Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
letos to vyzkouším a dám vědět. Některé už nemají otevřený plod, tak uvidím zda se rozjedou.
Myslel si toto: Nenechte svá včelstva nikdy hladovět a dodejte jim včas zásoby (srpen, září výjimečně).
http://dvorsky.leos.sweb.cz/CLANKY/Bez_j...brazky.pdf
To že to napsal Leoš je sice hezké, ale zdaleka to neplatí vždy. Kdo chová na volné stavbě, v druhé polovině července si včelstva mění matky jak na běžícím páse a tyto matky rozhodně nepřestávají klást. Naopak ještě v říjnu mají pár dm plodu. Takže nakrmit brzo a mít včelstva v září bez zav. plodu platí jak kdy. Zdraví R. S.
(30.08.2015 23:39)Benjamín Jarčuška napsal(a): [ -> ]
(29.08.2015 9:42)KaJi napsal(a): [ -> ]Když sis pořídil včely, pořídil sis nějakou základní učebnici včelaření? Doporučuji ti ji velmi rychle číst.

Když krmení děláš podle chabé paměti z toho co jsi slyšel, tak při jiném přehmatu můžeš včelám dát na prdel ještě víc.

Mám toho načítané, myslím si, dosť; proste sa mi zmiešali informácie - 3:2, 7 dcl fľaše na dávkovanie vody...
Zaujímavé je, že v USA je na zimné kŕmenie je pomer 2:1 používaný bežne (viď Iný kraj, iný mrav...

Čo mňa učili, tak pod 10% (1:9) cukru nezaregistrujú, je to pre ne len voda a nad 66% (2:1) nedokážu spracovať.
Spracovat 66% včely dokáží ale potřebují k tomu vodu a není to pro ně přirozená potrava.I když medovice může být mnohdy i více vysušená.
(31.08.2015 15:54)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]To že to napsal Leoš je sice hezké, ale zdaleka to neplatí vždy. Kdo chová na volné stavbě, v druhé polovině července si včelstva mění matky jak na běžícím páse a tyto matky rozhodně nepřestávají klást. Naopak ještě v říjnu mají pár dm plodu. Takže nakrmit brzo a mít včelstva v září bez zav. plodu platí jak kdy. Zdraví R. S.
Ak je dosť priestoru a včiel na spracovanie roztoku, tak je pre včelstvo výhodnejšie uložiť zásoby starými včelami počas teplých dní bez ohľadu na to, dokedy včelstvo ploduje.
Tento rok mám niektoré včelstvá v b10 uteplených v jednom VN (zimovanie). Odhad zásob je priam alchýmia. Pri viac nadstavkových systémoch problém nemám, tam môžem pre istotu dať viac cukru a určite nebude problém, práve naopak. Priestoru je habadej. Ale do jedného VN? Zatiaľ som dal po 14kg cukru. Aj tým s tohoročnými matkami aj so starými. Aj dvom odložencom. Je to dosť, je to málo, je to zbytočne veľa? Asi by to mohlo stačiť. 14 plus niečo vlastné do jedného VN by mohlo postačovať, či? Kurnik, lepšie je zimovať na viacerých VN, tam sa prekŕmenia báť nemusím.
Nemyslí, že všechny včely co jsou nyní v úle jsou zimní - to bych tedy zazimoval pořádná včelstva. Smile
Letní včely když je to OK podle mě odcházejí až v listopadu a zimní se asi programově práci vyhýbají už od léta, jinak by byly udřené už ze zpracovnání zásob v ať v srpnu nebo v červenci.

Tak jsem udělal dva sudy a mohu potvrdit, že to míchadlo je rychlejší - ono už jenom když porovnám příkon. Co vím, tak u různých látek se uváděla spotřeba kWh na rozplavení, rozpuštění, takže to nakonec o energii a výkonu bude.

V Obi jsem koupil čerpadlo, asi 1500Kč, 850W a až si přinesu to prvé, porovnám vrtule. Tato má o 100W víc ale buď už to moje staré pomalu odcházelo, nebo toto líp hází.

Ještě pak odmontuji téčko a budu je mít jen na plnění kanystrů.
Asi u toho zůstanu, je to rychlejší jak samospádem ventilem a mám narovnané na trávníku kanystry a chodím jen s baterkou a hadicí s ventilem.
Dovedu si představit, že budu plnit kanystry přímo na vleku. Ten nový má podlahu z vodovzdorné překližky, starý byl ještě dřevěný.
Zdravím.

Jarko,jeden nádstavok B 10 je veľmi málo,prečo nezimuješ aspoň na dvoch a je po probléme,ako bude včelstvo zimovať.Mestia sa tam glicidové zásoby ,pelové zásoba aj plod a na jar nemusíš sa o včielky prakticky starať a rozširovať priestor.

Bojo.
vcelky.cz, proč je špatné nakrmit hned po vytočení?
(31.08.2015 21:24)Jozef Bojkovský napsal(a): [ -> ]Zdravím.

Jarko,jeden nádstavok B 10 je veľmi málo,prečo nezimuješ aspoň na dvoch a je po probléme,ako bude včelstvo zimovať.Mestia sa tam glicidové zásoby ,pelové zásoba aj plod a na jar nemusíš sa o včielky prakticky starať a rozširovať priestor.

Bojo.

Nemal som dosť vystavaných plástov, tak preto niektoré len na jednom VN. Do budúcna neplánujem zimovať v jednom VN, práve naopak, minimálne v dvoch VN. Má to kvantom výhod.
(31.08.2015 6:48)Kohout napsal(a): [ -> ]Nakrmeno by mělo být hned po posledním vytočení.

