Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Používá někdo ke krmení smetkový cukr z Cukrovaru Prosenice? Loni jsem se nervnul, že už nebudu dělat kašpara v supermarketech a tak jsem kupil 600kg zmíněného cukru. Na mé opakované dotazy zda je ten cukr vhodný ke krmení včel mi bylo nejedním zaměstnancem cukrovaru sděleno, že cukr včelaři běžně kupují ke krmení včel. Je to údajně 99,9% sacharoza. Včera jsem rozpouštěl první várku a mám z toho trošku obavy - z klasického krystalu byl sirup krásně čirý ze smetkového je nějaký kalný jako by tam ještě byl nějaký bordel. Přikládám foto. Kdyby mě tak někdo mohl uklidnit, že má dobrou zkušenost Smile To bych mohl zas klidně spát.

[Obrázky: Fotografie0069.jpg]
O jaký cukr jde? Není to zadinový cukr?
Vypadá to na nerafinovaný cukr.Ale je to jen dohad ,nejsem odborník.F.V.
Tak rafinovaný cukr by to být měl. Jak jsem to pochopil jde o nějaký prach vyfoukaný z krystalu - foukalo jim to tam do takového zásobníku z kterého to bylo sklepáváno do pytle. Když jsem to kupoval tak mi myslím říkali, že to je čistá sacharóza - i na faktuře to bylo. Zítra tam zavolám a ještě jednou se po roce přeptám co to přesně je. Co je to zadinový cukr?
Chci se zeptat. V nejbližší době budu zakrmovat, letos jsem prvně na 2VN. Včely jsou soustředěné převážně v horních nástavcích, v dolních mají něco málo zásob, ale převážně souše. Myslíte, že by bylo lepší zakrmit při současné situaci nebo nástavky prohodit, ať mají souše blíž ke krmítku? Moc se mi nechce jim v tom teď dělat maglajz.
Citace: Co je to zadinový cukr?

Zadinový cukr, který se získává z třetí, poslední krystalizace. Nejméně kvalitní. Po afinaci se rozpouští na klér, část se používá na očkovací záděl pro meziproduktovou a zadinovou cukrovinu.

Zdroj: http://pglbc.cz/files/chv/slovnik/slovnik.html
(04.08.2014 6:28)zdenur napsal(a): [ -> ]Chci se zeptat. V nejbližší době budu zakrmovat, letos jsem prvně na 2VN. Včely jsou soustředěné převážně v horních nástavcích, v dolních mají něco málo zásob, ale převážně souše. Myslíte, že by bylo lepší zakrmit při současné situaci nebo nástavky prohodit, ať mají souše blíž ke krmítku? Moc se mi nechce jim v tom teď dělat maglajz.

Nic bych neprohazoval a krmil pozvolna (nedávat patnáct litrů najednou) J.K.
Taky zajímavé, jen bych tam dal možnost tam rovnou vkládat rámky.
http://solarbeez.files.wordpress.com/201...-view1.jpg
http://solarbeez.files.wordpress.com/201...grass2.jpg
Právě jsem objevil nevýhody poměru 3:2.
Ake...?
Uklouzl jsem s dvěma konvema roztoku a rozlil je. S 1:1 by byla menší škoda.
To je jeden z důvodů proč používám PETkovou metodu.
Prostě vezmu1,5 l PET lahev, do ní nasypu trychtýřem kilovku cukru. Takto si napetkuju cukr dle potřeby. Pak když potrebuji tak z bojleru do té PETky napustím horkou vodu, zavřu, zamíchám a pak ještě doplním tak aby byl roztok tak 3 cm pod uzávěrem (3:2). Pak stačí pomocí té bubliny občas promíchat. Takto zapetkované odnesu v kbeliku ke včelám a pak již jen obrátím do krmitek. Mám ty u ukrajinské 1,5l a 2l takže to prostě bez nějakého hlídání vyklopím celou PETku.
Žádné měření, žádné míchadlo, čerpadlo, hadice, kohouty. V celku čistá práce. Jen je potřeba mít vhodný trychtýř a PETky nejlépe s tím širokým hrdlem co jsou od ledových čajů.
Presne takto isto to robim aj ja...a este som sirup nevylial...
(04.08.2014 22:43)JKL napsal(a): [ -> ]Prostě vezmu1,5 l PET lahev, ...

Ešte by som dodal, že takto naplnených 10 fliaš si postavím k počítaču a postupne (podvedome) obraciam. Nechcel som to tu popisovať aby som nedráždil tých čo miešajú v 1000 l kontajneri.
(04.08.2014 22:43)JKL napsal(a): [ -> ]Prostě vezmu1,5 l PET lahev...

Takhle krmím oddělky. Ale používám pětilitrovky.

Prostě jsem měl blbý boty za pajdu z Lídlu.
A tiez mate pri krmitkach mravce?mam pocit ze ti cakaju len na to kym doplnim sirup...
Dobrý den, mám problém s krmením jednoho včelstva. Večer jim dám dávku ke zpracování a druhý den je od ostatních soustavně loupeno do sucha. Jak mám tuto situaci řešit?Díky za radu.
Včelstvo zrušiť.
A jiné řešení opravdu není? Mám to chápat tak,že je včelstvo tak slabé,že se nedokáže ubránit?
(05.08.2014 20:07)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]Včelstvo zrušiť.

Ale prázdný úl nechat na místě. Zlodějky se jinak zaměří na sousedy.
Referenční URL's