic nedokazali doniest. Po chladnom zaciatku jari bol aj chladny zaciatok jesene co nam zas skratilo sezonu a take dva tyzdne. Tohto roku bola pravdepodobne najkratsia vcelarska sezona za poslednych 30 rokov.Sad
(17.09.2013 17:41)Boris napsal(a): [ -> ]Prosím o názor - do konce srpna jsem nakrmil včelstva obsedající 2 VN na cca 15-20 kg zásob a pak jsem odjel na dovolenou, tedy nemohl pokračovat v krmení.
Myslíte, že je možné (vhodné) dokrmit ještě v tuto dobu? Tedy nechat jim zpracovat ještě kolem 6 kg cukru? Počítám, že to již zatíží dlouhověké včely...

(17.09.2013 18:19)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Ze svého pohledu....... pokud si něco nedonesly samy.....(jestli tam třeba nemáte hořčici nebo svazenku), tak bych jim ještě přikrmil. Je to letos šoupnutý, ještě je tan dost letních včel. Tady včelaři, kteří zimují jen v jednom nástavku začínali krmit okolo 8.9, protože tam bylo dříve ještě dost plodu....... Já dokrmoval dvě včelstva 13.9, a nemyslím si, že bych jim nějak ublížil. Ve starší literatuře se uvadí, že včelstva mají být nakrmena do 15.9.,....tak ty dva dna navíc tě nezabijou. Big Grin

Tak to dokrmení v druhé polovině září se moc nedařilo, bylo chladno a včely to opravdu nechtěly moc brát. Tak mě napadá kacířská myšlenka - když vidím ten slibný výhled počasí na příštích 5 dní - což takhle to zamýšlené dokrmení provést teď?
Já vím, že je pozdě. Zvažuji ale na jedné straně nedostatek zásob s fatálními důsledky a na druhé straně oslabení/unavení dlouhověkých včel. Samozřejmě jim tam nechci nahrnout moc, ale nějaké zhruba 3 kg (max. 4), které mohou být právě ty rozhodující pro jejich přežití. Zároveň by se včely nemusely tolik upracovat.
Co myslíte?
Neviem čo riešiš,včelstvá majú 15-20 kg zásob,počítam že zásoby sú vo vrchnom nadstavku v ktorom včelstvá majú sedisko,takže aký problém.S takýmito zásobami by včelstvá mali vydržať do prvej znášky bez problémov.Stačí z vrchu pozrieť,ak zbadáš na rámikoch vence zaviečkovaných zásob vysoké aspoň 10cm,tak by žiadny problém nemal nastať.Ak máš ale potrebu sa v tom viac vrtať a máš obavu o stav zásob,tie 3-4kg cukru ak roztok zoberú nemôže ublížiť.Mám kolegu starého včelára ktorý mal zdravotné problémy a preto nezakrmoval v čas a na moje veľké prekvapenie kŕmil začiatkom 11 mesiaca,počasie mu prialo a včelstvá mu prezimovali bez žiadnych problémov.Nechcem tvrdiť že to je bežná prax,je to skôr východisko z núdze,ale dá sa.Na takéto počasie sa ale netreba spoliehať,ak je viacej včelstiev, je aj možnosť presunúť 1-2 krajné zásobné plásty zo včelstva ktoré má zásob dostatok ,do stredu plodiska včelstvu ktoré trpí nedostatkom.Všetko sú to ale núdzové riešenia,ktoré v prípade že včelár trochu zaspí a zistí že je už október, môžu včelstvu zachrániť ďalšiu exzistenciu.Jednoducho treba krmiť vtedy kedy treba, všetko pri včelách má svoj termín.Wink
Referenční URL's