Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zkusím originál vrtule, já mám samodoma metlu jak do mixeru, nepovedla se na pastování, měla moc velký záběr.

Míchadlo máme asi stejné, já to hnal na 2. stupeň a neměl jsem problém s vírem, takže zkusím jinou metlu.
(29.08.2015 7:19)Benjamín Jarčuška napsal(a): [ -> ]Ja som taký hustý roztok, omylom, zarobil a skŕmil. Jeden vcelár mi vravel, že kŕmny roztok robí tak, že zmieša 3 kilá cukru s tromi 7 dcl fľašami vody. Zapamätal som si len tie 3 kg cukru a 7 dcl fľaše, tak som do skla dal 3 kg cukru a 2 x 7 dcl vody. Sklo bolo skoro plné, tak sa mi to zdalo v poriadku. A včelstvá už mám na 90 % zakŕmené...
Krmím podobně už spoustu let do takzvaného okurkáče říká se třílitrovky(4) naleji 3 sklenice 720 ml studené vody a dosypu do plna cukr je úplně jedno jestli krystal či krupici a dám včelám podle potřeby klidně podle potřeby až tři takovéto sklenice najednou neřeším jestli je tam 2,90 nebo 3 kg.Taktéž je jedno jestli je postavím přímo na rámky do prázdného nástavku nebo na krmné otvory podstatné je to aby včely měly možnost jít až na prosakovací víčko síta mezi víčkem a včelami jsou problém u jemného cukru a to síta jemná ,síta hrubá už problémem nejsou i když nepoužívám ani ty.
Krmím ihned po posledním vytočení s tím že vytočené rámky již do nástavku nevracím většinou dávkou 2 lahve zhruba 6 kg cukru po zhruba 14 dnech další dvě lahve a kolem půlky září 1 lahev celkem kolem 15 kg cukru.Někdy je to trochu jinak vše záleží na stavu včelstev.Nemám s tím problém včely vyberou všechen cukr bez problému akorát že někdy mezi krmením zanesou dirky ve víčkách propolisem ale mám jich dost tak ty zalepené hodím do kbelíku a dám vyčištěné.Krmil jsem vším možným rozpouštěl cukr krmil malé dávky ať už ukrajinská krmítka nebo balonová.Velké sklenice v poměru který dávám mi ke krmení vyhovují nejvíce a nepamatuji si že by mi včelstvo padlo hlady nebo že by mělo problém takto nadělané zásoby zužitkovat.Každý máme nějaké zkušenosti někdo cukr rozpouští někdo krmí menší dávky někdo větší v podstatě je to jedno podstatné je nakrmit dostatečně a podle aktuální potřeby včelstva.
(29.08.2015 9:42)KaJi napsal(a): [ -> ]Když sis pořídil včely, pořídil sis nějakou základní učebnici včelaření? Doporučuji ti ji velmi rychle číst.

Když krmení děláš podle chabé paměti z toho co jsi slyšel, tak při jiném přehmatu můžeš včelám dát na prdel ještě víc.

Mám toho načítané, myslím si, dosť; proste sa mi zmiešali informácie - 3:2, 7 dcl fľaše na dávkovanie vody...
Zaujímavé je, že v USA je na zimné kŕmenie je pomer 2:1 používaný bežne (viď napr.: http://www.bushfarms.com/beesfeeding.htm, http://www.honeybeesuite.com/sugar-syrup...e-to-use/, http://beehivejournal.blogspot.sk/2009/0...1-21.html, ), podobne v Austrálii (http://agriculture.vic.gov.au/agricultur...starvation) či UK (http://www.cornwallhoney.co.uk/beepedia/...yrup.htm). Iný kraj, iný mrav...
Pán začiatočník to že budeš krmiť včelstvá 1:1 kludne ešte do 15 septembra to zvládneš a načo ti je teraz krmiť 2:1? Je ešte teplo a dobré včelstvo ti za deň stiahne bez problémov 3.5L a do 15.9 to máš 26.25kg cukru a ako strata pri spracovaní na zimné zásoby je 50% čo je 13.125kg invertného medu. A to by malo stačiť na zimné dokrmenie. To že budeš krmiť 2:1 máš menšiu stratu a nezrovnávaj to z USA lebo tam sa im včely nezničia zo slnečnice jak na juhu lebo v amerike sú lepšie podmienky pre včely čo je tam normalne na jednom stanovisku priemer 120 kg a vyššie a nie z takou dierou kde žiješ a chováš tam pár rodín. Keby komouši nepadli tak tam ani repku nepestujú čo len za socíku pestovali vyvolení najviac češi lehkí prúmisl.
už máte nakrmeno? kolik? nebo je ještě čas...
Nakrmeno by mělo být hned po posledním vytočení.
Tak nejakou dobu to trva, kazdy krmi jinak a hlavne nekdo leci mezitim kys. mravenci...
Včely mají hotovo už v červnu. Krmit v září, to je jako kdyby tě nutili jít do práce v neděli a zadarmo.
je srpen..a ptám se jestli už máte nakrmeno...koukám, že se tu nic nezměnilo a na otázku se stále odpovídá nesmyslem o něčem jiném...
co třeba toto...
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Co-se-...#pid119759
Ta já ještě nakrmeno komplet nemám a jak jsem se bavil s tchánem v sobotu, tak on taky ne. Takže někdo krmil v červenci a teď čeká jak to bude dál a někdo ještě krmí. Účet za letošní krmení bude vystaven v březnu 2016. Smile
Já nakrmeno nemám, ale včely se již nakrmily. Cool


