Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Když jsem kontroval uložené zásoby na zimu tak jsem u některých včelstev která sedí převážně v dolním nástavku narazil na to, že plást v prostředku(přímo pod otvorem krmné lahve) byl skoro na suchu a ostatní plné a zavíčkované. Dělám někde chybu v krmení ? Undecided
A nevylíhl se z něj "před chvílí" poslední plod...?
Dík, toto mne nenapadlo. Nasadil jsem ještě jednu dávku, tak snad to doplní.
Ale pozor na prekŕmenie. 1/3 plástovej plochy by mala ostať prázdna - bez zásob. Včelám sa tak lepšie zimuje (kvôli lepším tepelnoizolačným vlastnostiam prázdných plástov).
(17.09.2015 9:21)KaJi napsal(a): [ -> ]Jestli řešíš kilo nebo dvě, Smile tak to neřeš a dej jim.

Já přemýšlím, zda jim dát ještě kanystr nebo ne.Big Grin Ale když už je to v kanystrech, tak to nevyleji. Smile

Jj Karle. Dneska jsem jim do Samel poslal ještě 8 litrů roztoku. řešil jsem to stejné. Já jsem starej překrmovač. A vida, jak bylo dlouho teplo a jak se plodovalo jsem to namíchal a rozdal.
Včera jsem na posledním stanovišti - z hlediska krmení - koukal jsem, že stále berou. To co jsem tam dolil do úlů, kam se ještě neco vejde. Přeci to nevyleju? Smile

Jsem zvědav, takto nafutrované včely jsem snad ještě neměl. Nejlehčí se dají zvednout a hodnotil bych je jako překrmené, ty ostatní se nedají ani nadzvednout.

Já to tím cukrem jen doplnil, to hlavní gró je med, hlavně medovice s melecitozou.
hmm, zimovať na melicitóze, tak to je odvahaWink pravda ak tam nie je doplnených 10 - 15 kg cukru
Zdravím včelaři,
sleduji tady tu debatu a množství, které krmíte. Já byl před měsícem zavěšovat gabon a rozhodl jsem se zimovat na medu. Teď se mnozí zděsí, možná je to chyba a navíc těch peněz, co zůstalo v plástech, ale věřím tomu, že včelky budou vitální a příští rok se mi odmění. Prč jsem to udělal? Inu jako začínající včelař si hledám správnou cestu-každý má na to jiný názor. Loni jsem si včelky přivezl a místo 15 kg cukru jsem dal 15 kg roztoku Blush, kupodivu přežily. Letos tedy vůbec nekrmím a každému včelstvu jsem nechal plný nástavek 39x24, budu zimovat ve 2 nástavcích. No uvidíme, mám z toho hrůzu a na jaře se ukáže, jestli to bylo správné rozhodnutíIdea
Krmíte někdo třeba po 10-12l roztoku najednou? Nevím jestli to na ně není moc najednou. Radši se zeptám něž nakoupím kýble Smile Líbí se mi že bych na 3x dal 24 kg cukru a byl by klid
Bez problémů.
Dnes jsem při kontrole jedněch zjistil, že plásty jsou poloprázdné i když jsem jim dal už asi 16kg cukru. Hned jsem nasadil roztok a doufám že mi ještě něco vezmou....
Zdravím.

Už predtým som uverejnil,že pomocou 20 l vedier doplňame zimné zásoby .Včely i 20 l sú schopné odobrať do 3 dní,len je potrebné zimovať najmenej na 2 vysokých nádstavkoch,lebo v mesiaci august /8/,keď je optimalný čas na doplnenie zimných zásob /hneď po poslednom medobraní /,sú ešte veľké plochy plodu a pelu.Takýmto spôsobom 50 vedrami ´doplníme zásoby viac ako 400 včelstvám bez problémov už niekoľko rokov.Zásoby doplňame do 20 kg zimných zásob,ktoré vystačia až do jarných znášok,na jar nedokrmujeme /nepodnecujeme/.Cukor rozpúšťame v studenej vode v 1000 l kalibrovanej plastovej nádrži pomocou kalového čerpadla.

Bojo.
Ok. Díky
(23.09.2015 20:04)zbynek_ napsal(a): [ -> ]Dnes jsem při kontrole jedněch zjistil, že plásty jsou poloprázdné i když jsem jim dal už asi 16kg cukru. Hned jsem nasadil roztok a doufám že mi ještě něco vezmou....