(31.08.2015 21:40)Kohout napsal(a): [ -> ]vcelky.cz, proč je špatné nakrmit hned po vytočení?

Je to o slovíčkaření - a míře zjednodušení. U Tvého prvního krátkého příspěvku byla generalizace podle mě až přílišná, proto jsem s příspěvkem nesouhlasil.

Zastávám názor, že s krmením by mělo být započato krátce či dokonce ihned po vytočení - pokud jsem včelám sebral (téměř) všechen med.
Pokud mám ale třeba krmnou/mednou komoru a jen dokrmuji, tak podle mě není třeba žádný spěch.
A i když ji nemám a krmím dávku na celé zimní krmení, stačí rychle dodat třeba třetinu a následnou mezeru využít na tlumení v.d. Dokrmit se může následně.

Prostě než se (tupě) držet pouček či vzývat guru, tak spíš vnímat detaily a aktuální potřeby (včel, včelaře, ...) a namísto dogmatična používat rozum.
Neber to prosím osobně, není to útok na Tebe - myslím to v obecné rovině.



Mám zkušenosti s vcelku pozdním krmením a nemohu říct, že by byly špatné.
Tím jej ale nijak nepropaguji ani nedoporučuji.
(31.08.2015 4:15)Merkuri napsal(a): [ -> ]Pán začiatočník to že budeš krmiť včelstvá 1:1 kludne ešte do 15 septembra to zvládneš a načo ti je teraz krmiť 2:1? Je ešte teplo a dobré včelstvo ti za deň stiahne bez problémov 3.5L a do 15.9 to máš 26.25kg cukru a ako strata pri spracovaní na zimné zásoby je 50% čo je 13.125kg invertného medu. A to by malo stačiť na zimné dokrmenie. To že budeš krmiť 2:1 máš menšiu stratu a nezrovnávaj to z USA lebo tam sa im včely nezničia zo slnečnice jak na juhu lebo v amerike sú lepšie podmienky pre včely čo je tam normalne na jednom stanovisku priemer 120 kg a vyššie a nie z takou dierou kde žiješ a chováš tam pár rodín. Keby komouši nepadli tak tam ani repku nepestujú čo len za socíku pestovali vyvolení najviac češi lehkí prúmisl.

Ja som ich mal v pláne kŕmiť roztokom 3:2, len omylom som im namiešal 2:1 a už ich mám takmer zakŕmené...
(31.08.2015 22:35)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]Neber to prosím osobně, není to útok na Tebe

To v žádném případě.
Včera jsem lil do krmítek oddělkům a říkal jsem si jakej musí mít v hlavách chaos. Tisíce let jim medvěd bral a teď jim dává.
Postačuje na kontrolu stavu zásob po zakŕmení pohľad cez fóliu - ak vidno na najvrchnejších rámikoch zaviečkované bunky, tak sú včely zakŕmené dostatočne, ak nie, tak im ešte treba dať? H. Gritsch (2010; Silná včelstva po celý rok, Brázda) píše, že kŕmi dovtedy, kým nemá plný a zaviečkovaný horný nástavok.
Ne, potěžkání nebo zvážení. Podívej se na web Jana Jindry - používá třeba mincíř.



Co se týká dopručení, musíš jet podle jedníé knihy, systému a nekombinovat to.
Když to píší tak to píší a zkontorlovat to pohledem nemůžeš, musíš vyndat nejlépe prostřední rámek.
Nebo tak zvaný "kvalifikovaný odhad". Používají to i výzkumná pracoviště v zahraničí ...
Pozvou si prostě zkušeného praktika a ten to kvalifikovaně odhadne ... Wink
Jiří
(02.09.2015 9:29)KaJi napsal(a): [ -> ]Ne, potěžkání nebo zvážení. Podívej se na web Jana Jindry - používá třeba mincíř.



Co se týká dopručení, musíš jet podle jedníé knihy, systému a nekombinovat to.
Když to píší tak to píší a zkontorlovat to pohledem nemůžeš, musíš vyndat nejlépe prostřední rámek.

Pod systémom myslíte úľový systém alebo systém včelárenia? Je až taký rozdiel vo včelárení v LG (2/3) a Zanderoch (Gritsch), že by nebolo možné/správne používať doporučenia z viacerých zdrojov (samozrejme upravené, napr. prepočítané na plochu plástov, objem úľa...)?

Ak včely začínajú s ukladaním zásob od plodiska a končia vo vrchnom nástavku, nie je tento plný zaviečkovaný nástavok dokladom toho, že "už im tam viac nevojde"? (Cez fóliu vidím, či majú bunky vo vrchnom nástavku už zaviečkované, alebo či sú ešte otvorené.)
Myslím knihu, nebo rádce, atd.
Zander a Lang2/3 je jedno, Lang je asi větší, ale neva.

O ukládání zásob - m.j. v závisloti na ročním období tě včely ještě vyškolí. Není žádné jednoznačné pravidlo. I taková blbost jako je zateplení stropu má význam, o očcích nemluvě.
Re: KaJi
Teraz som vypozoroval, že mi včely kladú zásoby na zimu od plodiska; dokonca z neho pri zakŕmení povyhadzovali / požrali časť plodu, aj keď mali nad plodiskom skoro prázdny nástavok (min. v 1 prípade). (Očká mam v polohe na vetranie, na vrchu fólia, prázdny medník s fľašou a zateplený vrchnák, dno otvorené - voľné sito.)
Referenční URL's