Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Kohoute tomu snad nevěříš, teda ne že to říkal, ale že by to byla pravda, leda že by odešly všechny.
Ano můžeš Peliněk přidávat do krmení,dělá to spousta včelařů.
Můžete, prosím, účinky a dávkování pelyňku (pravého, nebo černobýlu?) nastínit podrobněji? Díky, B.
Tak som teda otvoril vcely a skonstatoval ze med im necham .poprehadzoval som trochu nadstavky popridaval krmitka a vecer ked sa ukludnia zacnem pomali postupne prikrmovar. Vcielky su v dobrej kondicii maju vela zakladene a este aj dost pekne vlastne zasoby medu a pelu. Robia mi radost.nech sa vam dari majstri.
Aký ma teraz význam prehadzovanie nástavkov?
Prehaddzoval som ramiky a ni nadstavky pardooon.mal som 2rozne ramikove miery a chcel som to usporiadat tak ako to ma byt. Prechadzam postupne z B na LRa zvolil som si trochu komplikovanu metodu. A ono furt na tych B je staze zaplodovane ale uz som to poriesil a vcely maju odo mna pokoj.
(06.08.2017 13:32)gusto napsal(a): [ -> ]
(06.08.2017 10:12)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Letos mě napadlo krmit přes očka. (nástavek otočený očkem dozadu)
Zdá se, že to funguje.
Dělá to někdo, je to tady už popsáno? ( google mlčí, hledat to tady je úkol nadlidský)

keď sa dostanem ku včelám,pošlem fotku..

Gusto, ešte si nebol pri včelách?
Včera jsem zjistil že některá včelstva mají v plástech zkrystalizovaný cukr a vyklízí ho. Nevíte někdo z jakého důvodu může cukr v plástech zkrystalizovat?
Krmené byly před týdnem v poměru 3kg cukru na 2l vody.
Setkal jsem se s tím, a to v dost zřetelném měřítku, aby to bylo prokazatelné - genetika. Může to být tím, pak vyměnit matku.
Toto spise vypada jako supinky vosku.
Jsou to velké krystaly cukru, násobně větší, než které byly jako krmivo (ve vodě) podány, tedy největší 2 až 3 mm.
Pavle to jsou skutečně voskové šupinky jak píše S-ladek, u ně je to jiné, vypadá to v buňkách jako by to byl led, včely to vytahují a jsou od toho celé upatlané. Nemyslím že by to byla vada matky, spíš vadný včelař.
Pavlle, myslíš, že to můžeš jako včelař ovlivnit? Já to zcela náhodou při hledání plodu zahlédl v jediné buňce uprostřed jiných, "normálně zanesených sladinou". Vypadalo to jak nalisované sněhové vločky. Víc jsem jich neviděl, ani nehledal. Podněcuju 1:1 dlouhodobě.
Kamik včelař toho může ovlivnit hodně, možná to bude tím že jsem u některých včelstev zebroval mezistěnami z důvodu změny RM a tím pádem to včely nějak špatně zpracovaly, ale nevím to jistě, proto se ptám. Taky je to možná tím že krmím hustým roztokem a včely to nějak špatně odpařily, nevím kde je chyba.
Zebroval jsem snad úplně všechno, co je v úle. 3:2 je standard pro všechny, chvíli jsem tím i zkoušel podněcovat Sad V úlech je kolem 15 kg cukru a nic. Snad jen, že by se to včelám nechtělo "žvýkat". V mém jednobuněčném případě to vidím tak, že se včela lekla a plivla to jen tak do buňky. Dost možná tam příště najdu plástové šestihranné mokka kostky v celém plástu. Smile V jakém to máš rozsahu? Snad někdo zná odpověď.
Kdyby to bylo jen pár buněk neřešil bych to. Jedno včelstvo to má ve všech buňkách.
Tak mne napadlo, že pokud krmím roztokem 3:2 tak jim vlastně dodám zásoby které mají 5kg(3kgcukr, 2kg voda), ale vždyt oni musej nějakou tu vodu z těchto zásob odpařit tudíž jim zůstane z jedné dávky na zimu méně než těch 5kg. Pokud někdo uvádí, že krmí 15 kg na včelstvo, tak má na mysli hmotnost čistého cukru nebo toho roztoku celého (3:2)?
čistého cukru, někde tu byla i tabulka kde je ten objem rozepsaný
Děkuji. Takže podle tabulky z 5kg roztoku včelám zůstane cca 4kg zásob po odvětrání vody...
Referenční URL's