Já takovéto tři oddělky o víkendu zrušil - spojil s jinými. Myslím, že byly vyloupeny vosami, jevilo se mi to zbytečné krmit.
Téma je : !! KRMENÍ !! Angry
Jinak bych rád ještě zítra přehodil jedno záložní včelstvíčko na 4 rámcích do většího, přidám jí 2 zásobní rámky. a možná bych jim dal ještě 1L roztoku. Budou v těhle teplotách oděbírat z kyblíku, nebo radši flašku přímo nad ně?
Já už bych kýbl nedával...
Jestli něco, tak RK nebo flašku jak píšeš.
Ale je otázka, jestli kvůli jednomu litru roztoku... To je cca 0,8 kg cukru (3:2).
(22.09.2015 19:13)Benjamín Jarčuška napsal(a): [ -> ]Ale pozor na prekŕmenie. 1/3 plástovej plochy by mala ostať prázdna - bez zásob. Včelám sa tak lepšie zimuje (kvôli lepším tepelnoizolačným vlastnostiam prázdných plástov).

Re: vcelky.cz:
Chcel by som sa dozvedieť, v čom je moja odpoveď nesprávna. (Zase som naštudoval zavádzajúcu literatúru? (Weiss 2005, Fiľo 2014))
(24.09.2015 9:44)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]Já už bych kýbl nedával...
Jestli něco, tak RK nebo flašku jak píšeš.
Ale je otázka, jestli kvůli jednomu litru roztoku... To je cca 0,8 kg cukru (3:2).

RK nedám, plemenáč je akorát 7r, a nevejde se tam. Takže zkusím flašku. nebo jim dám 4L a co vyberou vyberou.

ad ostatní, safra mazejte do jiného tématu...Gabonem se fakt nekrmí!!!, prdele taky už! ...
(24.09.2015 9:49)Benjamín Jarčuška napsal(a): [ -> ]Chcem povedať len to, že z pohľadu vzniku rezistencie je logicky dôležitejšie to či sa opakovane používa iba jeden pesticíd, než to, či sa ten pesticíd aplikuje v priemere vyššej koncentrácii 3 týždne alebo v priemere nižšej 3 mesiace. Akýkoľvek selekčný tlak (napr. akaricíd) musí posôbiť v populácii v prvom rade dlhodobo, aby v nej po sebe zanechal "stopu" (napr. rezistenciu).

(22.09.2015 19:13)Benjamín Jarčuška napsal(a): [ -> ]Ale pozor na prekŕmenie. 1/3 plástovej plochy by mala ostať prázdna - bez zásob. Včelám sa tak lepšie zimuje (kvôli lepším tepelnoizolačným vlastnostiam prázdných plástov).

Re: vcelky.cz:
Chcel by som sa dozvedieť, v čom je moja odpoveď nesprávna. (Zase som naštudoval zavádzajúcu literatúru? (Weiss 2005, Fiľo 2014))

Aj Fiľo je len chovateľ a čitateľ toho čom popísali výskumníci, pretomsa to dá brať len ako jeho poznatok, bez potvrdenia je to len doporučenie, o pravde sa nedá písať, tá musí byť potvrdená pokusmi a ja ich nemám.

Benjamín, moje skúsenosti či z amitrazu a z jeho fumigantu vytvárajú u včiel rezistenciu, môžem prahlásiť, už 29 rokov (stále sa jednalo o fumigáciu), som neznamenal nijakú rezistenciu u klieštikov. Ak by to tak bolo, už dávno by som včely nemal. Prečo je to tak, sa môžem iba domnievať.
Tvrdenie, že včely potrebujú na zimovanie okrem zásob aj prázdne plásty má svoju logiku: ak je zimný chumáč včiel rozdelený plástami plnými zásob, tak sa zahreje ťažšie, než keď sedí na prázdnych súšiach. Dá sa k tejto informácii dopracovať vo viacerých zdrojoch, takže predpokladám, že už bude preverená, napr. tu: "Bees need to cluster in empty comb where the bees can climb in the cells to compact the cluster. The cluster is often compared to a "ball of bees" but people forget that there is comb between those bees and to be a dense cluster they climb into the cells, which they cannot do if they are filled with syrup. "; alebo aj tu: "A well-filled deep hive body with some empty space in the center combs provides enough stores for a strong colony wintered in two hive bodies".

Vidíte, p. Turčáni, niekde zase rezistenciu voči amitrazu klieštiky získali, viď link vyššie v KaJi-ho príspevku. Príroda...
Referenční URL's