Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
já to počítal jako Róó = hmotnost : objem a vyšlo mi číslo 1,5, jen nevím čeho a jak se co uvádí u čerpadel Dodgy

Rudohor mě navedl na dobrou cestu, ale asi si to budu muset přečíst dvacetkrát a pomalu, ale díky
(05.06.2018 19:14)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]já to počítal jako Róó = hmotnost : objem a vyšlo mi číslo 1,5, jen nevím čeho a jak se co uvádí u čerpadel
Obavam sa, ze nie. Hustota cukroveho roztoku 3:2 je okolo 1,3 gramu na mililiter.
http://lclane.net/text/sucrose.html
3 delene 2 je sice 1,5 ale to neznamena hustotu v zmysle hmotnost:objem. Mysli sa hmotnost roztoku na objem roztoku, nie hmotnost cukru na objem vody.
Inak hustota je zaroven vztah medzi kinetickou (kinematickou?) a dynamickou viskozitou, ako naznacoval Milan Havelka.
Kmenové včelstvo s mladou matkou po TV (červen 2018) se mi nedaří zakrmit cukrem (3:2) od července. (Česno zúženo, loupež to nebude). Matka ploduje a ploduje. Dostaly ve 4 dávkách už 26kg cukru, ale váha klesá aktuálně cca 0,5kg roztoku denně, předtím i kilo denně. Aktuálně mají 15kg cukru. Mám dokrmení nechat někam ke konci září, až se matka "uklidní"? Nebo tam zase pustit 6-7 kg cukru?
Kamík ale to je přece normální stav, pokud matka ploduje a není snůška že toho včely tolik spotřebují. Klidně je dokrm zrovna. Přece nemůžeš čekat že si ty zásoby od června všechny nechají na zimu.
Dokrmené budou, s tím počítám, ale jestli je tím krmením nepodněcuju, o to mi jde. Kdybych je dokrmil později, už se matka třeba nerozjede. Loni jsem je měl doslova naložené v cukru, tak bych to letos rád nějak ukočíroval, ale zas ať nekrmím zbytečně pozdě...
Já bych jim dal zrovna těch 6-7 kg jek píšeš a máš klid. To už by jim mohlo stačit. Pokud krmíš po menších dávkách a delší dobu tak tím matku podněcuješ, což ale taky není špatně, budou mít silnou zimní generaci. Čím dřív krmení ukončíš tím dřív přestane matka klást.
Dostaly 6 kg hned po sundání medníků (6.7.), pak 8 + 5 + 7 kg (3.8.) Nemám zkušenost, jak dlouho mladé matce trvá, než omezí plodování... Abych tam nenalil dalších 7 kg a jí to znovu nenastartovalo. Zkusím, uvidím... Teď mají KM, pak to tam naliju.
Asi jsi to nepochopil, čím dřív nakrmíš tím dřív přestane matka plodovat.
Kamik tvoje včelstvo sa správa ako odloženec,jednoducho snaží sa dohnať niečo zmeškané.U mňa včelstvá majú 2-3 rámiky vybiehajúceho plodu,nakladené je veľmi málo-niekde sa už nekladie vôbec a včelstvá mi pripadajú posunuté ako v polovici septembra.Já osobne ak majú 15kg zásob,tak by som z krmením nehnal.Kľudne by som počkal kým sa matka ukľudní.Pretože počítam aj z tým,že niektoré rámiky v nižšom nadstavku budeš mať ešte celoplošne zakladené,preto by bolo lepšie doplniť roztok neskôr,aby si do týchto rámikov včely mohli doplniť aspoň nejaký veniec,čím by bolo zimovanie bezpečnejšie.Alebo rozdeľ dávku na dva krát,jednu teraz a jednu ked dobehne väčšina plodu.
Pavell: Kdybych to chápal, tak bych se tady neptal. Metodika (Čermák) uvádí, jak se má zakrmit. Jedno včelstvo dostalo 21 kg, má narvaný a zavíčkovaný 3NN, tohle dostalo 26 kg ve stejných dávkách a intervalech a má nástavek ze dvou třetin a je na váze, takže vím, že je tam 15kg.
Jozef: takhle nějak si to myslím taky. Díky za potrvzení.
Taky jim k tomu krmení musíš připočítat medné zásoby které jim zůstaly, jistě i když dáš všem stejně tak každé to budou mít jinak.
A nebo odečíst co jim jiné včely vyloupily.
Počítat kolik kil mají dostat je správné, ale každopádně by se včelstva měly po krmení kontrolovat jestli ty zásoby mají.
Zkušeným stačí pozdvihnout nástavek a odhadnou to.
Jinak váhy a přesmen, nebo prostě kontrola plástů.
Mě, ale vrtá hlavou poměr krmení.
Krmím samozřejmě 3:2, tedy 1,5kg cukru na 1 litr vody.
Co by se stalo při poměru 2:1 ?
Mluvím o dokonale rozmíchaném cukru.
Vím můžu to zkusit aspoň u jednoho včelstva, ale třeba s tím už máte někdo zkušenosti.
Mě je jasné, že to včely víc zatíží při zpracování, protože potřebují tu vodu, ale zase nemusejí tolik odpařovat a vodu mají před úly v napaječce.
To se asi v tomhle poměru nerozpustí, z úlů kde jsou včelstva zakrmená od půlky července včely skoro nelétají, přestože jich je plný úl, jenom líně vylehávají v očkách a na česně, pozdní oddělky jsou trochu aktivnější, shání pyl, ale je strašné sucho tak skoro nic nenosí, s pylem to asi bude u pozdě vytvořených oddělků špatné, jsem zvědavý jak vyzimují.
Dneska jsem jim hodil ráno kyblíky s 6kg cukru a lítaly celej den jak na jaře.
Ve vřící vodě se to rozpustí a dokonce i silnější koncentrace, ale je ti potom husté jako bývaly kdysi sirupy.
A s tím suchem a hlavně pylem máš pravdu.
U mě nenosí téměř nic a je to vidět i na plástech, žádné věnce pylu a o pylovém plástu si můžu nechat jen zdát, je to tam jen sem tam buňka.
A docela to vypadá na pořádný p.ů.er
No ve vřící vodě ale "prej" vzniká HMF, takže bych byl opatrný s tim rozpouštěním v horké vodě.
To, ale není nebezpečné i do zavařenin se cukr rozváří.
Včelám to nevadí, pokud jim ovšem ten rozvar nenaliju vřící Smile
A cukrové zásoby stáčet nebudu.
Ale v medu je HMF, víceméně ukazatel, že byl med znehodnocený vysokou teplotou.
Prevarenej cukr zbytecne zatezuje vcely a pokud by byla poradna zima coz uz hodne dlouho neni je riziko pokaleni.
Nicmene mnohem vetsi blbost je to z duvodu plytvani energii a tak..cukr se bez problemu rozpusti ve studene vode mnoha zpusoby..holt nekdo ma cas si hrat a ohrivat vodu.....
Třeba kalovým čerpadlem a to už, ale není plýtvání energií.
Nicméně už si zvykám na tohle divné fórum kde názory některých jsou zákon.
Moje otázka zněla jinak a odpovědi opět o něčem jiném.
Referenční URL's