já jen doplním dávku jistoty, a taky aby bylo k hnutí. Všude cukr.
Karol,produkčné včelstvá já napríklad už krmiť nebudem.Dostali nejaký cukor vo dvoch dávkach začiatkom augusta,približne 10kg na včelstvo.Mal som v pláne začiatkom septembra ked budem vyberať gabon včelstvá otaxsovať na množstvo celkových zásob a v prípade potreby individuálne kde bude treba dokrmiť.No prišla mi znáška z lucerky a zo zľatobyľu,takže s krmením som určite skončil,plodiská mám zaliate a celkové zásoby sú určite nad 25kg a viac.Takže produkčné včelstvá môžeš mať kľudne dokrmené do konca augusta, v septembri si len množstvo zásob skontroluješ a ak bude potreba tak dokrmiš.Len pri tom nerátaj a nevychádzaj z toho,aké množstvo cukru si im dal,ale nazri do úľa a sprav si odhad celkových zásob a podľa toho sa rozhodneš.U odložencov tam je situácia niekedy iná,pretože aj v tomto čase môžu dosť intenzívne plodovať a časť zásob preto spotrebujú,preto je istejšie si ich ešte v polovici septembra skontrolovať a v prípade potreby dokrmiť.Takže mne z toho vychádza,že v auguste včelám dodáme väčšinu zásob a začiatkom septembra,v prípade zistenia že niekde ešte časť zásob chýba,dokrmime.To si chcel vedieť,či nie?Smile
Tak v tom čerpadle neodešel kondík, ale vytavil se plast kolem ložiska. Takže jsem první várku asi uspěchal a moc sypal cukr.
Takže jdu honem koupit další jen na přečerpání a míchám míchadlem.

Koupit motor > 2kW není o moc dražší jak kupovat čerpadlo co má 3/4kW
(31.08.2015 8:56)karelretik napsal(a): [ -> ]je srpen..a ptám se jestli už máte nakrmeno...koukám, že se tu nic nezměnilo a na otázku se stále odpovídá nesmyslem o něčem jiném...
co třeba toto...
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Co-se-...#pid119759
Krmenie je závislé od konkrétnych podmienok - konštrukcia úľa a lokalita. Do jednopriestorového úľa /B10, CS a pod/ môžete natlačiť včely s bradou a cca 10-12 kg zásob. Po vyliahnutí plodu ešte dokrmite pár kg, ale riskujete, že včely začnú zimovať v uličkách na plných plástoch. Dva takéto nástavky na zimovanie sú OK.
Vo viacnástavkových úľoch /NN, Dadant a pod/ je dosť priestoru aj na schovanie brady, suché zimovanie v bunkách a uloženie zásob, ktoré po dlhej zime vydržia do polovice apríľa. Zakrmiť môžete jednorázovo hned po poslednom vytočení.
Zdravím všechny, poslední krmení budu dělat příští týden. 5 včelstev krmím přes horní plastová krmítka a 5 včelstev klasicky sklenicemi s děrovanými víčky . Zatímco sklenice jsou vysosané do rána tak stropní krmítko tak z jedné třetiny, kde je zapříčiněn ten rozdíl v rychlosti ? Je příčina ta , že ve sklenicích nefunguje až tak efekt podtlaku a roztok odkapává i když není odebírán včelami , ale dole na podložce žádný roztok nemám tak si nedovedu jinak vysvětlit ten rozdíl v rychlostui přijímání , přitom včelstva jsou přibližně stejně silná . V podstatě se o nic nejedná ale nakonec vysosají v obou případech všechno ,ale spíš jaký je tedy vlastně lepší způsob krmení , jestli nedělám něco špatně . Jakou máte zkušenost vy? Dík. Zdar a sílu. Leoš .
Leoš krmim vedierkami zo slámou,krmil som aj v pohároch a tiež v plastových krmitkach.Jednoznačne najrýchlejší odber je vo vedierkach,aspoň počas týchto teplôt.V plastových krmitkách včelám o niečo dlhšie trvá kým roztok objavia a preto sa javí najmä v začiatkoch krmenia pomalšie odoberanie roztoku.Ak im naleješ po sebe druhý krát,tak hned vedia a to roztok vyberú rovnako rýchlo možno aj rýchlejšie ako z pohára.Ked som já osádzal plastové kŕmitká,tak kým som nalial roztok,tak som spodnú časť krmitka vždy roztokom trošku zababral a takto včely odoberali roztok takmer okamžite.
Treba ich v začiatkoch naviesť,to čo nemajú rovno pod nosom niekedy objavujú neskôr.Smile
(31.08.2015 8:56)karelretik napsal(a): [ -> ]...koukám, že se tu nic nezměnilo a na otázku se stále odpovídá nesmyslem o něčem jiném...

http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Fotogr...8#pid96528
Jo to dělám , že jim vždy trochu cáknu do průlezu ke stropnímu krmítku aby jsem je naved , ale přesto z flašky berou tak 4 x rychlejc . No důležitý je že vůbec sosaj Smile.
Zdar a sílu všem . Leoš .
(31.08.2015 6:48)Kohout napsal(a): [ -> ]Nakrmeno by mělo být hned po posledním vytočení.
Příliš zjednodušená odpověď.Pokud to podáš takto tak uvádíš některé včelaře nejspíš do rozpaků.Ano včely by po vytočení neměly strádat a největší část zásob samozřejmě i s těmi co mají již doma by měly mít tak do 20.srpna.Pak záleží na čem zimuji pokud zaleji matce rychle celé plodiště tak se mohu dočkat velmi nepříjemného překvapení.Točí se oblastně příkladně někdo konči 10 července někdo 15.srpna. Nejideálnější je uvádět zároveň k tomu jak krmím i v čem mám včelstva.
Když já furt myslím na to o čem přednáší L. D. Že kdo krmí v srpnu, množí roztoče.
Referenční URL's