Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
na té první straně je vidět že jsou to necelé 4kg,které dáš do včel v 5ti litrech roztoku ,při 3:2.
Zbyňku to je blbost, jak to včely zpracovávají tak jsou nějaké ztráty. Možná tak z 5kg cukru zůstane včelám tak 4kg zásob, možná o trošku víc.
Používáte někdo na krmení smetky z cukrovarů?? Jaké s tím máte zkušenosti??
Hodně dávno,to dostávali včelaři od cukrovarů.Sám jsem to brával - stával 5 kčs.
Musím podotknout,že jsem ho rozpouštěl v Brutaru v horké vodě.
Jen pro doplnění - poslední čtyři kg. jsem dával krystalu.
Probíhalo vše v normále.Jen to vypadá jako prach.A brzo tvrdnul. Ale musím říci ,že od známého jsem věděl co je to zač.
Dnes ho již v Litovli nedávají.
Ještě jednu zkušenost : Nekupujte od firmy ApiNovo ty jejich krmítka /sáčky / nebo dopadnete jako já - oddělky / 7 kusů /jsem včera
utopil.Jsem zvědav co přežije. Byli druhým rokem používání.
Nalil jsem krmení a jdu domů.Koukám na vůz a z něho teče jek ze splavu z 10 kusů vydrželi tři.
Je to jenom jednorázovka a na to mi stačí pytlík na odpad.Vykoná tu samu službu a vím ,že nepoteče.
Tak jsem si myslel jak jsem lacino vyřešil krmení tekutým oddělky - fuj. F.V.
plastový kyblík(5l) + trocha slámy = nejlepší krmítko
Já to měl do styrodurových oddělků - základna 6 rámků.Přidám na to další krabici - čtyři rámky a krmítko. Do jara perfekt.
Pouze ty krmítka stála za ........Šetřil jsem. F.V.
(18.08.2017 13:53)Souček Jaroslav napsal(a): [ -> ]plastový kyblík(5l) + trocha slámy = nejlepší krmítko

Lepší než stropní bez slámy?
Pokud myslíš stropním, obracenou láhev s prosakovacim víčkem tak si myslím že ano.tam taky hrozí vytopeni ne?a pokud myslíš to dvojkomorove plastové tak to je dobré ale zase k tomu ten rám a kyblik seženeš zdarma.
Pokud u prosakovaciho pouzijes Krystal a ne Krupici ktera beztak vicko ucpe a nefunguje tak si dost dobre nedokazu predstavit jak by tam mohlo hrozit vytopeni??to je proti zakladum fyziky..
Kyblík + trocha keramzitu .Dá se to umyt a proprat a vesele to můžete použit další rok.
(13.08.2017 12:30)pavell napsal(a): [ -> ]Kdyby to bylo jen pár buněk neřešil bych to. Jedno včelstvo to má ve všech buňkách.

Už znáte odpověď?
Dobrý deň. Chcem Vás poprosiť o radu. Zakrmil som včelstva a mal som v plane zimovať vo dvoch vysokých bečkových nadstavkoch. Horný nadtavok mednik, dolný plodisko. Až neskôr som to začal študovať v domnení, že predsa nič zle s týmto zazimovaním urobiť nemožemSmile. Našiel som však rozpoluplné názory na zimovanie vo dvoch vysokých nadstavok. Zakrmil som 18 kg na jedno včelstvo. Ako som sa dočítal problem môže byť v rozdielnom umiestniení včiel a zimným zásob, ku ktorým by sa nemuseli dostať. Čo teraz? Mám to už nechať na včely alebo s tým mám ešte niečo urobiť? Ďakujem
Všetko je OK, nič nemusiš robiť, včely vedia, kde si majú zásaoby uložiť a kde majú zazimovať. (Predpokladám, že MM si vyhodil a že medzera medzi nástavkami zodpovedá včelej medzere.)
Nemate jeste nekdo typ na cukr v akci?
Vcera jsem dobiral v Bille za 14,90 bez limitu.Jestli to byla jen vikendova akce,to nevim,letaky maji na schrance stop.
(19.08.2017 12:41)Kamik napsal(a): [ -> ]
(13.08.2017 12:30)pavell napsal(a): [ -> ]Kdyby to bylo jen pár buněk neřešil bych to. Jedno včelstvo to má ve všech buňkách.

Už znáte odpověď?

Byla to moje chyba, pozdě jsem vyzebroval mezistěnami a tak ten cukrový roztok včely málo zpracovaly, proto v plástech zkrystalizoval, jinak to nevidím.
Nemyslím si, že včely mohly sirup "málo zpracovat".
Ale je to jen moje domněnka.
Za určitých okolností určitě ano.
Tak se těm okolnostem vyhni a máš klid Smile
(21.08.2017 9:28)Peter Rusovce napsal(a): [ -> ]Dobrý deň. Chcem Vás poprosiť o radu. Zakrmil som včelstva a mal som v plane zimovať vo dvoch vysokých bečkových nadstavkoch. Horný nadtavok mednik, dolný plodisko. Až neskôr som to začal študovať v domnení, že predsa nič zle s týmto zazimovaním urobiť nemožemSmile. Našiel som však rozpoluplné názory na zimovanie vo dvoch vysokých nadstavok. Zakrmil som 18 kg na jedno včelstvo. Ako som sa dočítal problem môže byť v rozdielnom umiestniení včiel a zimným zásob, ku ktorým by sa nemuseli dostať. Čo teraz? Mám to už nechať na včely alebo s tým mám ešte niečo urobiť? Ďakujem

Otoč nádstavky , tak aby si mal plodisko hore.. Z medníka ktorý budeš mať potom ako "plodisko" vyber 3-4 rámiky a tie čo ti tam ostanú roztiahni tak aby slúžili včelám len na prechod smerom hore.. Poistíš si to tým že nebudú ti včely dole zimovať ale budú nútené si spraviť v medníku miesto na zimovanie.. Tá rozpoluplnosť s ktorou si sa zrejme stretol je v tom, že niekedy sa stane že včely si nabijú medník cukrom ale zazimujú sa dole na prázdnych súšach. A ak príde potom zima taká ako bola naposledy, tak nie sú schopné vyliezť hore k tým zachladeným zásobám a skôr či neskôr potom hynú.. Treba si uvedomiť aj to že oni ti zimovať v nabitom medníku nebudú pretože jednak ich to chladí a jednak oni potrebujú na presun po rámikoch aj čiastočne prázdne súše. A v neposlednom rade zimovanie dole a plný medník hore včely chladí. Teplo ide hore, tak či tak ale keď sa ti chumáč usadí dole, je to zbytočné plytvanie tepla a vyhrievanie ztuhnutých zimných zásob ...
Referenční URL's