Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dezinfekci keramzitu je možno provést pomocí několika kapek SAVA přidaných do oplachovacího roztoku. Při sušení se potom savo odpaří a příští rok je tak keramzit připraven k dalšímu použití. Další možnost dokonalé očisty (až po propláchnutí K. ve vodě, kdy se odstraní zbytky krmiva) je vložení K. do el. trouby-zapnuto a nastaveno na cca 150 °C. Ani vyšší teplota K. nepoškozuje, neboť při výrobě je zvyklý na 1100-1200 °C.
Na dotaz jsem sice neodpověděl, ale popsané možnosti poskytují požadovaný výsledek, a tím je očista produktu.
S tím savem mě to nenapadlo, díky.
Již tři roky "obhospodařuji" osm velkých Jakubovských krmítek. Po skončení krmení keramzit důkladně properu proudem vody ve velkém hrnci, vysypu na zednická síta, ještě hadicí propláchnu a pak nechám na slunku usušit. Pokud jsou tam nějaké mrtvé včely, lze je snadno vybrat - zatím vždy maximálně pět až deset včel ze všech krmítek. Poprvé jsem zkoušel keramzit převařit, ale je to zbytečné.

Hlavně doporučuji používat keramzit výhradně od výrobce př. Smetany - má ho speciálně z výroby připraven. Keramzit z obchodů se zahradnickými potřebami obsahuje nečistoty a část neplave, ale jde ke dnu.

"VČELY - TO JE RADOST, MED _ TO JE ZDRAVÍ !"

lumat
A jde ti ke dnu i v cukerném roztoku, nebo jen ve vodě?
Až budu sundavat pytle ze slámou s půdy, vzpomenu si na vás a pytle s láskou pohladím. Smile

Ještě že tu slámu "objevili". Smile

Má jediný problém, někdy začínám krmit a obilí ještě čeká na kombajny. Taže se musím předzásobit.
(16.07.2014 10:53)Malej Franta napsal(a): [ -> ]A jde ti ke dnu i v cukerném roztoku, nebo jen ve vodě?

V cukerném roztoku jsem kupovaný keramzit nezkoušel. Stačilo mně, když jsem viděl kolik prachu a drobného keramzitu je ve vodě. Pak jenom dobře proprat jen ten který je na hladině. A určitě originální od výrobce Smetany vyjde levněji.

lumat
Dělat si hlavu s keramizolem a ještě ho pak dezinfikovat a skladovatHuh Stačí sláma a já jsem výhradní zastánce hrabanky z lesa (suché jehličí) A je to!! NENÍ CO VYMEJŠLET. O nějakou hygienu nejde proto že včely pak stejně létají pro vodu na hnojiště. Hrabanka je promitá dešti a je to dokonale přírodní materyál. Z krmítka to pak jen vyklepete někam za sebe.
Víš, my to na Jižní Moravě máme jinak, fungujou nám NN, ale zase nemáme jehličí....
Drobný plavjící "bordel" jsem kdysi zkoušel taky. Ale na té slámě je dobré že když se načechrá, dosahuje ke stropu a o tom to jeSmile Ono se jim po stropu a stěně chodí líp jak po hladkém plastu, hlavně když si namočí nohy.

Pokud to není a je tam jen plovák, nebo dokonce i bez plováku, tak silnější včelstvo si udělá "roj" od stropu k hladině. Proto i dyž dávám někdy z nouze trávu a drobné věci z nouze, šahám na mezi po něčem vysokém a to tam nechávám trčet ke stropu.
Mně třeba z Jakub.krmítek brát včely nechtěly (oddělky-čerstvě dovezené), nevylezly až nahoru, jen tak do půli průchodu. Keramzit plaval nahoře i při poměru 3:2. Z obrácené sklenky jim dám i 1:1 roztok a ten berou v poho. Včera zmizela 1l sklenka. Ještě zkusím do těch Jakub.krmítek dát jakoby knot, aby měly cestičku nahoru cukernou a pak si to najdou samy, doufám. Uvidím a dám vědět.
Již jsem to dříve psal - před prvním krmení potřít vnitřek kónusu průlezu trochou cukerného roztoku a včely ihned cestu najdou. Pak až do konce krmení jen cukr doplňovat - aniž bych přišel do kontaktu se včelami, včely nemají možnost se dostat ven, nejsou nijak rušeny. Stejně tak když se používá medocukrové těsto.

Zdraví lumat
K tomu doplňování, to je myšleno tak, že když je tam roztoku málo, tak se doleje, nebo to nechat vybrat do sucha a pak dolít? Nedošlo by v prvním případě ke zkvašení?
Ja som bol dlho zástancom slamy. Až dokým sa mi vlani na nej nezačali včely poriadne topiť. Musel som jej do "včelotesného kŕmidla" od nastavky.cz dať také kvantum, že tam potom vliezlo málo roztoku. Ale vlani brali roztok akosi divne. Po naliatí sa nahrnulo hore do kŕmidla skoro celé včelstvo... Také veľké množstvo mŕtvych včiel som pri kŕmení nezažil. Po každom kŕmení som mal kŕmidlo pokryté mrtvolkami po celej ploche. Pri jednom včelstve som ich zbieral a dával do 4l fľaše. Po celkovom nakŕmení bola plná... A tak to včelstvo potom aj vyzeralo... Do vlaňajška som so slamou nemal problémy, všetko šlo parádne...
Jaro,já roky používam pri kŕmmení do platových nádob slámu,nikdy som problém z topením včiel nemal.Ale pokiaľ si dobre spomínam,tak si minulí rok spomínal ,že si nepoužil normálnu slámu z obilovín,ale spomínal si seno a to je podstatný rozdieľ,to sa zmáča roztokom a potom je jasné že neplní funkciu tak ako by malo.Klasická sláma bude vždy ako plavák bez problémov,tomu verím a mám to viac sezón na dosť včelstvách overené.
Do vlaňajška som nemal problém ani ja. Seno to nebolo, ale zdá sa mi, že v tej slame bol väčší podiel "burín".
K příspěvku č.450
Dal jsem teď do krmítka knot napuštěný cukrovodou a po chvíli už byly nahoře. Pak jsem ještě pomazal stěny a lezly. Jak píše výše Lumat, namazat roztokem.
(16.07.2014 16:12)homole napsal(a): [ -> ]Mně třeba z Jakub.krmítek brát včely nechtěly (oddělky-čerstvě dovezené), nevylezly až nahoru, jen tak do půli průchodu.

Také ještě z nedostatku stropních krmítek používám Jakubovská. Používám nařezané desky s vykrouženým otvorem a na to je stavím. Mám vypozorováno,že některá včelstva chtějí krmítko ve tmě. Prostě dokud jsem jim to nedal ještě do nástavku, tak mi to nebraly.
Dnes už se vnitřním tunelem chrlí jako láva ze sopky a netopí se. Zítra dám i do druhého toto krmítko. Jak je to se zplodinami včel nevím, jen krmítko je úplně zarosené.
Seno NEBRAT musí to být sláma. Já používám slamu z ječmene a ne ze pšenice. A to i pro kozy jako stélku. Je taková lepší. Ale včelám je to jedno Big Grin. Co je ale lepsi - snazte si nabrat slamu nenarezanou rezackou. Ta narezana se jim lépe balikuje , ale pro včely je lepší normální dlouhá. Já dám do krmítka hrst jak prase a naleju 10 litru roztoku. Po třetím zakrmeni je furt OK. Nebojte se toho množství. Prostě hromadu. Ať to pěkně udělá čepici.
Jak mam usporadat 2 plodiste 39*24 pro krmeni dekuji.
Referenční URL's