Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Je mi jasné, kdy se má krmit, však přiznávám svoji chybu... Jen mi šlo o to, jak hodně velký to je problém a jestli jim ty 4 kila ještě teď můžu dát.
Takže děkuju za odpověď.
Zdravím Boris, pokud jsi zakrmil těch jak píšeš 15 - 20 kg, měly by mít na zimní měsíce zásob dostatek. Pro jistotu před fumigací, bych proved krátkou prohlídku na zásoby, stačí ze středu včelstva povytáhnout jeden plást a podívat se na ty sousední. Pokud tam mají od chomáče k horní loučce v nejužším místě cca 6 cm , zimování bude bez problémů. V zimě kontroluji včelstva poslechem hadičkou, v předjaří, jim věnuji zvláštní pozornost, nahlédnutím svrchu a po pročišťovacím proletu provádím opět rychlou prohlídku, s případným přesunutím zásobních plástů, v případě potřeby. Pokud nejsou zásobní plásty je možno vložit placku medocukrového těsta na horní loučky rámků. Nejspíše to však nebude třeba.
Takže, v tuto dobu již včelstvo nerušit, vyjma nutného tlumení kleštíka a té rychlé kontroly na stav zásob. Vše ostatní bych ponechal až na předjaří.
JK
(24.10.2013 16:37)Boris napsal(a): [ -> ]Tak mě napadá kacířská myšlenka - když vidím ten slibný výhled počasí na příštích 5 dní - což takhle to zamýšlené dokrmení provést teď?
Já vím, že je pozdě. Zvažuji ale na jedné straně nedostatek zásob s fatálními důsledky a na druhé straně oslabení/unavení dlouhověkých včel. Samozřejmě jim tam nechci nahrnout moc, ale nějaké zhruba 3 kg (max. 4), které mohou být právě ty rozhodující pro jejich přežití. Zároveň by se včely nemusely tolik upracovat.
Co myslíte?

Boris veľa píšeš (keciaš), tvoje včelstvá už mohli mať zásoby invertované a uložené. A neboj sa toho, že včelám ublížiš, ale i to je možné, ak by prišli mrazivé dni
zrazu, predpoveďˇje však dobrá.
kolega včelař má 5 včelstev a protože nějakou dobu pracoval v cizině tak pozdě krmil ..a dělal kontrolu na konci října a zjistil že má málo zanesených plástů..a nebo že to byla zlodějna ...já nemám takovou zkušenost nevím co se může stát když jim ještě dá ..já jsem zakrmil uš 8 měsíc ..tak bych mu rád poradil ..máte někdo zkušenost ?
Záleží na tom, kolik krmil a jestli mu všechno vzaly. Pokud jim dal méně, než 8 kg, potřebovaly by zásoby doplnit.
V nebližších dnech už mají být dost nízké teploty, takže roztok bych už nedával. Jedno z řešení je vyrobit cca 10 kg medocukrového těsta a do každého úlu dát nad sezení včel dvoukilovou placku.
Pokud zakrmil dost, nepodnikal bych nic. Buď zásoby v úle jsou, nebo byly včely vykradeny a pak pravděpodobně byla včelstva nějakým způsobem oslabena a je otázka, zda pokus o záchranu by nebyl plýtváním prací i penězi.
Naprosto souhlasím s předchozím příspěvkem, nikdy jsem nedal včelstvu víc jak 9kg cukru, je pravda že jsem jim nic nebral z plodiště a nikdy mě neuhynuly tak aby byly bez zásob. Samozřejmě jsou důležité také včelí mezery, protože i když jsem se je pokoušel dříve zimovat v budečáku ve dvou prostorech a vkládal jsem laťku mezi rámky, tak jsem je někdy našel na jaře zalezlé v rámcích plodiště a nad sebou měly plný medník zásob. Protože ale nejsem zase tak velký včelař, ani na nich nejsem finančně závislý, bral jsem to jako přirozený výběr. Na jaře jsem doplnil z oddělků.
Dnes v nástavcích je to daleko jednoduší, mají plodiště 22rámků + mednou komoru 11rámků 39x24 a zatím druhý rok bez jediného úhynu. Možná mám jen štěstí a málo roztočů.
(06.08.2013 7:32)Maky II napsal(a): [ -> ]Dnes budu poprvé dávat Apismix,...

Chtěl bych se zeptat, jaký má ten 15kg kbelík rozměr? Vejde se do jednoho 2/3 lang nástavku?
Do jednoho se nevejde. Měla jsem tam 2. Pokud potřebuješ přesný rozměr musela bych to změřit.
jak to letos vidíte? kdy začnete? tím že všechno dřív rozkvetlo tak je celý cyklus posunutý ..
Neřekl bych,že je to posunutý,spíš myslím,že se to už srovnalo. Například lípa u mě kvete ve stejnou dobu co jiné roky. Určitě to je individuální,já začnu po posledním točení což předkládám začátkem srpna.
Já jsem začal pomalu krmit, protože letos, už nic nebude..
Začnu až po slunečnici, ale stejně to vyjde na 15.8...... jako každý rok.
Spede doufám že jen maluješ čerta na zeď, panč moje letos ještě nic kloudného nepřinesly,
doufám v pořádnou snůžku medovice na přelomu července/srpna!

Jinak se dám na chov čmeláků, ti na opylování stačí Big Grin
Jsem si přidělával jenom práci, kdy jsem nechával medníky na včelách. Měl jsem je tam cca měsíc a suché jako Sahara, tak že nebudu na nic čekat.
U nás už snůška nebude. Pomalu začnu krmit.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi krmením krystalem a krupicí? V přípravě cukerného roztoku? Nebo v obsahu cukru? Případně, proč je lepší krmit krystalem a proč krupicí. Děkuji za odpovědi. JM
tak já doufám že z každejch ještě tak 30kg vytočím Smile zatím mám 47 v průměru na jedny Smile krmení vidim taky tak na půlku srpna
(08.07.2014 20:12)JarekM napsal(a): [ -> ]Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi krmením krystalem a krupicí? V přípravě cukerného roztoku? Nebo v obsahu cukru? Případně, proč je lepší krmit krystalem a proč krupicí. Děkuji za odpovědi. JM

Rozdíl je jen v případě kremní v 3.5 litrových sklenicích pokud nepřipravujeme roztok a zaléváme hrubý krystal přímo vodou. Toto je leckde popsáno, mimo jiné asi zde na VF, možná přímo v tomto vláknš.
Jinak je to jedno.
(08.07.2014 20:12)JarekM napsal(a): [ -> ]Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi krmením krystalem a krupicí? V přípravě cukerného roztoku? Nebo v obsahu cukru? Případně, proč je lepší krmit krystalem a proč krupicí. Děkuji za odpovědi. JM

Pokud děláš roztok, tak žádný!
Pokud jen cukr ve sklenici zaliješ vodou, nasadíš víčko s dírkama a otočíš na včelstvo je třeba mít cukr co nejhrubší bez "prachových" částic - jinak se to ucpává a nefunguje to. Lze to vylepšit - nasypat tam kamínky - někde so o tom tady píše. Ale není nad čistý, hrubý cukr.
Nezkoušel jste někdo dezinfikovat keramzit v mikrovlnce? Wink
Referenční URL's